GÜNDEM - 29 Nisan 2024 Pazartesi 14:20

Yalova’da Kocadere şehitleri anıldı

A
A
A
Yalova’da Kocadere şehitleri anıldı

Yalova’nın Çınarcık ilçesinin Kocadere köyünde 29 Nisan 1921 tarihinde Yunan işgal kuvvetleri, Rum ve Ermeni çeteleri tarafından katledilen 830 şehit anıldı.


Kocadere şehitlerini anma programı, Kocadere İlkokulu önündeki yürüyüşle başladı. Yürüyüşün ardından Kocadere Şehitlik Anıtı’nda tören düzenlendi. Anıta çelenk bırakılmasının ardından Yalova Milli Eğitim Şube Müdürü Dr. Uğur İlhan konuşma yaparak yaşanan tarihi acıyı anlattı. Törende Yalova Valisi Hülya Kaya da konuşma yaptı. Kaya, Kocadere şehitlerini yad ettiklerini belirterek, “Bu yurdu bize vatan kılanlar unutulmayacaktır” dedi.


Kocadere Köyü Muhtarı Volkan Varol ise bundan 103 yıl önce Yunan işgal kuvvetlerinin, Rum ve Ermeni çetelerinin zulüm ve vahşetiyle köylerinde soykırım yaşandığını belirtti. Kocadere ve Şenköy halkından 830 masum insanın Bekir Onbaşının evinde yakılarak ve bir kısmı da denizde boğularak katledildiğini dile getiren Varol, şunları kaydetti:


“Burada yaşanan bir cephe savaşı değildir. Kadın, ihtiyar, çocuk, savunmasız masum insanlara yapılan bir soykırımdır. İnsanlık dışı vahşettir. Vatan, namus ve bayrak uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bu vatan toprağının her karışında şehitlerimizin kanları vardır. Bedelini şehitlerimizin kanlarıyla ödediğimiz vatanımız bizlere emanettir. Şanlı tarihimizde olduğu gibi bugün de vatanımızı bölmek isteyen hainlerin karşısında dimdik duracağız. Kutsal emanetimize canımız pahasına sahip çıkacağız. Kahraman şahit ve gazilerimiz, emanetiniz, emanetimizdir. Huzur içinde uyuyun. Ruhunuz şad mekanınız cennet olsun.”


Konuşmaların ardından Kocadere Ortaokulu 6/A sınıf öğrencileri Simay Engin ve Halil İbrahim Özbek şiir okudu. Şenköy Köyü Camii İmamı Haşim Öztürk de Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirdi. Törende İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk de dua okudu.


Öte yandan, şehitler için Kocadere Merkez Camii’nde mevlit-i şerif okutuldu. Protokol ve vatandaşlar da şehitliğe çiçek bıraktı.


Törene; AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, CHP Milletvekili Tahsin Becan, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Çınarcık Kaymakamı Cemil Aksak, Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Naci Bilci, İl Emniyet Müdürü Salih Gözüm, Teşvikiye Belediye Başkanı Mustafa Nurten, Koruköy Belediye Başkan Kamil Yaman, Esenköy Belediye Başkan Vekili Erdem Küçük’ün yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Yalova’da Kocadere şehitleri anıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MEB’den afet durumlarında çocuk haklarını gözeten proje Milli Eğitim Bakanlığı, afet durumlarında ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki çocukların haklarının korunması amacıyla hazırlanan “Afet ve Acil Durumlarda Çocuk Hakları ve Eğitim” projesini tanıttı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Konferans Salonu’nda “Afet ve Acil Durumlarda Çocuk Hakları ve Eğitim” projesinin tanıtımı gerçekleştirildi. Etkinlikte ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki çocukların haklarının korunması için yapılan çalışmalar anlatıldı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, yaptığı konuşmada çocukların başta eğitim olmak üzere bütün haklarının Bakanlık tarafından gözetildiğini belirterek, “Zorunlu eğitim çağındaki her çocuğun fırsat ve imkan eşitliği temelinde eğitim almasını sağlamak, bilgi kaynaklarına erişim imkanını arttırmak, okullarda eğitsel amaçlı oyun ve eğlence alanları oluşturmak, yatılı bölge okullarında bütün çocukların güvenliği, temizlik, barınma, giyim, beslenme ve iletişim ihtiyaçlarının karşılanması yer almaktadır” ifadelerini kullandı. Savaş, salgın, afet ve küresel ısınma gibi zorlayıcı yaşam olaylarının çocukların hayatını olumsuz etkilediğini dile getiren Ökten, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Bakanlığımız, depremin meydana geldiği andan itibaren depremden etkilenen bölgeler ve depremzede vatandaşlarımız için seferber oldu. Bölgede birçok faaliyet ve çalışma yürüttü. Bu çalışmaları yürütmeye de devam etmektedir. Bakanlığımız, afet bilinci, iklim değişikliği, yenilikçi çözümler ve coğrafya gibi dersler ile ülkemizin zorlayıcı yaşam olayları karşısında bilinçlenmelerini sağlayan içerikler sunmaktadır.” Projenin içeriğini aktaran Ökten, “Hazırlanan öğretim programları ile tehlike ve kaza durumlarında kendilerini nasıl korumaları ve neler yapmaları gerektiği konusunda eğitim verilmektedir. İlköğretimde afet durumlarını tanıyabilme, acil durumlardaki davranışlar, yetkililerle etkili iletişim kurabilme, afet öncesi, sonrası ve sırasında yapılması gerekenler ile ilgili bilgilendirmeler yapılmaktadır” şeklinde konuştu. Programa Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli, UNICEF Türkiye Temsilcisi Paola Marchi, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Gaziantep Gaziantep’te gerçeği aratmayan afet tatbikatı Gaziantep’te alanında uzmanlaşmış hekimler ve sağlık personelinin katıldığı, kısıtlı imkan ve zor saha şartlarını barındıran muhtemel afet tatbikatı gerçeği aratmadı. Gaziantep’te muhtemel afetlere hazırlıksız yakalanmamak için temel eğitimler ve tatbikatlar düzenlenmeye devam ediyor. Bu kapsamda Gaziantep’te bulunan farklı alanlardaki sağlık personeline 6-10 Mayıs tarihleri arasında Temel Eğitim Programı gerçekleştirildi. Eğitim sonunda ise il sağlık müdürlüğü ve UMKE ekiplerinden oluşan çok sayıda gönüllü sağlık personeli, gerçeği aratmayan muhtemel afet tatbikatı gerçekleştirdi. Gerçeği aratmayan tatbikat Alanında uzmanlaşmış hekimler ve sağlık personelinin bulunduğu ekipler, kısıtlı imkan ve zor saha şartlarında acil müdahale eğitimi aldığı program başarıyla tamamlanırken yapılan tatbikatlar ise gerçeği aratmadı. Çok sayıda gönüllü sağlık personeli ile gerçekleştirilen tatbikatlar, gerçekle doğru orantılı olup muhtemel tüm afet ve olaylara hazırlık aşamasını oluşturdu. İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin tatbikatı inceledi Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin de tatbikatı yerinde inceleyerek açıklamalarda bulundu. Dr. Şahin, "Amacımız personelimizi afetlere ve olağanüstü hallere karşı her an hazır tutmak. Afetlerin ne zaman hangi şartlarda oluşacağı ve ne şekilde tahribat bırakacağının bilinmemesi nedeniyle gerçekleştirilen bu tür eğitim, kamp ve tatbikatlarla ekiplerimizi ülke içinde ve ülke dışında her türlü afet ve olağanüstü duruma karşı hazırlamaya ve bu aileyi büyütmeye devam edeceğiz" diye konuştu Program, tatbikata katılan personele eğitim ve katılım sertifikalarının verilmesiyle sona erdi.
Afyon Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi Afyonkarahisar’da 20 yaşındaki bir genç, iddiaya göre motosikletli bir grup ile çıkan silahlı çatışmada başından vuruldu. Yaralı genç kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken olayla ilgili geniş çaplı inceleme başlatan polis ekipleri ölen gencin babası dahil 4 kişiyi gözaltına aldı. Olay, Sinanpaşa ilçesinde meydana geldi. İddiaya göre, Tuğra Ali Özbanaz (20) isimli genç, motosikletli bir grupla arasında çıkan silahlı çatışmada başından vuruldu. Yaralanan genç, Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde gece geç saatlerde hayatını kaybetti. Olay sonrası harekete geçen Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, Özbanaz’ın babası A.Ö.’nün bilgisine başvurduktan sonra babanın arkadaşı B.S.T.’yi gözaltına aldı. B.S.T., ifadesinde Özbanaz ile alkol aldıkları sırada kendisinin tuvalet için araçtan dışarı çıktığını isimlerini bilmediği 4 motosikletli şahsın aracın yakınına gelerek tabancalar ile ateş açtığını kaydetti. B.S.T., Özbanaz’ın şahıslara tabanca ile karşılık verdiğini ve ardından Özbanaz’ın yaralandığını fark ettiğini söyledi. Şahsın ifadesinin ardından araçta inceleme yapan ekipler 2 adet tabanca ile çok sayıda boş kovan ele geçirdi. Araştırmayı genişleten ekipler B.S.T.’nin iddia ettiği motosikletli M.D., Ş.U., A.İ.Ç. ve S.K.’yı yakaladı. Şahıslarla birlikte polis ayrıca bir tabanca ile kurusıkıdan bozma bir başka silah daha ele geçirdi. Şahıslar ifadelerinde, motosikletleri ile giderken otomobili gördüklerini ancak olaya karışmadıklarını söyledi. Polis, ölen Özbanaz’ın babası A.Ö. ile birlikte M.D., S.K. ve B.S.T.’yi gözaltına aldı. Şahısların emniyetteki işlemlerinin sürdüğü bildirildi.