Yerel Haberler
Antalya
Alanya’da engeller sanatla aşıldı 11 Mayıs 2026 Pazartesi - 18:17:49 Alanya’da 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen "Hayalden Tuvale Karma Resim Sergisi" Alanya Kültür Merkezi’nde açıldı. Alanya Belediyesi Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi El Sanatları Atölyesi tarafından hazırlanan sergide özel bireyler, duygu, hayal ve yaşam mücadelelerini tuvale yansıttı. Alanya Belediyesi Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi El Sanatları Atölyesi tarafından hazırlanan Hayalden Tuvale Karma Resim Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan Görsel Sanatlar Öğretmeni Ayşegül Macar Koçak, sanatın bireylerin kendini ifade etmesindeki önemine dikkat çekerek, ortaya konan eserlerin her birinin özel bir hikaye taşıdığını vurguladı. Belediye Başkan Danışmanı Faruk Konukçu ise sanatın engelleri aşmadaki gücüne işaret ederek, "Sanatın dili evrenseldir; sınır tanımaz, engel tanımaz. Buradaki her eser bir umudu, bir mücadeleyi ve güçlü bir yaşam duruşunu temsil ediyor" ifadelerini kullandı. Başkan Danışmanı Konukçu, göreve geldikleri günden bu yana erişilebilir ve eşit bir yaşam için çalıştıklarını belirterek, engelsiz şehir vizyonunun sadece fiziksel değil, sosyal ve kültürel alanları da kapsadığını dile getirdi. Konukçu ayrıca, Alanya Belediyespor bünyesinde kurulan Tekerlekli Sandalye Tenis Takımı’nın da başlangıcının yapıldığını duyurarak, sportif erişilebilirlik konusunda önemli bir adım attıklarını ifade etti. Düzenlenen kısa gösteri maçına da katılan Konukçu büyük alkış aldı. Sergi 5 gün açık kalacak Konuşmaların ardından serginin açılış kurdelesi kesildi. Tuvale yansıtılan eserler, ziyaretçiler tarafından büyük ilgiyle incelendi. Katılımcılar, her tablonun ardındaki emeği ve yaşam hikayesini yakından hissetme fırsatı buldu. Etkinliğe ayrıca Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Grubu da çaldıkları eserlerle renk kattı. 5 gün boyunca açık kalacak olan serginin açılışına Belediye Başkan Danışmanları Faruk Konukçu ve Nazmi Zavlak, Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve vatandaşlar katıldı.
Milletvekili Köse: "Antalya artık idari davalar için Konya’ya gitmeyecek"
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 13:48 Milletvekili Köse: "Antalya artık idari davalar için Konya’ya gitmeyecek" Antalya, Diyarbakır ve Kayseri’de yeni Bölge İdare Mahkemeleri kurulmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. AK Parti Antalya Milletvekili Avukat Mustafa Köse, "Bölge İdare Mahkemesi artık Antalya’da olacak, hemşehrilerimiz Konya’ya gitmek zorunda kalmayacak. Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nin hayırlı olmasını diliyoruz" dedi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Antalya, Diyarbakır ve Kayseri’de yeni Bölge İdare Mahkemeleri kurulmasına karar verildi. Böylece Türkiye genelindeki Bölge İdare Mahkemesi sayısı 9’dan 12’ye yükseldi. Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nin yargı çevresi Antalya, Burdur ve Isparta olarak belirlendi. Yeni kurulacak mahkemede; Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı, Başkanlar Kurulu, 8 İdari Dava Dairesi, 1 Vergi Dava Dairesi ve Adalet Komisyonu yer alacak. "Bundan böyle artık avukatlarımız ve hemşehrilerimiz" Kararla ilgili açıklama yapan AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleri, Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’un organizasyonuyla Antalya Bölge İdare Mahkemesi kurulması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Bundan böyle artık avukatlarımız ve hemşehrilerimiz, Bölge İdare Mahkemesi’ndeki davalar ve işlemler için Konya’ya gitmek zorunda kalmayacak" dedi. "Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nin hayırlı olmasını diliyoruz" Köse, uzun süredir mücadele ettikleri bu gelişmenin hem hukuk camiası hem de vatandaşlar açısından büyük bir kazanım olduğuna dikkat çekerek, "Burdur ve Isparta’nın da bağlı olacağı Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nin hayırlı olmasını diliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Diyarbakır ve Kayseri’de de kurulacak yeni Bölge İdare Mahkemeleriyle birlikte, Türkiye’de idari ve vergi yargılamalarının daha kısa sürede sonuçlanması ve bölgesel erişimin kolaylaşması hedefleniyor. Ayrıca Diyarbakır’da 2. Vergi Mahkemesi de kuruldu.
