EĞİTİM - 20 Haziran 2025 Cuma 10:08

YKS maratonunun ilk oturumu yarın gerçekleştirilecek

A
A
A
YKS maratonunun ilk oturumu yarın gerçekleştirilecek

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (2025-YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 2,5 milyondan fazla adayın katılımıyla yarın gerçekleştirilecek.

Bu yıl 2,5 milyonun üzerinde adayın başvuruda bulunduğu 2025-YKS 3 ayrı oturumda gerçekleştirilecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dahil olmak üzere toplamda 250 sınav merkezinde eş zamanlı olarak uygulanacak olan 2025-YKS, yarın yapılacak Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile başlayacak. Yarın saat 10.15’te başlayacak oturumda adaylara Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde ise 5 tarih, 5 coğrafya, 5 felsefe ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5’er olmak üzere toplam 20, temel matematik testinde 40, fen bilimleri testinde de 7 fizik, 7 kimya ve 6 biyoloji sorusu olmak üzere toplamda 20 soru yöneltilecek. Adaylar toplamda 120 soruyu 165 dakikada cevaplayabilecek.

İkinci oturum olan AYT Pazar günü gerçekleştirilecek

İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri ise 22 Haziran Pazar günü saat 10.15’te başlayacak. Bu oturumda adaylar, Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testi, sosyal bilimler-2 testi, matematik testi ve fen bilimleri testinden oluşan toplam 160 soruyu 180 dakika içerisinde cevaplayacak. Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinde Türk dili ve edebiyatından 24, tarih-1’den 10, coğrayfa-1’den ise 6 soru olmak üzere toplamda 40 soru adaylara yöneltilecek.

Sosyal bilimler-2 testinde ise tarih-2’den 11, coğrafya-2’den 11, felsefe grubundan 12, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe sorularından 6 soru yer alacak. Fen bilimleri testinde ise fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 soru şeklindeki dağılımla toplamda 40 soru yöneltilecek. Matematik testinde de adaylara 40 soru sorulacak.

Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise aynı gün saat 15.45’te başlayacak ve adaylara, başvuruda bildirdikleri yabancı dile göre 80 soru, 120 dakika içinde yöneltilecek. Sınav, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde uygulanacak. Her dil için ayrı soru kitapçıkları hazırlanan sınavda, adaylara yalnızca başvurdukları dile ait kitapçık verilecek.

Muhammed Musab Gümüşer

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da çilek hasadı başlıyor; üretici 100 lira fiyat bekliyor Bursa’da çocukluğundan bu yana çilek üreten 77 yaşındaki İsmail Kozan, bu yıl 4 dönümde yaptığı dikimde sadece fideye 275 bin lira harcadığını belirterek, maliyetlerin yüksekliğinden dert yandı. Yıllık yaklaşık 50 bin tonluk üretimiyle Türkiye’de ilk 5 şehir arasında yer alan Bursa’da, havaların ısınmasıyla birlikte çilek hasadı başladı. Kurban Bayramı’nın ardından piyasada daha fazla yer alması beklenen Bursa çileğinde üreticiler, yüksek maliyetler karşısında fiyat beklentilerini yüksek tutuyor. Kestel ilçesine bağlı Erdoğan Mahallesi’nde çocukluğundan beri tarımla uğraşan ve köyünde çilek üretimine öncülük eden İsmail Kozan, geçen yıl 5,5 dönüm arazide gerçekleştirdiği üretimde dönüm başına 2 ton verim aldığını belirtti. Bu yıl ilk kez farklı bir çilek çeşidi denediğini ifade eden Kozan, 4 dönümlük alana ektiği yeni ürünün hasadına bayram döneminde devam edeceklerini dile getirdi. "Sadece fide maliyeti 275 bin lira" Yeni denediği çeşitte dönüm başına 25 bin fide diktiklerini ve ilk yıl toplam 6 ton rekolte beklediklerini kaydeden Kozan, maliyetlerin üreticiyi zorladığını vurgulayarak şöyle konuştu: Fidenin tanesini bu yıl 11 liradan aldık. Sadece fide için 275 bin lira ödeme yaptık. Tarlanın işlenmesi, dikimi, gübresi, hortumu, naylonu, otunun biçilmesi ve toplanması derken maliyet inanılmaz rakamlara ulaşıyor. Bu yüzden beklentimiz, sezonda çileğin tarladan çıkış fiyatının kilogram başına 100 ila 120 lira arasında olmasıdır. Maliyetler çok yükseldiği için bu fiyatı bekliyoruz, 100 liranın altı üreticiye kazandırmaz"