Yerel Haberler
Antalya
ASAT’tan Muratpaşa’ya 3,5 Milyar TL’yi aşan altyapı yatırımı 25 Mart 2026 Çarşamba - 12:01:40 Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü, 2019-2026 yılları arasında Muratpaşa ilçesinde gerçekleştirdiği yatırımlarla kent merkezinin altyapısını güçlendirdi. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, atıksu ve üstyapı çalışmalarını kapsayan projeler için toplam 3 milyar 515 milyon 670 bin 924 TL yatırım yapıldı. Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, Muratpaşa’da yürüttüğü yatırımlarla ilçenin altyapısını çağın gerekliliklerine uygun hale getirirken, artan nüfus yoğunluğu ve kent merkezindeki artan hizmet ihtiyacını dikkate alan projeleri de bir bir hayata geçirdi. Yürütülen çalışmalarla hem mevcut ihtiyaçlara çözüm üretildi hem de geleceğe dönük güçlü ve dayanıklı bir altyapı ağı oluşturuluyor. İçme suyunda güçlü yenileme hamlesi Muratpaşa genelinde 86 bin 846 metre içme suyu hattı imalatı gerçekleştirildi. Ekonomik ömrünü tamamlayan boru hatları modern malzemelerle yenilenirken, yeni yerleşim alanlarının da sisteme entegrasyonu sağlandı. Bu kapsamda içme suyu yatırımları için 1 milyar 514 milyon 802 bin 741 TL kaynak kullanıldı. Kanalizasyon altyapısı modernize edildi İlçede 15 bin 578 metre kanalizasyon hattı döşenerek mevcut şebeke güçlendirildi. Çevre ve halk sağlığını önceleyen çalışmalar kapsamında 101 milyon 184 bin 584 TL yatırım gerçekleştirildi. Atıksu yatırımlarıyla çevreye duyarlı sistem Atıksu altyapısı ve arıtma sistemlerine yönelik projeler için 878 milyon 390 bin 182 TL yatırım yapıldı. Bu çalışmalar sayesinde atık suların çevreye zarar vermeden toplanması ve arıtılması sağlanarak sürdürülebilir çevre yönetimine katkı sunuldu. Yağmur suyu hatlarıyla taşkın riskine karşı önlem Yoğun yağışlarda yaşanabilecek su baskınlarının önüne geçmek amacıyla 15 bin 49 metre yağmur suyu hattı inşa edildi. Bu çalışmalar için 102 milyon 719 bin 749 TL kaynak ayrıldı. Asfalt ve üstyapı çalışmaları Altyapı imalatlarının ardından üstyapı düzenlemeleri de hız kesmeden sürdürüldü. İlçe genelinde gerçekleştirilen asfalt çalışmaları için 432 milyon 105 bin 562 TL yatırım yapıldı. Böylece altyapı sonrası yollar modern ve güvenli hale getirildi. Hizmet ve diğer yatırımlar Tesis, ekipman ve hizmet kapasitesinin artırılmasına yönelik diğer yatırımların toplam tutarı ise 486 milyon 468 bin 105 TL oldu. Bu yatırımlarla ASAT’ın Muratpaşa’daki hizmet kalitesi ve müdahale kapasitesi güçlendirildi.
25 Mart 2026 Çarşamba - 11:27 Gazipaşa’dan "kara şalvar" için coğrafi işaret hamlesi Antalya’da son yıllarda ivme kazanan coğrafi işaret çalışmaları kapsamında, geleneksel "kara şalvar" için önemli bir başvuru Gazipaşa’dan geldi. Gazipaşa Kaymakamlığınca yapılan tescil başvurusu, bölgenin kültürel mirasının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından dikkat çeken bir adım olarak değerlendiriliyor. Edinilen bilgilere göre başvuru, Antalya genelinde yürütülen coğrafi işaret projeleri çerçevesinde hazırlandı. Uzun yıllardır bölgede kullanılan bu geleneksel kıyafet, hem günlük yaşamın hem de yerel kimliğin önemli unsurları arasında yer alıyor. Sadece ürün değil, geleneğin korunması Uzmanlar, coğrafi işaret tescilinin yalnızca bir ürünün adını korumakla sınırlı olmadığını, aynı zamanda o ürüne ait üretim teknikleri, kullanım biçimi ve kültürel geçmişin de güvence altına alındığını vurguluyor. Kara şalvar için yapılan başvurunun da bu yönüyle, somut olmayan kültürel mirasın korunmasına katkı sağlaması bekleniyor. Kırsal yaşamın simgesi Gazipaşa’da özellikle kırsal mahallelerde kadınlar tarafından aktif olarak kullanılan kara şalvar, pratikliği ve dayanıklılığıyla biliniyor. Kuşaktan kuşağa aktarılan üretim teknikleri ve kullanım alışkanlıkları, bu geleneğin günümüzde de canlılığını korumasını sağlıyor. Bu yönüyle kara şalvar, yalnızca bir giyim ürünü değil, aynı zamanda yaşayan bir kültürel değer olarak öne çıkıyor. Süreç Türk Patent’te Başvuru dosyası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından incelenmeye alınacak. Değerlendirme sürecinde ürünün tanımı, üretim yöntemi ve coğrafi sınırları detaylı şekilde ele alınacak. Tescilin onaylanması halinde kara şalvar, Gazipaşa ile özdeşleşen coğrafi işaretli ürünler arasında yerini alacak. Ekonomik ve tanıtım katkısı bekleniyor Yetkililer, coğrafi işaret tescilinin yalnızca kültürel değil, ekonomik anlamda da önemli kazanımlar sağlayacağına dikkat çekiyor. Tescil ile birlikte yerel üretimin desteklenmesi, taklit ürünlerin önüne geçilmesi ve Gazipaşa’nın ulusal ölçekte tanıtımına katkı sunulması hedefleniyor.
