EKONOMİ - 03 Şubat 2026 Salı 12:33

Çarşamba Ticaret Borsası’ndan 2025 yılında rekor büyüme: İşlem hacmi 26,6 milyar TL’ye ulaştı

A
A
A
Çarşamba Ticaret Borsası’ndan 2025 yılında rekor büyüme: İşlem hacmi 26,6 milyar TL’ye ulaştı

Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB), 2025 yılında gerçekleştirdiği 26 milyar 671 milyon 358 bin 241 TL işlem hacmiyle dikkat çekici bir büyüme performansı sergiledi. 2024 yılında kaydedilen 17,9 milyar TL’lik hacme göre yaklaşık yüzde 49’luk bir artış sağlayan Borsa, bölge tarımının gelişen ticaret hacmine katkı sunmaya devam ediyor.


Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, 2025 yılı performansına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu yıl ulaştığımız işlem hacmi, sadece bir rakam değil üreticimizin emeğinin, tüccarımızın ve Borsamızın vizyoner yaklaşımının net bir göstergesidir, Çarşamba Ticaret Borsası olarak hedefimiz üreticimizin emeğini en iyi şekilde değerlendiren, üyelerimizin ticaretini kolaylaştıran, şeffaf ve güvenilir bir piyasa yapısı oluşturmaktır. 2026 yılında da üretici odaklı hizmet anlayışıyla büyümeye devam edeceğiz. Bu başarıda emeği geçen tüm üyelerimize, üreticilerimize ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.


Yıllık borsa verilerine göre 2025 yılında en fazla işlem gören ürünler arasında fındık, hububat, yaş sebze ve meyve, kasaplık canlı hayvanlar, deniz ürünleri, kavak ve süt ürünleri gibi ürünler öne çıktı. Özellikle fındık ürünlerinde ulaşılan işlem hacmiyle, Çarşamba Ticaret Borsası’nın Türkiye fındık piyasasındaki etkin konumu daha da güçlendirildi.


Çarşamba Ticaret Borsası’nda en çok işlem gören 5 ürün şunlar:


