EKONOMİ - 15 Eylül 2023 Cuma 17:50

Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı

A
A
A
Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı’ kapılarını ziyaretçilere açtı.


Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve yoğun bir katılımın olduğu fuar, açılış konuşmaları ile başladı. Fuarda bir konuşma yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, son 20 yıldır özellikle gastronominin turizmde önemli bir aşamaya geldiğini ifade ederek, “Yemek bilimi, mutfak deneyimlerini ortaya koyan bir anlayışı temsil ediyor. Dolayısıyla Van bu ligin dışında kalmamalı. Van, kendi kültürel zenginliğini binlerce yıldır kadınlarımız ve aşçılarımız, buradaki endemik türlerden, doğadan elde ettikleri ürünleri beslenmemiz ve yaşamamız için sofralarımıza getiriyor. Bizim bu farkındalığı Türkiye ve dünya insanlarına tanıtmamız gerekiyordu. Geç kalmış bir faaliyet olduğunu düşünüyorum ama bugün itibarıyla artık Van kendi mutfak kültürleriyle, değerleriyle, yemekleriyle gastronomideki ayrıcalıklı yerini alacak diye düşünüyorum. Amacımız esasında Van mutfağını, Van’ın sahip olduğu kültürel değerlerini bilinir hale getirmekti. Bunun gayreti ve çabasında Van Mutfak ve Gurme Fuarı’nı düzenliyoruz” dedi.


Fuara 22’si yerel olmak üzere 39 firmanın katıldığını belirten Takva, “Katılımcılarımız bölgede bulunan bazı odaların desteğiyle stant açtılar. Üç gün boyunca biz burada Van’ın mutfağını bütün dünyaya tanıtmanın gayreti içinde olacağız. Ayrıca fuarımızda yine Van balığı, ayran aşı ve keledoş dallarında yarışmamız olacak. Ben katılım sağlayan tüm firmalarımıza ve destek olan sponsorlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


Fuarda stant açan firma yetkilileri ise ilk gün olmasına rağmen katılımın mutluluk verici olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür ettiler. Konuşmaların ardından protokol ile birlikte stantları gezen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, firma yetkililerinden ürünler hakkında bilgi aldı.


Fuara Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Diyarbakır, Bingöl, Bodrum ve Yüksekova TSO, Erzurum, Söke, Sivas ve Erzincan Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanları ve meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluş amirleri, STK başkanları, siyasi parti temsilcileri, firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.



Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu laleleri gözleri gibi koruyorlar Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Değişören mahallesi, ilkbaharla birlikte çiçek açan ve yörede ‘Turşail’ olarak isimlendirilen ters lalelerle süslendi. Nadide bitkiye çok değer veren yöre halkı tarafından laleleri adeta gözleri gibi korunuyor. Bazı bölgelerde "Ağlayan gelin" ya da "Hüzün çiçeği" olarak da bilinen endemik tür ters laleler, kanunen koruma altında da bulunuyor. Türkiye genelinde 43 türü bulunan ve bunlardan 20’si endemik olan laleyi koparanlara 700 bin liralı cezai işlem uygulanacağı belirtilerken Değişören mahallesi halkı, bu bilinçle hareket ediyor. Her yıl nisan ve mayıs aylarında çiçek açan laleler, kısa ömürlerinde renkleri ve duruşları ile çevresine büyük güzellik katıyor. Mahalle sakinlerinden Selami Özdemir, ters lalelerinden açması ile geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu ilkbaharda da mutlu olduklarını anlattı. Gerek kendiliğinden yetişen ve gerekse soğanları ile sayıları artan lalelerin uzun yıllardır köy mezarlığı başta olmak üzere birçok evin bahçesinde, çevrede yetiştiğini anlatan Özdemir, "Biz bu lalelerin kıymetini elbette biliyoruz. Bu laleler mahallemize ayrı bir renk katıyor. Koparmanın cezasını da biliyorum, ama zevkle koruyoruz. Her yıl yaklaşık 20 günlük bir sürede mahallemizin birçok yeri bu laleler ile süsleniyor. Eskiden köy içinde daha fazla vardı, ama bu yıllarda sayılarında bir azalma var. Biz yöremizde bu laleye ‘Turşail’ ismini veriyoruz" dedi.