25 Mart 2026 Çarşamba - 11:11 Kepez’de iş arayanlarla işverenler aynı çatı altında buluştu Kepez Belediyesinin Kariyer ve İstihdam Günü, iş arayan 2 bin 377 kişiye turizm sektörünün önde gelen firmalarıyla doğrudan görüşme fırsatı sundu. Kepez Belediyesinin istihdama katkı sağlamak amacıyla düzenlediği Kariyer ve İstihdam Günü, Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. İş arayan vatandaşlarla sektör temsilcilerini aynı çatı altında buluşturan etkinlik, hem katılımcılara yeni iş fırsatları sundu hem de otellere nitelikli adaylara ulaşma imkanı sağladı. Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Rixos Hotels, Spice Hotel, The Land of Legends, Kempinski Hotel, Limak Hotels, Akka Hotels, Innısta Belek Hotel, Megasaray Hotels, MP Hotels, Sirene Belek Hotel, Armas Hotels, Mesant ve Belek Beach Hotel gibi turizmin önde gelen firmaları etkinlik kapsamında personel alımı gerçekleştirdi. Kepez’in Kariyer ve İstihdam Günü’nde 2 bin 377 kişi sektör liderlerine CV’lerini ulaştırarak işverenlerle doğrudan görüşme fırsatı yakaladı. Katılımcılar, turizm sektörünün devlerini yakından tanıma ve sektörün farklı alanları hakkında detaylı bilgi edinme imkanı buldu. Kepez Belediyesi’nin istihdama destek olmak amacıyla hayata geçirdiği Kariyer ve İstihdam Günleri, iş arayanları kapı kapı gezme zahmetinden kurtarıp işverenlerle aynı platformda buluştururken, firmalara da aradıkları niteliklere sahip adaylara hızlı ve doğrudan erişim imkanı sağladı. Kepez’in kariyer ve istihdam günü önemli bir hizmet Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz de, Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Kariyer ve İstihdam Günü’ etkinliğine katıldı. Sektör liderlerinin stantlarını ziyaret etti, iş arayan vatandaşlarla sohbet ederek, başarı dileklerini iletti. İstihdamın önemine vurgu yapan Başkan Kocagöz, "Biz Kepez Belediyesi olarak istihdamı çok derece önemsiyoruz. Çünkü istihdam yalnızca bir işe yerleşmek değil, bir ailenin huzuru, bir ülkenin geleceği ve umudu demektir. Gençlerimiz şu anda oldukça zor bir süreçten geçiyor. Biz de onlara bir nebze katkı sunabilmek adına iş arayanlarla işverenleri bir araya getiriyoruz. Bu buluşmaları sektörel bazda gerçekleştiriyoruz, bugün de turizm sektörünü iş arayanlarla buluşturduk. Gençlerimiz için her zaman ne yapabiliriz diye düşünmeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda belediyemizin Kariyer ve İstihdam Günü etkinliği, onlar için önemli ve değerli bir hizmet oldu" dedi.
Aksu Uçak Okulu’na modern kütüphane ve etüt odası
11 Ekim 2025 Cumartesi - 12:47 Aksu Uçak Okulu’na modern kütüphane ve etüt odası Antalya’nın Aksu ilçesinde eğitim veren Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, havacılık sektöründe örnek gösterilecek bir iş birliğine daha imza attı. Okul ile bir şirket arasında imzalanan protokol kapsamında öğrencilere modern bir kütüphane ve etüt odası kazandırılacak. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından "örnek okul" olarak gösterilen Aksu Uçak Okulu, 10. kuruluş yılında da eğitime katkı sağlayan projeleriyle dikkat çekiyor. Okulda "Havacılık Sektöründe Eğitim ve İş Birliği Protokolü" imza töreni düzenlendi. İş birliği kapsamında okul bünyesinde kurulacak kütüphane ve etüt alanı, öğrencilere modern, teknolojik ve verimli bir eğitim ortamı sunmayı hedefliyor. Okul Müdürü Haldun Çevik imza töreninde, "Öğrencilerimizin yani ‘altın çocuklarımızın’ geleceğine yapılan her yatırım, ülkemizin havacılık sektörüne katkı sağlayacaktır" dedi. Yeni kütüphane ve etüt odasının bu yıl içinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. İmza törenine İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Yavuz Kala, Aksu İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Özlem Seçkin Güleryüz, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hilal Bural, FUGO Havacılık ve Yer Hizmetleri CEO’su Kürşat Ulutaş, Genel Müdür Yardımcısı Tansel Koçboğan ve Okul Müdürü Haldun Çevik katıldı.
Kaleiçi sokaklarında renkli kortej geçişi
11 Ekim 2025 Cumartesi - 12:37 Kaleiçi sokaklarında renkli kortej geçişi Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl 10’uncusunu düzenlediği Kaleiçi Old Town Festivali’nin geleneksel korteji, yaşayan antik kent Kaleiçi’nin sokaklarında rengarenk görüntülere sahne oldu. Tahtabacaklar, ateş sihirbazları ve jonglörler rengarenk kostümleriyle bando eşliğinde kent sakinlerini karşılarken Kaleiçi sokaklarını adeta bir masal karnavalına dönüştürdü. Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl 21 ülkeden 26 şehri ağırladığı Kaleiçi Old Town Festivali’nin her yıl coşkuyla karşılanan kortej geçişi tamamlandı. Eski Büyükşehir Belediyesi önünden başlayan kortej, Kaleiçi’nin tarihi dar sokakları arasında geçişini sürdürürken kent sakinleri tarafından yoğun ilgi gördü. Kortej, Kaleiçi Old Town Festivali kapsamında Karaalioğlu Parkı Orta Mirador’da gerçekleşen Gripin konserine kadar devam etti. Konser alanı, gençlerin yoğun ilgisiyle saatler öncesinden doldu taştı. Gecede ilk olarak Arka Dörtlü müzik grubu sahne aldı. Ardından ise gençlerin heyecanla beklediği, besteleriyle hafızalarda yer tutan müzik grubu, Gripin dinleyicileriyle buluştu. Büyük kısmını gençlerin oluşturduğu dinleyiciler hep bir ağızdan Gripin’in parçalarına eşlik etti. ‘Aynı denizin suyu olmaya ihtiyacımız var’ Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, gecede yaptığı konuşmada Kaleiçi Old Town Festivali’nin 10’uncu yaşında kendilerini yalnız bırakmayan tüm katılımcılara teşekkür ederek başladı. Festivalin Kaleiçi’nde turizm başta olmak üzere kültürel ve yerel ticarete canlılık kazandırdığına vurgu yaparak, "Kaleiçi artık 12 ay açık, 12 ay 7 gün 24 sokaklarında dolaşılabilen bir yer" dedi. Festivalle birlikte geçmişten bugüne hem kültürel hem diplomatik olarak büyük ilerleme kaydettiklerini belirten Başkan Uysal, şunları söyledi: "Bu zamana kadar Kaleiçi Old Town Festivali aracılığıyla 200’e yakın kenti ağırladık. Bu yıl ise festivalimize 26 ortağımız geldi. Katılımcı kentlerimizle birbirimizi temsil ediyoruz. Türkiye’mizin ve bütün dünyanın aynı denizin suyu olmaya, deniz olmaya, birlik, beraberlik içinde ve barış içinde kardeşçe yaşamaya çok ihtiyacı var. Festivalimizin bu insanlık kültürüne katkı sağlamasını temenni ediyorum." Başkan Uysal’ın konuşmasının ardından, festivale katılan şehirler, geleneksel kostümleri, ellerinde kendi ülkelerinin bayrakları ve Türk bayraklarıyla sahnede Antalyalıları selamladı.
Altın susamla hazırlanan lezzetler dünyaya tanıtılacak
11 Ekim 2025 Cumartesi - 11:11 Altın susamla hazırlanan lezzetler dünyaya tanıtılacak Coğrafi işaret tescilli Manavgat Altın Susamı’nı gastronomi turizmine kazandırmak ve uluslararası alanda tanınırlığını artırmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, susamla hazırlanan özgün lezzetler tanıtıldı. Antalya Valisi Hulusi Şahin, "Coğrafi işaretli ürünlerin Antalya’da hak ettiği potansiyeli bulması konusunda yaklaşık altı aydır yoğun bir gayret sarf ediyoruz ve bu süreçte önemli mesafeler kaydettik" dedi. Antalya’nın en önemli gastronomi miraslarından biri olan ve coğrafi işaret tescili bulunan Manavgat Altın Susamı, gastronomi turizmine kazandırılmak ve dünya mutfaklarında daha geniş yer bulmak amacıyla düzenlenen özel bir etkinlikle tanıtıldı. Program kapsamında, susam kullanılarak hazırlanan özgün tarifler katılımcıların beğenisine sunuldu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün koordinasyonuyla düzenlenen etkinlikte; Altın Susamlı Somon Şiş, Susamlı Karides Pane, Altına Bürünmüş Karyağdı, Sonbahar Işıltısı Çorbası, Ballı Susam Rüyası, Altın Ceketli Piliç, Köklerden Gelen, Somon Fileto Izgara, Torosların Kuzu Sırrı ve Kabak Puf gibi özel lezzetler konuklara ikram edildi. "Yaklaşık altı aydır yoğun bir gayret sarf ediyoruz" Coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımının yalnızca bir marka çalışması değil, aynı zamanda kültürel mirasın korunması anlamına geldiğini vurgulayan Antalya Valisi Hulusi Şahin, yürütülen çalışmalar sayesinde önemli aşamalar kaydedildiğini söyledi. Şahin, "Coğrafi işaretli ürünlerin Antalya’da hak ettiği potansiyeli bulması konusunda yaklaşık altı aydır yoğun bir gayret sarf ediyoruz ve bu süreçte önemli mesafeler kaydettik. Antalya çok özel bir coğrafyada yer alıyor. Burada yetişen portakal, dünyanın hiçbir yerinde bu lezzette bulunmuyor. Bu eşsiz ürünlerin üzerine, bin yıllık Anadolu kültürümüzün ilmik ilmik işlediği büyük bir rafine kültür ve gelişmiş bir medeni vasfımız var. Bu vasıf, yürüttüğümüz mücadelelerle birlikte atinin ufkunda yeniden bir güneş gibi doğacak" şeklinde konuştu. "Kültürel değerlerimizi gelecek nesillere aktaracağız" Antalya’nın bir yılda milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapmasının büyük bir sorumluluk taşıdığını belirten Şahin, kentin vitrininde Türkiye’nin en değerli ürünlerinin yer alması gerektiğini söyledi. "Kültürel öğelerimizin unutulmasına asla müsaade etmeyeceğiz" diyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Antalya, yılda 25 milyondan fazla misafiri ağırlayarak adeta Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi ve vitrini konumunda. Bu vitrinde ülkemizin ve milletimizin en güzel ürünlerini sunmakla mükellefiz. Biz, büyük bir medeniyetin ve köklü geleneğin çocuklarıyız. Kültürel değerlerimizin tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması için elimizden gelen her gayreti göstereceğiz. Bu çabalara modern dokunuşları da ekleyeceğiz. İyi ürün ve iyi yemek, kaliteli malzeme ile üretilir. Bizim meyvelerimiz ve ürünlerimizle oluşturulacak yeni lezzetler de çok güzel olacak." Etkinliğe, Vali Yardımcısı Hulusi Arat, Aksu Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin, Manavgat Kaymakamı Adil Karataş, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, oda ve STK temsilcileri ile üreticiler ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.
