Yerel Haberler
Ağrı
Bir çocuk gelinin sessiz çığlığı: Gazeteci-yazar Hüseyin Arslan’ın "Doğunun kızı" adlı romanı çıktı 14 Mayıs 2026 Perşembe - 13:11:20 Gazeteci, yazar Hüseyin Arslan toplumun kanayan yarası olan çocuk gelinler ve yoksulluk gerçeğini iliklerine kadar hissettirecek merakla beklenen yeni romanı "Doğunun Kızı" okurlarıyla buluştu. Yıllardır bölgenin nabzını tutan, halkın sesi olan Arslan, bu kez edebiyatın gücünü kullanarak; coğrafyanın kaderine, geleneğin ağırlığına ve bir genç kızın yok edilmeye çalışılan kimliğine ışık tutuyor. Hüseyin Arslan önsözünde yer alan "Öyle fakirdi ki çocukluğum, ecel gelse götürecek bir şey bulamazdı" sözleriyle okuru daha ilk sayfadan derin bir sorgulamanın içine çeken Arslan, sadece bir hayat hikayesi anlatmıyor; aynı zamanda bir dönemin ve bir bölgenin sosyolojik röntgenini çekiyor. Ağrı’nın Karlı Köylerinden Yozgat’ın Yalnızlığına Roman, çocukluğunu Doğu’nun sert kışında, tandır dumanı ve yoksulluk içinde geçiren Sarey’in, henüz çocuk yaşta "içeri"ye (Batı’ya) gelin olarak verilmesini konu alıyor. Sarey’in isminin, dilinin ve hayallerinin elinden alınışını sarsıcı bir dille aktaran yazar; şiddet, baskı ve aidiyetsizlik içinde bir kadının nasıl "hissiz bir et ve kan parçasına" dönüştüğünü, ardından küllerinden doğuşunu lirik bir üslupla işliyor. Hem Bir Hikaye Hem Bir Toplumsal Rapor "Doğunun Kızı", edebi derinliğinin yanı sıra arka planında barındırdığı istatistiksel veriler ve toplumsal gerçekliklerle bir belge niteliği de taşıyor. Arslan, çocuk yaşta para karşılığı batı illerine verilen kız çocuklarının sadece birer sayıdan ibaret olmadığını, her birinin ardında parçalanmış hayatlar ve yarım kalmış hayaller olduğunu hatırlatıyor. Hüseyin Arslan, bu eseriyle edebiyat dünyasında kalıcı bir iz bırakmayı hedefliyor. Yazarın kendi gözlemleri ve bölge gerçeklerinden süzerek kaleme aldığı "Doğunun Kızı", tüm seçkin kitapçılarda ve dijital platformlarda okurlarını bekliyor.
13 Mayıs 2026 Çarşamba - 11:00 Diyadin’de besicilik geçim kapısı oldu Ağrı’nın Diyadin ilçesinde besicilik yapan Fatih Yaşar, hayvancılığın bölgenin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu belirterek, ilçede mandıra eksikliğinin üreticileri zorladığını söyledi. Ağrı’nın Diyadin ilçesinde yaklaşık 5 yıldır besicilik yapan Fatih Yaşar, hayvancılığın bölgede vatandaşın en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu ifade etti. Daha önce inşaat sektöründe çalıştığını söyleyen Yaşar, uzun yıllar İzmir’de yaşadıktan sonra 2021 yılında memleketine dönerek besiciliğe başladığını anlattı. Bölgedeki mera ve tarım alanlarının hayvancılık için uygun olduğunu belirten Yaşar, "Meralarımız, çayırlarımız ve tarlalarımız var. Yaklaşık 200-250 büyükbaş hayvana yetecek kapasitemiz bulunuyor. Bu nedenle bu işe başladım ve yaptığıma pişman değilim" dedi. İlk yıllarda zorluk yaşadığını ancak zamanla kazanç elde etmeye başladığını dile getiren Yaşar, hayvancılığın bölgede daha da yaygınlaşması gerektiğini söyledi. Gençlere de besiciliği tavsiye eden Yaşar, sektörün en büyük eksiklerinden birinin mandıra olmaması olduğunu ifade etti. Üreticilerin sütlerini satabilecekleri bir tesis bulunmadığını kaydeden Yaşar, "Vatandaş ürettiği sütü değerlendirecek yer bulamıyor. Bu durum besicilerin hayvancılıktan uzaklaşmasına neden oluyor. İlçede bir mandıra kurulursa hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvancılık daha fazla gelişir" diye konuştu.
13 Mayıs 2026 Çarşamba - 09:28 Köydeki çocuklar meslekleri uygulamalı etkinliklerle tanıdı Ağrı’nın Hamur ilçesi Seyithanbey köyünde düzenlenen "Maarifin Kalbinde Marifetli Gençlik" etkinliğinde meslek lisesi öğretmen ve öğrencileri, çocuklara bilişim, çocuk gelişimi ve moda tasarımı mesleklerini uygulamalı etkinliklerle tanıttı. Ağrı merkeze yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Seyithanbey köyünde gerçekleştirilen etkinlikte, Başsavcı İhsan Eroğul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri alanlarını uygulamalı etkinliklerle tanıttı. Çocukların yoğun ilgi gösterdiği programda bilişim teknolojileri, çocuk gelişimi ve moda tasarımı bölümlerine yönelik çeşitli çalışmalar yapıldı. Moda Tasarımı Teknolojileri Bölümü tarafından düzenlenen etkinliklerde kıyafet tasarımı, düğme dikimi ve keçeden kalemlik yapımı gerçekleştirildi. Bilişim Teknolojileri Bölümü öğrencileri ise robotik sistemler ve elektronik uygulamalar hakkında bilgi verdi. Etkinlikte konuşan Başsavcı İhsan Eroğul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Aysun Taşdemir, köy ziyaretleriyle öğrencilerin farklı meslekleri tanımasını amaçladıklarını belirterek, "Öğretmen ve öğrencilerimiz tarafından hazırlanan çeşitli etkinlikleri burada gerçekleştiriyoruz. Özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencileri etkinliklere yoğun ilgi gösterdi. Bu köye gelme amacımız, öğrencilere bilişimi anlatmak ve farklı alanları tanıtmak. Aynı zamanda öğrencilerin gelecekte yapacakları bölüm seçimlerine katkı sunmayı hedefliyoruz" dedi. Bilişim teknolojileri öğrencilerinden Hayrunnisa Levent ise, tanıttıkları robotun Erzincan’da düzenlenen bir yarışmada ikinci olduğunu ifade ederek, "Robotumuz siyah ve beyaz çizgileri sensörleri sayesinde algılayarak ilerliyor. Buradaki stantlarda yer alma amacımız, öğrencilere bilişim alanını tanıtmak ve kullandığımız malzemeleri göstermek. Böylece öğrencilerin ileride bölüm seçimi yaparken bilişim alanına yönelmelerine katkı sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu. Etkinliğe Hamur Kaymakamı Erkan Minuz ile Hamur İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özmüş de katıldı.
Ağrı’da eğitim öğretim faaliyetleri değerlendirildi
20 Aralık 2023 Çarşamba - 09:34 Ağrı’da eğitim öğretim faaliyetleri değerlendirildi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Özcan Duman, eğitim öğretim faaliyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla Ağrı’ya geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Özcan Duman, beraberindeki heyet ve Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Edip Erdoğan ve Daire Başkanı Ahmet Tarık Çakır ile birlikte Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bilim Sanat Merkezi, Ar-Ge Merkezi ve Ağrı Valiliğini ziyaret etti. Ziyaretlerde, ildeki eğitim öğretim faaliyetlerinin durumu, sorunları, çözüm önerileri, devam eden ve planlanan projeler, çalışmalar ve ihtiyaçlar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Duman, İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasında bulunan “Nuh’un Gemisi” şeklinde tasarlanan kütüphaneyi ve TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi bölümü öğrencilerinin Ağrı Dağı markasıyla ürettikleri hijyen malzemelerinin sergilendiği stantları gezdi. Duman, Bilim Sanat Merkezi ve Ar-Ge Merkezi’nde de öğrencilerle bir süre sohbet ederek öğrencilerle eğitim hayatları ve hedefleri hakkında fikir alışverişinde bulundu. Duman, Vali Mustafa Koç’u makamında ziyaret ederek, eğitim ve öğretim konuları hakkında görüş alışverişinde bulundu. Duman, daha sonra il merkezinde bulunan okul müdürleriyle ve ilçe milli eğitim müdürleriyle toplantılar yaptı.
TEMA Vakfı Ağrı’da yeni dönem çalışmalarını planladı
19 Aralık 2023 Salı - 12:07 TEMA Vakfı Ağrı’da yeni dönem çalışmalarını planladı TEMA Vakfı Ağrı İl Temsilciliği ve ilçe sorumluları, çevre koruma ve kalkınma projelerini görüşmek üzere toplandı. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Ağrı İl Temsilciliği ve ilçe sorumluları, yeni dönem çalışmalarını konuşmak üzere bir araya geldi. Doç. Dr. Ahmet Akçay başkanlığında gerçekleşen toplantıda, Ağrı ilinde devam eden ve planlanan çevre koruma ve kalkınma projeleri ele alındı. Toplantıya Patnos İlçe Temsilcisi Mesut Çelik ile Diyadin İlçe Sorumlusu Adil Can Güldü de katıldı. Toplantıda, TEMA Vakfı’nın çalışma sahaları arasında yer alan savunuculuk, ağaçlandırma, kırsal kalkınma, iklim değişikliği politikaları gibi konular üzerinde duruldu. Vakıf gönüllülerinin de yer aldığı toplantıda, Ağrı’nın çevresel sorunlarına yönelik yapılabilecek faaliyetler tartışıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan TEMA Vakfı Ağrı İl Temsilcisi Doç. Dr. Ahmet Akçay, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Eko Ağrı projesine destek verdiklerini belirterek, “Bu kapsamda ortaokul ve liselerde ‘İklim Değişikliği’ konulu seminerler vereceğiz. İl Merkezi ile ilçelerde 40’a yakın okulda TEMA Vakfı Eğitim Programlarını uyguladık. Programlarda gönüllü olarak yer alan öğretmenlere teşekkür ediyoruz. Bu programlar aracılığıyla okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde yer alan öğrencilerin çevre okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesini hedefliyoruz” dedi. Toplantıda yer alan gönüllülere teşekkür mektupları ve gönüllü rozetlerinin dağıtılması ile toplantı sona erdi.
UDER Çocuk Hakları İçin Gönüllüler Projesi ile desteklenmeye hak kazandı
19 Aralık 2023 Salı - 12:07 UDER Çocuk Hakları İçin Gönüllüler Projesi ile desteklenmeye hak kazandı Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 2023 Proje Destek Programı kapsamında, UDER-Ulusal Çocuk Hakları Derneği tarafından hayata geçirilen "Çocuk Hakları İçin Gönüllüler" isimli projesi desteklenmeye uygun görüldü. Bu destekle birlikte toplamda bin öğrenci, 750 veli ve 250 öğretmene yönelik çocuk hakları çalışması düzenlenecek. Çocuk Hakları İçin Gönüllüler Projesi, çocukların haklarının korunması ve farkındalığın artırılması amacıyla 8 aylık bir süre boyunca Ağrı ve ilçelerinde hayata geçirilecek. Bu süre zarfında seminerler, toplantılar düzenlenerek çocuk hakları konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılacak. Öğrenciler, veliler ve öğretmenler arasında etkileşim sağlanarak çocuk haklarına yönelik bilgi ve farkındalık artırılacak, böylece çocukların yaşamlarında olumlu değişimler sağlanması hedeflenecek. UDER Başkanı Yusuf Yıldırım, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları belirtti: "Çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesi toplumumuzun en önemli sorumluluklarından biridir. Bu değerli projenin desteklenmesiyle birlikte, çocukların güvende, sevgi dolu bir ortamda büyümelerini sağlamak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Ağrı ve ilçelerinde gerçekleştireceğimiz seminerler ve toplantılar ile çocukların haklarını daha iyi anlamalarını ve korumalarını sağlayacak bilgi ve farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, çocuk haklarına yönelik farkındalığın artması ve çocukların güvende hissetmeleri için önemli bir adım atılmış olacak. UDER olarak, bu değerli destekten dolayı Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne teşekkürlerimizi sunarız.” Projenin onaylanmasının ardından Ağrı Vali Yardımcısı Ahmet Vezir Baycar ve UDER Başkanı Yusuf Yıldırım arasında proje protokolü imzalandı.
Ağrı’da çocuk hakları projesine destek
19 Aralık 2023 Salı - 11:39 Ağrı’da çocuk hakları projesine destek Ağrı UDER-Ulusal Çocuk Hakları Derneği’nin yürüttüğü “Çocuk Hakları İçin Gönüllüler” projesi, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün 2023 Proje Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Ağrı Vali Yardımcısı Ahmet Raşit Orhan ve UDER Başkanı Yusuf Yıldırım arasında proje protokolü imzalandı. Proje, 8 ay süreyle Ağrı ve ilçelerinde çocuk hakları konusunda farkındalık oluşturmayı ve çocukların haklarını korumayı amaçlıyor. Proje kapsamında, 1000 öğrenci, 750 veli ve 250 öğretmene yönelik seminerler, toplantılar ve etkinlikler düzenlenecek. UDER Başkanı Yıldırım, projenin önemine değinerek, “Çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesi toplumumuzun en önemli sorumluluklarından biridir. Bu değerli projenin desteklenmesiyle birlikte, çocukların güvende, sevgi dolu bir ortamda büyümelerini sağlamak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Ağrı ve ilçelerinde gerçekleştireceğimiz seminerler ve toplantılar ile çocukların haklarını daha iyi anlamalarını ve korumalarını sağlayacak bilgi ve farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, çocuk haklarına yönelik farkındalığın artması ve çocukların güvende hissetmeleri için önemli bir adım atılmış olacak. UDER olarak, bu değerli destekten dolayı İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne teşekkürlerimizi sunarız” dedi.
Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ait stantlar göz doldurdu
18 Aralık 2023 Pazartesi - 17:27 Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ait stantlar göz doldurdu Erzurum’da düzenlenen Kuzeydoğu Anadolu Kariyer Fuarı’na (KUDAKAF 23) Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü damga vurdu. Fuarda Ağrı’nın kültürü, sanatı ve eğitimi tanıtıldı. Erzurum’da, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinatörlüğü ve Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kuzeydoğu Anadolu Kariyer Fuarı’na (KUDAKAF 23) Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü büyük ilgi gösterdi. Fuarın açılışına katılan Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Ağrı İl Milli Eğitim standlarını ziyaret ederek sergilenen çalışmaları inceledi ve misafirlerle sohbet etti. Erzurum Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nde “Yetenek Her Yerde” sloganıyla düzenlenen fuarda, Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü himayesinde çeşitli okul ve kurumlarımızın hazırladığı çalışmalar sergilendi. Fuarda, filografi, naht sanatı, el sanatları, çinicilik-seramik, cam-boncuk çalışmaları, Ağrı resim sergisi, Nuh’un Gemisi maketi ve kitaplığı, İshak Paşa Sarayı, çeşitli CNC çalışmaları, yaş ve kuru pasta, ekmek, kolonya, el antiseptiği, çamaşır suyu, yüzey temizleyici, bulaşık deterjanı, sıvı sabun, cam sil, çamaşır suyu ve kodlama çalışmaları gibi birçok alanda Ağrı’nın kültürü, sanatı ve eğitimi tanıtıldı. Ağrı standı, fuara katılan katılımcılardan tam not aldı. Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, yaptığı açıklamada, fuarın bölge için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, “Fuar, üniversite öğrencilerimizin istihdam olanaklarını artırmak, kariyer planlamalarına katkı sağlamak, sektör temsilcileriyle iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla düzenleniyor. Biz de Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak fuara katılarak hem öğrencilerimizin hem de öğretmenlerimizin yaptığı çalışmaları sergiliyoruz. Ağrı’nın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini, sanatsal ve teknolojik faaliyetlerini, eğitimdeki başarılarını ve vizyonu için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. Fuar, 18-19 Aralık tarihlerinde devam edecek. Fuarda, Atatürk, Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Artvin Çoruh, Bayburt, Erzincan Binali Yıldırım, Erzurum Teknik ve Kafkas üniversitelerinin yanı sıra kamu ve özel sektör temsilcileri de yer alıyor. Fuarda, kariyer söyleşileri, paneller, seminerler, atölye çalışmaları, stant ziyaretleri ve ikili görüşmeler gibi etkinlikler de gerçekleştiriliyor.