Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Yerel Haberler
İstanbul
Ankara
İzmir
Bursa
Antalya
Trabzon
Tüm Şehirler
Adana
Adıyaman
Afyon
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Amasya
Amasya Merzifon Havalimanı’ndan şubatta 11 binden fazla yolcu uçtu
09 Mart 2026 Pazartesi - 18:08:13
Amasya Merzifon Havalimanı’nda şubat ayında iç hat yolcu trafiği 9 bin 940, dış hat yolcu trafiği ise bin 389 olmak üzere toplam 11 bin 329 yolcuya hizmet verildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Amasya Merzifon Havalimanı’nın 2026 yılı şubat ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Şubat ayında iç hat yolcu trafiği 9 bin 940, dış hat yolcu trafiği ise bin 389 olmak üzere toplam 11 bin 329 yolcuya hizmet verildiği bildirildi. Havalimanına iniş-kalkış yapan uçak trafiği iç hatlarda 77, dış hatlarda ise 11 olarak gerçekleşti. Yük trafiği ise şubat ayında toplamda 110 ton oldu.
08 Mart 2026 Pazar - 22:55
Youtuber gençten çatı katından sanal F-16 eğitimi
Amasya’da yaşayan bir Youtuber genç, çatı katında oluşturduğu stüdyosundan sanal ortamda F-16 savaş uçağı kullanma eğitimi vermeye başladı. ’Aloske gang’ kullanıcı adlı Youtuber’ın, arkadaşının hediye ettiği joysticki kullanarak uçak simülatörüyle gerçekleştirdiği uçuşlar kısa sürede gündem olmaya başladı.
07 Mart 2026 Cumartesi - 20:44
Evinde sahte içki içti, saatler sonra ölü bulundu
Amasya’da evinde sahte içki içtiği iddia bir şahıs, saatler sonra ölü halde bulundu. İddiya göre, Mehmet Paşa Mahallesi’ndeki 4 katlı binadaki kiralık dairede geç saatlerde sahte içki içtiği öğrenilen Ferhat Makul (53), bir arkadaşından sigara getirmesini istedi. Sigara getirdiğinde başından yaralandığını gören arkadaşının yardım teklifini reddeden Makul’e telefonla ulaşamayan arkadaşları ve mahalle muhtarı durumu polise bildirildi. Olay yerine polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Merdiven yardımıyla balkondan daireye giren ekipler yerde yattığını belirledi. Hayatını kaybettiği anlaşılan Makul’un cenazesi yapılan inceleme sonrası cenaze aracıyla hastane morguna götürüldü. Şüpheli ölümle ilgili soruşturma başlatıldı. Mehmet Paşa Mahallesi Muhtarı Hüseyin Demir, "Telefonla aradığımda telefonu çalmıyordu. Ekipler evine balkondan girdiler. Ölü olduğunu belirlediler. Kaçak içki içmiş. Yere düştüğünde alnını da çarpmış" diye konuştu.
07 Mart 2026 Cumartesi - 10:01
Bu köyde Ramazan boyunca yemeklere kadın eli değmiyor
Amasya’nın Tatlıpınar köyünde kadınlar, Ramazan ayı boyunca mutfağa girmiyor. Eski okul binasında toplu iftar yapılıyor. Ramazan boyunca kadınların yemek telaşına son veren uygulamada erkek aşçının hazırladığı yemeklerin dağıtımını erkekler gerçekleştiriyor. Aynı yemekler kaplara konularak sahur vakti evlerde yeniyor. Köyün erkekleri toplu mesajlarıyla kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Her sokakta, evde atık kutusu bulunan köy Bakan Murat Kurum tarafından 2 yıl önce örnek gösterilmişti. Her gün 3 kazan sıcak yemek hazırlanıyor 140 haneli köyde 14 yıl önce başlayan uygulamaya salgın sürecinde ara verilmişti, sonrasında devam edildi. Köyün aşçısı gündüz vakti yemeklerin hazırlığına başlıyor. Her gün 3 kazan sıcak yemek hazırlanıyor. Yemek yapma telaşını düşünmeyen köyün kadınları, o süreyi Ramazan ayının manevi atmosferini değerlendirip camide namaz kılıp mukabele programı düzenliyor. İftar vaktine doğru köyde herkes evlerinden çıkıp eski okul binasının yolunu tutuyor. Aşçının pişirdiği yemekler erkekler tarafından masalara kadar getiriliyor. Kadınlar yemeklere ellerini bile sürmüyor. Yemeğin ardından toplu dua edilerek herkes dağılıyor. Belirli günlerde iftar yemeğinin ardından bilgilendirme faaliyeti de gerçekleştiriliyor. Son olarak Amasya Üniversitesi tarafından köyde konferans düzenlendi. Köylülere sülün hediye edildi. Köyün erkekleri toplu mesajlarıyla kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Tatlıpınarlılar, yurt dışındaki akrabalarını ve köylerine yolları düşen herkesi gönül sofralarına davet etti. "Ramazan ayını neşe içinde geçiriyoruz" Köydeki erkeklerin imece usulü topladıkları paralarla yemek giderlerini karşıladıklarını belirten muhtar Cemal Onat, "Kadınların yemek telaşına son verdik. Artan yemeklerde pay edilerek evlerde sahurda yeniyor. Halkımız çok memnun. Ramazan ayını neşe içinde bayram yapar gibi geçiriyoruz" dedi. "Camide namaz kılıp mukabele programı düzenliyoruz" Yemek yapma telaşını düşünmediklerini anlatan Emine Onat, "Ramazan ayının manevi atmosferini değerlendirip camide namaz kılıp mukabele programı düzenliyoruz" diye konuştu. "Yemeğe elimizi bile sürmüyoruz. Her köy Tatlıpınar gibi olsa" Uygulama öncesinde misafir ağırlamak için kadınlar yemek telaşının bir gün öncesinden başladığını hatırlatan Tuğba Aytekin de, "Yemeğe elimizi bile sürmüyoruz. Aşçımız hazırlıyor. Erkekler dağıtıyor. Burada öyle bir derdimiz yok. Her şey çok güzel. Her köy Tatlıpınar gibi olsa" şeklinde konuştu. Bakan Murat Kurum, ‘Bu köy, başka köy’ notuyla paylaşmıştı Bütün evlere ve sokak girişlerine konular geri dönüşüm kutuları sayesinde atıkların çöple karıştırılmadan toplandığı köyde yerlere, arazilere kimse çöp atmıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tatlıpınarlıların örnek hikayelerini 2 yıl önce ‘Bu köy, başka köy’ notuyla paylaşmıştı.
16 Mayıs 2024 Perşembe - 21:46
Amasya’da selfieci şehzade heykeline boyalı saldırı
Şehzadeler şehri Amasya’da 9 yıl önce konulduğu Yeşilırmak’ın kıyısında binlerce kişinin ilgisiyle karşılaşıp önünde fotoğraf çektirdiği selfieci şehzade heykeli boyalı saldırıya uğradı. Yeşilırmak’ın kıyısında 2015 yılından bu yana sergilenip şehre gelen turistlerinde olduğu binlerce kişinin selfie yaptığı heykelin cep telefonu ve kılıcı çok defa kırılması üzerine yenilenmişti. O yıl Amasya Belediyesi tarafından 7 bin lira maliyetle ırmak kenarına konulmasının ardından sosyal medyada ve basında büyük ses getirmesi üzerine elindeki cep telefonu ile belinde kılıç olan heykel önce tarihe hakaret olarak düşünen çevrelerin saldırısı, sonradan da selfie yapmak isteyenlerin yoğun ilgisinden dolayı çarpmaları üzerine tadilattan geçmişti. O günlerde polis, güvenlik kameralarıyla heykeli takibe almıştı. Aradan 9 yıl sonra selfieci şehzade heykelinin yüzü beyaz bir boyayla boyandı. Sosyal medyada tepki çeken görüntünün ardından Amasya Emniyet Müdürlüğü inceleme başlattı. Bu duruma sosyal medyada tepki gösteren vatandaşlardan Fikri Gevrek, “Şehzadeyi piri fani yapmışlar. Bence çok yanlış. Aslına döndürülmelidir veya kaldırılmalıdır. Amasya şehzadeler şehridir. Yetkililerin bilgisi dahilinde olduğunu düşünmüyorum” dedi.
