EKONOMİ - 20 Ocak 2017 Cuma 17:22

İstanbul trafiği 'Dur-Kalk'ta birinci oldu

A
A
A
İstanbul trafiği 'Dur-Kalk'ta birinci oldu

İstanbul, yıllık 32 bin 880 dur-kalk ortalamasıyla dünyada birinci oldu. İstanbul’u 32 bin 640 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Cakarta ve 30 bin 480 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Mexico City takip etti. Araştırmaya göre, sürekli artan trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık ortalama dur-kalk sayısı tüm dünyada yüzde 13 arttı.

Dünyanın önemli madeni yağ üreticilerinden Castrol ve dünyanın önemli navigasyon ve lokasyon bazlı ürün ve servis sağlayıcısı TomTom işbirliğiyle hazırlanan 'Castrol Global Dur-Kalk Endeksi'nin üçüncüsü açıklandı. Değişen sürüş koşullarının araçların motorları üzerinde yarattığı baskıya dikkat çekmeyi hedefleyen ve dünya genelinde 52 şehrin incelendiği 'Castrol Global Dur-Kalk Endeksi 2016' araştırmasında, İstanbul yıllık ortalama 32 bin 880 dur-kalk sayısıyla bir kez daha ilk sıraya yerleşti. İstanbul daha önce 2013 yılında sürücü başına yıllık 31 bin 200 adetlik dur-kalk ortalamasıyla birinci, 2014 yılında 32 bin 520 adetlik dur-kalk ortalamasıyla ikinci sırada yer almıştı.

İstanbul’da ortalama hız 28,4 km
Araştırmaya göre İstanbul’u 32 bin 640 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Cakarta ve 30 bin 480 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Mexico City takip etti. Sürekli artan trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık ortalama dur-kalk sayısı tüm dünyada yüzde 13 arttı. 2016 araştırmasında ilk kez şehir başına ortalama hız da tespit edildi. Araştırmada ortalama en düşük hız 25 km seviyesinde gerçekleşirken, İstanbul 28,4 km ile en düşük hıza sahip şehirler arasında ilk sıralarda yer aldı.

Yapılan araştırmanın sonuçlarını, Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Kamuran Yazganoğlu, Yol Güvenliği Danışmanlığı Güvenli Sürüş Akademisi HED Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Cankat Hurmoğlu, Gazeteci Mirgün Cabas ve Karikatürist Erdil Yaşaroğlu’nun katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklandı. Toplantıda, araştırma sonuçlarının yanı sıra dur-kalk trafiğin zararlı etkilerine karşı motoru koruyan Castrol MAGNATEC STOP-START motor yağı hakkında bilgi verildi ve sürücüleri dur-kalk trafiğin olumsuz etkilerinden koruyacak ipuçları paylaşıldı.

Yazganoğlu: "Motoru dur-kalk trafiğin zararlı etkilerinden korumak için yağ seçimine özen gösterilmeli"
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Kamuran Yazganoğlu, "Sıkça dur-kalk yapan araçların motorlarındaki kritik parçalarda mikroskobik aşınmalar meydana gelebiliyor. Dolayısıyla, dur-kalk trafiğe çok fazla maruz kalan sürücülerin motor yağı seçerken özen göstermeleri önemli bir konu. Dur-kalk sürüşlerde test edilen Castrol MAGNATEC STOP-START ürünümüz, motora mıknatıs gibi tutunan akıllı molekülleri ile dur-kalk trafikte motorun kritik parçalarında oluşan mikroskobik aşınmalara karşı yüzde 20 daha iyi koruma sağlıyor1 ve dur-kalk sürüşün zararlı etkilerine karşı motoru koruyor" dedi.

Hurmoğlu: "Dur-kalk trafiği azaltmak için hepimize görev düşüyor"
Sürücülerin trafik üzerindeki negatif etkilerini azaltmanın mümkün olduğunu belirten HED Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Cankat Hurmoğlu ise "İstanbul’un dur-kalk trafikte dünya şampiyonu olmasının bir sebebi araç yoğunluğu ise bir sebebi de sürücü davranışlarıdır. Sürücü olarak hepimizin dur-kalk trafikte rolü var. Hatalı yola çıkışlar, geçiş üstünlüğüne uymamak, gereksiz şerit değişikliği, kaza izlemek için yapılan dur-kalk’lar, ani hızlanmalar ve durmalar gibi sürücü kaynaklı pek çok nedenle trafik sıkışıklığı artıyor. Bu durum, sürücü ve yolcuları zaman kaybı ve stres gibi olumsuzluklarla karşı karşıya bırakıyor. Diğer yandan, yakıt tüketiminin artması ve hava kirliliği gibi başka olumsuz etkilerin de kaynağı oluyor. Sadece gereksiz şerit değiştirmelerden kaçınarak bile yüzde 50’ye kadar daha az dur-kalk yapmak mümkün" diye konuştu.
Trafiğin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken Hurmoğlu, dur-kalk trafikte dikkat edilmesi gereken bazı ipuçlarını da paylaştı: "Trafiğin varlığını kabul ederek yolculuğunuzu planlayın. Diğer sürücülerin psikolojinizi etkilemesine izin vermeyin. Gereksiz fren yapmayın ya da gereksiz yavaşlamayın. Araçta oturuş pozisyonundan araç içi sıcaklığa ve ayakkabı seçimine kadar her detayın sizi sürüş esnasında rahat ettirecek şekilde olmasına özen gösterin. Yorgunken araç kullanmayın".

Toplantıya, İstanbul’un trafik stresini birlikte uzun yürüyüşlere çıkarak atan, medya ve sanat dünyasının sevilen isimleri Mirgün Cabas ve Erdil Yaşaroğlu da katıldı. İkili, İstanbul’un dur-kalk trafiğine ilişkin kişisel deneyimlerini aktarırken, Castrol’ün dur-kalk trafiğin etkilerine yönelik farkındalığı artırmak amacıyla sosyal medya üzerinden gerçekleştireceği 'kapışma' hakkında da bilgi verdi. Bir 'şehir efsanesi' haline gelen 'İstanbul’da yürüsem daha hızlı giderim' anlayışından yola çıkılarak tasarlanan kapışmada, Cabas-Yaşaroğlu ikilisi, aynı güzergahı aynı zaman diliminde yürüyerek ve araçla kat ederek İstanbul’un dur-kalk trafiğini kendi yöntemleri ile test edecek.

Araştırmada ilk 10 şehir şu şekilde sıralandı:
Şehir Yıllık Ortalama Dur-Kalk Sayısı
İstanbul 32 bin 880
Cakarta 32 bin 640
Mexico City 30 bin 480
Roma 29 bin 160
St. Petersburg 28 bin 320
Bangkok 27 bin 960
Moskova 27 bin 960
Surabaya 26 bin 760
Manchester 26 bin 40
Milano 25 bin 920

