EKONOMİ - 12 Temmuz 2025 Cumartesi 17:52

İncirde hasat ve ihracat tarihi belli oldu

A
A
A
İncirde hasat ve ihracat tarihi belli oldu

Aydın’ın önemli ihracat ürünlerinden olan incirde sezon telaşı devam ederken, incir kesim ve ihraç tarihleri belli oldu.



Türkiye’nin en kaliteli incirlerinin yetiştiği Aydın’da sezon hareketliliği devam ederken, incirde hasat ve ihracat tarihleri de belli oldu. Tüm semavi dinlerde kutsal meyve olarak tanımlanan, düşük kalorisiyle diyetlerde tavsiye edilen taze incirde hasat zamanı başladı. Aydın’da yetişen sarılop türü taze incir ve İngiliz Kraliyet Ailesinin sofralarını süsleyen Bursa Siyahı olarak tanımlanan siyah incir için ilk kesim ve ihraç tarihleri belli oldu. Alınan karara göre sarılop incir 17 Temmuz’da hasat edilebilecek, 18 Temmuz’da ise ihracatına izin verilecek. Siyah incirde de kesim tarihi 21 Temmuz, ihraç tarihi ise 22 Temmuz olarak belirlendi.



Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada "Bölgemizde üretimi yapılan Siyah ve Sarılop çeşidi taze incirin Kesim, Toplama ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu tarafından Aydın ili ve ilçelerindeki emsal teşkil edecek bahçelerde yaptıkları incelemeler sonucunda genel özellikler, sınıf özellikleri ve olgunluk yönünden komisyon üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucuna göre bölgemizde yetişen sarılop çeşidi taze incirin dış kabuk rengi ve şeklinin, meyve içi etinin yeterli yeme olgunluğuna eriştiği tespit edildiğinden 17 Temmuz 2025 tarihinde kesimine ve 18 Temmuz 2025 tarihinde ihracatına, siyah taze incir çeşidi dış kabuk rengi ve şeklinin, meyve iç etinin yeterli yeme olgunluğuna eriştiği tespit edildiğinden 21 Temmuz 2025 tarihinde kesimine ve 22 Temmuz 2025 tarihinde de ihracatına izin verilmesi, komisyon tarafından uygun bulunmuştur" ifadeleri yer aldı.



İncirde hasat ve ihracat tarihi belli oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Alkolden 2 kez ehliyetini kaptıran sürücü kazada 3’üncü kez yakalandı Eskişehir’de çarparak yayayı ağır yaralayan sürücünün, 1.17 promil alkollü olduğu ve sürücü belgesinin olmadığı öğrenildi. Sürücünün daha önce iki kez alkollü araç kullanmaktan ehliyetini kaptırdığı öğrenilirken, polis ekiplerince üçüncü kez sürücü belgesine el konuldu. Olay, Tepebaşı ilçesi Zincirlikuyu Mahallesi 1549 sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere E.B. (27) idaresindeki 26 EB 255 plakalı hafif ticari araç henüz bilinmeyen bir sebeple yolda yaya olan Davut D. isimli şahsa çarptı. Kaza sonrasında olay yerine ihbar üzerine polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekipleri ilk müdahalelerin ardından kapalı olan Davut D.’yi Yunus Emre devlet Hastanesi’ne ambulansla sevk edildi. Davut D.’nin durumunun ağır olduğu öğrenildi. 39 bin 521 TL para cezası kesilen sürücü 3’üncü kez ehliyetini kaptırdı Sürücü E. B.’ye polis ekiplerince yapılan alkol kontrolünde 1.17 promil alkollü olduğu tespit edildi. Daha önce 2 kez ehliyetini alkollü araç kullanmaktan kaptıran sürücünün sürücü belgesinin olmadığı öğrenildi. Sürücünün 3’üncü kez ehliyetine el konuldu. Sürücünün ehliyetine 5 yıl süreyle el konulurken, önceki cezası da hesaplandığında sürücünün 2032 yılına kadar ehliyete el konulduğu öğrenildi. Sürücüye çeşitli maddelerden 39 bin 521 TL para cezası kesildi. E.B. işlemleri için karakola götürüldü. Polis konuyla alakalı inceleme başlattı.