Manavgat’ta Halk Dansları Festivali coşkusu başladı
11 Ekim 2025 Cumartesi - 10:53 Manavgat’ta Halk Dansları Festivali coşkusu başladı 9. Uluslararası Halk Dansları Festivali, Side Antik Kenti’nde düzenlenen görkemli törenle start aldı. 10 ülkeden 13 grup, danslarıyla Side’yi renklendirdi. Manavgat Belediyesi tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Uluslararası Halk Dansları Festivali, Side Antik Kenti’nde gerçekleştirilen görkemli açılış töreniyle başladı. Apollon Tapınağı’nın tarihi atmosferinde gerçekleşen festival, dünyanın farklı coğrafyalarından gelen halk dansı ekiplerinin renkli performanslarına ev sahipliği yaptı. Festival, saat 20.00’de kortej yürüyüşüyle başladı. Renkli yöresel kıyafetleriyle Side sokaklarını dolduran dansçılar, müzikleri ve enerjileriyle izleyenlere görsel şölen sundu. Açılış törenine Manavgat Belediye Başkan Vekili Av. Mehmet Çiçek, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, oda başkanları, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı. 10 ülkeden 500 dansçı sahne aldı Kortejin ardından Türkiye, Meksika, Romanya, Ukrayna, Moldova, Kabardey-Balkar Cumhuriyeti, Rusya, Litvanya, Osetya Cumhuriyeti, Kazakistan ve Gürcistan’dan gelen ekipler, sahne performanslarıyla Side’de unutulmaz bir gece yaşattı. Toplam 13 grup ve 500 katılımcıdan oluşan ekipler, ülkelerinin yerel ezgilerini ve geleneksel danslarını tarihi doku eşliğinde sergiledi. "Kültürlerin kaynaştığı kıymetli bir etkinlik" Açılışta konuşan Manavgat Belediye Başkan Vekili Av. Mehmet Çiçek, kültürel mirası yaşatmanın önemine değinerek şunları söyledi: "Medeniyetlerin izlerini taşıyan Side’de sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Amacımız, kentimizin doğal ve turistik güzelliklerinin yanı sıra kültürel zenginliğini de dünyaya tanıtmaktır. Halk Dansları Festivali, uluslararası dostluk bağlarımızın güçlendiği, kültürlerin kaynaştığı çok kıymetli bir etkinliktir." Festival, 11 Ekim Cumartesi akşamı da Side Antik Kenti’nde düzenlenecek sahne gösterileriyle devam edecek.
4. Alanya Tropikal Meyve Festivali başladı
11 Ekim 2025 Cumartesi - 10:15 4. Alanya Tropikal Meyve Festivali başladı Alanya Belediyesi’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Alanya Tropikal Meyve Festivali, eski Belediye Binası arkasında başladı. 3 gün sürecek festival, ilk günden vatandaşların yoğun ilgisini gördü. Alanya tarımını desteklemek, tropikal meyve üretimini artırmak ve uluslararası çapta tanıtmak amacıyla düzenlenen 4. Alanya Tropikal Meyve Festivali başladı. Üreticiler ve vatandaşlar festivale ilk günden yoğun ilgi gösterdi. Festivalin açılışında konuşan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, "Alanya’da tropikal meyve konusunda açık ve kapalı alanda azımsanamayacak bir üretim potansiyelimiz var. Bu konuda bizlere destek veren tüm paydaşlarımızla birlikte birçok yeni tropikal meyve ekonomiye dönmüş durumda. Coğrafi işaret konusunda da Alanya mangosu için müracaatlarımızı yapıyoruz. Zorlu bir üretim süreci geçiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde çıkan orman yangınında 286 üreticimizin alanları yandı" dedi. "Ürettiğimiz ürünleri sofraya getirmeliyiz" Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eray Erdem de açılış programındaki konuşmasında, "Göreve geldiğimizden bu yana Alanya adına yapılan her türlü çabaya destek verdik. Bu festivale de paydaş olmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. Tarım sektörü Alanya için çok önemli. Bizler keçiboynuzunun tescilini yaptık ve güzel bir lansmana imza attık. Keçiboynuzundan üretilmiş olan onlarca gıda var. Biz Alanya’da ürettiğimiz tarım ürünlerini sofraya getirmek adına da girişimlerde bulunmalıyız. Üretimleri planlı programlı bir hale getirmeliyiz. Festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. "Belediye olarak üreticilerimizin yanındayız" Alanya Belediye Başkan Vekili Haydar Uyar, tropikal ürünlerin yetiştiği alan itibarıyla bölgeye uygun olduğunu belirterek, "Bizim su imkanlarımız biraz kısıtlı. Bu anlamda planlamaya çok ihtiyacımız var. Muz ve avokado ile başlayan tropikal ürünlerimiz 40 çeşidin üzerine çıktı. Bunları ekonomiye döndürebilmek adına bu festival gibi çalışmalar yapıyoruz. Buraya gelen şeflerimiz tropikal meyvelerin sadece kabuğu soyulup yenilen meyveler değil, her alanda kullanılan ürünler olduğunu bizlere gösteriyorlar. Tüm bu organizasyonun ana kaynağı üreticilerimiz ve onlara sonsuz