TEKNOLOJİ - 18 Kasım 2015 Çarşamba 14:39

İşte önümüzdeki 5 yılın siber tehditleri!

A
A
A
İşte önümüzdeki 5 yılın siber tehditleri!

Intel® Security, önümüzdeki 5 yıl tahmini McAfee Labs siber tehditler raporunu yayınladı.

 Intel® Security, 2016’da siber tehdit alanındaki önemli gelişmeleri tahmin ettiği McAfee Labs Tehdit Tahminleri Raporu’nu yayınladı. Gelecek yılın tahminlerinin yanı sıra 2020’ye kadar bu alanda beklenen doğal gelişmelerle ilgili öngörülerin de bulunduğu raporda, BT güvenlik endüstrisinin de muhtemel tepkilerine yer veriliyor.

Intel Security’nin düşünce liderlerinden 33’ünün görüşlerini yansıtan rapor, siber suç alanında şu anki eğilimleri inceliyor, iş ve teknoloji fırsatlarına ayak uydurmaya çalışan organizasyonları gelecekte nelerin beklediği ve onları hedefleyen siber suçlular üzerine tahminlerde bulunuyor.

Intel Security’nin McAfee Labs’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Vincent Weafer, "Organizasyonların karşı karşıya oldukları tehdit alanının gerçekliklerini karşılamak için, işlerini engelleyecek değil, tam tersi önlerini açacak, yarın ve uzak gelecekte ne tür tehditlerle karşı karşıya kalınabileceğini anlayan teknolojileri kullanarak, ihtiyaç duydukları yerde organizasyonlara yardım etmemiz gerekiyor” dedi.

Intel Security Türkiye ve Azeybaycan Bölge Direktörü İlkem Özar ise; bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişim ve değişimin, BT güvenliğini de etkilediğini ve bu gelişmeleri takip etmenin ve anında tepki vermenin ötesinde, iyi bir öngörü sahibi olabilenlerin, risklerden kaçınıp, fırsatları değerlendirebileceğini söyledi. Bu noktada hem 2016 hem de gelecek 5 senenin muhtemel tehditlerinin yer aldığı bu raporun değerinin bir kez daha önemini belirten Özar "Teknolojiyi, son kullanıcıyı, veriyi ve dijital servisleri korumak için hepimizin gelecekte karşılaşacağımız tehlikeleri çok iyi anlaması gerekiyor" diye konuştu.

2016 Tehdit Tahminleri

Fidye yazılımı tehditlerinden, otomobil sistemlerine yapılan saldırılara; altyapı saldırılarından, çalınan verilerin saklanıp satılmasına kadar muhtemel birçok tehdidin bahsedildiği rapor 2016'da birçok farklı saldırı eğilimi kapsıyor.

“Donanım, Her tipteki donanım ve bellenime (firmware)yönelik saldırılar muhtemelen devam edecek ve onları mümkün kılacak araçlar pazarı da genişleyip büyüyecek. Sanal makineler, sistem bellenim kök kullanıcı takımının (rookit) hedefi olabilirler.

Fidye yazılımı: Anonimleşen ağlar ve ödeme yöntemleri, hızla büyüyen fidye yazılımı tehdidine önemli derecede arttıran faktörlerden biri olmaya devam ediyor. 2016’da çok sayıda acemi siber suçlu, fidye yazılımlarındaki büyümeyi daha da hızlandırabilecek "bir-servis-olarak-fidye" ürünlerini kullanacaklar.
Giyilebilir cihazlar: Çoğu giyilebilir cihaz nispeten küçük miktarlarda kişisel verileri saklasa da, onları yönetmek için cep telefonlarını ele geçirmeye çalışan siber suçlular tarafından hedeflenebilirler. Endüstri, işletim sistemi çekirdekleri (kernel), ağ ve Wi-Fi yazılımları, kullanıcı arayüzleri, bellek, yerel dosyalar ve depolama sistemleri, sanal makineler, web uygulamaları, erişim kontrol ve güvenlik yazılımları gibi potansiyel saldırı noktalarını korumaya çalışacaktır. Çalışanların sistemleri yoluyla saldırılar: Organizasyonlar, güvenlik durumlarını iyileştirmeye, son güvenlik teknolojilerini kurmaya, yetenekli ve deneyimli kişileri işe almaya, etkin politikalar oluşturmaya ve tetikte olmaya devam edeceklerdir. Böylece saldırganlar, muhtemelen odaklarını değiştirecek, diğer şeylerin yanı sıra, gittikçe artan bir şekilde çalışanlar yoluyla kurumlara saldıracak, kurumsal ağlara erişmek için çalışanların güvenliği nispeten zayıf ev sistemlerini hedefleyeceklerdir.