16 Mayıs 2024 Perşembe - 17:04
Devriye atan jandarmalar iki yavru karaca buldu
Amasya’da devriye atan jandarma ekibi yol kenarında annelerini kaybeden iki karaca yavrusu buldu. Sevimli yavruları araçlarına alarak götürdükleri karakolda besleyen jandarmalar daha sonra misafirlerini doğaya saldı. Taşova İlçe Jandarma Komutanlığı personelinin Şeyhli Köyü bölgesinde icra edilen önleyici kolluk devriyesi esnasında yol kenarında rastladığı yavru karacalar gerekli tedavilerinin tamamlanması amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Amasya Şubesi Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Şefkatle beslenmelerine çalışılan yavru karacaların daha sonra doğaya salındığı öğrenildi.
16 Mayıs 2024 Perşembe - 14:28
SGK Amasya İl Müdürü Şenel: “Türkiye’nin yüzde 99,3’ü genel sağlık sigortası kapsamında”
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Amasya İl Müdürü Nurcan Yurt Şenel, 2002 yılında yüzde 70 olan Genel Sağlık Sigortasının kapsamının bugün yüzde 99,3’e ulaşmış durumda olduğunu açıkladı. 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamasında 2016 yılında yapılan düzenlenme ile Genel Sağlık Sigortası priminin tek kaleme indirildiğini hatırlatan Nurcan Yurt Şenel, “Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı 2024 yılı için 600,08 TL’dir. Bu kişiler aylık olarak ödeyebilecekleri bu cüzi tutarla hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları eşleri, çocukları ile anne ve babaları sağlık güvencesine sahip olmasalar bile GSS kapsamında olup sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkına sahip oluyorlar. 2002’de yüzde 70 olan Genel Sağlık Sigortasının kapsamı bugün yüzde 99,3’e ulaşmış durumda” diye konuştu. Türkiye’nin kadar güçlü olduğunu korona virüs salgını döneminde tüm dünyaya gösterdiğine işaret eden il müdürü Şenel, “Ülkemiz, bu sıkıntılı günlerde sağlam temeller üzerine inşa edilen Genel Sağlık Sigortası sistemimiz sayesinde tüm dünyaya örnek oldu” şeklinde konuştu. Sosyal Güvenlik Reformu’nun hayata geçmesi ile birlikte atılan önemli adımlardan bir tanesinin de kayıtlı istihdamın özendirilmesi ile bu bilincin arttırılmasına yönelik çalışmaların önem kazanması olduğunu vurgulayan Şenel, “Cezanın yerini teşvikin, denetimin yerini rehberliğin aldığı bir anlayışı hayata geçirmeye çalıştık ve bilinçlendirme, farkındalık, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik verdik. Kayıt dışı istihdamın genişlemesi, bir taraftan çalışanların güvencesiz kalmasına yol açarken, diğer taraftan da kayıtlı istihdam aleyhinde haksız rekabete yol açmaktadır. Hafta kapsamında kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda çalışmalarımıza değinerek toplumun tüm kesimlerinde sigortalı çalışmaya destek verilmesi konusunda farkındalık sağlamak istiyoruz. Verdiğimiz hizmetlerin iyileştirmesi, prim teşviki uygulamaları, veri paylaşımına dayalı çapraz denetimler, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları, yenilikçi uygulamalarımız ve tabii ki kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu alanlarda hayata geçirdiğimiz projeler kayıt dışı istihdamın düşürülmesine önemli katkı sunmaktadır” ifadelerini kullandı.