teşekkür ediyoruz. Alanya Belediyesi olarak her zaman yanlarında olacağımızı bilmelerini istiyoruz. Katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Her geçen yıl biraz daha büyüterek festivalimizi devam ettirelim. Bu bizim ticaretimize, kent yaşamımıza yansısın" ifadelerini kullandı. "Tarım ve turizm birlikte büyümeli" CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ise böyle güzel bir festivalde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Alanya’mız tarım, turizm ve tarihi geçmişi olan bir şehir. Böyle değerli ve önemli bir coğrafyadayız. Antalya’mız dünyaya açılan bir pencere ve Alanya’da en önemli değerlerimizden. Turizm üzerinden dünyaya açılıyoruz ama bunu destekleyecek yan faktörlerden en önemlisi tarım. Turizm ve tarım birlikte büyüdüğü takdirde daha yararlı daha faydalı olacak. Yurt dışından gelen misafirlerimizin tüm ürünleri burada bulduğunu görüyoruz. Doğru bir planlama ile dünyanın en önemli tarım şehirlerinden birisi haline gelebiliriz. Çiftçinin bir dönem kazandığını ertesi dönem ekerken zarar ettiği bir planlama değil, sağlıklı bir planlama ile hangi ürünün ne çeşit ve ne kadar alanda ekileceğinin planlanmasına ihtiyaç var. Tropikal meyvelerimiz çiftçilerimizin de önemli bir gelir elde edeceği ürünler haline geldi. Üreticilerimiz desteklenmeli ve onlara sahip çıkmalıyız. Bu etkinliği düzenleyen, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burada bir farkındalık oluşturmuş" dedi. "Festival şehrimize hayırlı olsun" Açılış programında son olarak Alanya Kaymakamı Şakir Öner Öztürk bir konuşma gerçekleştirdi. Kaymakam Öztürk, "Alanya’mız için turizm kadar önemli olan tropikal tarımın, katma değerli ürünlere dönüştürülmesini çok kıymetli buluyoruz. Ürünleri sadece taze olarak değil, işlenmiş ve paketlenmiş halde sunmak büyük bir önem taşıyor. Coğrafi işaret alan keçiboynuzunda yakalanan başarının tropikal meyvelerde de yakalanacağına inanıyorum. Festivalin şehrimize ve üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, Alanya’mızın tarımı için gereken tüm desteği sağlayacağız" diye konuştu. Ünlü şefler sahne aldı Festivalin ilk gününde ünlü şefler sahnede hünerlerini sergilediler. Festival sahnesinin ilk konuğu ‘Tropikal Meyveli Dip Sosları Atölyesi’ ile yeni Alanyalı Şef Elena Vorontsova oldu. Muhteşem tarifleri ile izleyicilerle buluşan Şef Vorontsova’ya Başkan Danışmanı Faruk Konukçu teşekkür ederek, plaket takdim etti. 4. Alanya Tropikal Meyve Festivali, lezzetli bir söyleşiye de ev sahipliği yaptı. Keçiboynuzu unlu ekmekler ve kurabiyeler yapan Şef Nevin Us ile Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, keçiboynuzu kalıntıları üzerine söyleşi gerçekleştirdiler. Festivalde Alanya’nın kadın üreticileri Mürvet Kocaman, Zeynep Başusta Uysal, Merve Başusta, Dilber Özsoy Okur, Ayşe Mecek, Dursun Kirpi ve Feride Akçocuk ise tüm kadınlara cesaret verecek hikâyelerini ’Tarımın Kadın Yıldızları’ panelinde anlattı. Başkan Danışmanı Nazmi Zavlak, konuklara teşekkür ederek, hediye takdim etti. MasterChef ana kadro şefi İlhan Karabulut, festivalde tropikal meyveli karides tabağı hazırladı. Deniz ürünleri ve tropikal tatların buluştuğu lezzet şöleni izleyiciler tarafından çok beğenildi. En ağır avokado 633 gram Geleneksel hale gelen En Ağır Alanya Avokadosu Yarışması da festivalin ilk günü gerçekleştirildi. Fuerte cinsi avokadoların yer aldığı yarışma kıyasıya bir mücadeleye sahne oldu. Yarışmada üçüncü 537 gramlık avokadosu ile Ahmet Çelik olurken, ikinci 539 gramlık avokadosu ile Saadettin Koç oldu. En ağır avokado ödülü ise 633 gram ile Ferhan Türkyılmaz’ın oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödüllerini Belediye Başkan Danışmanı Faruk Konukçu, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ve Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen verdi. Festivalin açılışına Alanya Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, CHP Parti Meclisi Üyesi Şengül Yeşildal, CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Alanya Belediye Başkan Vekili Haydar Uyar, Gazipaşa Belediye Başkan Vekili Selçuk Özdemir, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Hüseyin Direk, CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir, CHP Gazipaşa İlçe Başkanı Fahri Oğuz, belediye başkan yardımcıları ve danışmanları, Belediye Meclis üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, ALTSO Başkanı Eray Erdem ile dernek, oda ve vakıf temsilcileri katıldı.
