SAĞLIK - 02 Haziran 2009 Salı 13:17

Kalp sağlığına dikkat

A
A
A
Kalp sağlığına dikkat

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak, her yaşta rastlanan kalp ritim bozukluklarının ihmal edilmemesi gerektiği uyarısında bulunarak, "Kalbin hızlı atması, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, baygınlık ve nabzın düzensiz olması gibi belirtileri olan ve ailesinde ritim bozukluğu hikayesi olan bir kişinin mutlaka bir hekime görünmesi gerekir" dedi.

Kalp ritim bozukluğu olarak bilinen, tıpta Aritmi olarak tabir edilen kalbin düzensiz çalışması yada normalinden daha hızlı veya yavaş çalışması durumunun, genç bireylerde ortaya çıkabileceği gibi, yapısal kalp hastalığı olan bireylerde de sıklıkla görüldüğü belirtildi.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak, aritminin cinsiyet ayırımı yapmadan her kesimde görülebildiğini belirterek, "Aritmiler sıklıkla yapısal kalp hastalığı (koroner arter hastalığı, kapak hastalığı, hipertansiyon) olan orta ileri yaşlı insanlarda belirgin cinsiyet farkı olmaksızın izlenmektedir. Fakat yeni doğan bebekler dahil genç sağlıklı bireylerde de ritim bozukluğuna rastlanabilir.

Aritmiler sessiz ve şikayetsiz olabilir. En önemli belirtileri kalbin hızlı atması, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve bayılmadır. Aritmide görülen belirtilerin şiddeti hastalığın şiddetine göre değişir. Aritmi nedenleri arasında, koroner arter hastalığı, kalp kapak
hastalıkları, kalp yetmezliği, kandaki elektrolit bozuklukları (sodyum ve potasyum gibi), kalp kasındaki anormallikler (kardiyomiyopatiler), kalp krizi sonrasında oluşan hasarlar, kalp ameliyatından sonraki iyileşme süreci, genetik geçişli hastalıklar en sık rastlanılanlardır. Bunların dışında da çeşitli ilaçlar, madde bağımlılığı, kafeinli veya enerji veren içecekler, stres aritminin diğer nedenleri arasındadır" şeklinde konuştu.

Kalbin hızlı atması, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, baygınlık ve nabızların düzensiz olması gibi durumlarda bireyin dikkatli olması gerektiği ikazında bulunan Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak, "Bu bulgular ile ailesinde ritim bozukluğu hikayesi olan bir kişi hiç zaman kaybetmeden hekime başvurmalıdır" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir