GÜNDEM - 03 Ocak 2026 Cumartesi 14:43

TV kanalı değil, okul

A
A
A
TV kanalı değil, okul

Kayseri’de lise öğrencileri, öğretmenleri ile beraber okulda kurdukları TV stüdyosunda yaptıkları programlar ile okul etkinliklerini vatandaşlara duyuruyor.


Kocasinan ilçesinde bulunan Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri farklı bir projeye imza atarak okulda TV stüdyosu kurdu. Çalık TV adı verilen kanala kurdukları kameralar ile sosya medya hesaplarında yayın yapan öğrenciler, konuk olarak da öğretmenlerini, velileri ve okul mezunlarını ağırlıyor. Öğrenciler tarafından da ilgi görülen kanalda programa çıkan öğretmenler, sınav kaygısı gibi konularda bilgilendirme yaparak öğrencilere yol gösteriyor.


Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ve Proje Koordinatörü Hacı Sarı, 2 senedir okulda gazete çıkarttıklarını ve Çalık TV’de öğrencilere akademik çalışmaların ötesinde onlara yayıncılık çalışmaları imkânı sunduğunu belirterek, "2 senedir gazete çıkartıyoruz ve yayıncılık geçmişimiz var. Okulumuzda da çok yetenekli öğrencilerimiz var. Sosyal medyada içerik üretmek açısından gerçekten rehavet gören bir çalışma. Öğrencilerimizin yeteneklerini ön plana çıkarmak adına çalık TV projesini ortaya koyduk ve sosyal medya üzerinden canlı yayınlarımız var. Okulumuzun etkinlikleri, okulumuzun yetenekleri, ilimizin bürokrasisinde ki amirlerimiz ve yöneticilerimizi buraya davet edip güzel yayınlar yapmaya çalışıyoruz. Çocukların kimisi sunuculuk, kameramanlık, DJ anlamında çalışmalar yapıyor ve en az 30 öğrenci ile bu yayıncılık çalışmasını yapıyoruz. Burada çocuklara akademik çalışmalarının ötesinde onlara katkılar sağlıyor. Şuanda gazetemizin 9. Sayısını basıyoruz ama çok profesyonel ve ulusal kanallar kadar kalite, içerik, görüntü anlamında programlar üreteceğiz ve iddialı olduğumuzu söyleye bilirim" dedi.



"Birçok başarıya imza atacağız"


Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Tanrıverdi de, Çalık TV ile birçok başarıya imza atacaklarını söyledi. Veli toplantılarına katılamayan velilerin Çalık TV’den canlı yayına katılarak takip edebileceklerini dile getiren Tanrıverdi," Daha önceki yıllarda kitap çıkarttık ve şuanda düzenli olarak gazete çıkartmaya başladık. Biz bir proje okuluyuz. Böyle bir proje teklifi geldi öğretmen arkadaşımızdan ve bizde her şeyi artısı, eksisi ile hesapladık. Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi Kayseri’de ve Türkiye’de öncülük etmiş bir kurum neden olmasın dedik ve bunu proje haline getirdik. Günümüzde sosyal medya öğrenciler tarafından çok aktif kullanıyor ve çok yanlış yerlere sevk edildiği de oluyor. Okulumuzda da baktık bu işe oldukça meraklı öğrenci sayısı var. Biz bu çalık TV’yi kuralım çocuklarımızın sosyal medya ya olan bu yönelimini olumlu şekilde değerlendirelim istedik ve böylece Çalık TV’yi kurmuş olduk. Daha birçok yerlere de imza atacağız diye düşünüyoruz. Tamamen öğrenci odaklı düşündük. Tam profesyonel olmasa da yayın hayatına başlamış olduk. Öğreten arkadaşlarımızla götürüyoruz, belki de ileride sizlerin yerinde bizim öğrencilerimiz olacak. Çok zeki öğrencilerimiz var. Türkiye’nin çok güzel üniversitelerine öğrenciler gönderiyoruz. İnşallah iletişim alanında da burada çalışan ve bu işe merak duyan öğrencilerimiz yayınlar yapan ünlü kişiler olabilirler diye düşündük ve bu yüzden yola çıktık. Biz ilk canlı yayınımızı mezunlar derneği başkanımızla yaptık. Okul aile birliği başkanımızı alacağız. Şuanda içeride fizik öğretmenimizin canlı yayını var ve sosyal yardımlaşma ile ilgili bir yayın. Günümüzde velilerin tamamını okula getirmek çok zor artık. Akşam 7-8 gibi yayın yaptığınızda veli buraya gelmeden evinde oturup canlı yayında toplantıyı izlemiş olacak. Güncel konularla alakalıda misafirler davet etmeyi düşünüyoruz. Valimize, İl Müdürümüze, şube müdürlerimize davetler göndermeyi düşünüyoruz. Belirli konularla alakalı uzman kişileri buraya getirip yayın yapmayı düşünüyoruz. Rehberlik servisini aktif şekilde burada kullanmayı düşünüyoruz. 2 tane kriterimiz var; 1.’si öğrenciye faydalı olacak, 2.’si ise okul kültürüne faydası olacak" şeklinde konuştu.



"Kendimizi geliştirme imkanı buluyoruz"


Çalık TV’ bünyesinde yayıncılık yapan 9. sınıf öğrencisi Meryem Yöcan ise, "Çalık TV’ye yeni başladık. Derslerin yanında bizim için aktivite oluyor. Kendimizi geliştirme imkânı buluyoruz. Ben zaten tiyatrocuyum ve kamera önünde olmayı severim. Aynı zamanda burada hocalarımla beraber çalışma ve kendimizi geliştirme imkânı buluyoruz. Çalık TV de projelerimizi tanıtıyoruz, velilerimizi konuk alıyoruz. Aynı zamanda mezunlarımızla buluşma ve konuşma fırsatımız oluyor" ifadelerini kullandı.



TV kanalı değil, okul

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TF-2000 Hava Savunma Muhribi 2028’de denize inecek "Çelik Kubbe" hava savunma mimarisinin denizdeki uzantısı olacak TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi, 2028’de denize inecek. Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT) Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa İlbaş, "TF-2000 Hava Savunma Muhribi bizim ana yüklenicisi olduğumuz ülkemizin en büyük projelerinden bir tanesi. Oldukça iyi gidiyor şu anda 6 bloğun inşası yapıldı ve devam ediyor. 2028’de denize inmesi planlanıyor" dedi. SAHA 2026 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi’nin ana yüklenicisi ASFAT da yerini aldı. ASFAT Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa İlbaş özellikle bakım onarım çalışmalarının önemini vurgulayarak, "Biz ASFAT olarak, Milli Savunma Bakanlığı bağlısı bir şirket olarak, askeri fabrikalarımız 27 askeri fabrika ve 10 askeri tersane imkan ve kabiliyetlerini kullanıyoruz bilindiği gibi. Buralarda biz bakım, onarım, iyileştirme faaliyetleri yapıyoruz. Biz özellikle bunu öne çıkardık. Çok platform geliştirebilirsiniz, çok ürün yaparsınız ama bunları hiç kullanamayabilirsiniz. Ya da bir kere kullanabilirsiniz. Ama bunu sürekli kullanabilmek ve kullanılabilecek şekilde onu idame etmek ve savunmada kullanmak için hazır halde tutmak bir kabiliyet işidir. O da bakım, onarım, iyileştirme ile oluyor. İşte tam da ASFAT bu yönünü öne çıkaran bir dönem yaşıyor. Bununla da yurt dışından çok ciddi talepler geliyor. Mesela çok yakın zamanda Senegal’in uçağı Kayseri’ye geldi, onun bakım onarım işini yapıyoruz. Bunun devamı geldi; birçok Afrika ülkesinden, Avrupa’dan, yakın Avrupa’dan, Orta Doğu’dan görüşmelerimiz devam ediyor. Yurt dışından uçaklar ve diğer platformları Türkiye’ye getirerek onların bakım, onarım ve iyileştirme faaliyetlerine başladık. Bu önemli bir aşamadır. ASFAT bu yönünü öne çıkaran bir şekilde savunma sanayiinde sürdürülebilirlik anlamında söylüyorum bunu, dünyaya pazarlıyoruz. Dost ve müttefik ülkelerimizde bu imkan ve kabiliyetlerimizi kullanarak onlara destek oluyoruz" ifadelerini kullandı. "TF-2000 2028’de denize inecek" TF-2000 hava savunma muhribi hakkında bilgi veren İlbaş, "TF-2000 Hava Savunma Muhribi, o da bizim ana yüklenicisi olduğumuz ülkemizin en büyük projelerinden bir tanesi. Tabii ona Faz-1 ana yüklenicisi olarak başlamıştık, şimdi Faz-2’ye de başladık devam ediyor. Oldukça iyi gidiyor; blok blok inşası yapılıyor, şu anda 6 bloğun inşası yapıldı ve devam ediyor. Herhangi bir sorun yok. Sistemlerle ilgili biraz önce TÜBİTAK BİLGEM ile sözleşme imzaladık. Degaussing sistemi mesela TÜBİTAK’tan tedarik ediyoruz. Yerli ve milli sistemleri tercih ediyoruz özellikle. 2028’de denize inmesi planlanıyor, 2031’de ise tam teslimatın tamamlanması hedefleniyor. Hedefte herhangi bir aksama olmayacağını öngörüyoruz" dedi.
Kastamonu Kastamonu’da 4 ayda 8 bin 800 kişiye afet bilinci kazandırıldı Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından 2026 yılının ilk dört ayında gerçekleştirilen eğitimlerle 8 bin 800 vatandaşa afet bilinci kazandırıldı. Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü verdiği eğitimlerle vatandaşları afetlere karşı bilinçlendirmeye devam ediyor. Bu çerçevede 2026 yılının ilk dört ayında düzenlenen 107 eğitimde 8 bin 800 vatandaşı bilinçlendirdi. Afetlere dirençli toplum oluşturma hedefi doğrultusunda düzenlenen eğitimlerde, afet farkındalık, yangın farkındalık ve uygulama eğitimleri başta olmak üzere enkazda arama kurtarma, KBRN farkındalık, çadır kurma, çığ farkındalık ve gönüllülük eğitimleri gibi birçok başlıkta faaliyet yürütüldü. Afet farkındalık eğitimlerinde 3 bin 304 ,yangın farkındalık ve uygulama eğitimlerinde ise 2 bin 423 kişi bilgilendirildi. Eğitimlerde vatandaşlara deprem anında "çök-kapan-tutun" davranışı, yangın söndürme teknikleri, güvenli tahliye yöntemleri ve acil durumlarda doğru müdahale konularında hem teorik hem uygulamalı bilgiler verildi. Kastamonu’da son dört yılda gerçekleştirilen bin 100’den fazla eğitimde yaklaşık 190 binden fazla vatandaşın bilgilendirildiği belirtildi. Afet ve acil durumlara müdahale kapasitesinin kurumsal düzeyde güçlendirilmesi amacıyla akreditasyon süreçlerine devam eden AFAD, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü OR-KUT, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ekiplerinin eğitim süreçlerine başladı. Destek AFAD Gönüllülük Eğitimleri kapsamında son dört ayda 56 vatandaş da eğitimlerini başarıyla tamamlayarak kimlik almaya hak kazandı. Gönüllülük sisteminin güçlendirilmesiyle afet anında daha hızlı ve etkin müdahale edilmesinin hedeflendiği ifade edildi. Yürütülen çalışmalarla ilgili yapılan açıklamada, "Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü hem bireysel farkındalığı artırmaya hem de kurumsal kapasiteyi geliştirmeye yönelik eğitim ve akreditasyon çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir. Kurum ve kuruluşlarımızdan gelen eğitim talepleri hızla cevaplandırılarak dirençli bir toplum olma yolunda ilerlenmektedir" ifadelerine yer verildi.
Kütahya Yaklaşık 3 metrekarelik iş yerini sanat eseri niteliğinde bir mekâna dönüştürdü Kütahya’da küçük bir çay ocağı işletmecisi, yıllara dayanan emeği ve iş yerine kattığı estetik dokunuşlarla hem müşterilerin hem de çevre esnafının takdirini topluyor. Karagöz İşhanı’nda yaklaşık 3 metrekarelik alanda çay ocağı işleten Hasan Uz, baba mesleği olan çaycılığı 40 yıldır aynı noktada sürdürüyor. Küçük bir alana sahip olmasına rağmen işyerini çinilerle kaplayıp çiçeklerle donatan Uz, ortaya adeta sanat eseri niteliğinde bir mekân çıkardı. Mesleğini severek yaptığını belirten Hasan Uz, en büyük hedefinin müşterilerine daha kaliteli ve hijyenik bir ortamda hizmet sunmak olduğunu ifade etti. İşyerine büyük bir özenle baktığını dile getiren Hasan Uz, "İnsanlar burada çay içerken hem temiz hem de göze hitap eden bir ortamda bulunsun istiyorum" dedi. Dış cephesi tamamen çinilerle kaplanan, ön kısmı ise çiçeklerle süslenen çay ocağı, özellikle ilk kez görenlerin ilgisini çekiyor. Müşterilerin de bu özenli ortamdan memnun kaldığını belirten Hasan Uz, küçük bir işyerinde de kaliteli hizmet verilebileceğini göstermeyi amaçladığını söyledi. Baba mesleğini sürdürmenin kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını dile getiren Hasan Uz, ilerleyen süreçte çay ocağını çocuklarına devrederek bu geleneği devam ettirmeyi hedeflediğini kaydetti. Öte yandan, titizlikle düzenlediği iş yerinin çevredeki esnaflar tarafından örnek gösterildiğini belirten Hasan Uz, buna rağmen Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından bugüne kadar herhangi bir ödül ya da takdirname verilmediğini de sözlerine ekledi.