Kepez Belediyesi’nden gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı
10 Ekim 2025 Cuma - 17:21 Kepez Belediyesi’nden gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı Kepez Belediyesi’nin düzenlediği deprem, yangın ve tahliye tatbikatı gerçeğini aratmadı. Senaryo gereği 5.1’lik depremde çıkan yangında mahsur kalan ve deprem anında kaçarken yaralanan personel ekipler tarafından kurtarıldı. Antalya Körfezi açıklarında 12 kilometre derinlikte gerçekleşen 5.1 büyüklüğündeki deprem senaryosuna göre yapılan tatbikat gerçeğini aratmadı. Kepez Belediyesi’nin ana hizmet binasında Afet İşleri Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen deprem, yangın ve tahliye tatbikatı saat 10.00’da başladı. Deprem anını canlandırmak amacıyla binada sesli uyarı yapıldı. Yaklaşık 20 saniye süren sarsıntı süresince personel ve bina içerisindeki vatandaşlar, güvenli gördükleri noktaların yanında korunmaya çalıştı. Sarsıntının bitimiyle binanın tahliyesi gerçekleştirildi. Personel ve vatandaşlar, acil çıkış kapılarından kontrollü şekilde bina dışına çıkarıldı. Tahliyenin ardından toplanma alanında birim çalışanlarının sayımı yapıldı. Depremde bayılan ve yaralanan personele sağlık ekiplerince olay yerinde ilk müdahale yapıldı. Yaralılar, sedyelerle binadan güvenli bir şekilde tahliye edilerek, ambulansa taşındı. Kurtarma çalışmaları, Kepez Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (KEPAT) ve Acil Durum ekibince başarıyla yürütüldü. Tatbikat kapsamında ayrıca bina içindeki yemekhane katında çıkan yangın senaryosu da uygulandı. Yangın, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirildi. Kepez Belediyesi ekipleri ilk müdahaleyi yangın söndürme tüpleriyle gerçekleştirdi. Ardından olay yerine ulaşan Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı merdivenli itfaiye aracı ile binanın en üst katında mahsur kalan bir personel kurtarıldı. Tatbikat süresince muhtemel bir afet durumunda yapılması gerekenler, uygulamalı olarak hem personele hem de vatandaşlara aktarıldı. Kepez Belediyesi Afet İşleri Müdürü Hatice Yıldırım, tatbikat sonrası yaptığı açıklamada, "Belediyemizde Afet İşleri Müdürlüğümüz koordinasyonun da deprem, yangın ve tahliye tatbikatı gerçekleştirdik. Personellerimizin ve vatandaşlarımızın böyle bir acil durum ve afet olması durumunda reaksiyonunu görmek, müdahale ve mücadelede nasıl baş edileceğini göstermek amacıyla böyle bir tatbikat gerçekleştirdik. Tatbikatımız başarılıydı. Senaryo gereği yapılan uygulamaların hepsi tamamıyla başarılı bir şekilde sonuçlandı" dedi. "Doğal afetlere karşı bilinçlenmeliyiz" Kepez Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Vahap Alagöz de, "Tatbikat sırasında sağlık işleri olarak, içeride yaralı bulunan bir çalışanımızın tahliyesine katkıda bulunduk. Ve ilk müdahalesini yaparak çalışanımızı ambulansa alarak, tedavi için hastaneye gönderdik. Bu yapılan uygulamaların ana amacı ise doğal afetlere karşı insanlarımızı bilinçlendirmek ve personelimizi böyle duruma hazırlamak" diye konuştu. Depremde farkındalık Kepez Belediyesi Arama Kurtarma ekip lideri Murat Katıtaş ise, "Ekibimizle birlikte senaryo gereği bugün deprem ve yangında arama, kurtarma eğitimi faaliyeti icra ettik. Bugünkü tatbikatta farkındalığın olumlu sonuçlarını gördük" dedi.