16 Mayıs 2024 Perşembe - 12:09
Orta Karadeniz’de hedef Arap turistler
Türkiye’de tarih ve doğanın iç içe olduğu şehirlerin bulunduğu Orta Karadeniz Bölgesi’ne Suudi Arabistan’dan turist çekilmesi planlanıyor. Bu amaçla Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren 18 turizm acentesinin yetkilisi Amasya, Samsun, Tokat ve Çorum’u kapsayan bölgeye gezi düzenledi. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) organize ettiği gezide Arap turizmciler bölge illerinin tarihi ve doğal mekanlarını gezip turizm potansiyeline yönelik bilgi edindi. Esnaf da Arap konuklarına hediyeler verip ikramlarda bulundu. Yedikleri döneri muhteşem olarak yorumlayan Arap turizmciler döner ustası Lütfi Kol ile hatıra fotoğrafı çektirdi. “Orta Karadeniz’deki şehirler gerçekten muhteşem” Geziye katılan turizmcilerden Ghadeer Al Hendawee, “İnşallah Arabistan’dan buraya turlar başlatacağız” dedi. Arap turistlerin Trabzon’a olan ilgisi hatırlatılan Al Hendawee, “Her zaman Trabzon bölgesine gidiliyor. Ama bu bölge bilinmiyordu. Çünkü bu şehirler gerçekten muhteşem. Yeşillik ve tarih beraber. Sadece Trabzon Karadeniz değil. Samsun mükemmel bir şehir. Amasya tarihi bir şehir. Tokat mağaralarla, kalesiyle çok güzel” diye konuştu. Karadeniz’e en fazla turist getiren turizmciler davet edildi Gezinin fırsatları da beraberinde getireceğine inandıklarını belirten OKA Amasya İl Koordinatörü Erdin Güden ise “Suudi Arabistan’dan Karadeniz Bölgesi’ne en fazla turist getiren 18 turizm acentesini bölgemize davet ettik. Bu faaliyetle amacımız şehrimize, bölgemize daha fazla turist çekmek. Yaklaşımları gayet olumlu. Bundan sonra daha fazla turist getirebileceklerini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 13:14
Taşova’da 19 Mayıs çelengi sunuldu
Amasya’nın Taşova ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla çelenk sunma programı düzenlendi. Programda Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü çelenginin Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Çelenk sunma töreninin ardından programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Sercan Şenel yaptı. İlçe Müdürü Şenel, “Amasya’ya, Sivas’a, Erzurum’a, Ankara’ya, Afyon ve İzmir’e uzanan bir kurtuluş destanının baş yazgısıdır 19 Mayıs. Fikirlerde başlayan, yüreklerde filizlenen, tüm yurda yayılan vatan sevdasıdır bugün. Karamsarlığın umuda, korkunun güvene, esaretin özgürlüğe döndüğü gündür bugün. Bu bayram, 19 Mayıs ruhunu yeniden diriltmek, ışık ve umut olup bir daha Samsun’a çıkmak demektir. Unutmayınız ki vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır” dedi. Törene, Belediye Başkanı Ömer Özalp, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Tümer, Gençlik Merkezi gönüllü gençleri ve kurum amirleri katıldı. Etkinlikler kapsamında, ilçe genelinde hafta boyunca programlar yapılacak.