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray 3. kez alkollü yakalanan sürücü, gülerek “İnsanlık hali” dedi Aksaray’da alkollü araç kullanırken uygulama noktasına giren ve refüjden dönerek kaçmaya çalışan sürücü polisin hamlesiyle önü kesilerek yakalanırken, hem 1.12 promil alkollü çıkan, hem de 3 kez polise alkollü olarak yakalanan sürücü “Neden alkollü araç kullanıyorsunuz?” sorusuna gülerek “İnsanlık hali” diye cevap verdi. Olay, Hacılar Harmanı Mahallesi Selçuk Bulvarı üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması, suç ve suçluların önüne geçilmesi amacıyla bekçilerle birlikte uygulama yapan asayiş ve trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine şehir merkezi istikametine seyreden 68 ACD 998 plakalı otomobile ‘Dur’ ihtarında bulundu. İhtara görmezden gelerek orta refüjden dönüp kaçmak isteyen sürücü kaçamaklara karşı pusuda bekleyen diğer ekibin anında müdahalesiyle kaçamadan yakalandı. Araçtan inen A.K. (40) isimli sürücü alkollü olduğunu belirterek cep telefonuyla aradığı yakınını polis memurlarıyla görüştürmek istedi. Birçok polis memuruna görüşme teklif eden ancak polis memurlarının görüşmeyi kabul etmediği sürücü uygulama amirlerine de giderek telefonla yakını ile görüştürmeye çalıştı. Yoğun ısrar ve çabaları karşılıksız kalan sürücü uzun süre polis memurlarına dil döktükten sonra trafik ekiplerince alkol kontrolünden geçirildi. Alkolmetre ile yapılan kontrolde sürücünün 1.12 promil alkollü çıkarken, ehliyetine daha önceden 2 kez alkollü araç kullanırken yakalandığı için el konulduğu belirlendi. Kendini görüntülemek isteyen basın mensuplarına, “Çok da bir şey yok lütfen çekmeyin” diyen alkollü sürücü “Neden alkollü araç kullanıyorsunuz?” sorusuna da 3. kez alkollü yakalanmasına rağmen gülerek “İnsanlık hali” diyerek ilginç bir cevap verdi. Sürücüye alkollü araç kullanmaktan 12 bin 997 TL para cezası kesilirken 2030 yılına kadar ehliyetine el konuldu. Alkollü sürücü işlemlerin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülürken araç olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.
İstanbul Salih Uçan: “Yaşanan her şeyi unutturacak tek bir maçtı” Beşiktaş’ın başarılı futbolcusu Salih Uçan, kötü geçen sezonu unutturacak bir maçta mutlu sona ulaşarak Türkiye Kupası’nı kazandıkları için mutlu olduklarını söyledi. Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan Ziraat Türkiye Kupası finalinde Beşiktaş, Trabzonspor’u 3-2 mağlup ederek 11. kez kupanın sahibi oldu. Müsabakada siyah-beyazlıların ikinci golünü kaydeden ve ‘maçın oyuncusu’ seçilen Salih Uçan da karşılaşmanın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. “Böyle bir sezonu kupayla bitirmek müthiş oldu” Oyuncu gurubu ve yönetimin bu zafer için bir karakter ortaya koyduğunu dile getiren Salih, “Temmuz ayında antrenmanlara başladık. Yaklaşık 10-11 aydır birlikteyiz. Çok kötü bir sezon. Tarihe geçtik, kötü. Herkes mutsuzdu. Taraftar, yönetim, oyuncular, herkes mutsuzdu. Ama tek bir maç kalmıştı, tek bir 90 dakika. Bu yaşanan her şeyi unutturacak tek bir maçtı. Oyuncu grubu, yönetim çok ciddi bir karakter koydu. Beşiktaş taraftarı inanılmaz bir destek verdi. Herkesin bunu hak ettiğini düşünüyorum. Böyle bir sezonu kupayla bitirmek müthiş oldu” ifadelerini kullandı. “Sakatlıktan sonra çok iyi katkı verdiğimi düşünüyorum” Kendi performansını da değerlendiren Salih, “Sezon boyunca çok zorlu süreçlerden geçtik. Çok üzüldük. Avrupa Ligi’nden elendik, Süper Lig’de puan farkı çok açıldı. Bu yüzden oyuncular da demoralize oluyor. Çünkü taraftarı mutlu etmek istiyorsun, kendin iyi oynamak istiyorsun ama sonuçlar gelmeyince herkes üzülüyor. Kendi adıma zorlu süreçten geçtim. Kolay bir yıl olmadı benim için de. Sezonun kötü geçmesiyle performansta da düşüklük oluyor. Kendi adıma da zorlu bir süreçten geçtim. Sakatlandığım zamanlar oldu. Döndüğümden itibaren Beşiktaş mağlup olmadı. Sakatlıktan sonra çok iyi katkı verdiğimi düşünüyorum. Bugün de şansı günümdeydim” cümlelerine yer verdi.
Antalya Alanya’da evde ölü bulunan yaşlı çiftin görüntüleri ortaya çıktı Antalya’nın Alanya ilçesinde yaşadıkları evde yakınları tarafından ölü olarak bulunan yaşlı çiftin görüntüleri ortaya çıktı. Yaşlı çiftten geriye Sugözü Mahalle Muhtarı Hasan Uysal’ın Elitok çiftini ziyareti sırasında çekilen görüntülerde muhtarın ailenin ihtiyaçlarını sorması ve sohbet ettiği anlar kaldı. Olay, Sugozü Mahallesi Kütürüp Beleni bölgesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ali Elitok (72) ve Akkız Elitok’tan (73) haber alamayan yakınları eve geldi. Yaşlı çift 4 katlı apartmanın birinci katında yakınları tarafından iki ayrı kanepede hareketsiz halde bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin incelemesinin ardından yaşlı çiftin gaz zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiği belirlendi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı. “Bu yaşlı komşularımla her zaman yakından ilgilendik” Alanya’da gaz zehirlenmesinden dolayı ölen yaşlı çiftin görüntülüleri ortaya çıktı. Sugözü Mahallesi Muhtarı Hasan Uysal, İHA’ya yaptığı özel açıklamada, kendisinin şu anda Hollanda’da olduğunu ve hayatını kaybeden aileyle yakından ilgilendiğini belirterek, “Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun. Bu yaşlı komşularımla her zaman yakından ilgilendik. Onlara Antalya Büyükşehir Belediyesi Aşevi’nden yemek getirdim. Onların duasını aldık. Olaydan dolayı çok üzüldük” dedi. Muhtar Hasan Uysal’ın evine gittiği çiftle sohbeti, ihtiyaçlarını sorması hazır yemek ihtiyaçlarının karşılanması için çalışma yapacağını söylediği anlar da çiftten geriye kalan son görüntüler oldu.