Yerel Haberler
Adana
Yumurtalık’ta stratejik yatırımlar masaya yatırıldı 07 Mayıs 2026 Perşembe - 12:25:09 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı ve Ceyhan Kimya Endüstri Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü ile AOSB Başkan Vekili ve Ceyhan Kimya Endüstri Yönetim A.Ş. Başkan Yardımcısı Ömer Kaya, Yumurtalık Belediyesi’ni ziyaret ederek Belediye Başkanı Erdinç Altıok ile ilçede planlanan Kimya Endüstri Organize Sanayi Bölgesi yatırımları üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Görüşmede; Yumurtalık’ın sahip olduğu stratejik konum, enerji altyapısı, liman bağlantıları, ulaşım avantajları ve sanayi yatırımlarına uygun yapısı ele alınırken, bölgede hayata geçirilmesi planlanan yeni sanayi yatırımlarının yalnızca ekonomik değil, sosyal ve bölgesel kalkınma açısından da büyük önem taşıdığı vurgulandı. Yumurtalık’ın stratejik gücü ön planda Toplantıda konuşan AOSB Başkanı ve Ceyhan Kimya Endüstri Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Adana’nın üretim gücünü daha ileriye taşıyacak yeni sanayi hamlelerinde Yumurtalık’ın kritik bir rol üstleneceğini belirterek, özellikle kimya sanayi alanında yapılacak yatırımların bölgeye uzun vadeli katma değer sağlayacağını ifade etti. Sütcü, yatırım süreçlerinde yerel yönetimlerle güçlü koordinasyonun önemine dikkat çekerek, "Bu süreci yalnızca sanayi yatırımı olarak değil; istihdam, lojistik, şehirleşme ve bölgesel kalkınma açısından çok boyutlu bir dönüşüm olarak görüyoruz. Yumurtalık Belediyesi ile sürekli dirsek temasında olacağız" dedi. Yumurtalık geleceğe hazırlanıyor Ziyaretleri için Bekir Sütcü ve Ömer Kaya’ya teşekkür eden Yumurtalık Belediye Başkanı Erdinç Altıok ise Yumurtalık’ın önümüzdeki yıllarda yalnızca Adana’nın değil, Türkiye’nin en önemli üretim ve lojistik merkezlerinden biri olma yolunda ilerlediğini belirterek, planlanan yatırımların ilçenin geleceği açısından tarihi bir fırsat sunduğunu söyledi. Görüşmenin sonunda, kamu ve sanayi iş birliğiyle Yumurtalık’ın geleceğine yön verecek projelerin kararlılıkla sürdürüleceği mesajı verildi.
Deprem uzmanı Baki: “Beklenen artçı deprem daha meydana gelmedi”
07 Eylül 2024 Cumartesi - 10:36 Deprem uzmanı Baki: “Beklenen artçı deprem daha meydana gelmedi” Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin beklenilen artçı deprem olmadığını belirterek, “Beklediğimiz artçı deprem meydana gelmedi. 7,7 ve 7,6’lık depremlerin artçısı 6 büyüklüğünde bir depremdir. 6 ile 6,6 arasında büyüklüğünde bir deprem meydana gelirse o bölge uzun bir süre rahatlayacaktır” dedi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 09.31’da merkez üssü Pazarcık olan 5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte meydana geldiği öğrenilirken deprem Gaziantep, Adana ve Osmaniye’de de hissedildi. “6,6 büyüklüğünde deprem ile o bölge rahatlar” Depremden sonra İhlas Haber Ajansı’na konuşan Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, “Yaşanan deprem bir artçı depremdir. Hareket eden Kahramanmaraş, Malatya ve Bingöl arasındaki 2. blok yerine oturmadı. Bu blok yerine oturuncaya kadar artçılar devam edecek. Beklediğimiz artçı deprem meydana gelmedi. 7,7 ve 7,6’lık depremlerin artçısı 6 büyüklüğünde bir depremdir. 6 ile 6,6 arasında büyüklüğünde bir deprem meydana gelirse o bölge uzun bir süre rahatlayacaktır” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Melih Baki, her duruma hazırlıklı olmak gerektiğini ve önlemlerin alınmasını istedi.
