EKONOMİ - 19 Nisan 2022 Salı 10:15

Büyükçekmece’deki meslek lisesi Türkiye’de en fazla gelir elde eden üçüncü okul

A
A
A
Büyükçekmece’deki meslek lisesi Türkiye’de en fazla gelir elde eden üçüncü okul

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinin yılın ilk üç ayındaki gelirleri toplamının 333 milyon 490 bin liraya yükseldiğini açıklarken en çok gelir getiren ikinci şehir İstanbul oldu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinin yılın ilk üç ayındaki gelirleri toplamının 333 milyon 490 bin liraya yükseldiğini açıklarken en çok gelir getiren ikinci şehir İstanbul oldu. İstanbul’da en çok gelir getiren Büyükçekmece Kumburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki çalışmalar ise kameraya yansırken okul müdürü Süleyman Çakır, “Hedefimiz 2022 yılı sonunda Türkiye’de birinci olmak” dedi.



Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye’de okullar bazında en çok gelir elde eden meslek liselerini açıkladı. Bakan Özer, en fazla gelir sağlayan ilk üç ilin sırasıyla Ankara, Gaziantep ve İstanbul olduğunu, üretim sıralamasında 7 milyon 933 bin liralık üretimle Ankara Sincan Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin birinci, Gaziantep Şehit Kamil Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 7 milyon liralık üretimle ikinci ve İstanbul Büyükçekmece Kumburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin de 6,5 milyon liralık üretimle üçüncü olduğunu belirtti. Türkiye’de okullar bazında en çok gelir elde eden 3’üncü okul olan, Büyükçekmece Kumburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, gelirlerinin büyük bir kısmını kamu ve özel kurumlara verdiği yemek hizmetlerinden elde ediyor. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine de yemek hizmeti veren okul, aynı zamanda uygulama otelinde konaklama hizmeti de veriyor. Öğrenciler burada hem eğitim görüyor hem de meslek öğrenerek istihdam sağlanıyor. Mutfak ve otelde uygulama derslerini gören öğrenciler aynı zamanda para kazanarak ailelerine destek oluyor.



“Hedefimiz 2022 yılı sonunda Türkiye’de birinci olmak”


Okulda gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgi veren okul müdürü Süleyman Çakır, “Okulumuz Kumburgaz Mesleki ve Teknik lisesi çevresinde ki kamu kurumlarına ve işletmelere yemek vererek ve burada konaklama hizmeti vererek, aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ki yemek üretimini yerinde gerçekleştirerek bu ciroya ve üretim hedefine ulaşmıştır. Üretim yaparken üretim de çalışan usta üreticilerimiz, çıraklarımız ve öğrencilerimiz ile birlikte bu süreci beraber yönetiyoruz. Hedefimiz 2022 yılı sonunda Türkiye’de birinci olmak ve öğrencilerimizi üretim ve eğitimle beraber hayata hazırlamaktır” şeklinde konuştu.



“Uygulama otelinde meslek derslerini görmek daha etkili”


Okulun öğrencilerinden Mikail Bayram, “Uygulama otelinde meslek derslerini görmek daha etkili oluyor. Otele gelen misafirlerimize hizmet ederek harçlığımızı kazanıyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Kardiyoloji uzmanından uyarı: "Kurban Bayramı’nda yeni kesilen eti bekletmeden tüketmeyin" Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların eti hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” dedi. Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Uzm. Dr. Mustafa Yaşan, Kurban Bayramı’nda yeni kesilen etin bekletmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Uzm. Dr. Yaşan, “Kurban Bayramı’nda kurulan sofralardaki yemeklerin çoğunun et ve şerbetli tatlılardan oluşması özellikle hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp ve şeker hastalıklarının tetikleyicisi olabilir. Bu yüzden bu hastalıklara sahip kişilerin bayramda önerilere daha dikkatli uyması gerekiyor. Kolesterol insanlar için vazgeçilmez bir moleküldür. Çünkü hücre zarında akışkanlığın sağlanması, kararlılık, bütünlük ve geçirgenlik gibi yapısal fonksiyonları düzenlemektedir” diye konuştu. “Kan kolesterol düzeyi belli bir limitte tutulmalı” Kolesterolün bağışıklık sisteminin düzenlenmesine de katkı sağladığına değinen Uzm. Dr. Yaşan, “İhtiyacımız olan kolesterolün yüzde 60’ı vücutta sentezlenirken (yaklaşık 700 mg/gün) geri kalanı vücuda diyetle birlikte alınır. Kan kolesterol düzeylerinin yüksek oluşu ateroskleroz ve kalp hastalıkları başta olmak üzere çağımız insanının önemli sağlık problemlerinden biri haline gelmektedir. Bu yüzden kan kolesterol düzeyini belirli bir limitte tutmak veya dengelemek, birçok hastalığın ortaya çıkmasının önüne geçmektedir” şeklinde konuştu. “Kolesterol problemi olanlar haftada 350-500 gram et tüketebilir” Diyetten alınan kolesterolün en önemli kaynağının kırmızı et olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Kırmızı et ve sağlık etkileri üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Detaylı araştırmalar porsiyon kontrolüne dikkat edildiği takdirde kırmızı et tüketiminin şeker hastalığı ile kalp ve damar hastalıkları üzerinde bilinen bir etkisi olmadığını gösteriyor. Kırmızı etin asıl zararı içerdiği kolesterolden değil, trimetilamin N-oksit gibi diğer maddeler nedeniyle oluşur. Yağsız dana eti, görünen yağları temizlenip, pişirme şekline dikkat edilmek koşuluyla kolesterol problemi ve kalp hastalığı olanlarda da haftada 350-500 gram arası tüketilebilir. Etleri yağda kızartmak yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri seçilmelidir” açıklamasında bulundu. “Yeni kesilen kurban etini hemen tüketmeyin” Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların kurban etini hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” ifadelerini kullandı.