YEREL HABERLER - 04 Aralık 2011 Pazar 14:46

YOZGAT`TA BİN 500 KİŞİYE AŞURE DAĞITILDI

A
A
A
YOZGAT`TA BİN 500 KİŞİYE AŞURE DAĞITILDI

Yozgat’ta hayırsever bir iş adamı tarafından bin 500 kişiye takke, tespih ve çorap dağıtılıp, aşure ikram edildi.
Yozgatlı hayırsever iş adamı Bilal Şahin tarafından yaptırılan Bilal Şahin Külliyesinde dağıtılan aşureye vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, İl Müftüsü Nuh Korkmaz da, öğle namazı öncesinde Muharrem ayı, Aşure Günü ve Kerbela şehitleri konusunda cemaate vaaz verdi. Müftü Nuh Korkmaz, Türk ve İslam alemin birliğinin artırması dileğinde bulunarak, "Bilal Şahin Külliyesinde ilk defa aşure dağıtımı yapıldı. Bundan sonra her yıl bu külliyemizde Allah nasip ederse aşure dağıtımı yapacağız. Bu günün ilk olması
ve halkımızın teveccüh göstermesi güzel bir anlam taşıdı. Çeşitli bakliyatlar nasıl aşure içinde bir arada kaynayarak tatlı bir hal alıyorsa, milletimizin de bu şekilde bir hal almasını Allah’tan niyaz ediyorum. Vatandaşımıza aşure ve çeşitli ikramlarda bulunan hayırsever iş adamımız Bilal Şahin’e de çok teşekkür ediyorum" dedi.
Aşure ile takke, tespih ve çorap hediyesini alan vatandaşlar ise, yapılan ikramlardan memnuniyet duyduklarını belirterek, hayrın ve ikramın kabul olunması dileğinde bulundular.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Tarihi değirmenler dönüyor, mısır unu gurbet yollarına çıkıyor Giresun’da Yavuzkemal Beldesi’nde bulunan tarihi su değirmenleri, belediye tarafından yapılan bakım ve onarım çalışmalarının ardından yeniden halkın kullanımına açıldı. Yöre halkı, hakçı ya da değirmencinin bulunmadığı değirmenlere kendi imkanlarıyla gelerek mısır, öğütüyor. Öğütülen ürünler hem evlerde tüketiliyor hem de gurbette yaşayan çocuklara gönderiliyor. Beldede yaşayan Elmas Dağ, değirmenlerin geçmişte çok daha yoğun kullanıldığını belirterek "Ben burada doğup büyüdüm. Eskiden bu değirmenlerde çok yoğunluk olurdu, mısır çok ekilirdi, ekmek yapılırdı. Şimdi eskisi gibi değil. İnsanlar azaldı, üretim de azaldı. Benim torunlarım, çocuklarım bu memlekette yaşamıyor; kimi İstanbul’da, kimi Bursa’da. Yanımda kimse yok. Burada öğüttüğüm mısırı yapıyorum, ihtiyacı kadarını onlara gönderiyorum. Zaman zaman yanıma geliyorlar ama çoğu gurbette" dedi. Tarihi değirmenler onarılıyor Yavuzkemal Belde Belediye Başkanı Adem Önal ise tarihi değirmenlerin korunarak yaşatılmasının kültürel bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak "Beldede bulunan değirmenler hem üretime hem de geleneklerin sürdürülmesine katkı sunuyor.Beldemizde bulunan tarihi değirmenlerin bakım ve onarımlarını yaparak yaşatıyoruz. Halkımızın arazilerinde ürettiği mısırı burada öğütülüyor, ekmek yapılıyor. Eskiden beldemizde iki değirmen varmış. Bunlardan biri 1965 yılında yaşanan selde zarar görmüş. Şu anda kullanılan değirmen ‘Çiftçiler Değirmeni’ olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıllarda bakım ve onarımını vatandaşlarımızla birlikte yaptık. Bugün hala farklı köy ve mahallelerden gelen vatandaşlarımız burada ürünlerini öğütüyor" diye konuştu.