GENEL - 11 Nisan 2012 Çarşamba 17:21

DÜNYANIN YENİ BAОIMLILIK RAHATSIZLIОI İNTERNET

A
A
A
DÜNYANIN YENİ BAОIMLILIK RAHATSIZLIОI İNTERNET

Gaziosmanpaşa Belediyesi bünyesinde kurulu Aile Danışma Merkezi`nin Çarşamba Seminerleri`nde bu hafta ``İnternet Bağımlılığı`` konusu işlendi. Eğitim Uzmanı ve Psikoterapist Ayşe Yılmaz, Türkiye`de henüz yüzde 3,5 olarak belirlenen internet bağımlısı yüzdesinin alınacak acil önlemlerle sosyal bir yaraya dönüşmeden önüne geçilebileceğini belirtti.
Gaziosmanpaşa Belediyesi bünyesinde kurulu Aile Danışma Merkezi`nin Uzman Psikologlarla Çarşamba Seminerleri`nde bu hafta ``İnternet Bağımlılığı`` konusu işlendi. İlk kez 1995 yılında İvan Goldberg tarafından ortaya konulan İnternet Bağımlılığı rahatsızlığının Türkiye`de daha henüz yeni yeni tartışılmaya başlandığını belirten Eğitim Uzmanı Psikoterapist Ayşe Yılmaz, konunun ulaştığı boyut itibarıyla ilk kez Dünya Sağlık Örgütü`nün (DSÖ) bu yıl bağımlılık oluşturan etkenler arasına interneti de sokabileceğini belirtti. İlk olarak ailelerin çocukları için yeni eğitim fırsatları sunan heyecan verici bir dünya olarak tanımladıkları internetin ilerleyen süreçte yaygın kullanımının artışıyla paralel birçok sorunu da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yılmaz, ``Bunların arasında psikolojik, sağlık ve sosyal problemleri sayabiliriz`` dedi.
Yılmaz, Türkiye`de internet bağımlılık oranının yaklaşık yüzde 3,5 olduğuna dikkat çekerek, yabancı ülkelerle karşılaştırıldığında az olarak nitelenebilecek bu rakamın, şimdiden önlem alındığı takdirde önüne geçilebileceğini belirtti. İnternet bağımlısı bir kişinin gösterdiği fiziksel sıkıntıları, ``Özbakım azalması, göz kuruması, sırt ve bel ağrısı, hareket azlığına bağlı kilo alımı, uyku ve yemek düzeninde bozukluk`` olarak başlayıp, daha sonra aşırı sinirlilik hali ve saldırganlığa kadar dönüştüğünü belirterek sözlerini söyle sürdürdü:
``İnternet, elektronik posta kullanımından milyarlarca web sayfasının kullanıldığı ve bilginin serbestçe yayıldığı bir ortama ek olarak eğitimin, alışverişin ve sohbet odalarının kullanıldığı ve insanlar arasında yoğun bir etkileşimin oluştuğu sanal bir ortamdır. Kimi ``˜bilimsel` araştırmalarda yapılan tanımlara baktığımızda ağırlıkla internette geçirilen süreye bakılarak kriter oluşturulmaktadır. Şu anda internette sörf halinde geçirilen 4 saat, kişinin internet bağımlısı olmasına yetmektedir. Birçok ülkede `ulusal sorun` ilan edilen internet bağımlılığı Türkiye`de de toplum sağlığını tehdit etmeye başlamıştır. Bu nedenle yakın bir tarihte İstanbul`da sayın başbakanımızın katılımıyla bir sempozyum düzenlenmiş ve alınacak önlemler tartışılmıştır.``
Öte yandan Yılmaz, internet bağımlılığı konusunda ebeveynlerin son derece dikkatli olmalarını ve çocuklarını ruhen ve bedenen daha iyi geliştirebilecekleri sosyal aktivitelere doğru yönlendirmelerini istedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli Su Zirvesinde su sorununa kalıcı çözümleri konuşulacak Denizli’nin su sorununa karşı çözüm üretmek üzere kamu, sanayi ve akademi dünyası ortak akılla buluşuyor. "Bardağa Boş Tarafından Bak" mottosuyla düzenlenen etkinlik, iki aşamalı bir süreçle hayata geçirilecek. İlk aşama, 19-20 Aralık tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi akademisyenlerinin mentörlüğü ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen Terspektif Fikir Maratonu; ikinci aşama ise 22 Aralık’ta Denizli Su Zirvesi olacak. Fikir maratonunda geliştirilen projeler, zirve öncesinde jüri tarafından değerlendirilecek ve ardından zirvede kamuoyuna sunulacak. Denizli Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenecek olan zirve, su kıtlığı ve sürdürülebilir su yönetimi konularını kapsamlı bir şekilde ele alacak. Küresel ölçekte artan su stresi karşısında ortak akıl oluşturmak amacıyla düzenlenen etkinlik, Denizli Sanayi Odası (DSO) AB Bilgi Merkezi koordinasyonunda, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu desteğiyle, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve DESKİ iş birliğiyle hayata geçiriliyor. "Bardağa Boş Tarafından Bak" Yaklaşımı ve Terspektif Fikir Maratonu, Denizli özelinde su sorununa alışılmışın dışında, yenilikçi ve çözüm odaklı bir bakış kazandırmayı amaçlıyor. Pamukkale Üniversitesi akademisyenlerinin mentörlüğü ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilecek maratonun açılışını Denizli Sanayi Odası Genel Sekreteri Dr. Sezgi Akbaş yapacak. Maraton süresince geliştirilen uygulanabilir ve teknik yetkinliği yüksek projeler, jüri tarafından değerlendirilerek ödüllendirilecek ve ardından zirvede kamuoyuna sunulacak. Sektörün öncü isimleri panelde bir araya geliyor Zirvede açılış konuşmaları; Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet İnel ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu tarafından gerçekleştirilecek. Moderatörlüğünü Pamukkale Üniversitesi Uluslararası Finansman ve Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Akkoç’un üstleneceği panelde; DESKİ Genel Müdürü Egemen Emre Beşli ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Tatlı Su ve Sulak Alan Programı Müdürü Eren Atak, su yönetiminde atılması gereken stratejik adımları ve çözüm yol haritalarını katılımcılarla paylaşacak. Genç zihinlerden geleceğin teknolojileri Zirvenin final bölümünde, Terspektif Fikir Maratonunda finale kalan takımlar projelerini sunacak ve ödüllerini protokol üyelerinden alacak. Maraton süresince mentörler eşliğinde teknoloji ve inovasyon odağında projeler geliştiren ekiplerin fikirleri, Denizli’nin su yönetimine katkı sağlaması amacıyla kamuoyuyla paylaşılacak. Etkinlik 19 -20 Aralık’ta Terspektif Maratonu ile başlayacak. 22 Aralık saat 13.30’da ise Denizli Su Zirvesi gerçekleşecek.