DÜNYA - 10 Mart 2012 Cumartesi 19:11

TÜRKİYE ENDURO ŞAMPİYONASI İLK AYAĞI START ALDI

A
A
A
TÜRKİYE ENDURO ŞAMPİYONASI İLK AYAĞI START ALDI

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Enduro Motosiklet yarışlarının ilk etabı start aldı.
Türkiye Motosiklet Federasyonu’nun 2012 yılındaki ilk eduro şampiyonası Bodrum’da start aldı. Motorların teknik kontrollerinin yapılmasının ardından Türkiye Motosiklet Federasyon Başkanı Bekir Yunus Uçar başkanlığında yarışçılara hem genel konularda hem de yarış hakkında bilgiler verildi. Start alacakları belediye meydanında ise Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan 70 yarışçıya bol şans dileyerek magazin startını verdi. Kısa parkurda yarışçılar hünerlerini sergilerken, yarışa Antalya, İstanbul, İzmir
olmak üzere birçok ilden 70 yarışçı katıldı. Yarışçılar arasındaki iki bayandan biri olan Burcu Hanım kendisi ile yarıştığını söyledi. Geçen senenin şampiyonu Serkan Özdemir ise parkurun çok zorlu olduğunu belirtti.
Yarış alanında sıralama turlarının tamamlanmasının ardından Türk Motosiklet Federasyon Başkanı Uçar 2012 sezonun ilk startını verdi. Bu arada yarış parkurunun engebeli ve zor olması yarışçılara çok zor anlar yaşattı. Yeni katılan yarışmacılar ise bazı parkurları tamamlayamadı. Yarın ise final yarışlarında ise yarışmacılar kıyasıya mücadele edecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Kardiyoloji uzmanından uyarı: "Kurban Bayramı’nda yeni kesilen eti bekletmeden tüketmeyin" Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların eti hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” dedi. Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Uzm. Dr. Mustafa Yaşan, Kurban Bayramı’nda yeni kesilen etin bekletmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Uzm. Dr. Yaşan, “Kurban Bayramı’nda kurulan sofralardaki yemeklerin çoğunun et ve şerbetli tatlılardan oluşması özellikle hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp ve şeker hastalıklarının tetikleyicisi olabilir. Bu yüzden bu hastalıklara sahip kişilerin bayramda önerilere daha dikkatli uyması gerekiyor. Kolesterol insanlar için vazgeçilmez bir moleküldür. Çünkü hücre zarında akışkanlığın sağlanması, kararlılık, bütünlük ve geçirgenlik gibi yapısal fonksiyonları düzenlemektedir” diye konuştu. “Kan kolesterol düzeyi belli bir limitte tutulmalı” Kolesterolün bağışıklık sisteminin düzenlenmesine de katkı sağladığına değinen Uzm. Dr. Yaşan, “İhtiyacımız olan kolesterolün yüzde 60’ı vücutta sentezlenirken (yaklaşık 700 mg/gün) geri kalanı vücuda diyetle birlikte alınır. Kan kolesterol düzeylerinin yüksek oluşu ateroskleroz ve kalp hastalıkları başta olmak üzere çağımız insanının önemli sağlık problemlerinden biri haline gelmektedir. Bu yüzden kan kolesterol düzeyini belirli bir limitte tutmak veya dengelemek, birçok hastalığın ortaya çıkmasının önüne geçmektedir” şeklinde konuştu. “Kolesterol problemi olanlar haftada 350-500 gram et tüketebilir” Diyetten alınan kolesterolün en önemli kaynağının kırmızı et olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Kırmızı et ve sağlık etkileri üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Detaylı araştırmalar porsiyon kontrolüne dikkat edildiği takdirde kırmızı et tüketiminin şeker hastalığı ile kalp ve damar hastalıkları üzerinde bilinen bir etkisi olmadığını gösteriyor. Kırmızı etin asıl zararı içerdiği kolesterolden değil, trimetilamin N-oksit gibi diğer maddeler nedeniyle oluşur. Yağsız dana eti, görünen yağları temizlenip, pişirme şekline dikkat edilmek koşuluyla kolesterol problemi ve kalp hastalığı olanlarda da haftada 350-500 gram arası tüketilebilir. Etleri yağda kızartmak yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri seçilmelidir” açıklamasında bulundu. “Yeni kesilen kurban etini hemen tüketmeyin” Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların kurban etini hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” ifadelerini kullandı.