ÇEVRE - 05 Mayıs 2023 Cuma 14:38

Tedavileri tamamlanan sincaplar doğaya bırakıldı

A
A
A
Tedavileri tamamlanan sincaplar doğaya bırakıldı

Şırnak’ta satılmak üzereyken el konulan sincap yavruları tedavilerin ardından yaşam alanlarına bırakıldı.

Şırnak’ta satılmak üzereyken el konulan sincap yavruları tedavilerin ardından yaşam alanlarına bırakıldı.


Şırnak’ın Silopi ilçesinde 2 hafta önce bir kişinin doğada bulduğu ve satmak istediği 8 sincap yavrusundan 5’i gerekli tedavinin ardındın doğaya bırakıldı. Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğünce el konulan 8 sincaptan 3’ü telef olurken, Yaban Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Acil Müdahale Birimi’ndeki tedavileri tamamlandı. Tedavisi tamamlanan sincaplar ekipler tarafından Kaymakamçeşme köyü mevkiinde doğaya bırakıldı.


Şırnak Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Orhan Kalay, el konulan 8 sincaptan 3’ünün tedaviye cevap vermediğini ve telef olduğunu söyledi. Diğer 5 sincabı yaşam alanları bölgesine saldıklarını aktaran Kalay, bu tür hayvanları doğal yaşam alanlarından alarak evlerde beslemek ve ticaret için alıkoymanın vicdani ve insani olmadığını ifade etti.


Vatandaşların bu tür olumsuzluklarla karşılaştıklarında durumu en yakın kolluk birimine ya da kendilerine bildirmelerinin yeterli olacağını belirten Kalay, "Yaralı ve bitkin durumda olan kuş ve hayvan ise şayet burada gerekli tedavilerini yapma imkanımız var. Onları tedavilerinin ardından tekrar doğal yaşam alanlarına kavuşturabiliriz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Siverek’te sıfır atık bilinci el sanatlarıyla yaygınlaşıyor Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde düzenlenen etkinliklerle çevre bilincine dikkat çekildi. Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen etkinliklerle çevre bilincine dikkat çekildi. Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren el sanatları kurslarında gerçekleştirilen çalışmalarda kursiyerler, atık malzemeleri sanata dönüştürerek hem üretime katkı sağladı hem de çevresel farkındalık oluşturdu. Etkinliklerde atık kağıtlar kitap ayıraçlarına dönüştürülürken, eski mobilyalar yenilenerek yeniden kullanılır hale getirildi. Ayrıca deri atıklarından çeşitli aksesuarlar, cam şişelerden ise dekoratif ürünler yapıldı. Siverek Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Remziye Çölgeçen Kaya, "Yeşil Vatan Benim Okulum etkinlikleri kapsamında biz de çeşitli çalışmalar planladık. Nisan ayının sıfır atık ayı olması nedeniyle geri dönüşümün ve sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekmek istedik. Bu süreçte emeği geçen öğretmen ve kursiyerlerimize teşekkür ediyorum" dedi. El sanatları öğretmeni Zelal İldoğan Büyükkaya ise "Kursiyerlerimizle birlikte geri dönüşüm temalı projeler yürütüyoruz. Eski mobilyaları yenileyerek dekoratif hale getiriyoruz. Kâğıt atıklarını ise kitap ayracı ve çeşitli süs eşyalarına dönüştürüyoruz" ifadelerini kullandı. Kursiyerlerden Yüsra Tepe, atık kağıtlardan anahtarlık yaptıklarını belirterek, "Atıkları daha işlevsel hale getiriyoruz. Ortaya hem kullanışlı hem de estetik ürünler çıkıyor" dedi. Bir diğer kursiyer Ceylan Akkutlu ise deri atıklarını değerlendirdiklerini ifade ederek, "Hem malzemeyi israf etmiyoruz hem de sosyal farkındalık oluşturuyoruz. Ürettiğimiz bazı ürünleri ihtiyaç sahipleri için satışa sunduk" diye konuştu. Usta öğretici Fatma Güler de atık durumdaki eşyaları dönüştürdüklerini belirterek, "Hem sıfır atık bilincini aşılamak hem de aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu. Etkinliklerle birlikte sürdürülebilir yaşam bilincinin yaygınlaştırılması ve sıfır atık anlayışının günlük hayata kazandırılması hedefleniyor.
Denizli İçişleri Bakanlığı genelgesiyle sahada yeni dönem başladı İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi imzasıyla yayımlanan genelgeyle basın kartının sahada resmî kimlik olarak esas alınması netlik kazanırken, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Özkan Tokmak düzenlemeyi "Meslektaşlarımızın görevlerini daha hızlı ve etkin yapabilmesi adına önemli bir eşik" sözleriyle değerlendirdi. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgeyle, basın kartlarının "resmi kimlik belgesi" olarak kabul edilmesine ilişkin uygulama netleştirildi. Buna göre, usulüne uygun basın kartını ibraz eden basın mensuplarından kolluk kuvvetlerince ayrıca kimlik belgesi talep edilmeyecek. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi imzasıyla 31 Mart 2026 tarihinde yayımlanan genelgede, basın kartının gazetecilerin mesleki faaliyetlerini yerine getirirken yetki ve kolaylık sağlayan önemli bir belge olduğuna dikkat çekildi. Genelgede, 13 Ekim 2022 tarihinde 5187 Sayılı Basın Kanunu’na eklenen hükümle basın kartının "resmi nitelikte bir kimlik belgesi" olduğunun açıkça düzenlendiği hatırlatıldı. Basın Kartı Yönetmeliği’nde de kartların tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilmesi gereken resmi kimlik belgesi olarak tanımlandığına işaret edilen yazıda, bu kapsamda sahadaki uygulamalarda birlik sağlanmasının amaçlandığı vurgulandı. Kimlik tespitinde tek belge olacak Genelgeye göre, geçerli basın kartını ibraz eden gazetecilerden kolluk birimleri tarafından ayrıca nüfus cüzdanı ya da farklı bir kimlik belgesi istenmeyecek. Düzenlemenin, özellikle sahada görev yapan basın mensuplarının iş akışını hızlandırması ve bürokratik engelleri azaltması bekleniyor. Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) Başkanı Özkan Tokmak, yayımlanan genelgeye ilişkin yaptığı açıklamada düzenlemeyi memnuniyetle karşıladıklarını belirterek; "İçişleri Bakanımız Sayın Mustafa Çiftçi tarafından yayımlanan ve basın kartının sahada resmi kimlik olarak esas alınmasını teminat altına alan genelgeyi, Denizli Gazeteciler Cemiyeti olarak memnuniyetle karşılıyoruz. Gazetecilik; hakikatin izini süren bir pusula, kamuoyunu doğru bilgiyle buluşturan hayati bir köprüdür" dedi. Basın kartının uygulamada da güçlü bir kimlik belgesi olarak kabul edilmesinin önemli bir eşik olduğunu vurgulayan Tokmak, düzenlemenin meslektaşların görevlerini daha hızlı ve etkin şekilde yerine getirmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Sahada hız ve kolaylık sağlayacak Uygulamanın çok yönlü pozitif etkisi olacağını belirten Özkan Tokmak, "Atılan bu adım; basın mensuplarımızın yükünü hafifleten, sahadaki akışı hızlandıran ve kamuoyunun doğru bilgiye erişimini kolaylaştıran bir kapı aralamıştır. Güçlü ve ilkeli bir basının, toplumsal hafızayı diri tutan bir omurga olduğu gerçeğinden hareketle, bu yaklaşımı kıymetli buluyoruz" dedi. Denizli basını adına emeği geçenlere teşekkür eden Tokmak, uygulamanın sahada aynı hassasiyetle sürdürülmesi temennisinde bulundu.
Erzurum Vali Baruş, Palandöken Ekonomi Zirvesi’nde konuştu Erzurum Valisi Aydın Baruş, Palandöken Ekonomi Zirvesi’ne (PALEZ) katılım sağladı. Programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Baruş; Erzurum’un Anadolu’nun zirvesinde, tarih boyunca ticaret ve lojistiğin önemli kavşak noktalarından biri olduğunu ifade ederek, şehrin kış turizmi ve spor organizasyonlarının yanı sıra sağlık turizmi, sanayi ve tarım alanlarında da önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Erzurum’un güçlü ulaşım altyapısı sayesinde hem Doğu Anadolu’ya hem de ülkemizin diğer bölgelerine önemli bağlantılar sunduğunu belirtti. Zirve kapsamında ele alınacak başlıkların; küresel krizler, ulaşım, mavi ekonomi ve dijitalleşme gibi geniş bir perspektifte değerlendirileceğini ifade eden Vali Baruş, bu buluşmanın yalnızca verilerin paylaşıldığı bir platform olmanın ötesinde, Türkiye’nin geleceğine yön verecek stratejik bir "ortak akıl" zemini olduğunu anlattı. Erzurum’da düzenlenen bu önemli organizasyonun, yerelden küresele uzanan bir bakış açısıyla ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacağını belirten Vali Baruş, iki gün sürecek programın şehrimizin gelişimine önemli kazanımlar sunacağına inandığını ifade etti. Vali Baruş, konuşmasının sonunda zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara, kıymetli panelistlere ve katkı sunan paydaşlara teşekkür ederek, Palandöken Ekonomi Zirvesi’nin hayırlı, bereketli ve yol gösterici olmasını temenni etti.