Başkan Kıvanç, 2025-2027 Orta Vadeli Programı değerlendirdi
06 Eylül 2024 Cuma - 15:58 Başkan Kıvanç, 2025-2027 Orta Vadeli Programı değerlendirdi ADANA (İHA) – Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, iş dünyası olarak temel beklentilerinin finansal istikrar, öngörülebilirliğin artması, enflasyonun tek haneye düşürülmesi, sürdürülebilir büyüme ve yapısal reformlara öncelik verilmesi olduğunu söyledi. Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2025-2027 dönemlerini içeren Orta Vadeli Programa ilişkin değerlendirmede bulundu. Kıvanç, açıklanan programın Türkiye ekonomisi ve iş dünyası için önemli hedefler içerdiğini belirterek, enflasyonla mücadelenin büyümeden feragat edilmeden sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Zeki Kıvanç, programın ülke ekonomisine ve tüm sektörlere hayırlı olmasını temenni ederek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan ve özel sektörle istişare içinde hazırlanan 2025-2027 dönemlerini içeren Orta Vadeli Program (OVP) ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Türkiye’nin geniş kapsamlı bir ekonomik program uyguladığı bu dönemde, OVP’nin güncellenmesi ileriye dönük stratejik bir adım olarak değerlendirilebilir. İş dünyası olarak temel beklentimiz; finansal istikrar, öngörülebilirliğin artması, enflasyonun tek haneye düşürülmesi, sürdürülebilir büyüme ve yapısal reformlara öncelik verilmesidir. Orta Vadeli Program’da fiyat istikrarının tesis edilmesi için sıkı para ve mali politikaların uygulanması, enflasyonla mücadelede kararlılığı göstermektedir. Ancak, bu süreçte büyüme hedeflerinden taviz verilmemesi de iş dünyası açısından kritik bir unsurdur.” Küresel ve bölgesel jeopolitik belirsizliklerin sürdüğü bu dönemde, Türkiye’nin yatırım ve ihracat odaklı büyüme modeline devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Kıvanç, aynı zamanda mali disiplinin ve sürdürülebilir istihdamın sağlanmasının da ekonominin geleceği için vazgeçilmez olduğunu ifade etti. Ayrıca, OVP’nin güncellenmesi çalışmaları kapsamında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanımız İbrahim Şenel ile yapılan görüşmede reel sektörün taleplerinin iletildiğini hatırlatan Kıvanç, “Bundan sonraki süreçte de bu şeffaf ve istişareye dayalı yaklaşımın devam edeceğine inanıyoruz” dedi. Kıvanç, özel sektörünün yatırım, istihdam, katma değerli üretim ve ihracat odaklı çalışmalarına devam edeceğini vurguladı. Kıvanç, Orta Vadeli Program’ın para politikası, maliye politikaları ve yapısal reformların uyum içinde uygulanmasının, dezenflasyon sürecine ve refah artışına katkı sağlayacağına inandığını belirterek, programın ülkemiz için hayırlı olmasını diledi.
Seyhan Belediyesi’nden yeni müjde: ’Seyhan Mutfak’ açılıyor
06 Eylül 2024 Cuma - 12:02 Seyhan Belediyesi’nden yeni müjde: ’Seyhan Mutfak’ açılıyor Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, özellikle öğrenciler ve dar gelirli vatandaşların ucuz ve sağlıklı yemek yemesi için "Seyhan Mutfak" projesinin hazırlığının tamamlandığını ve çok yakında Bey Mahallesi ve Yeşilyuva Mahallesi’nde Seyhan Mutfak şubelerinin açılacağını söyledi. Seyhan Belediyesi, sosyal belediyecilik adına yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekliyor. Özellikle dar gelirli vatandaşların ve öğrencilerin ucuz ve sağlıklı yemek yemesi adına hazırlanan "Seyhan Mutfak" projesinde sona gelindi. Yakın bir zamanda ilçeye bağlı Bey ve Yeşilyuva mahallelerinde açılacak Seyhan Mutfak şubelerinin sayısı ilerleyen sürede artacak. Seyhanlılara müjdeyi veren ve çalışmaları tamamladıklarını belirten Başkan Oya Tekin, "Sevgili Seyhanlılar, artık yaşamınızda ’Seyhan Mutfak’ var. Özellikle öğrenciler ve dar gelirli yurttaşlarımızın karnı doysun diye kolları sıvadık. Seyhan Belediyesi’nde ülkemizin içinde bulunduğu darboğaza karşı yerel yönetimlere düşen görevin farkında olarak ’Seyhan Mutfak’ projemizi hayata geçiriyoruz" dedi. "Halkın parasını yine halkımıza harcıyoruz" Seyhanlıların artık sağlıklı ve ucuz yemeğe rahatça ulaşabileceklerini kaydeden Başkan Tekin, "Ülkemiz gıda enflasyonunda dünyada 4’üncü sıradayken, tencere kaynamazken, sebze-meyve artık taneyle satılırken, doğru olanı yapıyoruz. Biz halkçıyız, halkın parasını yine halkımız için harcıyoruz. Helal parasıyla, helal harçlığıyla geçinen hemşehrilerimizin boğazından, helal lokma geçsin istiyoruz. ’Seyhan Mutfak’ hayırlı olsun" diye konuştu.
Memleket sevdası için İstanbul’dan ilçesine Belediye Başkanı oldu, şimdi köy köy geziyor
06 Eylül 2024 Cuma - 11:23 Memleket sevdası için İstanbul’dan ilçesine Belediye Başkanı oldu, şimdi köy köy geziyor İstanbul’dan yolu ve suyu olmayan mahallelere hizmet için memleketi Feke ilçesinde gelen ve belediye başkanı seçilen Cömert Özen, ilçede hizmet yarışı başlattı. İstanbul’daki iş hayatını bırakarak 17 bin nüfuslu memleketi Feke’nin sorunlarını çözüp ve Fekelilere hizmet için memleketine gelen Belediye Başkanı Cömert Özen, yolu ve suyu olmayan mahalle kalmaması için çalışmalarını sahada sürdürüyor. Seçimde verdiği sözleri yerine getirmek için ilk söz verdiği Oruçlu mahallesinde mahalle sakinleri ile ilk halk meclis toplantısını gerçekleştiren Başkan Özen, hayalinin gelişmiş turizm doğa ve tarım ile ilçenin Adana’da ilkel şartlarda yaşayan mahallesi kalmaması için mücadele edildiğini ifade etti. Adana büyükşehir belediyesi ve devlet kurumları ile birlikte bölgenin en önemli yol ve su sorununu çözmek için çalışmaların başladığını kaydeden Başkan Özen iki yıl içinde başlattığı çalışmaların hızla sonuçlanması için seferberlik içinde olduğunu ifade etti. Zor bir coğrafyada yolu suyu sosyal alanları olmayan mahallelerin yeni modern görünüme ulaştırmak, istihdamı arttırmak için geliştirdiği projeleri uygulamaya geçirmek isteyen Başkan Özen ilk halk toplantısını Oruçlu Mahallesi’nde gerçekleştirdi. Mahallede yaşayan vatandaşlar ile bir araya gelen talepleri ve ihtiyaç belirlemelerini yerinde yapan Başkan Özen, yol ve su çalışmasının Devlet Su İşleri, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Feke Belediyesi olarak ortak iş birliği ile çözülmesi için çalışmaların yapıldığını kaydederek bölgede gençler için park, sosyal alanlar ve köy merkezinde ihtiyaçların giderildiği ortak bir yaşam alanlarını modernize etmek için çabaladıklarını ifade etti. Başkan Özen, şuan su ve yol sorunun en acil şekilde çözüme kavuşması için çalışmaların sürdüğünü kaydederek, “2 yıl içinde çözüme kavuşturmak için tüm ekibimizle var gücümüz ile çalışıyoruz” dedi. Oruçlu Mahalle sakinleri belediye başkanın çalışmalarını beğeni ile karşıladıklarını ifade ederek yol, su ve tapu gibi acil çözüm bekleyen sorunların hızla çözülmesini beklediklerini kaydetti. Oruçlu Mahallesi’nde yapılan toplantı sonrası bölgeye gelen iş makineleri ile mahallenin kış öncesi acil sorunları için çalışma başlatıldı. Başkan Özen, Fekeli üniversite okuyan gençlerin ilk harçlıklarının da belediyeden karşılanacağını kaydetti.
Adana sıcağı yer fıstığı verimini düşürdü
06 Eylül 2024 Cuma - 11:00 Adana sıcağı yer fıstığı verimini düşürdü Türkiye’nin yer fıstığı ihtiyacının yüzde 60’ının karşılandığı Adana’da hasat başladı. Sıcak hava nedeniyle verimi düşen fıstığın kilogramı da geçen yıla göre yüzde 40 düşüşle 30 ile 31 lira arasında satılıyor. Türkiye genelinde 500 bin dekarda üretilen yer fıstığının 185 bin dekarı Adana’da yetiştiriliyor. Dönüme ortalama 400 kilogram verim alınan fıstıkta Adana, ülke ihtiyacının yüzde 60’ını tek başına karşılıyor. Önce Karataş ilçesinde kuma ekili alanda fıstık hasada başlarken, daha sonra ovaya doğru hasat sürüyor. Ancak sıcak nedeniyle verimi düşen ve kilogram fiyatı geçen yıla göre yüzde 50 düşüşle 30 ile 31 lira arasında satılan yer fıstığı için üreticiler destek istedi. Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Bu yıl yer fıstığında sıcak hava nedeniyle 3’te 1 verim kaybı var. Geçen sene 550-600 kilogram verim alınırken bu sene 400 kilogram verim alınacak. Sıcak havalar nedeniyle fıstıklar yeteri kadar büyümedi. Geçen sene 65 liradan hasadı başlayan fıstık en son 50 liraydı. Bu sene ise fiyatlar 30-31 lira” diye konuştu. “Hem verim düşük, hem de fiyatlar düşük” Adana’da ekim alanının bu sene arttığına dikkat çeken Başkan Doğan, “Fiyatlar geçen sene yüksekken bu sene fiyatlar aşağı gitti. Geçen sene Adana’da fıstık eken çiftçi hem fiyatta hem de rekolteden kazandı. Geçen sene 124 bin dönüm alanda fıstık ekimi varken bu sene 185 bin dönüm alanda fıstık ekimi var. Fıstık ekimi artmasına rağmen hem verim, düşük hem de fiyatlar düşük” dedi. Öte yandan, Yüreğir Ziraat Odası Mehmet Akın Doğan, yer fıstığının tarladan kilogram fiyatının 30-31 lira olmasına rağmen marketlerde 200 liraya satılmasına tepki gösterdi.