EKONOMİ - 18 Ekim 2021 Pazartesi 15:13

Giresun kalite fındıklar, Fiskobirlik güvencesi altında

A
A
A
Giresun kalite fındıklar, Fiskobirlik güvencesi altında

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) tarafından, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alınan Giresun Tombul Fındığı, Giresun Sivri Fındığı ve Giresun Kalınkara Fındığı ile ilgili eğitim ve istişare toplantıları gerçekleştirildi.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) tarafından, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alınan Giresun Tombul Fındığı, Giresun Sivri Fındığı ve Giresun Kalınkara Fındığı ile ilgili eğitim ve istişare toplantıları gerçekleştirildi.


FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi BAYRAKTAR, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener’in katıldığı toplantıda, başta Giresun Tombul Fındığı olmak üzere, Giresun Sivri Fındığı ve Giresun Kalınkara Fındığı (Giresun Karası) ürünleri için yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ile birlikte fındıktan üretilerek katma değere dönüşen ürünler üzerine yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Söz konusu toplantıda ayrıca, coğrafi işaret tescili ile korunan bu kıymetli ürünlerimizin denetim süreçlerine ve gelecekte yapılacak olan çalışmalara istinaden yol haritası oluşturuldu.


Ayrıca, FİSKOBİRLİK’e bağlı Kooperatif personellerinin katılımlarıyla, FİSKOBİRLİK tarafından tescil ettirilen Coğrafi İşaretli Giresun Kalite Fındıkların, izlenebilirliği, sürdürülebilirliği, denetim sürecinin işleyişi, hologram kullanımı gibi coğrafi işarete dair birçok konuya değinildi.


Gerçekleştirilen toplantıların ardından bir açıklama yapan FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Giresun Kalite Fındıkların FİSKOBİRLİK tarafından koruma altına alındığını dile getirdi. Bayraktar açıklamasında, ‘’Giresun fındığının her anlamda dünyada eşi benzeri bulunmuyor. Bizlerde FİSKOBİRLİK olarak Giresun Kalite Tombul, Sivri ve Kara fındıkları yoğun ve özverili çalışmalarımız sonucunda Coğrafi İşaret Tescil belgesi alarak koruma altına almış bulunmaktayız. Bu noktada üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız ve elimizi her zaman taşın altına koyuyoruz. Bundan sonraki süreçte de elimizden gelen gayreti göstermeye ve Giresun Kalite Fındıkların güvencesi olmaya devam edeceğiz’’ dedi.


Coğrafi İşaret tescilinin en önemli avantajının başka ürünlerin Giresun fındığı altında satılmasının önüne geçmek olduğunu dile getiren FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, ‘’İlk önceliğimiz Giresun fındığının kalite ve marka değerinin korumak. Bu nedenle piyasada ‘Giresun Kalite Fındık’ satmak isteyen firmalar öncelikle FİSKOBİRLİK’ten bu marka adı altında satış yapabileceğine dair tescil belgesi almak zorunda. Belgesi olmadan ’Giresun Kalite Fındık’ ismiyle satış yapan firmalara yönelik denetim faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Bu doğrultuda Coğrafi İşaret Tescil Belgesi olmadan satış yapan firmalar için de ciddi cezalar söz konusu. Giresun fındığının pazarlanmasına yönelik alınacak tek belge ‘Coğrafi İşaretli Ürün Adının Kullanım Hakkı Belgesi’ ve bu belgede sadece FİSKOBİRLİK tarafından verilmektedir. Firmaların başvuruları, paydaşlarımızın da yer aldığı denetim mercii tarafından değerlendirilmekte, sonrasında FİSKOBİRLİK adına cevap verilmektedir. Buradaki en önemli amacımız Giresun fındığının marka değerini yurtiçi ve yurtdışı pazarlarında korumaktır. Üreticilerimiz ve firmalarımız da bu çalışmalarımızın meyvesini yavaş yavaş toplamaya başladılar. Önümüzdeki yıllarda inşallah Giresun Kalite Fındıkların marka değerini daha iyi yerlere getireceğiz’’ açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Bayramda kar var Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan meteorolojik değerlendirmelerde Kayseri’de bayram boyunca karla karışık yağmur beklendiği bildirildi. Kayseri’de bayram süresince en yüksek sıcaklığın 16 derece, en düşük sıcaklığın ise 5 derece olacağı tahmin ediliyor. Bayrama günler kala Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü tarafından meteoroloji değerlendirme yapıldı. Yapılan değerlendirmelerde, Kayseri’nin arife gününden itibaren yağışlı ve soğuk havanın etkisine gireceği ve bayram süresince karla karışık yağmur beklendiği bildirildi. Tahminlerde, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının bayram boyunca 4-5 derece aşağı düşeceği ifade edildi. Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şu şekilde: " Arife Günü: Bölge geneli çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, Kayseri ve Sivas’ın doğu ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu. Rüzgâr; Kayseri ve Sivas çevrelerinde sabah saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli (30-50 km/sa), yüksek kesimlerde kuvvetli ve fırtına şeklinde (40-70 km/sa) eseceği bekleniyor. Bayramın 1. günü: Bölge geneli çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, Kayseri ve Sivas’ın doğu ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu. Bayramın 2. günü: Bölge geneli çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, Kayseri ve Sivas’ın doğu ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu. Rüzgâr; Kayseri, Sivas ve Nevşehir çevrelerinde sabah saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli (30-50 km/sa), yüksek kesimlerde kuvvetli ve fırtına şeklinde (40-70 km/sa) eseceği bekleniyor. Bayramın 3. günü: Bölge geneli çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, Kayseri ve Sivas’ın doğu ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu." Öte yandan Kayseri’de bayram boyunca en yüksek sıcaklığın 16 derece, en düşük sıcaklığın ise 5 derece olacağı tahmin ediliyor.
Uşak Uşak’ta traktör sürücüsünün av tüfeğiyle öldürülmesine ilişkin olayda 1 kişi tutuklandı Uşak’ın Banaz ilçesinde av tüfeğiyle vurularak hayatını kaybeden 59 yaşındaki Ekrem Çakmak’ın ölümüyle ilgili gözaltına alınan 2 kardeşten 1’i tutuklandı. Olay, dün Banaz ilçesine bağlı Ayrancı köyü yakınlarında meydana geldi. Yol kenarında çalılıklara çarparak duran traktörde sürücünün hareketsiz yattığını fark eden vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde traktör sürücüsü Ekrem Çakmak’ın (59) av tüfeğiyle vurularak hayatını kaybettiği belirlendi. Çakmak’ın cenazesi olay yerindeki incelemelerin ardından Banaz Devlet Hastanesi morguna kaldırılmıştı. Olayın ardından jandarma ekiplerince başlatılan çalışma kapsamında Çakmak ile aralarında husumet bulunduğu öğrenilen M.A.K. ile kardeşi K.K gözaltına alındı. Şüpheli M.A.K.’nin ifadesinde, Ekrem Çakmak ile aralarında husumet bulunduğunu, olaydan bir gün önce karşılaştıklarını ve Çakmak’ın kendisini tabancayla vurmak istediğini iddia ettiği öğrenildi. M.A.K.’nin ayrıca olay günü tarla yolunda Çakmak’ın kendisine pusu kurduğunu ve tabanca doğrulttuğunu iddia ettiği, bunun üzerine yanında bulunan av tüfeğiyle ateş ettiğini söylediği öğrenildi. Öte yandan, iki kardeş jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden M.A.K. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken, K.K. ise savcılık ifadesinin ardından serbest bırakılırken,
Uşak Uşak Belediyesi yaptığı sosyal yardımlar ve sağladığı desteklerle gönülleri kazanıyor Uşak Belediyesi ihtiyaca yönelik hizmetleriyle vatandaşların gönlünde taht kurarken ayrıca kimsesizlerin sesi olma yolculuğunu kararlı bir şekilde devam ettiriyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü çalışanları tarafından iki yıldır her hafta Pazartesi günleri Uşak Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan vatandaşlara ücretsiz berberlik ve kuaförlük hizmeti sağlanıyor. Göreve geldikleri günden bu yana her mahalleye eşit hizmet sloganıyla yola çıktıklarını ifade eden Başkan Yalım, dezavantajlı gruplar, kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere her ihtiyaca yönelik destekler sunduklarını belirtti. Bu kapsamda Uşak Huzurevi’nde kalan büyüklerimizi de unutmadıklarını anlatan Başkan Yalım; "Biz çocuklarımız, yaşlılarımız ve kadınlarımız konusunda hassas davranan bir belediyeyiz. Göreve geldiğimizde kentimizde yürütülen sosyal hizmetler konusunda bazı eksikleri fark ettik ve bu konularda gerekli çalışmaları yaparak evde temizlik, evde berber-kuaför hizmeti gibi çalışmalarımızı başlattık. Aynı şekilde Huzurevimizde kalan büyüklerimizin saç ve sakal tıraşı gibi konularda desteğe ihtiyaç duyduğunu öğrendik. İvedi şekilde bu hizmetimizi de başlatarak onlarla bir gönül köprüsü kurmayı başardık" dedi. Vefa Yaşam Merkezi sayesinde büyüklerimizle devamlı olarak iç içe olduklarını belirten Başkan Yalım; "Büyüklerimizin ihtiyaçlarını çok iyi biliyoruz. Çoğu zaman onlara bir hoş seda olabilecek sosyal ortamlar sağlamak, onların tedavi gerektiren rahatsızlıklarına destek olmak ve çeşitli aktivitelerle keyifli vakit geçirmelerini sağlamak bizim için basit ama onlar için çok anlamlı hizmetler. Huzurevi’nde kalan büyüklerimizin de kişisel bakımlarını ve hijyenlerini sağlamak adına bu hizmetimizden memnuniyet duyduklarını biliyoruz. Bu da bizim hizmet heyecanımızı kat kat artırıyor" diye konuştu. Bugüne kadar kentte ilk defa sağlanan bu çalışmanın vatandaşlardan da tam not aldığını ifade eden Yalım; bu sayede yaş almış vatandaşların yalnız olmadıklarını da gösteren bir dayanışma örneği olarak bu hizmetin öne çıktığını belirtti. Uşak Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ekipleri, her hafta Pazartesi günleri Huzurevini ziyaret ederek orada kalan büyüklerin, engelli veya sağlık durumu iyi olmayan vatandaşların da bu hizmeti alabilmesi için istekleri doğrultusunda bakım hizmetleri sağlıklı şartlarda yapıyor.