EĞİTİM - 08 Şubat 2022 Salı 17:33

Rektör aşçı önlüğünü giydi, yosun unundan hamsili pizza yaptı

A
A
A
Rektör aşçı önlüğünü giydi, yosun unundan hamsili pizza yaptı

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci GastroFish projesinin mutfak çekimleri kapsamında şef önlüğünü giyerek yosunlu undan elde edilen hamsili pizza yapımında aşçılara destek oldu.


Yalova Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından geliştirilen ve Avrupa Birliği, Dışişleri Bakanlığı ve Türk Ulusal Ajansı tarafından desteklenen “Gastro-Balıklarda Dijital E-Öğrenmeyi Geliştirerek Gençliğin Güçlenmesini Artırma” projesi (GastroFish) kapsamındaki ‘E-Öğrenme’ modül çekimlerine Yalova Üniversitesi Aşçılık programının uygulama mutfağında başlandı.


Yenilikçi yaklaşımlarla su ürünlerinin gençlere tanıtılmasını amaçlayan projenin çekimleri, Rektör Cebeci’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Gastrofish projesinin dijital içerikleri hakkında gözlemlerde bulunan Cebeci, yosunlu un (spirulina) içerikli hamsili pizza yapımına da katkıda bulundu. Projede e-öğrenme modüllerinin üçüncü kısmını oluşturan derslerden kırlangıç balığı çorbası, spirulina (yosun) içerikli granyöz balığı burgeri ve spirulinalı undan elde edilen hamsili pizzanın pişirme öncesi, esnası ve sonrası teknikleri kayıt altına alındı.


GastroFish Projesi


Yalova Üniversitesi koordinatörlüğünde, Antalya’dan AKSAM (Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü) ve SUYMERBIR (Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği), İtalya’dan CEIPES, İspanya’dan DIDEAS ve Yunanistan’dan INNOPOLIS kurumlarının ortaklığı ile hazırlanan GastroFish projesi kapsamında hedeflenen fikri çıktılar için hazırlanan e-öğrenme modülleri, gençlerin balıkçılık ve gastro-mutfak sektörüne olan ilgilerini artırmayı, sağlıklı su ürünleri ve balık pişirme tekniklerini öğrenmelerini ve balıkçılık sektöründe yerel, bölgesel, ulusal ve uluslar arası düzeyde sosyal katılımlarını artırmayı amaçlıyor.


Projenin E-Öğrenme modül çekimleri Prof. Dr. Derya Güroy koordinatörlüğünde, Prof. Dr. Betül Güroy (Araştırmacı), Öğr. Gör. Yasin Özaslan (Araştırmacı), Öğr. Gör. Mehmet Emin Tura (Gastronom-Araştırmacı), Öğr. Gör. İzzet Şahin (Araştırmacı-Teknisyen) ve Öğr. Gör. Enez Özkan Demirci (Gerçekleştirme Görevlisi-Tercüman) tarafından gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Uzmanlardan, çocukları enfeksiyonlardan korumak için hijyen uyarısı Kış aylarının gelmesiyle birlikte özellikle çocuklarda grip, nezle ve bronşit vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar, çocukların gribal hastalıklardan korumak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte Şanlıurfa’da artan grip, nezle ve bronşit vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Şanlıurfa’da özellikle de çocuklarda bu tür gribal hastalıkların arttığına dikkat çeken uzmanlar, soğuk hava şartları ve kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirilmesi, çocuklarda enfeksiyon vakalarının yükselmesine neden olduğunu vurguladı. Kış aylarında çocukların bağışıklık sisteminin zayıfladığına dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Aydın Bozkaya, ailelere C vitamini ve taze sebze ile meyve gibi ürünlerin sık sık tüketilmesi gerektiği önerisinde bulundu. Bozkaya, "Çocuklar kış aylarında güneş ışığından yeterince faydalanamadığı için bu nedenle D vitamini takviyesi, C vitamini ve taze sebze ile meyve tüketiminin artırılması gerekiyor. Bağışıklığı düşen çocuklar enfeksiyonlara daha hızlı yakalanıyor. Düzenli uyku, bol sıvı tüketimi, dengeli beslenme ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi hastalıklardan korunmada büyük önem taşıyor. Çocuklarda ateş, öksürük ve halsizlik gibi belirtiler görüldüğünde zaman kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşlarına başvurulmalı" dedi.
Bursa Nilüfer’de yeni yıl coşkusu başladı Nilüfer Belediyesi’nin organize ettiği "Nilüfer Yeni Yıl Festivali" yoğun ilgi ile açıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, tüm Nilüferlileri ay sonuna kadar devam edecek etkinliğe davet etti. Nilüfer’de yeni yıl heyecanı, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da rengarenk etkinliklerle başladı. Nilüfer Belediyesi Halk Evi önündeki Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan "Nilüfer Yeni Yıl Festivali", her yaştan vatandaşa hitap eden zengin içeriğiyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Alanda kurulan buz pateni pisti çocukların ve gençlerin gözdesi olurken; yemek ve alışveriş stantları da festival ziyaretçilerine keyifli bir mola imkanı sunuyor. Ay sonuna kadar sürecek olan festivalde sadece alışveriş değil, sanat ve eğlence de ön planda yer alacak. Sihirbaz gösterilerinden köpük partilerine, baloncuk ve ışıklı görsel performanslara kadar pek çok etkinlik, meydandaki coşkuyu yükseltecek. "Umutlarımızı birlikte büyüteceğiz" Festival alanını gezerek, esnafla ve vatandaşlarla bir araya gelen Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, alanı dolduran kalabalığa da hitap etti. Başkan Özdemir, dayanışmanın önemini vurgulayarak, "Yeni yıl, yeni umutlar demektir. Yeni başlangıçlar, yeni fırsatlar demektir. Zorlukları geride bırakmak, geleceğe umutla bakmak demektir. Biz de bu festivalde bir araya gelerek, umudu birlikte büyüteceğiz. Çünkü Nilüfer, bir yaşam kültürüdür. Biz, sanatı, kültürü, dayanışmayı önemseyen bir aileyiz. Bu festivalde de bu aile ruhunu yaşayacağız. Tüm Nilüferlileri festivalimize bekliyoruz" dedi. Müzik ziyafeti Festivalin ilk gün etkinlikleri, İstanbul Girls Band grubunun enerjik sahne performansıyla taçlandı. Sevilen parçaları kendilerine özgü tarzlarıyla yorumlayan grup, dinleyicilere keyifli bir gece yaşattı. Soğuk havaya rağmen meydanı dolduran vatandaşlar, şarkılara hep birlikte eşlik etti.