EKONOMİ - 25 Haziran 2024 Salı 11:23

Siirt fıstığının aşılama dönemi başladı

A
A
A
Siirt fıstığının aşılama dönemi başladı

Siirt’te fıstık ağaçlarını aşılama dönemi Haziran ayı itibari ile başladı.


Menengiç ağaçlarının aşılanarak "Yeşil altın" olarak tabir edilen fıstığa dönüştürülme döneminde, fıstıkçılar ağaçlarını aşılamaya devam ediyor. Her yıl haziran ve temmuz aylarında aşılanan fıstık, Siirt’e ekonomik açıdan büyük kazançlar sağlıyor. Fıstık üretiminin daha verimli olabilmesi için Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce aşı çalışmalarına başlandı.


Ağaçların gelişmişlik durumları dikkate alınarak aşılama yapıldığını belirten Ziraat Mühendisi Abdülhamit Kireç, aşılama döneminin genel olarak Antep fıstığı çeşitlerinde aşılama sürecinin yapıldığı bir dilim olduğunu söyledi. Haziran ile temmuz ayları arasında gerçekleştirildiğini belirten Kireç, "Siirt fıstığında da ’T’ göz aşısı dediğimiz aşı çeşidi uygulanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken hususlara baktığımızda özellikle aşı kaleminin iyi bir çeşitten olması gerekmektedir. İlimiz genelinde Siirt çeşidi kullanmaktadır. Tabii aşı kaleme alınırken hastalıklara dikkat edilmesi gerekiyor. Aşılamanın yapıldığı saatte önemlidir. Havanın serin saatleri tercih edilmelidir. Ya sabah veya akşam 16.00 ile 17.00’den sonra yapılmalıdır. Tabi sabah saatlerinde yapılması aşının tutma oranını arttıracaktır’’ dedi.


İyi bir çeşitten aşılama yapıldığı taktirde verim sürecinde, aşı yapılan çeşitten yana verim ve kalite elde edileceğini aktaran Kireç, "Şu anda da tavsiye ettiğimiz bıttım anacından dikim yapılıyor. Ardından kalem kanalına geldiği vakit aşısı yapılır. Eğer yapılmazsa ne olur? O anaçtan ne geleceği belli olmayan bir çeşit gelir. Yani muhtemelen de büyük ihtimal küçük taneli ya da melengiç veya bıttım olabilir. Çöğür meyve gelir, kalitesiz ve üretime değmeyen bir mahsul gelecektir’’ şeklinde konuştu.


Göz aşısı denilen "T" göz aşısı yapılarak daha önceden çeşidi bilinen bir ağaçtan aşı kalemi alındığını aktaran Kireç, "Ondaki doku örneği anaca T göz aşısı yöntemiyle anaçta yarık açılır. Aşı kaleminden göz sağlıklı bir şekilde çıkartılır ve birleştirmeleri sağlanır ve ardından aşı bandıyla bağlanır. Birkaç hafta içerisinde aşının tutup tutmadığı belli olmaktadır. Bazıları durgun bir sürece girebilmektedir. Bir sonraki yılda atabilmektedir. Tabi bu aşı yapıldıktan sonra izlendiği vakit görülebilir’’ ifadelerinde bulundu.



Siirt fıstığının aşılama dönemi başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Aracın hurdaya döndüğü kazayı burnu bile kanamadan atlattı Antalya’da meydana gelen trafik kazasında araç sürücüsü kadın hurdaya dönen araçtan burnu bile kanamadan çıktı Kaza, saat 22.30 sıralarında Kepez ilçesi Ulus Mahallesi Gazi Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Gazi Bulvarı üzerinde seyir halindeki Esra G.’nin kullandığı 07 CKC 146 plakalı otomobile plaka ve sürücüsü öğrenilemeyen başka bir araç yandan çarptı. Aracın sıkıştırması ile direksiyon hakimiyetini kaybeden otomobil sürücüsü genç kadın refüjde bulunan bariyerlere çarptı. Esra G.’nin kaza yapmasına neden olan plakası öğrenilemeyen otomobil ise hızla olay yerinden uzaklaştı. Hurdaya dönen araçtan yara almadan çıktı Kazayı gören diğer sürücülerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı ile olay yerine Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı ekibin yanı sıra polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Verilen adrese gelen itfaiye ekipleri araç içerisinde her hangi bir sıkışma olmadığını belirleken, otomobil sürücüsü genç kadın kazayı burnu bile kanamadan atlattı. Sağlık ekipleri tedbir amacıyla Esra G.’nin sağlık durumunu kontrol ederken genç kadın durumunun iyi olduğunu ve hastaneye gitmek istemediğini belirtti. Kaza nedeniyle Gazi Bulvarı üzerinde uzun araç kuyrukları oluşurken, trafik kontrollü olarak sağlandı. Polis ekipleri kazaya sebep olarak olay yerinden kaçan otomobilin yakalanması için çalışma başlattı.