DÜNYA - 21 Eylül 2023 Perşembe 20:20 | Son Güncelleme : 21 Eylül 2023 Perşembe 20:22

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin siber saldırı nedeniyle çoğu sistemle bağlantısı kesildi

A
A
A
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin siber saldırı nedeniyle çoğu sistemle bağlantısı kesildi

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen siber saldırı nedeniyle hala çoğu sistemle bağlantısının kesik olduğu açıklandı.

Hollanda’nın Lahey kentindeki dünyanın en yüksek profilli uluslararası kurumlarından biri olan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen siber saldırı nedeniyle hala çoğu sistemle bağlantısının kesik olduğu açıklandı. Mahkemedeki kaynaklar ve avukatlar, UCM’nin siber saldırıdan bu yana e-posta, yayın ve belge paylaşımında kesintiler yaşadığını aktardı.

İki kaynağa göre, mahkemenin internete erişebilen çoğu sistemle bağlantısı kesildi. Bu da çalışanların e-postalarını okuyamayacağı ve belgeleri uzaktan görüntüleyemeyeceği anlamına geliyor.
Kaynaklar ayrıca, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman sivillere yönelik saldırılarla ilgili duruşmaların yeniden başladığını, ancak canlı yayının kesildiğini ve ses akışının olmadığını söyledi.

“Mahkeme sistemlerine sınırlı erişimimiz var”

Orta Afrika Cumhuriyeti'yle ilgili davada sanıklardan birini temsil eden avukat Geert-Jan Knoops, basına yaptığı açıklamada, "Savunma ekibi olarak mahkeme sistemlerine sınırlı erişimimiz var" ifadelerini kullanarak, siber saldırıda belgelere usulsüz şekilde erişim sağlanıp sağlanmadığı konusunda bilgi talep ettiğini aktardı.

UCM’de belgeler USB ve dosyalar ile elden ele iletiliyor
Bugün görülen duruşmada sanık Alfred Yekatom’un avukatı Mylene Dimitri ise, USB bellekler ve dosyalar aracılığıyla bilgi alışverişinde bulunulduğunu ve bilgilerin kişisel olarak ofisten ofise iletildiğini belirtti. Dimitri, tanıkların sadece yüz yüze dinlendiğini ve video bağlantısı yoluyla dinlenecek olan tanıkların ifadelerinin ertelendiğini aktardı.

Putin hakkında tutuklama emri çıkarmıştı

UCM, savaş suçlarının ve insanlığa karşı suçların yargılanması üzere 2002 yılında Lahey'de kuruldu. Mahkemedeki savcılar şu anda Ukrayna, Uganda, Venezuela, Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Filipinler'deki durumlarla ilgili 17 soruşturma yürütüyor. Geçtiğimiz mart ayında mahkeme, Ukraynalı çocukları yasa dışı olarak Ukrayna'dan çıkardığı şüphesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkartmıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Tarsus Belediyesi kurutma ve paketleme tesisi ile tarımcılığa destek oluyor Tarsus Belediyesi, belediyesi tesisleri içinde hizmet veren Meyve/Sebze Kurutma ve Paketleme Tesisi ile ilçede tarım ürünlerinin değerlendirilmesi ve pazarlanmasına yönelik hizmet sunmaya devam ediyor. Tarsus Belediyesi üreticilere yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Tarsus Belediyesi tarafından Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyonu İçin Girişimcilik Kapasitesinin İyileştirilmesi (ENHANCER) projesi kapsamında yürütülen Ortak Kullanım Tesisleri çalışması sürdürülüyor. Verimli tarım toprakları ile tanınan Tarsus’ta, Tarsus Belediyesi tarafından hizmet veren Meyve Sebze Kurutma ve Paketleme Tesisi, tarım ürünlerinin farklı bir alternatif olarak değerlendirilmesine katkı sağlıyor. Tarsus’ta üretilen 25 farklı çeşit sebze ve meyvenin kurutma işlemi yapılarak halka sunuluyor. Tesiste domates, portakal, hurma, kayısı, şeftali, patlıcan, karpuz, kavun, havuç, enginar, ejder meyvesi, muz, kivi, ananas, elma, mandalina, portakal, fasulye biber ve mantar gibi ürünler kurutuluyor. Tesis sayesinde, Tarsuslu üreticilerin ürünleri daha geniş pazarlara ulaşırken gelir düzeylerini artırma fırsatı elde ediyorlar. Yerel üreticilerin desteklenmesi ve istihdamın artırılmasıyla birlikte, Tarsus’ta tarıma büyük destek sağlanıyor. Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, “Tarsus Belediyesi olarak üreticileri desteklemeye vatandaşlarımızın ise uygun fiyatlı temiz ve hijyenik koşullarda üretimi yapılan ürünlere ulaşmaları için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz" dedi.
Manisa Polonya Eğitim Bakanı’na Salihli’nin yöresel ürünleri takdim edildi Manisa’nın Salihli ilçesinin Milli Eğitim Müdürlüğünün ortak olduğu “Talking With Dinasours” adlı 2023-2-PL01-KA210-SCH-000177404 numaralı KA210 ERASMUS+ projesinin ilk toplantısı Polonya’nın Siedlec Duy şehrinde gerçekleşti. Toplantıya Salihli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Yenen liderliğinde 50. Yıl Ortaokulu İngilizce öğretmeni Dilek Şahin, proje yürütücüsü Özlem Kaya katıldı.5 gün süren Polonya faaliyetlerinde Silezya Voyvodalığı Eğitim Bakanı, Alexandra Dyla proje faaliyetlerine katıldı ve Salihli’yi temsilen yöresel ürünler takdim edildi. Bakan, Osikowa Dolina atölyelerinde Aspen ağacı ile ürün tasarlama faaliyetlerine, katılımcılar ile birlikte katıldı. Ayrıca, Koziegowy Belediye Başkanı Jacek lczka, proje faaliyetlerine hem Szkoa Podstawowa w Siedlcu Duym okulunda katılırken aynı zamanda katılımcıları makamında ağırladı. Koordinatör Szkoa Podstawowa w Siedlcu Duym okulu ve personeli 5 gün boyunca dinozor temalı etkinlikler düzenlerken, öğrencilerin dikkatini dinozorlar ve nesli tükenen hayvanlara çekerek, iklim değişikliğinin öğretilmesi üzerine eğitsel kaynaklar ve ders planları geliştirilmesi amacıyla oturumlar gerçekleştirildi. Talking With Dinasours projesinin ikinci hareketliliği Portekiz’in Torres Vedras şehrinde Ekim 2024’de gerçekleşecek. Salihlili öğrenciler, Mezozoik zamanda yaşayan dinozor fosilleri ile çalışma ve kazı çalışmalarına katılma şansı elde edecekler.