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 09:54
Diz çöküp yerlere yattı, yediği golü böyle anlattı: “Yılın en iyi yenilen golüydü”
Amasya’da bir halı saha maçında orta alandan tersine gelişine vurularak metrelerce havaya yükselen top kalenin hizasında inişe geçip gol oldu. Topun kaleye girdiğine inanamayıp “Ömrümde böyle bir gol yemedim” diyen kaleci sonra golün şokuyla diz çöküp yerlere yattı. Yılın en iyi golünü yediğini belirten kalecinin o anları kameraya yansıdı. “Ömrümde böyle bir gol yemedim” Yaklaşık 20 yıldır kalecilik yapan Hakan Gül, “Top havalandı. Bende izledim. Dışarı çıkacakken üst filelere çarpınca kaleye giriyor. Şaşırtıcı bir şey. Ömrümde hiç böyle bir gol yemedim” dedi. “Yılın en iyi yenilen golüydü” Futbol sahalarında atılan farklı gollerin görüntülerinin de medyaya yansıdığını anlatan Gül, “Bu gol çok farklıydı. Sanki bir el gelip topa vurarak kaleye girdirdi. Maçta 4-2 galip geldik. Ama bu gol benim açımdan maçı bitirdi. Yılın en iyi yenilen golüydü” diye konuştu. “Çok golüm yok” Golü atan Engin Keşoğlu ise, “Topu gelişine kaleye doğru vurdum. O da mermi gibi havadan aşağı inerek gol oldu. Genelde defansta oynadığım için çok golüm yok” şeklinde konuştu.
14 Mayıs 2024 Salı - 19:34
Amasya’da çekirge popülasyonu artan Kertme köyünün merasında ilaçlama yapıldı
Amasya’nın Göynücek ilçesine bağlı Kertme köyünde bin 500 dekarlık mera alanında çekirge popülasyonu artış olduğunun görülmesi üzerine ilaçlama yapıldı. Çalışmalara Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ve çiftçiler de katıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, “Çekirge zararlısı tarım arazilerine inmeden bunun önüne geçilerek mücadelesi yapılmıştır” dedi. Çetin, İlimizde zararlı popülasyon olan çekirge ve tarla farelerine karşı surveylerimiz ve mücadele çalışmalarımız devam etmektedir. Çiftçilerimizin bu konuda duyarlı olarak il müdürlüğümüze bilgi vermesi önem arz etmektedir” diye konuştu. İlaçlama yapılan alanlarda 7 gün boyunca hayvanların otlatılmaması, madımak ve benzer otların toplanmaması hususunda köy halkına bilgi verildi.
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 14:24
Amasya’da kurtlar sürüye saldırdı: 19 koyun telef, 11 kayıp
Amasya’da kurtların saldırısına uğrayan sürüdeki koyunların 19’u telef oldu, 11’i kayboldu. 13 hayvanını kurtarabilen Nurettin Kodak, yaklaşık 500 bin liralık zararı olduğunu belirterek yardım istedi. Hayvanlarını Kurban Bayramı öncesi satıp evlenmeyi düşünen 40 yaşındaki Kodak’ın hayallerini kurtlar kabusa çevirdi. Kodak, “Evlenmeyi planlıyordum. Çobana kız vermiyorlar” dedi. 19 kurbanlık koyun kurt saldırısı sonucu telef oldu İl merkezine bağlı Helvacı Mahallesi’nde babasıyla birlikte yaşayan Nurettin Kodak, ağılında yemlediği sürüsünü dağlık alana saldı. Sokak köpeklerinin sesinden ürken koyunlar bir anda dağıldı. Hava kararınca sürüsünü bulamayan yetiştirici, durumu polise ve jandarmaya bildirdi. Aramalarda Sazköy’e yakın dağlık alanda 19 koyunun uğradıkları kurt saldırısı sonucu telef olduğu belirlendi. 13 hayvanını kurtarabilen yetiştirici, kayıp 11 hayvanını ise çabalarına rağmen bulamadı. "Çobana kız vermiyorlar" Kurban Bayramı öncesi hayvanlarını satmayı planlarken başına gelenlere çok üzülen Kodak, “Kurtlar en besili hayvanlarımı telef etti. Evlenmeyi planlıyordum. Hayallerim de hayvanlarım gibi telef ve hayal oldu. Kız istemeye gidildiğinde ne iş yaptığım soruluyor. Çobana kız vermiyorlar” diye konuştu.