Kepez Belediyesi’nden gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı
10 Ekim 2025 Cuma - 17:09 Kepez Belediyesi’nden gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı Antalya Körfez açıklarında yaşanabileceği varsayılan 5.1 büyüklüğündeki deprem senaryosu, Kepez Belediyesi tarafından gerçeği aratmayan bir tatbikatla hayata geçirildi. Belediye binasında gerçekleştirilen deprem, yangın ve tahliye tatbikatında bina güvenli bir şekilde boşaltıldı. Tatbikat kapsamında çıkan yangın ekipler tarafından başarıyla söndürüldü. Yangında mahsur kalan ve deprem anında kaçarken yaralanan personeller, ekiplerce güvenli bir şekilde kurtarıldı. Kepez Belediyesi, olası depremlere karşı hazırlıklı olmak amacıyla belediye hizmet binasında kapsamlı bir deprem tatbikatı gerçekleştirdi. Antalya Körfezi açıklarında, 5.1 büyüklüğünde ve 12 kilometre derinlikte meydana geldiği varsayılan bir deprem senaryosuna göre yapılan tatbikat, gerçeğini aratmadı. Ana hizmet binasında, Afet İşleri Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen deprem, yangın ve tahliye tatbikatı saat 10.00’da başladı. Deprem anını canlandırmak amacıyla binada sesli uyarı yapıldı. Yaklaşık 20 saniye süren sarsıntı süresince personel ve bina içerisindeki vatandaşlar, güvenli gördükleri noktaların yanında hedef küçülterek korunmaya çalıştı. Sarsıntının bitimiyle birlikte Acil Durum Sorumlusu’nun yönlendirmesiyle binanın tahliyesi gerçekleştirildi. Personel ve vatandaşlar, acil çıkış kapılarından kontrollü şekilde bina dışına çıkarıldı. Tahliyenin tamamlanmasının ardından toplanma alanında birim çalışanlarının sayımı yapıldı. Senaryo gereği, deprem anında bayılan ve yaralanan personellere sağlık ekipleri tarafından olay yerinde ilk müdahale yapıldı. Yaralılar, sedyelerle binadan güvenli bir şekilde tahliye edilerek, ambulansa taşındı. Kurtarma çalışmaları, Kepez Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (KEPAT) ve Acil Durum Ekibi tarafından başarıyla yürütüldü. Tatbikat kapsamında ayrıca, bina içindeki yemekhane katında çıkan yangın senaryosu da uygulandı. Yangın, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirildi. Kepez Belediyesi Söndürme Ekibi ilk müdahaleyi yangın söndürme tüpleriyle gerçekleştirdi. Ardından olay yerine ulaşan Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı merdivenli itfaiye aracı ile binanın en üst katında mahsur kalan bir personel kurtarıldı. Tatbikat süresince, olası bir afet durumunda yapılması gerekenler uygulamalı olarak hem personele hem de vatandaşlara aktarıldı. "Deprem, yangın ve tahliye tatbikatı" Kepez Belediyesi Afet İşleri Müdürü Hatice Yıldırım, tatbikat sonrası yaptığı açıklamada "Belediyemizde Afet İşleri Müdürlüğümüz koordinasyonun da deprem, yangın ve tahliye tatbikatı gerçekleştirdik. Personellerimizin ve vatandaşlarımızın böyle bir acil durum ve afet olması durumunda reaksiyonunu görmek, müdahale ve mücadelede nasıl baş edileceğini göstermek amacıyla böyle bir tatbikat gerçekleştirdik. Tatbikatımız başarılıydı. Senaryo gereği yapılan uygulamaların hepsi tamamıyla başarılı bir şekilde sonuçlandı" dedi. "Doğal afetlere karşı bilinçlenmeliyiz" Kepez Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Vahap Alagöz de, deprem, yangın ve tahliye tatbikatını değerlendirdi; "Tatbikat sırasında sağlık işleri olarak, içeride yaralı bulunan bir çalışanımızın tahliyesine katkıda bulunduk. Ve ilk müdahalesini yaparak çalışanımızı ambulansa alarak, tedavi için hastaneye gönderdik. Bu yapılan uygulamaların ana amacı ise; doğal afetlere karşı insanlarımızı bilinçlendirmek ve personelimizi böyle duruma hazırlamak" diye konuştu. Depremde farkındalık Kepez Belediyesi Arama Kurtarma Ekip Lideri Murat Katıtaş, "Ekibimizle birlikte senaryo gereği bugün deprem ve yangında arama, kurtarma eğitimi faaliyeti icra ettik. Bugünkü tatbikatta farkındalığın olumlu sonuçlarını gördük" dedi. (BLT-