Kabuklu fındık: 17 milyar 993 milyon 228 bin 743 TL


Fındık içi ve türevleri: 7 milyar 300 milyon 537 bin 470 TL


Çeltik: 433 milyon 213 bin 150 TL


Yaş sebze ve meyve: 266 milyon 539 bin 205 TL


Kasaplık canlı hayvanlar: 164 milyon 962 bin 614 TL


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da 84 afet konutunun kura çekimi gerçekleştirildi Ordu’da, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 3 ilçede yapımı tamamlanan 84 afet konutunun kura çekim ve anahtar teslim töreni yapıldı. Valilik konferans salonunda yapılan törende Aybastı, Gölköy ve Ünye ilçelerinde meydana gelen afetlerin ardından yapımı tamamlanan toplam 84 konut için kura çekimi ve anahtar teslim töreni düzenlendi. Aybastı ilçesi Çakırlı Mahallesi 36, Gölköy ilçesi Sarıca Mahallesi 30, Ünye ilçesi Göbü Mahallesi 12 ve Ünye ilçesi Yunus Emre Mahallesi 6 olmak üzere hak sahiplerine afet konutunun noter huzurunda kurası çekildi. Ordu AFAD İl Müdürü Ümit Ünal törende yaptığı konuşmada, vatandaşların güvenli, sağlıklı ve modern yaşam alanlarına kavuşturulması amacıyla başlatılan konut projelerinin, AFAD Başkanlığı koordinasyonunda, TOKİ ve ilgili kurumların iş birliğiyle hayata geçirildiğini söyledi. Ünal, gerçekleştirilen kura çekimi sonrası, vatandaşların belirlenen kurallara uymalarının büyük önem arz ettiğinin altını çizerek, kura sonuçlarının vatandaşlara tebliğinden itibaren 10 gün içinde, kendi aralarında anlaşmaları halinde tekrar notere başvurarak, becayiş işlemlerini gerçekleştirebileceklerini belirtti. Bu sürenin, vatandaşların yerleşim tercihleri doğrultusunda esneklik sağlamaları adına tanındığını ifade eden Ünal, "Kesinleşen kura sonuçlarının tebligatından sonra ise hak sahibi vatandaşlarımızın 45 gün içerisinde anahtarlarını almaları gerekmektedir. Bu süre içerisinde anahtarlarını almayan vatandaşlarımız, ilgili mevzuat hükümleri gereği haklarından feragat etmiş sayılacak ve hak sahiplikleri sona erecektir. Bu sürecin dikkatle takip edilmesi önem arz etmektedir" diye konuştu. Hak sahibi vatandaşlar için yaptırılan konutların bedellerinin TOKİ tarafından AFAD Başkanlığı’na bildirildikten sonra, kesin borçlandırma miktarlarının belirleneceğini, geri ödemelerin ise anahtar tesliminden 2 yıl sonra başlayarak, 18 yılda eşit taksitler halinde faizsiz olarak ödeneceğinin altını çizen Ünal kura sonucu hak sahibi olan vatandaşlara hayırlı olsun dileklerini iletti. Tören, noter huzurunda gerçekleştirilen kura sonucu hak sahibi olan afetzedelere Ordu Valisi Muammer Erol ve protokol üyelerinin afetzedelere anahtar teslimi ile sona erdi.
Samsun Başsavcı Kılıç’tan IBAN kiralama uyarısı: "Masum gibi görünen büyük tehlike" Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, son dönemde artış gösteren banka hesabı ve IBAN kiralama yöntemlerine karşı vatandaşları uyararak, bu durumun ağır cezai yaptırımlara neden olabilecek suçların önünü açtığını söyledi. Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç tarafından yapılan açıklamada, özellikle 18-30 yaş arası gençlerin "kolay para", "sadece hesabını ver", "hiçbir sorumluluğun yok" gibi vaatlerle banka hesabı kiralama tuzağına düşürüldüğüne dikkat çekildi. Başsavcı Kılıç, bir kişinin kendi adına açılmış banka ya da kripto para hesabını başkalarına kullandırmasının, IBAN bilgisini paylaşmasının, kart, mobil bankacılık ya da şifrelerini vermesinin suç olduğunu vurguladı. Açıklamada, kiralanan hesapların internet alışveriş dolandırıcılığı, sahte yatırım ve kripto para dolandırıcılığı, sosyal medya ve mesaj yoluyla yapılan dolandırıcılıklar, yasa dışı bahis ve kara para aklama, sahte iş ve evden çalışma tuzakları, burs ve sosyal yardım dolandırıcılığı, faizsiz kredi ve sigorta dolandırıcılığı, yurt dışı vize dolandırıcılığı, araç kiralama ve internet üzerinden görev yapma vaatleri ile şantaj gibi çok sayıda suçta kullanıldığı belirtildi. Bu yöntemlerle mağdurlardan elde edilen paraların kiralanan hesaplara yatırıldığı ve şikâyet durumunda ilk şüphelinin hesap sahibi olduğu ifade edildi. Başsavcı Kılıç, banka hesabı kiralamanın dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçları kapsamında değerlendirildiğini belirterek, bu suçların 10 yıla kadar hapis cezasına yol açabileceğini kaydetti. "Ben bilmiyordum" savunmasının hukuki sorumluluğu ortadan kaldırmayacağını ifade eden Kılıç, banka hesaplarının kimlik gibi kişiye özel olduğunu ve hiçbir şekilde başkalarına verilmemesi gerektiğini söyledi. Vatandaşlara şüpheli teklifleri kabul etmemeleri yönünde çağrıda bulunan Kılıç, hesap bilgileri, kimlik bilgileri ve şifrelerin kimseyle paylaşılmaması, yabancı numaralardan gelen linklere tıklanmaması, alışverişlerin güvenli ödeme sistemleri üzerinden yapılması ve şüpheli durumlarda bankaya, kolluk kuvvetlerine ya da savcılığa başvurulması gerektiğini belirtti. Öte yandan, IBAN kiralama ve bilişim suçlarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Üniversitesi ve Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli şekilde broşür dağıtımı ve bilgilendirme çalışmaları yapılmasının planlandığı öğrenildi. Oluşturulan broşürler adliye binasının belirli noktalara da vatandaşları uyarmak için asıldı.