Yerel Haberler
Amasya
12 Aralık 2025 Cuma - 09:41 Bin yıllık Merzifon Savaşı’nın sır perdesi aralanıyor: Haçlı ordusunun kullandığı güzergâh ve bozguna uğradığı kalenin yeri bulundu Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan komutasındaki Türk İslam ordusunun 1101’de Amasya, Konya ve Ereğli üçgeninde karşılaştığı Haçlı ordusunu bir ay içinde 3 defa bozguna uğrattığı tarihi zaferin sır perdesi aralanıyor. Haçlı ordusunun Merzifon Savaşı’na ilerlerken kullandığı güzergâh ve bozguna uğradıkları kalenin yeri tespit edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının katıldığı 1101 yılı Haçlı Seferleri yüzey araştırmaları iki yıldır Amasya ve Konya’da gerçekleştiriliyor. Bin yıllık zaferin izlerinin bulunmasıyla amacıyla Amasya’nın Merzifon ve Gümüşhacıköy ilçelerinde süren kapsamlı çalışmalarda önemli sonuçlara ulaşıldı. "Haçlıların geldiği güzergahı tespit ettik" Tarihi çalışmaya bilimsel danışmanlık yapan Amasya Üniversitesi Hattat Hamdullah Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Korkmaz, "Bu yıl Haçlıların geldiği güzergahı tespit etmek imkanımız oldu. Hacılar yolu ya da Kudüs yolu olarak adlandırılan yol üzerinden gelerek Tosya, Osmancık, Gümüşhacıköy, Merzifon güzergahını kullandıklarını belirlemiş olduk. Haçlı karargahına birkaç mil uzaklıkta olup erzak alımı için gidilen ve Haçlıların pusuya düşürüldüğü kale tespit edildi" dedi. Anadolu’nun Türk yurdu olmasında önemli zafer Türklere Anadolu’nun kapılarını açan 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun Türk yurdu olmasındaki önemli zafer olan Merzifon savaşının izlerinin sürüldüğü projenin devamında Haçlıların ve şehit Selçuklu askerlerinin mezarlarının ortaya çıkarılması ile savaş aletlerinin bulunması planlanıyor. Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, bulunacak mezarlardan DNA örnekleri alınarak araştırmalara devam edileceğini açıkladı.
Anadolu’nun 600 yıllık ilk derbisi gastronomi festivaline taşındı: ’Lahanacılar’ ve ’Bamyacılar’ yarıştı
22 Haziran 2025 Pazar - 10:26 Anadolu’nun 600 yıllık ilk derbisi gastronomi festivaline taşındı: ’Lahanacılar’ ve ’Bamyacılar’ yarıştı Amasya’da ’Lahanacılar’ ve ’Bamyacılar’ takımları arasında 600 yıl önce oynanıp Anadolu tarihinin ilk derbisi olarak kayıtlara geçen tarihi rekabet gastronomi festivaline taşınarak yeniden yaşatıldı. Merzifon 1. Uluslararası Gastronomi ve Turizm Festivali’nde Amasyalı Bamyacılar ile Merzifonlu Lahanacılar takımları yemekleriyle yarıştı. Takımların "Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet" şeklindeki tezahüratları asırlar sonra yeniden yankılandı. "Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet" 612 yıl önce cirit meydanında başlayan rekabet şimdi sofralarda sürüyor. Osmanlı Devleti’nin 5. padişahı Çelebi Mehmet’in Amasya’da şehzade olarak bulunduğu 1413-1421 yılları arasında biniciler arasında düzenlediği cirit müsabakalarının daha çekişmeli olması için 400 atlıyı bamyasıyla ünlü Amasya’dan ve lahanasıyla ünlü Merzifon’dan seçtirmesiyle başlayan rekabete 19. yüzyıla kadar padişahlar da dahil olmak üzere fanatik taraftarlar yoğun ilgi göstermiş. Daha sonra unutulan bu tarihi gelenek Merzifon 1. Uluslararası Gastronomi ve Turizm Festivali’nde yeniden canlandırıldı. Takımların "Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet" şeklindeki tezahüratları asırlar sonra yeniden yankılandı. "Kökleriyle Merzifon" temalı festival Merzifon Belediyesi ve Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) iş birliğiyle ilki