Yerel Haberler
Aksaray
10 Mayıs 2026 Pazar - 12:42 Aksaray’da araç sayısı arttı, kazalarda ölüm ve yaralanmalar düştü Aksaray’da son 3 yılda araç sayısı yüzde 20 oranında artış gösterirken, meydana gelen trafik kazalarında ölüm sayıları yüzde 27, yaralanma sayıları ise yüzde 7 oranında düşüş gösterdi. Her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiği ve yaralandığı trafik kazaları yapılan çalışmalar neticesinde düşüş gösteriyor. 2023 yılında 152 bin 536 araca sahip olan Aksaray’da meydana gelen kazalarda 74 kişi, 2024 yılında 168 bin 296 araçla 68 kişi ve 2025 yılında 183 bin 32 araçla 54 kişi hayatını kaybetti. Trafikteki araç sayısı her geçen yıl hızla artış göstermesine rağmen 3 yıl içerisinde yüzde 27 artan araç sayısı sonrası kazalardaki ölüm oranı yaklaşık yüzde 27 düşüş gösterirken, bu kazalarda yaşanan yaralanma verilerinde ise yüzde 7 oranında düşüş yaşandı. Yeni trafik cezalarıyla birlikte caydırıcılık son derece etkili olurken, Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi ekiplerinin aralıksız olarak yaptığı uygulama ve denetimler de düşüş oranlarında başrolde yer alıyor. Meydana gelen üzücü kazalarda yaşanan ölüm ve yaralanmaların düşüş göstermesinin so derece önemli ve sevindirici olduğunu belirten sigorta acentesi yöneticisi Halil İbrahim Gökoğlan, "Son 3 yılda trafiğe kayıtlı araç sayımızda yüzde 20 gibi bir artışımız söz konusu. Buna bağlı olarak yine son 3 yılda meydana gelen ölümlü kazalarda yüzde 27 düşüş sağlandı, bunun yanı sıra yaralanmalı kazalarda da yüzde 7 gibi bir düşüş oldu. Bunlar elbette ki bizim için çok sevindirici veriler. Araç sayısının artmasına bağlı olarak kazalardaki ölüm ve yaralanma sayılarının düşmesi bizleri sevindiriyor. Bununla birlikte yeni çıkan trafik kanununda yasalar caydırıcı olmakla beraber polis ekiplerimizin de en ücra köşelerde bile yaptığı uygulamalar neticesinde çalışmaların meyvesini aldığımızı düşünüyorum. Genel olarak trafik kurallarına uyulduğunu ve uyulması gerektiğini bir kez daha görüyoruz" dedi.
08 Mayıs 2026 Cuma - 22:34 Aksaray’da sulama kanalına düşen araç ekipleri alarma geçirdi Aksaray’da kontrolden çıkan otomobil sulama kanalına düşerken, hafif yaralanan 1’i kadın 2 kişi kanaldan çıkarak kayıplara karıştı. Şans eseri su olmayan kanalda araç altında birilerinin kalma ihtimali ekipleri alarma geçirdi. Kaza, Laleli Mahallesi 4573 sokakta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Laleli Mahallesi’nden Kurtuluş Mahallesi istikametine seyreden 68 HD 878 plakalı Mercedes marka otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait sulama kanalına düştü. Kanalda su olmaması faciayı önlerken kaza sonrası kazayı gören vatandaşların hafif yaralanan 1’i kadın 2 kişinin önce araçtan sonra da kanaldan çıkarak kaçtığını belirtti. Vatandaşlar kazayı hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirildi. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler araçta veya altında yaralı olabileceği ihtimali üzerine harekete geçerek kanala inip inceleme yaptı. Araç ve çevresinde kimseye rastlanmazken araç çekici marifeti ile kanaldan çıkarıldı. Polis ekipleri tarafından trafikten men edilen araç otoparka çektirildi. Polis, araçta yaptığı incelemede Fatmanur E. isimli bir kadın kimliğine ulaşarak, sürücü tespiti için kaçan şahısların peşine düştü. Kazayla ilgili inceleme sürüyor.
