POLİTİKA - 04 Mart 2017 Cumartesi 12:34

Bakan Özlü: "Mevcut sistemin ayarı bozuldu"

A
A
A
Bakan Özlü: "Mevcut sistemin ayarı bozuldu"

Yalova’da sanayicilerle buluşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü "2007 yılında sistemin ayarları bozuldu.

Yalova’da sanayicilerle buluşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü "2007 yılında sistemin ayarları bozuldu. Biz sistemi yeniden düzenlemek istiyoruz" dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü referandum çalışmaları kapsamında Yalova’ya geldi. Bakan Özlü programına Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) tarafından verilen kahvaltıya katılarak başladı. Burada iş adamlarına hitap eden Özlü, sözlerine Yalovalı iş adamlarına teşekkür ederek başladı. Bakan Özlü, "Yalova’nın ihracatı 2002 yılında 16 milyon dolar. Geçen yıl 360 milyon dolar. Dolayısıyla sizleri tebrik ediyorum" dedi.

"Parlamenter sistemi de referanduma sokalım dedik"
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, CHP’ye parlamenter sistemi ve başkanlık sistemini içeren 2 ayrı taslakla referanduma gitme teklifi sunduklarını söyledi. CHP’nin buna da evet demediğini dile getiren bakan Özlü, "Bütün siyasi partilerin seçim vaadinde yeni bir anayasa vaadi vardı. CHP’de MHP’de bu vaatte bulundu. Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu uzun süredir konuşulup tartışılıyordu. Biz her türlü teklife açık olduğumuzu ifade ettik. Hatta biz AK Parti olarak başkanlık sistemini istiyoruz, CHP parlamenter sistemi istiyor. Dedik ki oturup anlaşalım siz parlamenter sistemi esas alan bir taslak hazırlayın. Biz de Başkanlık sistemini esas alan bir taslak hazırlayalım. Bunu meclisten geçirip referandumda halka soralım. Aziz milletimiz hangisini isterse o olsun dedik. Bundan daha iyi bir teklif var mı. Buna da evet demediler" şeklinde konuştu.

"Cumhuriyet tartışması 1923’te bitti"
Anayasa değişikliğinin sınırlı olduğunu, bu değişiklik paketinde başlangıç ilkelerinin bulunmadığını belirten Bakan Özlü, "Bizim hazırladığımız anayasa değişiklik paketi sınırlı bir paket. 18 madde içeriyor. Anayasanın tamamını değiştirmiyor. Başlangıç ilkeleri yerinde duruyor. Başlangıç ilkelerine sonuna kadar saygılıyız. Artık Türkiye’de Cumhuriyetten başka bir rejim tartışılmıyor. Bu tartışma 1923’te bitti. Cumhuriyette artık asla bir tartışma konusu değil. Cumhuriyeti sonuna kadar savunacağız" dedi.

"Bu sistem baba ile oğlu karşı karşıya getirir"
Bakan Özlü mevcut sistemin ciddi sıkıntıları olduğuna da değindiği konuşmasında, "Bu iktidar döneminde bir çok mega projeye imza attık. Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü otoyollar ve daha bir çok dev yatırım. İnanın bütün bunları sisteme rağmen yaptık. Mevcut sistem baba ile oğlu karşı karşıya getirebilecek bir sistem. Baba Cumhurbaşkanı, oğul başbakan olsa karşı karşıya gelirler" sözlerine yer verdi.

"Sistemin ayarı bozuldu"
Bakan Özlü, 2007 yılında yapılan seçim sonrasında yaşanan 367 krizine de atıfta bulunarak, bu seçim sonrasında yaşananlarla mevcut sistemin ayarlarının bozulduğunu söyledi. Bakan Özlü, "2007’de her zaman parlamentonun seçtiği Cumhurbaşkanı seçiminde bir takım güçler çıktı, fetvalar verdiler. Dediler ki bu meclis 367 milletvekili salona girmezse Cumhurbaşkanını seçemez. Cumhurbaşkanı seçilemedi. Erken seçime gittik. Erken seçimden sonra da bir anayasa değişikliği oldu. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi kararlaştırıldı. Meclis seçemezse aziz milletimiz ben seçerim dedi. 2007’de zaten zor çalışan sistemin ayarı bozuldu. Şu anda yaptığımız ayarı bozulan bu sistemi tekrar düzenlemektir" diye konuştu.

"Seçimle diktatör gelmez"
Başkanlık sistemi ile diktatörlük oluşacağı söylemlerine de cevap veren Bakan Özlü, "Şimdi soruyorlar; Bu sistem diktatör yapmaz mı diye? İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş diktatör mü? Kendisi başkan, yetkileri var. Başkan yardımcıları var. Seçimle gelip, seçimle gidiyor. Diktatörler darbeyle gelir. Seçimle diktatör gelmez. Dolayısıyla seçim olduğu sürece asla endişe edecek bir şey yoktur" dedi.
Bakan Özlü programın ardından Yalova Valiliğine geçti. Valiliğe gelişinde çiçeklerle karşılanan Bakan Özlü ardından valilik anı defterini imzaladı. Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ise makamında Bakan Özlü’ye ebru bir tablo hediye etti.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel ve AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak bir süre sohbet etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.
Konya Konyaspor’da Omerovic’in durumu yönetim toplantısında belli olacak Konyaspor’da teknik direktör Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılıp ayrılmayacağı yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısından sonra belli olacak. Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplantının sonrasında açıklayacağız" dedi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Konyaspor, Hakan Keleş ile yolların ayrılmasından sonra 62 yaşındaki Bosna-Hersekli çalıştırıcı Fahrudin Omerovic ile mukavele imzalamıştı. Ligin bitimine 4 hafta kala yeşil-beyazlı yönetimde Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması gündeme geldi. Konu ile ilgili açıklama yapan Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplandıktan sonra açıklayacağız. Şu ana kadar yazılanların hiçbirinin kesinliği yok ve resmiyet kazanmadığı için sadece söylentiden ibaret. Yarın bir karar verilecek. Omerovic hocayla devam edilip edilmeyeceği ile şu anlık alakalı bir karar çıkmadı ama büyük ihtimalle devam edilmeyecek gibi görünüyor. Netlik kazanmadığı için de biz bir şey diyemiyoruz" diye konuştu. Adem Bulut, Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması halinde takımın başına gelecek hocanın yeni bir hoca mı olacağı yoksa içeriden biri mi olacağına da yarın karar vereceklerini kaydetti. Fahrudin Omerovic, yeşil-beyazlı takımın başında çıktığı 13 lig maçında 3 galibiyet, 5 mağlubiyet ve 5 beraberlik alarak 17 puan elde etti. Bu maçlarda 16 gol atan yeşil-beyazlılar, kalesinde 15 gol gördü.