TEKNOLOJİ - 09 Nisan 2015 Perşembe 16:42

Kıbrıs müzakereleri bilgisayar oyunu oldu

A
A
A
Kıbrıs müzakereleri bilgisayar oyunu oldu

Yarım asırdır devam eden Kıbrıs müzakere süreci, bir bilgisayar oyunu haline geldi.

Kıbrıs müzakereleri, bir bilgisayar oyunu haline geldi. Oyunun yapımcılığını ise Kıbrıs’ta ilk internet televizyonculuğunu başlatan Kıbrıs Web Tv üstlendiği bildirildi. Genel Yayın Yönetmeni Nazmi Pınar’ın projeyi hayata geçirmesi sonucu sosyal medyada da çok konuşulan bir konu olan Cyprus Players (Kıbrıs Oyuncuları) adlı oyunun son günlerde tıklama rekorları kırdığı kaydedildi. Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu ve Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in Lefkoşa ara bölgede yer aldığı ve BM binasında gerçekleşen müzakere süreçlerinin konu alındığı oyunda, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espan Barth Eide de yer alıyor. Yıllardır devam eden müzakereler ve Kıbrıs sorununun konu edildiği bilgisayar oyununda, Eide karakterini, oyunu oynayan kişinin kontrol ettiği oyunda Türk tarafını yani Dr. Derviş Eroğlu müzakere masasında oturan taraf, ancak Rum lider Anastasiadis ise masadan kaçan taraf olarak görülüyor. Oyunun amacının ise, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espan Barth Eide aracılığı ile Anastasiadis’i sandalyeye oturtmak olduğu bildirildi.

OYUN NASIL OYNANIYOR?

Oyunu oynanırken Space tuşuna basılarak Eide’nin önündeki sandalyeyi itmesi sağlanıyor ve Anastasiadis müzakere masasına oturtulmaya çalışılıyor. Oyunu oynayan kişi Anastasiadis’i masaya oturtmaya çalışması halinde 10 puan kazanıyor. Müzakere masasının etrafında geçen bilgisayar oyununda masanın hemen arkasındaki duvarda BM’nin Kıbrıs ile ilgilenen eski Genel Sekreterleri, Koffi Annan- Javier Pérez de Cuéllar - Boutros Boutros-Ghali ve şu anki Genel Sekreteri Banki Moon’un fotoğrafları yer alıyor. Oyun, Rum lider Anastasiades’in müzakere masası çevresinde koşarak tur atması ve oyunu oynayanların BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espan Barth Eide’yi kontrol etmesi ile devam ediyor. Oyun oynanırken fon müziği olarak Kıbrıs adasına ait Dillirga adlı anonim şarkı çalıyor.