Selime Katedrali ihtişamıyla yerli ve yabancı turistleri cezbediyor
19 Temmuz 2023 Çarşamba - 11:51 Selime Katedrali ihtişamıyla yerli ve yabancı turistleri cezbediyor Binlerce yıllık tarihe ışık tutan tarihi geçmiş ve mekanlarıyla Kapadokya’nın giriş kapısı Aksaray’da Hitit, Asur, Pers, Roma ve Bizans’a ev sahipliği yapan Selime Katedrali ihtişamıyla yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi.Kapadokya’nın giriş kapısı olan Aksaray’da bulunan Selime Katedrali yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Geçmişte Hitit, Asur, Pers, Roma ve Bizans’a ev sahipliği yapan katedral oyma peri bacaları ve manastırı ile yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Tarihi dokusunu koruyan Selime Katedrali Ortodoks inancına da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Ortodoks inancına göre ziyarete gelen yabancı turistler geçmişte katedralde yaşayan insanların yaşayış biçimini incelerken, yerli turistler ise geçmişte sürdürülen yaşantılar hakkında bilgi alıyor. Geçmişte din adamlarının yetiştirildiği manastırı içinde barındıran Selime Katedrali’nde bazı Ortodokslar inançlarına göre ibadetlerini de yerine getiriyor. Kapadokya’nın en büyük katedrali olma özelliğini taşıyan Selime Katedrali onlarca metre yüksekteki kaya oyma mağaraları ve gizli bölmeleri ile dikkat çekiyor.“Doğallık ve tarih olarak eşsiz bir yer”Selime Katedralini gezdirdiği turistlerin Amerika’dan geldiğini söyleyen turist rehberi Ferman Güleç (29), “Turistlerimiz Göreme’de kalıyorlardı. Buraya bir gezi düzenledik. Burası manastır yaşamıyla alakalı eski dönemlerde önemli bir yer. Bu yabancı insanların çoğunluğu Hristiyanlık dinine inandığı için buraları önemli buluyorlar. Bizim içi de tabi ki önemli bir yer. Nasıl bulduklarını onlara da soralım. Güzel diyorlar. Hem doğal güzellik olarak hem tarih olarak eşsiz bir yer. Burası da Kapadokya’daki en büyük manastır. İlk sesli ayinin yapıldığı yer olduğu için burayı önemli buluyorlar” dedi. Güleç, Türkiye’deki tarihi mekanlara yabancıların rağbet gösterdiğini de belirterek, “Rağbet var, günden güne daha çok artıyor özellikle sosyal medyanın gücüyle” diye konuştu.Ailesiyle birlikte Selime Katedralini gezmeye gelen Şener Ertekin (60) katedrali harika bulduğunu ifade ederek, “Bura benim vatanım. İlk kez geldiğim yerler. Gerçekten daha önce gelmeyi çok isterdim. Gelemedim ama şu an önce Allah sonra çocuklarımın sayesinde geldim” şeklinde konuştu.Enise Canbolat (27) ise, “Ülkemizin doğal güzelliklerini yakından görmek, tanımak güzel bir şey. Eski zamanlardaki insanların gerçekten o zamanlara göre çok zor şartlarda yaşadıklarını görüyoruz. Buralar gerçekten çok güzel yerler, doğal harikalar buralar. O yüzden herkesi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Uyuşturucu tacirine jandarma darbesi
18 Temmuz 2023 Salı - 11:16 Uyuşturucu tacirine jandarma darbesi Aksaray’da uyuşturucu ticari yaptığı belirlenen şüpheli, jandarmanın düzenlediği operasyonla gözaltına alındı. Şüphelinin evinde yapılan aramada çeşitli uyuşturucu madde ve nakit para ele geçirildi.Edinilen bilgiye göre, uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde çeşitli çalışmalar yapan İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri, bir şahsın uyuşturucu ticareti yaptığı bilgisine ulaştı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde harekete geçen jandarma KOM ekipleri, ismi ve adresi belirlenen E.Ç. isimli şahsı takibe aldı. Teknik ve fiziksel olarak 4 gün boyunca yapılan takibin ardından yeterli delil ve bulgulara ulaşan jandarma ekipleri operasyon için düğmeye bastı. Merkez Jandarma Komutanlığı bölgesinde bulunan ikamete operasyon düzenleyen jandarma ekipleri şüpheliyi yakalayarak gözaltına aldı. Narkotik detektörü hassas burunlu jandarma köpeğiyle evde yapılan geniş çaplı aramada, 758 gram sentetik cannabinoid bonzai, 5 gram metamfetamin, 1 adet hassas terazi, 1 adet uyuşturucu tartımında kullanılan metal ölçek, uyuşturucu ticaretinden elde edilen 3 bin 700 TL, 4 adet uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma aparatı ele geçirildi.Gözaltına alınan ve sorgulanmak üzere İl Jandarma Komutanlığına götürülen E.