EKONOMİ - 10 Ekim 2024 Perşembe 09:31

Başkan Murat Orhan’dan erken zeytin hasadına uyarısı

A
A
A
Başkan Murat Orhan’dan erken zeytin hasadına uyarısı

Mersin’in Mut ilçesinde zeytin hasadı erken başladığı için Mut Belediye Başkan’ı Murat Orhan uyarıda bulundu.


Henüz tam anlamıyla olgunlaşmamış zeytin hasadını yapmaya başlayan üreticilere uyarıda bulunan Orhan, “Dünyada zeytin üretimi yapan ülkelerin başında İspanya geliyor. İspanya’da özellikle bu yıl hem dolu hem kuraklık verim oranını düşürdü. Ulusal zeytin konseyinde takip ediyorum 1 Euro fiyatlar artmış. Dolaysıyla ben vatandaşımdan zeytin hasadı için acele etmemelerini yani olgunlaşmayı muhakkak suretle beklemelerini istirham ediyorum” dedi.


Orhan sözlerine şöyle devam etti:


“Şu ana kadar bazı sosyal medya kanallarında zeytin ve zeytinyağı fiyatlarıyla ilgili zaman zaman paylaşımlar görüyoruz. Üreticilere özellikle net olarak şunu ifade etmek istiyorum, lütfen erken hasat etmeyin. Bekleyelim olgunlaşmış meyveleri toplayalım. Özellikle yılbaşından sonra zeytinyağı piyasası gerçekten yükselecek. Lütfen erken hasat yapmayın. Çünkü şu anda yapılan erken hasat mesela bazıları fiyat açıklayanlar var ama daha henüz net bir fiyat oturmuş değil. Açıklanmış bir kurum firma tarafından açıklanmış net bir fiyat yok. Şu an için ihracatını 50 bin ton kotayla 4-5 firma yapıyordu. Bu işi yani Mut’tan birisi zeytinyağı ihracatı yapacakken o firmalar üzerinden yapabiliyorken şu an zeytinyağı ihracatı bu kota kaldırıldı."



Başkan Murat Orhan’dan erken zeytin hasadına uyarısı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sanayide üretime kadın eli değecek Sivas’ta faaliyet gösteren ve dünya devlerine ihracat yapan ESTAŞ firması ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) arasında kadın personellerin istihdamına yönelik işbirliği protokolü imzalandı. Sivas’ta kam mili üretimi yapan ve dünya devi olarak adlandırılan firmalara ihracat yapan ESTAŞ, kadın personel sayısını artırıyor. ‘Sanayide Kadın Eli Kalkınmanın Temeli’ projesi çerçevesinde, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ile iş birliği protokolü imzalayan ESTAŞ, hem nitelikli personel ihtiyacının karşılanması hem de kadınların iş gücü piyasasında sayısını artırmayı hedefliyor. “Sanayide Kadın Eli Kalkınmanın Temeli sloganıyla yolumuza devam ediyoruz” STSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir, kadınların sanayi sektöründe daha aktif ve etkin rol alabilmeleri amacıyla Sanayide Kadın Eli Kalkınmanın Temeli projesini 2014 yılında tescil ettirdiklerini belirterek, kadınların iş gücü piyasasında sadece el emeği göz nuru gibi kavramlarla değil, sanayide de yer edinmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Özdemir, “Konumuz, Sanayide Kadın Eli, Kalkınmanın Temeli. Bu sloganla yolumuza devam ediyoruz. Bu sloganımıza katkı sunan tüm mensuplarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Kadın istihdamının gelişmesi için yapılan her oluşumun, protokolün her eylemin altına imza atıyoruz, atmaya da devam edeceğiz. ESTAŞ ile imzalayacağımız bu protokolümüzün Sivas’ımıza, kadınlarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi. “Sivaslı kadınlarımıza tolerans sağlayalım istedik” ESTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Timuçin, 45 yıldır sanayi sektöründe faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, “Mevcutta bin 250 personelimiz var. Bugüne kadar 750 kişiyi ESTAŞ’tan emekli ettik. Burada Sivaslı kadınlarımıza tolerans sağlayalım dedik. Daha fazla kadın arkadaşımızı çalıştıralım istedik. Sivaslı kadınlarımıza seslenmek istiyorum; İş hayatına girip kendi ayaklarınız üzerinde durmak istiyorsanız ve emekli olmak istiyorsanız gelin ve bizim bu projemize destek olun. ESTAŞ’ta bizim iş arkadaşımız olun, birlikte çalışalım. Hem ülkemize hem de kendi ailemize katkımız olsun demek istiyorum” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından işbirliği protokolü imzalandı.
İstanbul Beylikdüzü Belediyesi kitap fuarında yerini aldı Beylikdüzü Belediyesi 41.Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda yerini aldı. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Beylikdüzü’nde yaşayan tüm vatandaşların kitaba kolay ulaşabilmesi için ilçemizdeki kütüphane sayısını 24’e çıkardık. Bunlardan birine de bugün burada şahsi eşyalarını ve kitaplığını sergilediğimiz büyük ustamız Yaşar Kemal’in adını verdik. Emin olun değerlerimizi unutmamak çok önemli. Tüm komşularımı standımıza bekliyoruz” dedi. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 41. kez kitapseverlere kapılarını açtı. 4 numaralı salon, 422 C numaralı stantta yerini alan Beylikdüzü Belediyesi de hem hizmetlerini hem de yayınlarını ziyaretçilerle buluşturdu. 2-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek fuarın açılışına katılarak tüm İstanbulluları buraya davet eden Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Bugün burada kitap okumayı seven insanlarla bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biz Beylikdüzü Belediyesi olarak Beylikdüzü’nde yaşayan tüm vatandaşların kitaba kolay ulaşabilmesi için ilçemizdeki kütüphane sayısını 24’e çıkardık. Bunlardan birine de bugün burada şahsi eşyalarını ve kitaplığını sergilediğimiz büyük ustamız Yaşar Kemal’in adını verdik. Emin olun değerlerimizi unutmamak çok önemli. Tüm komşularımı standımıza bekliyoruz” dedi. Yaşar Kemal’in özel eşyaları Beylikdüzü Belediyesi’nin standında Bu yıl “Çocukluk Şenliktir” temasıyla düzenlenen, bini aşkın yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla yüzlerce yazarı okurlarıyla buluşturan fuara ilgi oldukça yoğun oldu. Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal’in ailesi tarafından bağışlanan şahsi eşyaların ve kitaplığının sergilendiği Beylikdüzü Belediyesi’nin standında ise belediyenin yayınları olan “Geçmişten Günümüze Beylikdüzü”, “Cumhuriyetin Yüzleri”, “Kuvayi Milliye”, “Dünyamız Nefes Alsın”, “Hazine Sandığından Çıkan Sürpriz”, “Dünyalı Çocuk Uzayda” ve “Süper Su” adlı kitapların ve Beylikdüzü Bülteni’nin dağıtımı da yapıldı.