Yerel Haberler
Adıyaman
Geleneksel çocuk oyunları turnuvası sona erdi
27 Mayıs 2024 Pazartesi - 16:14 Geleneksel çocuk oyunları turnuvası sona erdi Milli Eğitim Bakanlığının 100 çocuk oyunu projesi kapsamında düzenlenen ilkokullar arası Geleneksel Çocuk Oyunları Turnuvası finali büyük bir katılım ve heyecanla Yeni Mahalle Spor Salonunda yapıldı. Turnuva kapsamında Adıyaman merkez ve ilçelerinde eş zamanlı olarak çeşitli yarışmalar düzenlendi. 44 ilkokuldan 176 sınıftan toplam 1376 öğrencinin katıldığı turnuvada, 3 aylık mücadeleler sonunda 12 okuldan 135 öğrenci finale yükseldi. Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği final müsabakaları sonrasında dereceye giren okullara madalyalarını ve kupalarını Gençlik ve Spor İl Müdürü Fikret Keleş ve İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun tarafından verildi. Depremden etkilenen çocukların psikososyal yönden desteklenmesi, deprem etkilerini en aza indirgenmesi, spor yoluyla rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hazırlanan bu yarışmalarla gençlerin spora olan ilgisi her geçen gün artığına dikkat çeken Gençlik ve Spor İl Müdürü Fikret Keleş, “Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarını yeni nesillere aktarmak, çocukların yoğun ders maratonu arasında eğlenebilecekleri ve kaynaşabilecekleri bir ortam oluşturmak, oyun çağındaki çocuklarımızı dışarıya çıkararak sosyalleşmelerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Geleneksel Çocuk Oyunları Turnuvasına katılım sağlayan öğrencileri tebrik ederek, turnuvaya katılan tüm öğrencileri tebrik ederek, emeği geçen öğretmenlerimize ve destek veren velilerimize teşekkür ederim” dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun ise konuşmasında, "Milli kültürümüzün önemli bir parçası olan geleneksel çocuk oyunlarımızı bu yıl tüm okullarımızda turnuva haline getirdik. Bu turnuva ile çocuklarımıza hem kültürel mirasımızı öğretmeyi hem de onları eğlenceli ve öğretici aktivitelerle buluşturmayı hedefledik. Gelecek nesillerimizin bu oyunları öğrenerek yaşatmaları, kültürümüzün devamlılığı açısından büyük önem taşıyor" diye konuştu.
AK Parti’den 27 Mayıs Demokrasi Darbesinin yıl dönümü açıklaması
27 Mayıs 2024 Pazartesi - 12:00 AK Parti’den 27 Mayıs Demokrasi Darbesinin yıl dönümü açıklaması AK Parti Adıyaman İl Başkanlığı tarafından 27 Mayıs Demokrasi Darbesi’nin yıl dönümünde basın açıklaması yapıldı. AK Parti İl Başkanlığında İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcı Hilal Doğan Güvenç’in yaptığı açıklamaya İl başkan Vekili Fehmi Yılmaz ve parti yöneticileri katıldı. Hilal Doğan Güvenç yaptığı basın açıklamasında, “Türk demokrasisine ilk hançerin saplandığı toplum mühendisliğinin temelleri, Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen ilk darbe olan 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi ile atılmıştır. 27 Mayıs Darbesi, milli iradeden kopan bir zihniyetin ürünü olarak vicdanlara, hukuka, tarihe ve insanlığa silinmez bir leke bırakmıştır. Dönemin tek partili CHP yönetimiyle girdikleri seçim yarışında rekor oyla iktidara gelen Adnan Menderes ve yol arkadaşları, kısa süre içinde gerçekleştirdikleri projelerle Türkiye’ye çağ atlatmışlardır. Milletimizin milli ve manevi değerlerini Anadolu’dan silmeye çalışan CHP iktidarının anti-demokratik uygulamalarını izale etmiş, tek parti rejiminin en büyük ayıplarından ‘Türkçe Ezan’ uygulamasını kaldırarak Anadolu’nun Ezan-ı Muhammedi’ye olan özlemini gidermişlerdir. Devlet ve vatandaşın kuvvetli bağından rahatsız olanlar çeşitli yalan ve iftiralarla 1960 yılında, askerin namlusunun Çankaya Köşkü’ne çevrilmesini sağlamışlardır. Doğrudan millete savaş açan cuntacı zihniyet, demokratik yönetime anti-demokratik yöntemlerle el koyarak seçilmiş yöneticileri tutuklamış, tiyatrovari ‘Yassıada Yargılamaları’ ile masum insanları hukuk dışı şekilde idam etmiştir. İdam edilenler Milletin Vekilleri değil bilakis demokrasi ve milli iradeye olan inançlarıyla Türk Milleti olmuştur. Üzerinden yarım asırdan fazla geçmesine rağmen benzer bir senaryo da 15 Temmuz’da sahnelenmeye çalışılmıştır. Ancak Milletimiz vakur duruşuyla, millet iradesi üzerinde tahakküm kurmak isteyenlerin oyunlarını 15 Temmuz’da son kez bozmuş; Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, 15 Temmuz’da demokrasi düşmanlarına en büyük dersi vermiştir. Bu vesile ile Türkiye’de darbe dönemlerinin kapandığını ve darbelere karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyor; demokrasi ve özgürlüklerin daim olması adına canlarını feda eden Adnan Menderes ile Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan olmak üzere tüm demokrasi şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Demokrasimize ve irademize düşman olan şer odaklarını hiçbir zaman unutmayacağız” ifadelerini kullandı.
Adıyaman güneşini enerjiye çeviriyor
27 Mayıs 2024 Pazartesi - 09:40 Adıyaman güneşini enerjiye çeviriyor Güneşlenme süresi Türkiye ortalamasının üzerinde olan Adıyaman’da araziler kurulan paneller ile güneş tarlalarına dönüşüyor. Sadece araziler değil, işletmelerin çatılarını da güneş panelleri kapladı. Günlük güneşlenme süresi Türkiye’de 7,5 saat iken, Adıyaman’da bu süre 8,11 saat ile ülke ortalamasının üzerinde yer alıyor. Yıllık ortalama 286 gün güneş alan Adıyaman’da, güneş enerji santrali sayısı 2021 yılında 134 adet iken, 2024 yılında bu sayı 250’ye çıktı. Güneş tarlalarında yıllık üretilen enerji miktarı 220 bin megavatsaate ulaştı. Adıyaman’da binlerce dönüm arazi, kurulan paneller ile ‘güneş tarlalarına’ döndü. Organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler, yüksek enerji maliyetleri nedeniyle güneş enerji sistemlerini tercih ediyor. Fabrikaların çatılarını güneş enerji panelleri kaplıyor. Çevre dostu ve ekonomik olarak cazip olması nedeniyle yenilenebilir enerjinin başında gelen güneş enerjisi sistemleri, karbon azaltımına da önemli katkı sağlıyor. Yurt dışına ihracat yapan firmalardan, 2026 yılından itibaren sınırda ‘karbon vergisi’ adı altında bir vergi öngörülüyor. Yenilenebilir enerji kullanan işletmelerin bu vergiden muaf olacağı ifade ediliyor. Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Ömer Çelebi, Adıyaman’ın güneş enerji yatırımı için önemli bir lokasyon olduğunu belirterek, “Güneş enerji santralleri kurulumunda iki önemli paradigma vardır. Birincisi güneş ışınının miktarı, ikincisi ise güneşlenme süresidir. Türkiye’nin farklı noktalarında farklı ışınım değerleri görmekteyiz. Adıyaman, Türkiye ortalamasının bayağı bir üstünde değere sahiptir. Örnek vermek gerekirse, Adıyaman’da aynı güçte aynı megavatta kurduğunuz enerji santrali, Trabzon’dan, Rize’den veya kuzeyde güneşlenme süresi düşük olan yerlerden daha fazla enerji üretiyorsunuz. Adıyaman güneş enerji yatırımı bakımından çok önemli bir lokasyondur. Son yıllarda güneş enerji santrallerinin sayısında ciddi bir artış yaşandı. Adıyaman’da 250’ye yakın bir santral olduğunu bilmekteyiz” dedi. İşletmeler için güneş enerji sistemlerinin önemli olduğunu dikkat çeken Başkan Çelebi, “2026 yılından itibaren sınırda karbon vergisi diye bir vergi öngörülüyor. Bu karbon vergisi de, yenilenebilir enerji alanında tüketim yapan, ürünü yenilenebilir enerji kaynağından yada güneşten olan sanayiciler daha avantajlı duruma gelecek. Bu noktada karbon vergisinden muaf tutulmak babında da sanayicilerin güneş enerji santralleri kurması ve işletmesi önemli hizmetler sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. (AHM-LO-Y)