Ç.’nin önceden de Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapma/Sağlama suçundan arama kaydının bulunduğu tespit edildi. Jandarmadaki işlemlerinin ardında Aksaray Adliyesi’ne sevk edilen şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Tüfekli düğün magandası havaya ateş açarken yakalandı
17 Temmuz 2023 Pazartesi - 13:10 Tüfekli düğün magandası havaya ateş açarken yakalandı Aksaray’da önce düğün konvoyunda sonra da düğün alanında havaya ateş açan tüfekli maganda sivil jandarma ekipleri tarafından suçüstü yakalandı.Edinilen bilgiye göre, Aksaray’da düğün, nişan ve asker eğlencesi gibi özel günlerde havaya ateş açılması ve yaşanan olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla İl Jandarma Komutanlığı tarafından “Mutluluğa Kurşun Sıkma Geleceğini Karartma” mottosuyla başlatılan çalışma çerçevesinde ilçe, belde ve köylerde yapılan düğünlere sivil jandarma ekipleri yerleştirildi. Misafir gibi düğünleri izleyen jandarma ekipleri, magandaların da korkulu rüyası oldu. Düğün alanlarında hiçbir olumsuzluğa geçit vermeyen sivil jandarma ekipleri, Merkez Jandarma Komutanlığı bölgesindeki yapılan bir düğünün önce konvoyunda sonra da düğün alanında onlarca kişinin içinde havaya av tüfeğiyle ateş açan magandayı suçüstü yakaladı. Ruhsatsız olduğu belirlenen av tüfeğine el koyan jandarma ekipleri, B.T. isimli magandayı gözaltına aldı. Sorgulanmak üzere İl Jandarma Komutanlığına götürülen şahıs, hakkında yasal işlemler başlatıldı.İl Jandarma Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Vatandaşlarımızın düğün, nişan gibi eğlence faaliyetlerini huzur ve güven içerisinde yapmalarını sağlamak için titiz ve gayretli çalışmalarımıza gece gündüz demeden aralıksız olarak devam edilecektir” denildi.
Aksaray’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri
15 Temmuz 2023 Cumartesi - 23:53 Aksaray’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri 15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) hain darbe girişiminin 7. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Aksaray’da da çeşitli etkinliklerle anıldı.15 Temmuz hain darbe girişiminin 7. yıldönümünde Aksaray’da da Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri düzenlendi. 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda gerçekleştirilen programa yüzlerce vatandaş katıldı. İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halka seslenişi ile başlayan program saygı duruşu, İstiklal Marşı okunması ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Ardından sporcu gençler ve vatandaşlar Aksaray şehitliğinden 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı. Meydandaki programda yüzlerce vatandaş 15 Temmuz gecesi şehitlerini andı.Burada bir konuşma yapan Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Bundan 7 sene evvel malumunuz ülkemizde hain bir başkaldırış oldu. Ülkemizin birliğine ve demokrasisine bir darbe girişimi gerçekleşti. Bizim bundan sonraki süreçte yapmamız gereken Sayın Cumhurbaşkanımızın vurguladığı gibi bu günü anımsamak ve bir daha bu günleri yaşanmamasını evlatlarımıza gelecek nesillere ifade etmek. Bundan sonra bize düşen vazife bu. Bununla ilgili de tedbirler aldık elbette. İnşallah ülkemiz bir daha bu günleri yaşamayacak ve demokrasisine, milli birliğine, iradesine daha fazla sahip çıkacak.” dedi.Konuşmaları ardından dualar edilerek 15 Temmuz şehitleri anıldı. Ardından ünlü sanatçı Ahmet Şafak sahneye çıkarak eserlerini seslendirdi.
Aksaray Belediyesi yaz spor okulları açıldı
15 Temmuz 2023 Cumartesi - 19:03 Aksaray Belediyesi yaz spor okulları açıldı Aksaray Belediyesi çocukların ve gençlerin serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlayarak onları zararlı alışkanlıklardan korumak, ruhen ve bedenen sağlıklı bir nesil oluşturmak maksadıyla her yıl açtığı yaz spor okullarının açılısı düzenlenen törenle Nakkaş Spor Tesislerinde gerçekleşti.Açılışa Belediye Başkanı Evren Dinçer, meclis üyeleri, basın mensupları, çocuklar ve aileleri katıldı. Törende konuşan Başkan Dinçer, “Her yıl çocuklarımızın açılışını merakla beklediği yaz spor okullarımızı bu yılda hizmete açıyoruz. Biz istiyoruz ki okulların tatil olduğu bu dönemde ne kadar çocuğumuz ve gencimiz varsa, bu çocuklarımızın ve gençlerimizin hepsi gelsinler spor merkezlerimizde sportif aktivitelere katılsınlar. Buradaki amacımız çocuklarımızın güzel arkadaşlıklar kurup, spor yaparak ve eğlenerek yeni eğitim öğretim dönemine sağlık ve huzur dolu bir şekilde ulaşmalarını sağlamaktır” dedi.Başkan Dinçer, “Yaz Spor Okullarımız Aksaray Belediyespor Genç Osman Parkı Tesisleri ile içerisinde bulunduğumuz Nakkaş Spor Tesisleri olmak üzere iki farklı merkezde gerçekleşiyor. Bu spor tesislerimizde futbol ve tenis olmak üzere 2 branşta kurs eğitimi veriliyor. 1 Eylül tarihine kadar sürecek Yaz Spor Okullarımız her yıl olduğu gibi bu yılda yoğun ilgi görüyor. 8-13 yaş aralığında çocuklarımız spor yaparken vakitlerini verimli ve kaliteli geçirirken ilgi ve yeteneklerini de keşfediyorlar. Bu yıl düzenlenen Yaz Spor Okullarımıza 750 sporcu katılım sağladı. Sporculardan 600’ü futbol ve 150’si tenis kurslarında eğitimlerini sürdürüyor. Yaz Spor Okullarına katılım sağlayan tüm sporcularımızın antrenman malzemeleri belediyemiz tarafından karşılandı. Spor merkezlerimizde kurs faaliyetlerine ek olarak; değerler eğitiminin yanında eğitsel oyunlara da yer veriliyor. Yaz Spor Okullarımız katılım sağlayan sporcu kardeşlerimize başarılar diliyor, yaz okulumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.Aksaray Belediyesi her yaz döneminde çocukların spora teşvik edilmesi, spor kulüpleri ile milli takımlara başarılı sporcular kazandırmak için antrenörler eşliğinde 8 - 13 yaş arası çocuklara spor tesislerinde ücretsiz spor yapma imkânı sağlıyor. Yaz spor okulları TOKİ bölgesindeki Gençosman spor Tesisleri ve Nakkaş Mahallesi spor Tesislerinde haftanın belirli günlerinde ve belli yaş gruplarına yönelik devam ediyor.