gerçekleştirilen "Kökleriyle Merzifon" temalı festivalde Lahanacılar ve Bamyacıları temsil eden şefler yemekleriyle yarıştı. Şov amaçlı düzenlenen lezzet kapışmasına Amasyalı ve Merzifonlular da tezahüratlarıyla destek oldu. Yarışma jürisinde Japon şef Koki Otsuka da yer aldı. Yemeklerden tadan Otsuka, lahana yemeğini beğendiğini söyledi. Anadolu’nun ilk derbisini yaşandığı topraklarda yeniden gerçekleştirdiklerini belirten Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı ve TAFED Başkanı Zeki Açıköz takımlardaki şefleri kutladı. Festivali ziyaret eden Amasya Valisi Önder Bakan da, yurdun dört bir yanından gelen usta şeflere katılımları dolayısıyla teşekkür etti. Anadolu’nun ilk derbisi yeniden yaşatıldı Anadolu’nun ilk derbisine 612 yıl sonra yeniden tanıklık ettiklerini anlatan Ömer Şan, "Lahanacılar ve Bamyacılar gastronomi alanında yarıştı. Böyle bir geleneğe, değere sahip çıkan Merzifon halkını ve Merzifon Belediye Başkanını kutluyorum" diye konuştu.
Merzifon’da gastronomi şöleni başladı
20 Haziran 2025 Cuma - 16:04 Merzifon’da gastronomi şöleni başladı Amasya’nın Merzifon ilçesinde ilki düzenlenen Merzifon Uluslararası Gastronomi ve Turizm Festivali başladı. 3 gün sürecek gastronomi şölenine Türk ve dünya mutfağının tanınmış şefleri hünerleriyle renk ile lezzet katacak. Tarihi ipek yolunun kavşağında asırlara meydan okuyan yapıları, zengin kültürel mirası ve özgün lezzetleriyle Anadolu’nun incisi olmayı sürdüren şehirde Merzifon Belediyesi ve Türkiye Aşçılar Federasyonu iş birliğiyle gerçekleştirilen "Kökleriyle Merzifon" temalı festival geleneksel etkinliklerden yenilikçi sunumlara kadar geniş bir yelpazede programlarla 3 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak. Festival kortej yürüyüşüyle başladı Amasya 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri çerçevesindeki festivalin açılışı kortej yürüyüşüyle başladı. Açılışa Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi, Merzifon Kaymakamı Ahmet Karaaslan, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz, protokol üyeleri, şefler ve lezzet tutkunları da katıldı. Medrese Parkı’nda düzenlenen gastronomi şöleninde yöresel yemekleri, özel menüler ve lezzet şovlarıyla damaklarda unutulmaz tatlar bırakılması amaçlanıyor. Festivalde tarihi canlandırmalar, sergiler ve bilgi turları ile kültürel mirası zengin şehrin köklü geçmişine yolculuk yapılacak. Yöresel lezzetlerin yapımından el sanatlarına kadar çeşitli konulardaki atölye çalışmalarıyla interaktif deneyimler sunulacak. Konserler, gösteriler ve çocuklara özel etkinlikler sayesinde festival coşkusu her yaşa yayılacak. "869 Yerliyse Yeriz’ kampanyasına destek" Konuşmasında yerli üretim ürünlerin özellikle turizm bölgelerinde satışının önemine değinen Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Açıköz, uluslararası alanda Türkiye menşeili ürünlerin barkod numarasının "869" ile başlaması dolayısıyla uygulanan "869 Yerliyse Yeriz" kampanyasına destek istedi. Gastronomi şölenine davet Merzifon Belediye Başkanı Kargı da her yıl düzenlenen Amasya 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali’ne katkı sağlamak amacıyla ilk defa gerçekleştirdikleri gastronomi şölenine halkı davet etti. Stantları dolaşan vatandaşlardan Emel Gümüş, "Çok güzel yemekler yedik. Şeflerimiz harikalar. Yemeklerimiz Merzifon’a özgü. Herkesi bu lezzetleri tatmaya davet ediyoruz" diye konuştu. Samsunlu şef Cengiz Uysal ise kuşburnu pekmezi ve coğrafi işaretli çiçek bamyası yemeğini çok beğendiğini söyledi.