12 Mayıs 2024 Pazar - 21:38
Amasya’da 2 işyeri alev alev yandı
Amasya’nın Suluova ilçesinde meydana gelen yangında 2 işyeri alev alev yandı. Bitişikteki binalara sıçramasından korkulan alevler, itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu söndürüldü. Edinilen bilgiye göre, Denizciler Caddesinde Yusuf Çolak ve Esra Günaydın’a ait yan yana olan 2 giyim mağazasında yangın çıktı. Kısa sürede yayılan alevlere itfaiye ekipleri müdahale ederek söndürdü. Vatandaşlar bitişikteki binalara sıçramasından korkulan alevleri endişeyle izledi. İşyerlerinde maddi hasara yol açan yangının çıkış nedenine ilişkin polis tarafından inceleme başlatıldı.
12 Mayıs 2024 Pazar - 10:05
Yüksel ninenin son isteğiydi, ’Yassıçal çuha dokumacılık sanatı’ coğrafi işaretle tescillendi
Amasya’da yöreye özgü Yassıçal çuha dokumacılık sanatını unutulmak üzereyken çeyiz sandıklarında sakladığı örneklerle yaşatıp 6 ay önce 77 yaşındayken hayata gözlerini yuman son usta Yüksel Kanar’ın vasiyet gibi olan son isteği yerine getirildi. 250 yılı aşan geçmişe sahip ’Yassıçal çuha dokumacılık sanatı’ Amasya Valiliği’nin girişimiyle coğrafi işaretle tescillendi. Yüksel ninenin yetişmelerine öncülük ettiği 100’den fazla kadın bu renkli sanatın gelecek kuşaklara aktarılmasında rol üstlenecek. ‘Bir elden bin ele’ temalı sergi Kentte 100’den fazla kadının bu sanatı öğrenmesini sağlayan Yüksel Kanar’ın çeyiz sandığından çıkan dokumaların aralarında olduğu örnekler Anneler Gününde sergilendi. ‘Bir elden bin ele’ temalı serginin açılışını Amasya Valisi Yılmaz Doruk’un eşi ve Hayat Boyu Öğrenme Koordinatörü olan Meral Doruk yaptı. Atıl haldeki tezgahlar elden geçirilerek aynıları yapıldı Doğup büyüdüğü Yassıçal köyünde unutulmaya yüz tutan ’Yassıçal çuha dokumacılık’ sanatının örneklerini sandığında saklayan 6 çocuk, 14 torun sahibi Kanar’ın 18 yıl önce kapısını çalan Amasya Halk Eğitimi Merkezi yetkilileri kurslar düzenleyip bu köklü geleneğin geliştirilmesini sağladı. Atıl haldeki tezgahlar elden geçirilerek aynıları yapıldı. Kadınlara verilen eğitimlerle yeni ustalar yetiştirildi. Eskiden her evde dokunduğu köyde ilgisizlikten kaybolmaya yüz tutmak üzereyken devletin desteğiyle düzenlenen bu kurslara öncülük eden Kanar’dan eğitim alan 100’den fazla kadının hayatı renklendi. Üretip para kazanan kadınlar ev ekonomilerine ve bu kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasına katkıda bulundu. İpleri kök boyalarla renkleniyor İpleri kök boyalarla boyanıp tetce ve çıkrıkla mekiklere sarılarak kendine özgü tezgahlarda dokunan ’Yassıçal çuhası’ kıyafet, çarşaf ile örtü yapımında kullanılıyordu. Şimdilerde ise Eminem’, ’Süleyman’, ’Mehmet Dede’, ’sinekli’, ’tekke peşkiri’ şeklindeki manidar adları ve rengarenk motifleriyle elbise, perde, çanta gibi hediyelik eşyaları süslüyor. “Coğrafi işaret annemin de en büyük isteğiydi” Amasya Halk Eğitimi Merkezi Sanatevi olan tarihi konakta düzenlenen sergiyle 6 ay önce vefat eden annesi Yüksel Kanar’ın hatırasını yaşattıklarını belirten usta öğretici Neşe Aşçı, “Yassıçal çuhası bizim kültürel mirasımız. Annelerden kızlarına erişen bir miras. Coğrafi işaret annemin de en büyük isteğiydi. Çünkü bu sanatı gelecek nesillere aktarmanın en iyi yolu coğrafi işaretle tanıtmaktır” diye konuştu. Aşçı, kültürel mirasa sahip çıkılmasını sağlayan Amasya Valiliği, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yetkililerine teşekkür etti. “Yüksel anne gibi ustaları tespit ediyoruz” Açılışını yaptığı sergideki örnekleri inceleyip bilgiler alan Meral Doruk ise, “Yüksel teyzemiz bu dokumanın son temsilcisiydi. Bu kültürel mirası kızına ve ulaştığı birçok kişiye bırakma şansı oldu. Biz Yüksel anne gibi ustaları tespit edip çalışmalarını himaye etmeye gayret ediyoruz. Bu sanatın devamını sağlayamasaydık şu an bu dokuma örnekleri elimizde olamayacaktı. Bu kültür, el sanatı kaybolacaktı. Böylece hayatboyu öğrenmeye örnek kapsamlı çalışmalara imza atıldı” şeklinde konuştu. Serginin açılışına Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan ve Kanar’ın yetiştirdiği kursiyer öğrencileri de katıldı.