Bulut servisleri: Siber suçlular, bulut servislerini korumak için oluşturulmuş, zayıf veya önem verilmemiş kurumsal güvenlik politikalarını kullanma arayışında olabilir. Giderek artan gizli iş bilgilerini barındıran böyle servisler, eğer kullanılırsa, organizasyonel iş stratejisi, şirketin portföy stratejileri, yeni nesil yenilikler, finansal bilgiler, satın alma ve ele geçirme planları, çalışan verileri ve diğer veriler riske girebilir.
Otomobiller: Güvenlik araştırmacıları, temel güvenlik özellikleri eksik olan veya en iyi güvenlik politikası uygulamalarını karşılamada başarısız olan, internete bağlanan otomobil sistemlerinin potansiyel olarak kötüye kullanım senaryolarına odaklanmaya devam edecekler. BT güvenliği üreticileri ve otomobil üreticileri, araç erişim sistemi motor kontrol birimleri (MKB’ler), motor ve transmisyon MKB’leri, gelişmiş sürücü yardım sistemi MKB’leri, uzaktan kumandalı anahtar sistemleri, pasif anahtarsız giriş, V2X alıcı, USB’ler, OBD II’ler, uzak bağlantı tipi uygulamalar ve akıllı telefon erişimi gibi saldırıya maruz kalabilecek noktaları korumak amacıyla, kılavuz, standartlar ve teknik çözümler geliştirmek için birlikte proaktif olarak çalışacaklar.

Çalınan verilerin veri ambarları, Çalınan kişisel kimlik bilgileri setleri, büyük veri ambarlarında bir araya getiriliyor ve böylece siber saldırganlar açısından daha değerli birleşik kayıtlar oluşturuluyor. Gelecek yıl, çalınan kişisel kimlik bilgileri, kullanıcı adları ve şifreler için çok daha güçlü bir karaborsanın geliştiğini göreceğiz.

Birleşik saldırılar: Bu saldırılar, bir kurbanın maaş çeki için maaş hesabı ayarlarını kötü amaçla değiştirmek ve parayı başka bir hesaba yatırtmak gibi fail lehine işlemlerin ve verilerin değiştirilmesi gibi olayları kapsayacak. McAfee Labs 2016’da, milyonlarca doların siber hırsızlar tarafından çalınabildiği finans sektöründe birleşik bir saldırıyı gözlemleyebileceğimizi tahmin ediyor.

Tehdit istihbaratını paylaşma: Birçok ülkede tehdit istihbaratının kurumlar ve güvenlik üreticileri arasında paylaşılması hızla artacak ve gelişecek. Şirketlerin ve kurumların tehdit istihbaratını devletle paylaşmasını mümkün kılacak şekilde yasal adım atılabilecek. Bu alanda en iyi uygulamaların geliştirilmesi hızlanacak, korumadaki gelişmeleri ölçmek için başarı ölçütleri ortaya çıkacak ve endüstri üreticileri arasındaki tehdit istihbaratı işbirlikleri genişleyecek.”

Güvenlik endüstrisinin, özel saldırıları bulmak ve düzeltmek için daha etkili araçlar geliştireceğini anlatan Intel Security’nin McAfee Labs’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Weafer, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ele geçirilen hesaplarla bağıntısı olabilecek düzensiz kullanıcı aktivitelerini bulmak için davranış analitiği geliştirilebilir. Paylaşılan tehdit istihbaratı, muhtemelen sistemleri daha hızlı ve daha iyi koruyacaktır. Buluta entegre güvenlik, görünümü ve kontrolü iyileştirebilir. Son olarak, otomatik bulma ve düzeltme teknolojisi, kurumları en genel saldırılardan korumayı sağlayabilir, böylece BT güvenlik elemanları da en kritik güvenlik olaylarına odaklanmak için serbest kalırlar. Tahminlere ve rakiplere ayak uydurmak, istihbarat değiş tokuşunu, bulut bilgi işlemi ve dağıtım gücünü, platform çevikliğini ve siber suçluların düzenli olarak kullandığı insan kaynakları değerlerini birleştirmemizi gerektiriyor. Gelecekteki tehditlere karşı savaşı kazanmak için, organizasyonlar daha fazla görmek, daha fazla öğrenmek, daha hızlı bulmak ve yanıt vermek ve ellerindeki bütün teknoloji ve insan kaynaklarını tam olarak kullanmak zorunda.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Rektör Keleş’ten "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" mesajı Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı. Rektör Keleş mesajında, bilgiye erişimin hızlandığı günümüzde doğru, güvenilir ve nitelikli bilginin toplumla buluşturulmasının her zamankinden daha büyük bir önem taşıdığını belirtti. Gazeteciliğin gerçeği esas alan, kamu yararını önceleyen, tarafsızlık ve etik ilkeler doğrultusunda icra edilen stratejik bir meslek olduğunu vurgulayan Keleş, bu yönüyle basının demokratik hayatın temel unsurları arasında yer aldığını ifade etti. Kamuoyunun doğru ve tarafsız biçimde bilgilendirilmesi sorumluluğunu büyük bir özveriyle yerine getiren basın mensuplarının yalnızca haber aktaran değil, aynı zamanda toplumun sesi, gözü ve kulağı olan önemli bir görevi üstlendiğine dikkat çeken Keleş, gazetecilerin zaman zaman zor şartlar altında ve ciddi riskler barındıran ortamlarda görev yaptıklarını kaydetti. Keleş, üniversitenin akademik, bilimsel ve toplumsal çalışmalarının kamuoyuyla paylaşılmasında, Adıyaman’ın sosyal, kültürel ve ekonomik gelişiminin desteklenmesinde emek veren yerel ve ulusal basın kuruluşlarının tüm mensuplarına teşekkür etti. Keleş, "Bu vesileyle, görevi başında ve depremde hayatını kaybeden basın emekçilerini rahmetle anıyor, kamuoyunun doğru bilgiye ulaşması için fedakârca çalışan tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, sağlık, başarı ve görevlerinde kolaylıklar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Kocaeli Kooperatif ve birliklere yüzde 75 hibeli tarımsal destek Kocaeli’de kooperatif ve birliklere yüzde 75 hibeli tarımsal destekler yeniden başladı. Kadın ve genç çiftçilere öncelik verilen projelerle fide, tohum, sera ve hayvancılık yatırımlarına katkı sağlanacak. Başvurular 12-23 Ocak tarihleri arasında kabul ediliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da üretimi teşvik eden, katma değer oluşturan ve kırsal kalkınmayı güçlendiren projelere destek vermeyi sürdürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın talimatlarıyla 2022 yılında başlatılan proje, tarımsal üretimi güçlendirmeyi ve kooperatifçilik kültürünü yaygınlaştırmayı hedefliyor. Proje, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da üreticiye doğrudan katkı sağlayacak. Birlik ve kooperatifler "fikir projesi" sunacak Kocaeli genelinde faaliyet gösteren kooperatif ve birlikler, destek almak istedikleri alanı net ve sade şekilde belirterek "fikir projesi" hazırlayacak. Sunulan projeler, hibe başvuru uygunluğu ve öncelik kriterleri doğrultusunda değerlendirme komisyonu tarafından incelenecek. Komisyon, desteklenecek proje sayısının iki katına kadar projeyi belirleyebilecek. Geçtiğimiz yıllarda ciddi destekler sunuldu Geçtiğimiz yıl projeleri değerlendirme komisyonu tarafından uygun bulunan birlik ve kooperatiflere anahtar teslim modern sera kurulumu, çapa makinesi, sulama sistemleri, yem bitkisi tohumu, karabuğday ve sebze tohumu, fide, arı kovanı ve ekipmanları, depo ile çeşitli tarımsal alet ve ekipman destekleri sağlandı. Destek alan kooperatifler sebze, meyve ve bal üretimine başlayarak ekonomik katkı sundu. Başvurular 23 Ocak’a kadar sürecek Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen proje için başvurular 12 Ocak Pazartesi günü başlayacak. Projeye katılmak isteyen kooperatifler, birlikler, üye çiftçiler ile yönetim kurulu üyeleri, 23 Ocak Cuma günü mesai bitimine kadar Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na başvuruda bulunabilecek. Projeler, tarımsal ve hayvansal üretim olmak üzere iki ayrı kategoride hazırlanacak. Birçok alanda hibe desteği Tarımsal üretim kategorisinde; fide ve fidan temini, yem bitkisi ve yerel tohumlar, gübre, sera yapımı, sulama sistemleri, tarım makineleri, alternatif ve tıbbi-aromatik bitki üretimi, yenilenebilir enerji kullanımı, organik ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ve modernizasyon çalışmalarına yönelik birçok alanda hibe desteği sağlanacak. Hayvansal üretimde verimlilik ön planda Hayvansal üretim destekleri kapsamında ise büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, su ürünleri, ipekböcekçiliği, yem ve katkı maddeleri, ekipman ve mekanizasyon, organik ürün işleme ve depolama, tesis onarımı ve sözleşmeli üretim gibi alanlar desteklenecek.
İstanbul RTÜK öncülüğünde geleceğin çevre liderleri yetişiyor Radyo, Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) öncülüğünde gençlere verilecek Akran Eğitimcisi Gelişim Programıyla, doğa ve çevre konusunda bilgili olmalarını amaçlayan eğitimi verildi. Radyo, Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) önlüğünde Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Erciyes Üniversitesi, Viyana Üniversitesi, Ulusal Siyasi Araştırmalar ve Kamu Yönetimi Üniversitesi’nin paydaşlığıyla gençlere "Doğanın Enerjileri Bizimle: Genç Liderler Çevresel İletişim ve Medya Ağı" projesinin eğitim aşaması "Akran Eğitimcisi Gelişim Programı" eğitimi verildi. İstanbul’da düzenlenen program Eyüpsultan’da bulunan TÜGVA binası toplantı salonunda gerçekleşti. Düzenlenen eğitim programına 30 büyükşehirden 40 kişi katıldı. Programda konuşmalar ve sunumlara devam etti. Radyo, Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İdari ve Mali İşler Dairesi Başkan Vekili Erhan Güven, programın amacının gençleri bilinçlendirmek olduğunu söyledi. Güven, "Bu programın temel amacı, gençlerle, toplumla doğanın potansiyeli ve önemi hakkında, çevrenin önemi hakkında olabildiğince farkındalığın arttırılması, toplumun bilinçlendirilmesi ve düşünsel olarak gelişimin sağlanması hususunda gerekli adımların atılmasıdır. Çok iyi biliyoruz ki artık teknolojik yatırımlar, yasal düzenlemeler, çevreyi korumamız adına, toplumu bilinçlendirmek adına yeterli bir refleks olarak görünmüyor" dedi. "RTÜK olarak, yürüttüğümüz projede ortaklarımızla beraber temel amacımız çevre, doğa konusunda toplumun, gençlerin daha fazla bilgilendirilmesidir" Erhan Güven, RTÜK olarak yürütülen projede gençlerin ve toplumun daha fazla bilgilendirilmesinin amaçlandığı ifade etti. Eğitime katılanlar hakkında bilgi veren Güven, "Doğanın enerji projesinde RTÜK olarak, yürüttüğümüz projede ortaklarımızla beraber temel amacımız çevre, doğa konusunda toplumun, gençlerin daha fazla bilgilendirilmesidir. Bu konuda temel faktör gençler. Gençler üzerinden akran eğitimleri düzenlenecektir. Bugün burada bu çalışmanın bir faaliyeti olarak akran eğiticisi eğitimleri düzenleniyor. 30 gün büyükşehirden genç kardeşlerimiz var burada. 30 büyükşehirden genç kardeşlerimiz bugün buradan çıkarken elbette daha donanımlı bir halde çıkacaklar. Bizim temel beklentimiz, onlardan daha donanımlı daha bilgili olmaları değil sadece bununla beraber bu donanımı, bilgiyi gittikleri şehirde bir meşale gibi bir noktaya getirmeleridir" şeklinde konuştu. "Bu yapılan çalışmanın medyada görülmesinin etkisini biliyoruz" Konuşmasına devam eden Erhan Güven, "Bugünkü eğitici eğitim programına 30 büyükşehirden gelen temsilci arkadaşlarımız katılıyor. Yaklaşık 40 kişiye eğitici eğitimi verilecek. Bu arkadaşlar kendi şehirlerinde bunu anlatacaklar. Aynı zamanda da illerde de bu programlar gerçekleştirilecek. Aynı zamanda kendi gittikleri illerde akranlarına yönelik dünyayı değiştirebilecekleri mottolarla eğitimler düzenleyecekler. Bu yapılan çalışmanın medyada görülmesinin etkisini biliyoruz. Bir otorite olarak RTÜK’ün konu üzerindeki temel görevlerimizden biri gençlerimizin yapmış olduğu bu çalışmayı, topluma ulusal ve uluslararası düzeyde olabildiğince ulaştırmayı ve görünür hale getirmeyi amaçlamaktadır" ifadelerini kullandı. Eğitim programı farklı sunumlarla devam etti.