Oyunda 100 puanı yakalayan kullanıcılar Ada’da Çözümü sağlamış oluyor ve oyun sona eriyor. Oyunun sonunda Rum Lider Anastasiadis ve Türk Lider Eroğlu, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espan Barth Eide ile beraber halkı selamlıyor. Bu esnada ise hemen hemen herkesin bildiği “We are the World” şarkısı çalışıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GTB’den Mısır’da tarım ve gıda odaklı iş birliği hamlesi Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde Mısır’da düzenlenen Türkiye-Mısır Oda ve Borsalar İş Birliği Forumu kapsamında gerçekleştirilen programa katıldı. Forum çerçevesinde GTB ile Mısır’daki iki ticaret kuruluşu İsmailiye Ticaret Odası ve Garbiye Ticaret Odası arasında tarım ve tarımsal gıda sanayi alanlarını kapsayan iki ayrı iş birliği protokolü imzalandı. İmzalanan sözleşmelerle; tarım ve tarımsal gıda sanayinde karşılıklı iş birliklerinin geliştirilmesi, kurumlar arası temasların artırılması ve iki ülke iş dünyası arasında yeni ortaklıkların teşvik edilmesi hedefleniyor. Forum kapsamında ayrıca, Mısır Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Ahmet Al Wakil, Federasyon Genel Sekreteri Dr. Alaa Ezz ve beraberindeki heyetin katılımıyla "Türkiye-Mısır Üçüncü Ülkelerde İş Birliği" toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, iki ülkenin üçüncü pazarlarda ortak hareket etmesine yönelik fırsatlar değerlendirilirken; özellikle tarım ve tarımsal gıda sanayi başta olmak üzere karşılıklı ticaretin geliştirilmesine dönük başlıklar ele alındı. GTB Başkanı Mehmet Akıncı, imza töreninin ardından yaptığı değerlendirmede, Türkiye ile Mısır arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesinde oda ve borsaların önemli bir köprü görevi üstlendiğini ifade etti. Akıncı, "Tarım ve tarımsal gıda sanayi, hem ülkemiz hem de Mısır açısından stratejik alanlar arasında yer alıyor. İmzalanan bu protokollerle yalnızca kurumlar arasında değil, üretici ve sanayicilerimiz arasında da yeni iş birliklerinin önü açılıyor. Oda-borsalar arası uluslararası iş birlikleri, sahadaki reel ekonomiye doğrudan katkı sağlıyor" dedi. Bu tür platformların Gaziantep’in üretim gücünü ve ticari potansiyelini uluslararası pazarlara taşımak açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Akıncı, "Amacımız üyelerimize yeni pazar kapıları açmak, karşılıklı ticareti geliştirmek ve sürdürülebilir iş birlikleri oluşturmak. Türkiye ile Mısır arasındaki ekonomik ortaklığın önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğine inanıyoruz" diye konuştu.
Kütahya Başkan Gül: "Çözüm üreten bir yönetim anlayışımız olacak" Kütahya’nın Emet Esnaf ve Sanatkârları Odası’nın Genel Kurulu’nda başkanlığa seçilen Mustafa Gül, sorun dinleyen değil, çözüm üreten bir yönetim anlayışlarının olacağını ifade etti. Belediye Çok Amaçlı Salonda yapılan Esnaf ve Sanatkârları Odası’nın Genel Kurulu’nda eski başkan Ramazan Seval ve Mustafa Gül’ün listeleri yarıştı. Divan Başkanlığını Kütahya Esnaf Odaları Birlik Başkanı İbrahim Yiğit’in yaptığı kongrede geçerli 272 oyun 168’ini alan Mustafa Gül 4 yıl için Emet Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı olurken, Yönetim Kurulu Üyeliklerine; Süleyman Eskici, Muhsin Doğan, Bektaş Özdemir, Hüseyin Işık, Kadir Açar ve Hüseyin Altın seçildi. Genel kurulda konuşan Başkan Mustafa Gül, kendisini bu göreve layık gören esnafa teşekkür ederek, çözüm odaklı bir yönetim anlayışı benimseyeceklerini ifade etti. Gül, "Esnaf odamızı bir tabeladan ibaret değil, gerçek bir hizmet kapısı haline getireceğiz. Odamız kapalı kapılar ardında değil, esnafımızın dükkânında ve çarşıda olacaktır. Sorun dinleyen değil, çözüm üreten bir yönetim anlayışımız olacak" dedi. Adil, eşit ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla tüm esnafa hizmet edeceklerini vurgulayan Gül, esnafın gelişimine katkı sağlayacak bilgilendirme ve projelere önem vereceklerini, usta-çırak ilişkilerini güçlendireceklerini ve sorunları ilgili üst makamlara ileterek çözüm için kararlılıkla çalışacaklarını belirtti.
Ankara Hatay Akademi Senfoni Orkestrası, Anadolu’nun çok sesli ruhunu Avrupa sahnelerine taşıdı Hatay Akademi Senfoni Orkestrası, Hatay’ın ve Anadolu’nun binlerce yıllık kültürel mirasını ve çok sesli ruhunu Avrupa sahnelerine taşıyarak uluslararası ölçekte başarıya imza attı. Hatay’ın tarihinde kurulan ilk senfoni orkestrası olan Hatay Akademi Senfoni Orkestrası, bu köklü kültürel mirastan beslenerek 2019’dan bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. Orkestra, 24-28 Ocak tarihleri arasında Almanya ve Fransa’yı kapsayan Avrupa turnesinde yalnızca konserler vermekle kalmayarak, dinleyicilerine sanatı ve dayanışmayı buluşturan güçlü bir kültürel anlatı sundu. Paris’ten yükselen ezgilerle Antakya’nın tarihi ve çok kültürlü dokusu Avrupa’nın kalbinde yankı buldu. 24 Ocak - Aalen, Almanya Hatay Akademi Senfoni Orkestrası, Avrupa turnesinin ilk konserini Mesnet Derneği organizatörlüğünde Almanya’nın Aalen kentinde gerçekleştirdi. Aalen Belediye Başkanı Frederick Brütting’in de destek verdiği bu özel gece, sanatın birleştirici gücünü güçlü biçimde hissettirdi. Orkestra Şefi Ali Uğur yönetimindeki konser, farklı dillerde ve kültürlerde bestelenmiş eserlerden oluşan repertuvarıyla Antakya’nın ve Anadolu’nun zengin kültürel mozaiğini sahneye taşıdı. Antakya’nın tarihsel derinliğini ve çok sesli yapısını yansıtan eserler, dinleyicilerden büyük beğeni topladı. 25 Ocak - Stuttgart, Almanya Turnenin ikinci durağı Stuttgart’ta, ‘Sehra: Antakya’dan Bir Akşam’ etkinliği, müziğin yanı sıra düşünsel ve kültürel bir buluşma alanı sundu. Etkinlikte, Mesnet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazan Kılıç’ın moderatörlüğünde Orkestra Şefi Ali Uğur ile Antakya’nın kültürel kimliği, müziğin iyileştirici gücü ve dayanışma üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi. Gecenin devamında Firkat Musikverein Stuttgart e.V., Kunst Truhe, Mosaik Musik- und Kunstschule / Mosaik Chor ve Musikverein Klangoase e.V. - Anadoluca Korosu sahne alarak çeşitli eserler seslendirdi. Programın finalinde ise tüm korolar, Şef Ali Uğur yönetiminde ‘Bint il Şelebiya’ eserini seslendirdi. 28 Ocak - Paris, Fransa Avrupa turnesinin finali, dünyanın kültür başkentlerinden biri olan Paris’te, Les Enfants de la Terre d’Antioche - Helen Derneği organizatörlüğünde gerçekleştirildi. Antakya’dan yola çıkan bu sanatsal yolculuk, Paris’te binlerce yıllık kültürlerin ve çok sesli ruhun buluştuğu güçlü bir zirveye dönüştü. Tamamen dolu bir salonda gerçekleşen konser, Antakya’nın tarihi mirasını ve kültürel çeşitliliğini Avrupa izleyicisiyle buluşturdu. Program boyunca sunulan eserler, dinleyicilere hem duygusal hem de evrensel bir müzik deneyimi yaşattı.