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 11:50
Prof. Dr. Kayhan: "Hedefimiz yüzde 100 hasta memnuniyeti"
Özel Amasya Kolmed Hastanesi yetkilileri, il merkezindeki muhtarlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Faaliyetlerinde 100 günü tamamlayan hastanenin hizmetleri ve yüzde 100 hasta memnuniyeti amacıyla planladığı faaliyetler hakkında bilgiler paylaşıldı. Hastanenin markalaşma yolunda emin adımlarla ilerlediğine değinirken son olarak evde bakım hizmetlerine de başladıklarını anlatan Başhekim Prof. Dr. Servet Kayhan, “Kaliteli hizmet sunma ve hastalarımız yüzde 100 memnun bir şekilde hastaneden ayrılma prensibiyle çalışmaktayız. Gelen hastalarımızın yüzde önceden 90’ı çevre illere gitmekteydi. Artık biz bu hizmetleri Amasya şehir merkezinde verebilmekteyiz” dedi. Amasya’nın ilk ve tek özel hastanesi olan Özel Amasya Kolmed Hastanesi’nin son teknoloji cihazlarla donatılırken alanlarında başarılı bir hekim ve personel kadrosuna sahip olduğuna işaret eden Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kol da, memleketine bu hizmeti kazandırmanın gururunu yaşadığını vurguladı. İl genelindeki muhtarlara, azalarına ve birinci derece yakınlarına hastane tarafından sağlık hizmetlerinde indirim uygulanacak. Anlaşmayı Muharrem Kol, Amasya Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Erhan Zengin ve Amasya Muhtarlar Derneği Başkanı Arslan Çelik imzaladı. Muhtarlara check-up paketi hediye edildi. Hastanenin Genel Müdürü Sedat Ertürk ise, çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla yaptıkları anlaşma halkasına muhtarları da eklediklerinin belirterek kaliteli sağlık hizmeti verecek olmanın mutluluğunu yaşayacaklarını söyledi.
10 Mayıs 2024 Cuma - 16:58
Amasya’da jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı
Amasya’da jandarma ekiplerinin bir araçta yaptığı aramada 460 gram metamfetamin ve 196 adet sentetik uyuşturucu hap ele geçirildi. Araçtaki 2 kişi gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, Amasya İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince uyuşturucu ile mücadeleye yönelik yapılan çalışmalar sonucunda S.Ş ve M.Ü isimli şahısların il dışından uyuşturucu madde getirerek satışa sunacağı yönünde bilgi alınması üzerine şahısların kullandığı araç Merzifon ilçesinde tespit edilerek durduruldu. Araçta yapılan aramada 460 gram metamfetamin ve 196 adet sentetik uyuşturucu hap tespit edilerek el konuldu. Olayla ilgili 2 şüphelinin gözaltına alınarak adli işlemlere başlandığı bildirildi.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder