GÜNDEM - 25 Nisan 2025 Cuma 12:37

Şehit aileleri ve gaziler, "Yas Süreci ve Yeniden Hayata Tutunmak" projesiyle bir araya geldi

A
A
A
Şehit aileleri ve gaziler, "Yas Süreci ve Yeniden Hayata Tutunmak" projesiyle bir araya geldi

Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen Back to Life Projesi, duygusal anlara sahne olan ilk etkinliğiyle başladı. Etkinlik, Ankara Valiliği 75. Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde şehit yakınları ve gazilerin katılımıyla gerçekleşti.


Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü öncülüğünde, AB Dış İlişkiler ve Proje Hizmetleri Birimi ve Slovakya’dan paydaş kuruluşların iş birliğiyle yürütülen Back to Life Projesi, duygusal anlara sahne olan ilk etkinliğiyle başladı. Etkinlik, Ankara Valiliği 75. Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde şehit yakınları ve gazilerin katılımıyla gerçekleşti.



Paylaştıkça azalan acılar, birlikte güçlenen umutlar


Aynı acıları yaşayan şehit ve gazi yakınlarını bir araya getirerek duyguların paylaşıldığı etkinlik, katılımcılar arasında güçlü bağların kurulmasına vesile oldu. Etkinlik, hem Türkiye’deki hem de Slovakya’da yaşayan benzer deneyimlere sahip bireyler için örnek bir model olarak planlandı. Özellikle Slovakya’da bulunan 200 bin Ukraynalı göçmene yönelik psikososyal destek çalışmaları için de ilham kaynağı olması hedefleniyor.



Duygu dolu etkinlikler


Proje, "Gücüm Ellerimde" isimli etkinlikle başladı. Katılımcılar bir A4 kağıdına ellerini çizerek her parmak için bir olumlu duygu yazdı, ardından bu özellikleri yuvarlak masa toplantılarında birbirleriyle paylaştı. Günün ikinci etkinliği olan "Hayat Yolculuğu Haritam" ise katılımcıların geçmişlerinden bugüne kadar yaşadıkları süreci anlatmaları için bir görsel anlatım alanı sundu. Renkli kağıtlar, ipler ve çeşitli materyallerle hazırlanan haritalar, katılımcı sözcüler tarafından sahnede paylaşıldı.


Görme engelli bir astsubay gazisi, etkinliğe ilişkin, "Son gördüğüm şey gökyüzünün mavisiydi. Filmin sonu derken aslında film yeniden başlıyordu benim için. Gözlerim görmüyor ama hislerim görüyor. Nefes aldığımız sürece her şeyi başarabiliriz" dedi.



Şehit polis eşi ise duygularını şöyle paylaştı:


"Eşim şehit olduğunda 10 aylık bebeğimle baş başa kaldım. Bizim eşimle buluşmamız ahirete kaldı. Bu ara geçene kadar bugünü çocuğum ve kendim için daha mutlu ve yaşanır kılmaya çalışıyorum."



Duyguların haritası ve gün sonu yansımaları


"Duygularım ve Ben" etkinliğinde ise katılımcılar zarf içinden çıkan duygu kartlarını yaşadıkları anılarla eşleştirdi. Gün sonunda yapılan "Gün Sonu Yansımaları" oturumunda, yaşanılan sorunlar hayat ağacına yazıldı ve çözüm önerileri tartışıldı.


Etkinlik, gazimizin gitar dinletisiyle sona ererken, Ankara İl Sosyal Hizmetler Müdürü Cüneyt Özdemir’in katılımcılara takdim ettiği belgeler ile anlam kazandı. Gün, toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.


Proje, yarın uzman ve moderatörlerin katılımıyla gerçekleştirilecek analiz oturumu ile devam edecek. Slovakya’da yaşayan Ukraynalı göçmenlerin psikososyal olarak desteklenmesi hedeflenen projenin, Türkiye’deki şehit ve gazi yakınlarının yas sürecini yönetme ve hayata tutunma deneyimlerinden model alınarak yürütülmesi planlanıyor.



Şehit aileleri ve gaziler, "Yas Süreci ve Yeniden Hayata Tutunmak" projesiyle bir araya geldi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da Hz. Mevlana 752. Vuslat Yıldönümünde anıldı Muğla’da Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 752. yıldönümü dolayısıyla ’Şeb-i Arus’ programı düzenlendi. Muğla’da faaliyet gösteren Konya Karamanlılar Derneği’nin organizasyonuyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma töreninde protokol üyeleri ve sayıda vatandaş bir araya geldi. Gecede, Mevlana’nın öğretileri ve insanlığa mirası üzerine önemli vurgular yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Konya Karamanlılar Derneği Başkanı Erol Kütahyalı, Mevlana’nın sadece söz söyleyen değil, söylediklerini bizzat hayatına tatbik eden bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Kütahyalı konuşmasında, "İnsan, bildiği için değil, bildiğini yaşadığı zaman insandır. Hz. Mevlana’nın asırlardır gönüllerde diri kalmasının asıl sebebi budur. O, sadece süslü sözler söyleyen biri değil, öğütlerini bizzat yaşayan bir kişi olduğu için hala aramızdadır. Geçmişte olduğu gibi, önümüzdeki asırlarda da hoşgörü timsali Hz. Mevlana’yı anmaya ve onun felsefesini içimizde yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. Törene katılan Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan ise Mevlana’nın evrensel değerlerine dikkat çekti. Soykan, Mevlana’nın 1207 yılında Belh şehrinde doğup 17 Aralık 1273’te Konya’da vuslata erdiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Mevlana’nın insan anlayışının temelinde; nefsini arındırarak ilahi aşka ulaşmak vardır. Bu yolun temel taşları aşk, sabır, tevazu ve hoşgörüdür. Bu özellikler o dönemde olduğu gibi bugün de toplum olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz değerlerdir. Bu felsefeyi ve Hz. Mevlana’nın ruhunu yaşatan bu güzel geceyi organize eden Konya Karamanlılar Derneği Başkanı’na ve üyelerine teşekkür ediyorum." Konuşmaların ardından programın finalinde gerçekleştirilen ve manevi atmosferin doruğa çıktığı semazen gösterisi, katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi.