ÇEVRE - 22 Haziran 2020 Pazartesi 12:47

Satıcısından uzun yayın balığı vatandaşın ilgi odağı oldu

A
A
A
Satıcısından uzun yayın balığı vatandaşın ilgi odağı oldu

Yaz ayların gelmesiyle birlikte tezgâhlarda daha çok görülmeye başlayan yayın balıkları hem büyüklüğü hem de ağırlığı ile vatandaşları şaşırtıyor.

Yaz ayların gelmesiyle birlikte tezgâhlarda daha çok görülmeye başlayan yayın balıkları hem büyüklüğü hem de ağırlığı ile vatandaşları şaşırtıyor. ’Köpek balığı mı, küçük balina mı?’ gibi sorularla muhatap olan esnaf, satın alanların yanında fotoğraf çektirmek isteyenlere imkân tanıyıp bilgilendirme yapıyor.


Eskişehir Çarşı Balık Pazarında bazı balıkçıların tezgâhlarında sunduğu ve ’Bayağı’ yayın balığı olarak bilinen balığın kilosu 40 liraya satılırken, dilimi bile 2 kilodan fazla olabiliyor. Pazar esnafından Erkan Arslanbenzer’in tezgâhında yer alan ve kendinden daha uzun olan yayın balıkları müşterilerini bekliyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan göletlerden yakalanan ve bu sezon Eskişehir’e ilk yayın balığı getirenlerden biri olan Arslanbenzer, bu balığa olan vatandaşların ilgisini anlattı. Arslanbenzer, “Bu balıklara Bayağı yayın balığı deniliyor. Bunlar tatlı su balığıdır. Normalde baraj, göletlerden çıkar. Bize Eskişehir’in Gökçekaya Barajı, Salihli ve Diyarbakır’dan geliyor. İznik göletlinden gelenler de var. Bu balığın tanesinin ağırlığı 200 kilogramın üstüne olabilir. Ama genelde 180, 150, 120 kilo arasında değişiyor. Uzunluğu ise 2 metreye kadar çıkabiliyor. Eskişehirliler bu balığı gerçekten sevdi. Yani balığı satın almasalar da gören gelip bir fotoğraf veya selfie çekiyor. Öyle mutlu oluyor demek. Bu ilginç bir balık. Her zaman bulunmaz, yaz ayların dışında. Yeni nesil zaten pek bilmez, gelip ismini sorar. ’Köpek balığı’ diyen oluyor. ’Küçük balına mı?’ diye soran da oldu. O yüzden biz de bir anlamda onlara bu balığı satmaktan çok tanıtır olduk. Bazen selfie çekenler öyle kuyruk oluşturuyor ki, buraya gelen gerçek müşterimiz bile alacağını alamıyor. Ama olsun. Yine vatandaşımız mutlu oluyor. Küçük yaştakiler zaten şaşırıyor. Büyükler merak ediyor” diye konuştu.



“Kilosu 40 liraya satıyoruz”


Balıkçı Arslanbenzer, yayın balığını kilosu 40 liraya sattığı belirterek, pişirilme yöntemi konusunda da bilgi verdi. Arslanbenzer, "Bize taze geliyor. Akşam avlanıyor, sabaha karşı bize gelir ve bir tezgâhlarımızda sunuyoruz. Yazın da kışın da ilgisi oluyor. Ama kışın deniz balığı daha fazla olduğu için yazın bu balıklar çok rağbet görüyor. Bu balığın ayrı bir özelliği ise, tavası ve buğulaması fırında kızartarak tüketilebilmesi ve her yaşta ki insanlar tarafından yiyebilmesidir. Çocuklar ve yaşlılar tarafından sevilen bir balıktır bu. Tadı peynir gibi yuğmuşsak ve lezzeti harikadır” dedi.



“Eskişehir’de en fazla 180 kilo ağırlığında olanı getirdim”


Balıkçı Arslanbenzer, her gün belli bir sayıda yayın balığı Eskişehir’e getirdiği dile getirerek, “Biz şimdiye kadar yayın balıklardan çok getirdik ve yaz boyunca getireceğiz. Getirdiğimiz balıklar arasında en ağırlık olarak en büyük ise sanırım geçen getirdiğimiz 180 kiloluk bir balık oldu. İyi ilgi görmüştü. Gün içinde sattık. Şimdi de günde ortalama 150-200 kilodan fazla yayın balığı satıyoruz” diye aktardı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de 24 saatte 99 göçmen, 3 kaçakçı yakalandı İzmir’in Seferihisar ve Aliağa ilçelerinde, Sahil Güvenlik ve jandarma ekiplerinin 24 saat kesintisiz sürdürdüğü operasyonlarda 99 düzensiz göçmen yakalanırken, 3 göçmen kaçakçısı şüphelisi gözaltına alındı. İzmir genelinde yasa dışı geçişleri engellemeye yönelik denetimlerini sıkılaştıran Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, havadan ve denizden çalışmalar yürütüyor. 18 Aralık tarihinde gerçekleşen 4 ayrı operasyonda, teknolojik imkanlar ve saha istihbaratı en üst düzeyde kullanıldı. Karada yakalandılar Günün ilk operasyonu saat 00.30 sıralarında Seferihisar’da gerçekleştirildi. Sahil Güvenlik Gemisi (TCSG-311), Sahil Güvenlik Botu (KB-22), Sahil Güvenlik KOM Timi ve Doğanbey Jandarma Karakol Komutanlığı ekiplerinin koordineli çalışmasıyla, kara üzerinde tespit edilen 27 düzensiz göçmen ile organizatör olduğu değerlendirilen 3 şüpheli kıskıvrak yakalandı. SİHA ve radarlar takipte Denizdeki denetimlerde ise Aliağa açıklarında saat 03.30’da hareketli bir fiber botu durduran ekipler 18 göçmeni yakalarken; saat 06.50’de Sahil Güvenlik İnsansız Hava Aracı (SİHA) tarafından tespit edilen bir başka botta ise 14 göçmen daha yakalandı. Günün son operasyonu ise saat 22.30’da Seferihisar açıklarında yapıldı. Gelen bir istihbarat üzerine bölgeye sevk edilen Sahil Güvenlik gemi ve botları, içerisinde 40 kişinin bulunduğu lastik botu durdurarak göçmenleri yakaladı. Operasyonlar kapsamında yakalanan toplam 99 düzensiz göçmen, sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İzmir İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edildi. Gözaltına alınan 3 göçmen kaçakçısı şüphelisi hakkında ise adli işlem başlatıldı.
Kahramanmaraş Tescilli Maraş kelle paça kış mevsiminin vazgeçilmezi Soğuk havaların etkisini artırmasıyla birlikte, Kahramanmaraş’a özgü Maraş kelle paça, kış mevsiminin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldı. Özellikle sabahın erken saatlerinden itibaren paça salonlarında yoğunluk yaşanıyor. Yüzyıllardır Maraş mutfağının önemli bir parçası olan Maraş kelle paça, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2011 yılında coğrafi işaretle tescillendi. Kış aylarında yoğun talep gören ürün, kentteki paça salonlarında vatandaşlardan ilgi görüyor. Soğuk havalarda tercih edilen lezzetler arasında yer alan Maraş kelle paça, özellikle gece ve sabah saatlerinde tüketiliyor. Kent genelindeki paçacılarda kış mevsimiyle birlikte müşteri sayısında artış yaşandığı gözlemleniyor. Kendine özgü hazırlanış yöntemi ve lezzetiyle öne çıkan Maraş kelle paça, coğrafi işaret tesciliyle birlikte Kahramanmaraş’ın gastronomi değerleri arasında önemli bir yer tutuyor. Vatandaşlar, kış mevsiminde kelle paçaya olan ilgisini sürdürmeye devam ediyor. Paçacı ustası Remzi Ulaş, "Elimizden geldiğince paçamızı dünyaya duyurmaya çalışıyoruz. Özellikle çocukların kemik gelişiminde, kırık ve çıkıklarda çok faydalıdır. İnsan sağlığına çok faydalıdır. Kış mevsimi havalar soğudu ve talepler arttı" dedi. Vatandaşlardan Ahmet İspir, "Kelle paça denilince Türkiye ve Kahramanmaraş gelir. Kentimizin meşhur yemeğidir. Ben 15 yıldır paça içerim" diye konuştu. Vatandaşlardan Mahmut Kaptanoğlu ise, "Göz, beyin, dil ve birçok faydası ile karışık şekilde yenmesi daha faydalıdır. Siyah paça furyası yoğunlaştı ama karışık paçanın daha lezzetli olduğunu iddia ediyorum" ifadesini kullandı.
İzmir Gökdelende nefes kesen tatbikat İzmir’de itfaiye ekipleri, Bayraklı’daki 47 katlı bir gökdelende gerçekleştirdikleri yangın ve arama kurtarma tatbikatıyla gerçeği aratmayan bir operasyona imza attı. Senaryo gereği 11. katta mahsur kalan bir personelin saniyelerle yarışarak kurtarıldığı dev tatbikatta, yüksek katlı binalarda tahliye yollarının önemi ve acil müdahale kapasitesi sahada test edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, yüksek katlı binalarda muhtemel yangın ve acil durumlara hazırlık amacıyla Bayraklı gökdelenler bölgesinde bulunan 47 katlı bir binada kapsamlı bir yangın ve arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Senaryoya göre, binanın 11. katındaki temizlik odasında sigaranın söndürülmeden atılması sonucu çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Çalışanlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verdi. Olay yerine hızla ulaşan itfaiye ekipleri, mahsur kalan bir personeli güvenli şekilde kurtarırken, yangını da kontrol altına aldı. Dumandan etkilenen kişi AKS ekiplerince ilk müdahaleyi aldı. Yüksek katlı binalarda tatbikat can güvenliğinin anahtarı İtfaiye Merkez Bölge 3. Posta Amiri Yiğit Uygun, yüksek katlı binalarda yapılan tatbikatların can güvenliği açısından kritik olduğunu belirterek, "Bu yapılarda çok sayıda insan bulunuyor. Tatbikatlar, insanların tahliye yollarını öğrenmesi ve acil durumlarda güvenli hareket etmeleri için büyük önem taşıyor. Tatbikatlar sayesinde hem bina kullanıcıları kaçış yollarını öğreniyor hem de bu yolların görünürlüğü ve erişilebilirliği sahada test ediliyor. Amaç, muhtemel bir durumda can kaybı yaşanmadan sürecin yönetilmesini sağlamak" dedi.