Kemer’de yabancı uyruklu kadınlar belediye ile birlikte poşetler dolusu çöp topladı
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 13:44 Kemer’de yabancı uyruklu kadınlar belediye ile birlikte poşetler dolusu çöp topladı Kemer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ekipleri ve Kemer’de yaşayan yabancı uyruklu kadınlar, Beldibi Mahallesi Saklı Koy ve ormanlık alanda temizlik yaptı. Kısa süre içerisinde poşetler dolusu çöpün toplandığı etkinlik sonrası açıklama yapan Başkan Yardımcısı Semih Top, "Vatandaşlarımızın çevre temizliği konusunda daha dikkatli ve duyarlı davranması gerekiyor. Bu konuda vatandaşlarımızı ve çocuklarımızı bilgilendirmek için önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İlçemizde yaşayan yabancı uyruklu kadınların çevre temizliğine gösterdiği duyarlılığa teşekkür ediyorum" dedi. Kemer Belediyesi Veteriner İşleri ile Kemer Belediyesi Afet İşleri Müdürü Fevzi Uzun, temizlik etkinliği sırasında bulduğu bir kediyi alarak Kemer Belediyesi Hayvan Barındırma Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürüp tedavi altına aldı. Beldibi Mahallesi’nde yer alan Saklı Koy ve ormanlık alanda yapılan temizlik etkinliğine, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Semih Top, Kemer Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Serap Minta, Kemer Belediyesi Veteriner İşleri ile Kemer Belediyesi Afet İşleri Müdürü Fevzi Uzun, Kemer Belediyesi Çevre Mühendisi Gizem Gökdemir, Kemer Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Sorumlusu Arzu Erkan Dursun katıldı.
Muratpaşa’dan yabancılara Türkçe Konuşma Kulübü
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 10:32 Muratpaşa’dan yabancılara Türkçe Konuşma Kulübü Antalya’da üç yıldır yaşayan Rus Anna Çetin, Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlediği Türkçe Konuşma Kulübü için duygularını "Türkçe kelimeler sevgi için çok güzel. Aşkım, hayatım, birtanem. Çok seviyorum Türkçeyi" sözleriyle dile getirdi. Muratpaşa Belediyesi Kadın Aile Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Türkçe Konuşma Kulübü’nde yabancı uyruklu ilçe sakinlerine Türkçe konuşma pratiği yapılırken katılımcılar aynı zamanda birbirleriyle sosyalleşme ve kültürel etkileşimde bulunma imkanı da sağlıyor. Eğitmen Özgür Akıncı, Amerika, Kosta Rika, Romanya, Rusya gibi çeşitli milletlerden katılımcıların kulüp çalışmalarında bir araya geldiğini söyledi. "Dünyayı gezmiş gibi oluyorum" diyen Akıncı, farklı kültürlerin bir arada yer almasının dersleri de keyifli hale getirdiğini söyledi. Akıncı, ayrıca ilk çalışmalarda birkaç kelime Türkçe kelime bilen katılımcıların şu an kendilerini ifade edebilecek düzeye geldiklerini de sözlerine ekledi. Katılımcılardan Fizyoterapist Jana Baykal, "Burada Türkçeyi öğreniyorum. Türkçeyi seviyorum. Öğretmenimiz de bu konuda çok iyi" dedi. Üç yıldır Antalya’da yaşadığını söyleyen Anna Çetin ise Türkçe Konuşma Kulübü’nü çok sevdiğini söyledi. "Türkçe kelimeler sevgi için çok güzel. Aşkım, hayatım, birtanem Çok seviyorum Türkçeyi" diye konuştu. Alyazma Danışma Merkezi’nde geçekleşen Türkçe Konuşma Kulübü, çarşamba ve cuma günleri 13.30’da toplanıyor.
