KÜLTÜR SANAT - 23 Mayıs 2024 Perşembe 17:22

Depremden etkilenen illerin gastronomisi ‘Vefa Mutfağı’ ile Türk Mutfağı Haftası’nda yer aldı

A
A
A
Depremden etkilenen illerin gastronomisi ‘Vefa Mutfağı’ ile Türk Mutfağı Haftası’nda yer aldı

Depremden etkilenen 11 ilin gastronomisi, Ankara’da Türk Mutfağı Haftası’nda düzenlenen ‘Vefa Mutfağı’ adlı etkinlikte beğeniye sunuldu.


Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde 23-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan ‘Türk Mutfağı Haftası’nın Ankara etkinlikleri Başkent Millet Bahçesi’nde başladı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinlikte 6 Şubat’ta meydana gelen depremden etkilenen 11 kent unutulmadı. Deprem bölgesi içerisinde yer alan ve gastronomisiyle dikkati çeken illerin aşçıları, açtıkları stantlar ile ziyaretçilerden tam not aldı. Kebap yeme yarışması ile renkli görüntülerin de oluştuğu etkinliğin ilk gününde 180 metre uzunluğunda kebap yapıldı. En hızlı kebabı yiyerek yarışmanın kazananı olan Ramazan Yoğurtçu ise gram altın kazandı.



“180 santimetre uzunluğunda bir adana yaptık”


Gaziantep’ten Ankara’ya gelen Necdi Emiroğlu (40), “Bugün etkinliğin birinci günü için bir açılış yaptık. Pazar gününe kadar buradayız, Gaziantep sofrası burada. 180 santimetre uzunluğunda bir adana yaptık. İnsanlar memnun kaldı. İnsanları etkinliğe bekliyoruz. Yaptığımız çiğköfte ve Adana’yı yediği için arkadaşımız altın kazandı” dedi.



Depremden etkilenen illerin mutfakları yer alıyor


Recep Tuna, bu yılki etkinliklerde depremden etkilenen 11 ilin mutfağının yer aldığını dile getirdi. Tuna, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa gibi depremden etkilenen 11 ilin yemeklerinin Ankara Türk Mutfağı etkinliğinde bir araya geldiğini kaydederek, “Ankara’da yaşayan Hataylı, Şanlıurfalı, Maraşlı, Kahramanmaraşlı, Osmaniyeli hemşehrilerimizi burada buluşturmak amacıyla ‘Vefa Mutfağı’ olarak buraya getirdik. Birinci günümüzde çiğ köfte, kebap gibi yarışmalarımız yapıldı. Kavurmalar, pilavlar yapıldı. Burada ücretsiz olarak halkımıza, vatandaşlarımıza dağıtıldı. Emine Erdoğan’ın büyük bir projesi bu. Bu sene üçüncüsünü yapıyoruz dünya çapında. Her yerde 23-27 Mayıs tarihleri arasında yapılıyor. Bütün vatandaşlarımızı, özellikle Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraşlı, Şanlıurfalı, Osmaniyeli bütün vatandaşlarımızı buraya bekliyoruz. Çünkü depremde esnaflarımızın gerçekten dükkanları yıkılmış ve burada şu an hizmet vermekteler. Onun için de desteklerinizi bütün hemşehrilerimizle buluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.



Depremden etkilenen illerin gastronomisi ‘Vefa Mutfağı’ ile Türk Mutfağı Haftası’nda yer aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul EURO 2024: Polonya: 1 - Hollanda: 2 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) D Grubu’nda Hollanda ilk maçında Polonya’yı 2-1 mağlup etti. Almanya’da düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ilk haftasında D Grubu’nda Polonya ile Hollanda, Hamburg şehrinde yer alan Volksparkstadion Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Portekizli Artur Soares Dias’ın düdük çaldığı maçta Polonya 16. dakikada golü buldu. Sağ taraftan Zielinski’nin kullandığı kornerde ön direkte Adam Buksa’nın yaptığı kafa vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Verbruggen’in solundan ağlara gitti. Golün şokunu kısa sürede atlatan Hollanda 29. dakikada Gakpo’nun golü ile eşitliği yakaladı. Savunmanın hatasında araya giren Ake, pasını Gakpo’ya çıkardı. Gakpo, ceza yayı gerisinden yaptığı vuruşta savunmada Salamon’a da çarpan top ağlara gitti. İlk yarı 1-1’lik eşitlikle sona erdi. 83. dakikada ceza sahasına yapılan ortada Wout Weghorst topu filelere yollayarak Portakalları 2-1 öne geçirdi. Bu gol aynı zamanda maçın da skoru oldu. Öte yandan sezonu Antalyaspor’da geçiren Polonyalı futbolcu Adam Buksa, mücadelenin 16. dakikasında müsabakanın ilk golünü kaydetti. Mücadeleye 11’de başlayan Buksa, 90 dakika sahada kaldı. Fenerbahçeli orta saha oyuncusu Sebastian Szymanski de mücadeleye 11’de başlarken, 46. dakikada yerini Jakub Moder’e bıraktı. Başakşehir’in 28 yaşındaki Polonyalı santrforu Krzysztof Piatek ise forma şansı bulamadı.
Samsun Kardiyoloji uzmanından uyarı: "Kurban Bayramı’nda yeni kesilen eti bekletmeden tüketmeyin" Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların eti hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” dedi. Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Uzm. Dr. Mustafa Yaşan, Kurban Bayramı’nda yeni kesilen etin bekletmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Uzm. Dr. Yaşan, “Kurban Bayramı’nda kurulan sofralardaki yemeklerin çoğunun et ve şerbetli tatlılardan oluşması özellikle hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp ve şeker hastalıklarının tetikleyicisi olabilir. Bu yüzden bu hastalıklara sahip kişilerin bayramda önerilere daha dikkatli uyması gerekiyor. Kolesterol insanlar için vazgeçilmez bir moleküldür. Çünkü hücre zarında akışkanlığın sağlanması, kararlılık, bütünlük ve geçirgenlik gibi yapısal fonksiyonları düzenlemektedir” diye konuştu. “Kan kolesterol düzeyi belli bir limitte tutulmalı” Kolesterolün bağışıklık sisteminin düzenlenmesine de katkı sağladığına değinen Uzm. Dr. Yaşan, “İhtiyacımız olan kolesterolün yüzde 60’ı vücutta sentezlenirken (yaklaşık 700 mg/gün) geri kalanı vücuda diyetle birlikte alınır. Kan kolesterol düzeylerinin yüksek oluşu ateroskleroz ve kalp hastalıkları başta olmak üzere çağımız insanının önemli sağlık problemlerinden biri haline gelmektedir. Bu yüzden kan kolesterol düzeyini belirli bir limitte tutmak veya dengelemek, birçok hastalığın ortaya çıkmasının önüne geçmektedir” şeklinde konuştu. “Kolesterol problemi olanlar haftada 350-500 gram et tüketebilir” Diyetten alınan kolesterolün en önemli kaynağının kırmızı et olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Kırmızı et ve sağlık etkileri üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Detaylı araştırmalar porsiyon kontrolüne dikkat edildiği takdirde kırmızı et tüketiminin şeker hastalığı ile kalp ve damar hastalıkları üzerinde bilinen bir etkisi olmadığını gösteriyor. Kırmızı etin asıl zararı içerdiği kolesterolden değil, trimetilamin N-oksit gibi diğer maddeler nedeniyle oluşur. Yağsız dana eti, görünen yağları temizlenip, pişirme şekline dikkat edilmek koşuluyla kolesterol problemi ve kalp hastalığı olanlarda da haftada 350-500 gram arası tüketilebilir. Etleri yağda kızartmak yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri seçilmelidir” açıklamasında bulundu. “Yeni kesilen kurban etini hemen tüketmeyin” Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların kurban etini hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” ifadelerini kullandı.