MAGAZİN - 02 Ekim 2017 Pazartesi 13:50

NAFOD yeni sezonu açtı

A
A
A
NAFOD yeni sezonu açtı

Aydın’ın Nazilli ilçesinin dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarının yetiştiği, ilçede isminde ‘sanat’ olan tek sivil toplum kuruluşu olma özelliği de taşıyan ve 2006 yılında sanata ve sanatçıya gönül verenler tarafından kurulan Nazilli Fotoğraf ve Plastik Sanatlar Amatörleri Derneği (NAFOD), yeni sezon açılışını gerçekleştirdi.

Aydın’ın Nazilli ilçesinin dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarının yetiştiği, ilçede isminde ‘sanat’ olan tek sivil toplum kuruluşu olma özelliği de taşıyan ve 2006 yılında sanata ve sanatçıya gönül verenler tarafından kurulan Nazilli Fotoğraf ve Plastik Sanatlar Amatörleri Derneği (NAFOD), yeni sezon açılışını gerçekleştirdi.


12 yıl önce fotoğraf sanatına gönül veren 14 sanatsever tarafından kurulan dernek, çalışmaları ve ödülleri ile de ilçenin gururu olmaya devam ediyor. Sadece Nazilli değil Aydın ve Türkiye genelinde açtıkları fotoğraf sergileri, fotoğraf kursları ve bölgenin tanıtımı için yaptıkları özel çalışmalarla da dikkat çeken dernek, yeni sezon çalışmalarına başladı. Dernek binasında tanıtım ve açılış kokteyli düzenleyerek yen sezona ‘merhaba’ dediklerini ifade eden Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Turhan Keskin, “Fotoğraf ve Plastik Sanatların yaygınlaştırılması amacıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olarak bizler, sanat ve sanatçıya destek olabilmek amacıyla yeni sezonumuza da ‘sanata destek’ çağrısı ve sloganı ile girdik” dedi.


“Renkli bir sezon bekliyoruz”


Programda konuşan Dernek Başkanı Dr.Turhan Keskin, derneğin faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. Ayrıca dernek üyelerinin çalışmalarından bazılarının da yer aldığı 10 dakikalık fotoğraf sunumu yapıldı. Sezon açılışının dernek üyelerine ve Nazillili sanatseverlere hayırlı olmasını dileyerek bir bilgilendirme konuşması yapan Başkan Keskin, renkli bir sezon beklediklerini ifade ederek, "Eylül ve Haziran ayları arasında sezon boyunca her hafta salı akşamları yapılan toplantılarda, fotoğrafla ilgili teknik konular, yerli ve yabancı fotoğraf sanatçıları ve üretimleri, üyelerin fotoğraf sunumları gibi etkinliklere yer vereceğiz. Geçen sezonda yaptığımız gibi zaman zaman ülkemizin değerli fotoğraf sanatçıları, konuk edip sunumları ve fotoğraf söyleşilerini paylaşacağız. Talepler doğrultusunda ’temel fotoğraf eğitimi’ ve ’dijital fotoğraf işleme’ eğitimleri de dernek bünyesinde verilmektedir. Dernek üyeleri dışında Nazilli halkının katılımına açık olarak fotoğraf gezileri ve fotoğrafçılık alanlarına özel seminerler de gerçekleştireceğiz. Son yıllarda sanata olan ilginin hızla azaldığı görülmektedir. Bu bağlamda fotoğraf sanatına olan ilgiyi artırabilmek, gençlerimizin boş zamanlarını güzel sanatlara yönelerek değerlendirmelerini sağlamak istiyoruz. Sanatla dünyayı güzelleştirme çabasına katkıda bulunmak için NAFOD üyeleri olarak bizler elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz” dedi.


Son olarak sanata ve sanatçıya destek çağrısı da yapan Keskin, herkesi dernek bünyesinde faaliyet göstermeye davet etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da çilek hasadı başlıyor; üretici 100 lira fiyat bekliyor Bursa’da çocukluğundan bu yana çilek üreten 77 yaşındaki İsmail Kozan, bu yıl 4 dönümde yaptığı dikimde sadece fideye 275 bin lira harcadığını belirterek, maliyetlerin yüksekliğinden dert yandı. Yıllık yaklaşık 50 bin tonluk üretimiyle Türkiye’de ilk 5 şehir arasında yer alan Bursa’da, havaların ısınmasıyla birlikte çilek hasadı başladı. Kurban Bayramı’nın ardından piyasada daha fazla yer alması beklenen Bursa çileğinde üreticiler, yüksek maliyetler karşısında fiyat beklentilerini yüksek tutuyor. Kestel ilçesine bağlı Erdoğan Mahallesi’nde çocukluğundan beri tarımla uğraşan ve köyünde çilek üretimine öncülük eden İsmail Kozan, geçen yıl 5,5 dönüm arazide gerçekleştirdiği üretimde dönüm başına 2 ton verim aldığını belirtti. Bu yıl ilk kez farklı bir çilek çeşidi denediğini ifade eden Kozan, 4 dönümlük alana ektiği yeni ürünün hasadına bayram döneminde devam edeceklerini dile getirdi. "Sadece fide maliyeti 275 bin lira" Yeni denediği çeşitte dönüm başına 25 bin fide diktiklerini ve ilk yıl toplam 6 ton rekolte beklediklerini kaydeden Kozan, maliyetlerin üreticiyi zorladığını vurgulayarak şöyle konuştu: Fidenin tanesini bu yıl 11 liradan aldık. Sadece fide için 275 bin lira ödeme yaptık. Tarlanın işlenmesi, dikimi, gübresi, hortumu, naylonu, otunun biçilmesi ve toplanması derken maliyet inanılmaz rakamlara ulaşıyor. Bu yüzden beklentimiz, sezonda çileğin tarladan çıkış fiyatının kilogram başına 100 ila 120 lira arasında olmasıdır. Maliyetler çok yükseldiği için bu fiyatı bekliyoruz, 100 liranın altı üreticiye kazandırmaz"