Akdeniz Film Yapım Festivali ödül töreni ile son buldu
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 10:27 Akdeniz Film Yapım Festivali ödül töreni ile son buldu Akdeniz Üniversitesi ile Akdeniz Film Yapım ve Tanıtım Derneği iş birliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen Akdeniz Film Yapım Festivali ödül töreni ile sona erdi. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde düzenlenen Akdeniz Film Yapım Festivali, dört gün boyunca sinemaseverler, söyleşilerden film gösterimlerine, atölyelerden eğitimlere kadar dolu dolu bir programla bir araya geldi. "Bir grup genç olarak yola çıktık" Açılış konuşmasını yapan Festival Direktörü Doğacan Aktaş, "10 yıl önce Antalya’nın ışığına ve dokusuna inanan genç sinemacılar olarak yola çıktık. İstanbul’a gitmek yerine bu topraklarda kalmayı seçtik. Ev ya da araba değil, tüm yatırımımızı sinemaya ve Batı Akdeniz’e yaptık. Antalya’yı yeni bir sinema merkezi yapmak için heyecanla çalışıyoruz." dedi. Aktaş, Akdeniz Üniversitesi başta olmak üzere festivalin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. 90 proje arasından 6 film ödül aldı Festival kapsamında düzenlenen proje yarışmasına toplam 90 başvuru alındı ve bu başvurular arasından 10 finalist proje belirlendi. Finalist projeler kapanış ve ödül töreninde ödüllerini aldı. Yaşam boyu onur ödülü Erdoğan Engin’e verildi Festivalde Yaşam Boyu Onur Ödülünü Çöpçüler Kralı, Hababam Sınıfı, Canım Kardeşim filmlerinin görüntü yönetmeni Erdoğan Engin, Festival Direktörü yönetmen Doğacan Aktaş’ın elinden aldı. Birincilik ödülü Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan tarafından Down filmiyle Yasin Dağlı’ya verildi. İkincilik ödülünü Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen tarafından Domuzların Ardından filmiyle Ramazan Arslan’a verildi. Üçüncülük ödülü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sayman Murat Totoş tarafından Sonsuz filmiyle Gürkan Aygün’e verildi. Dördüncülük ödülünü, Yönetmen Mehmet Aksın’ın elinden İçimdeki Çığlık filmiyle Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Merve Ünal aldı. Beşincilik ödülünü Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Okan Yavuz, Tozlu: Geçmişi Muhafaza Edenler filmiyle Alperen Bezci kazandı. Festivalin altıncılık ödülünü Yönetmen İdil Berk’e Şans filmiyle ödülünü Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu verdi. Alanında uzman isimler deneyimlerini paylaştı Etkinlik programında; Ozan Sihay ve Onur Naci Öztürkler’in katılımıyla dijital içerik üretimi ve izleyici kitlesinin önemi üzerine "Lokalizasyonun Sonu" paneli; yönetmen Harun Korkmaz’ın TRT yapımlarına dair oluşturma sürecini aktaracağı "Klaket" ve "Harman Yeri" söyleşileri ve "Gibi" ve "Kara Kenan" dizileriyle tanınan Onur Uzun’un anlatımıyla "Yönetmenin Estetik Tercihleri ve Film Dili" başlıklı eğitim yer aldı. Ayrıca Ruteba Doğan, Barış Aydoğdu ve Betül Tarıman’ın katılımıyla "Sinema, Şiir ve Edebiyat" başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Ödül töreni ile son bulan Akdeniz Film Yapım Festivali Ödül Törenine Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seçil Deren Van Het Hof, Festival Direktörü yönetmen Doğacan Aktaş, Festival Danışmanı İpek Tuzcuoğlu, Ana jüri kadrosunda bulunan Ömer Faruk Sorak, Mehmet Aksın, İnanç Telci, Kırgız yönetmen Ruslan Akun ve Mehmet Özgür de katıldı.