GÜNDEM - 04 Kasım 2023 Cumartesi 16:49

Sultan Mehmed Reşad Han’ın torunu Rukiye Bala Hodo vefat etti

A
A
A
Sultan Mehmed Reşad Han’ın torunu Rukiye Bala Hodo vefat etti

Otuz beşinci Osmanlı padişahı Sultan Mehmed Reşad Han’ın 4. kuşak torunu Rukiye Bâlâ Hodo (68) vefat etti. Ortaköy Emin Vafi Korusu’ndaki evinde  4 Kasım 2023 günü 03.00’te hayatını kaybeden Hodo, Osmanlı Hanedan ailesine mensup olmasının yanı sıra Sokollu Mehmed Paşa’nın da soyundan geliyordu.

 

Tarihçi-yazar, İstanbul Topkapı Üniversitesi öğretim üyesi Dr. İbrahim Pazan’ın, merhumenin ailesinden edindiği bilgiye göre, Merhume Bâlâ Hodo’nun cenaze namazı, 5 Kasım 2023 Pazar günü öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Camii’nde kılınacak.

 

Merhume Rukiye Bâlâ Hodo, otuz beşinci Osmanlı padişahı Sultan Mehmed Reşad Han’ın büyük oğlu Mehmed Ziyaeddin Efendi’nin kızlarından Rukiye Sultan’ın torunuydu. Hodo’nun annesi Emel Nuricihan Hanımsultan, 1925 Beyrut doğumlu olup hâlen hayattadır.

 

1924’de Osmanlı hanedan üyelerinin yurt dışına çıkarılması sırasında Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi 51 yaşındaydı. Beş kızından dördü ve iki oğluyla önce Beyrut’a gitmişti. Kızlarından Rukiye Sultan İstanbul’da iken Sokollu Mehmed Paşa sülalesinden Mülazım-ı evvel (Üsteğmen) Abdülbaki İhsan Beyefendi ile evlenmişti. Genç çift 1925’te Beyrut’ta doğan kızlarına Behiye Emel Nuricihan adını koymuşlardı. Kızı altı aylıkken hastalanan Rukiye Sultan tedavi için eşi ve kızıyla Budapeşte’ye gitmiş ve orada 21 yaşında vefat etmişti. Mezarı Gül Baba Türbesi haziresindedir. Macaristan’dan iki yaşında bir bebekle vatana giriş yapan Abdülbaki İhsan Sokullu, zamanın idarecilerinin göz yummasıyla kızını vatanda tutabildi. Emel Nuricihan Hanımsultan 1951’de İsmail Cemalettin Hodo ile evlenmiş, bu evlilikten Naime Banu, Rukiye Bâlâ ve Nazım Hüsnü adında çocukları olmuştu.

 

Bugün Osmanlı hanedan ailesine mensup hayattaki 24 şehzade ve 14 sultanın dışında, sultan çocuğu olan 17 sultanzade ve 13 hanımsultan bulunmaktadır.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Gülşah Durbay’ın ardından Şehzadeler Belediye Meclisi yeni başkanını seçecek Manisa’nın ilk kadın Belediye Başkanı olarak CHP’den Şehzadeler Belediye Başkanı seçilen Gülşah Durbay’ın 14 Aralık’ta hayatını kaybetmesinin ardından, Şehzadeler Belediyesi’nde yeni başkanın belirlenmesi için belediye meclisi 19 Aralık’ta olağanüstü toplanacak. Manisa Valiliği tarafından Şehzadeler Belediyesi’ne gönderilen yazıya göre, Şehzadeler Belediye Meclisi 19 Aralık 2025 Cuma günü saat 16.30’da Manisa Kültür Sitesi Meclis Toplantı Salonu’nda olağanüstü toplantı yapacak. Toplantıda, vefat eden Başkan Gülşah Durbay’ın yerine görev yapacak yeni belediye başkanı meclis üyelerinin oylarıyla belirlenecek. Toplam 31 üyeden oluşan Şehzadeler Belediye Meclisi’nde 18 CHP, 5 AK Parti, 4 MHP, 3 İYİ Parti ve 1 bağımsız üye bulunuyor. AK Parti’nin yapılacak başkanlık seçiminde aday çıkarmayacağı öğrenildi. CHP’nin meclis üyeleri Uğur Doğan, Gökay Budak, Serhat Teker (Kontenjan), Ahmet Anıl Ceylan, Yenal Yıldırım, Elif Sümeyye Duygulu, Halil Kırbaş, Yiğit Can Özcan, Mümin Yılmaz, Zerrin İşnel, Cevdet Işık, Müjgan Çınar, Aleyna Nihan Akyürek, Emre Halil Esenkaya, Onur Ceylan, Baki Adıyaman ve Serkan Turbil’den oluşuyor. AK Parti meclis üyeleri Ahmet Songüler, Faruk Erdoğan, Samet Doğuş, Tülay Şentürk ve Burhan Öztürk olurken, MHP’li üyeler Engin Altun, Erdal Tengiz, Sezgin Say ve Mehmet Baskak olarak yer alıyor. İYİ Parti’yi Yunus Koca, Sadık Akçakın ve Umut Erpolat temsil ederken, meclisteki bağımsız üye ise Murat Fural olarak görev yapıyor.