Yerel Haberler
Batman
Batman’da dolu yağışı çilek bahçelerini vurdu
14 Mayıs 2024 Salı - 15:51 Batman’da dolu yağışı çilek bahçelerini vurdu Batman’ın Sason ilçesinde etkili olan dolu yağışı, çilek bahçelerinde büyük zarara yol açtı. İlçede dün akşam saatlerinde sağanak yağışın ardından Demetevler, Kelhasan, Yeniköy, Karameşe köyleri ve civar köylerinde etkili olan dolu yağışı, hasat aşamasında olan çilek bahçelerinde büyük zarara neden oldu. Çilek bahçelerinin tam verim döneminde olması nedeniyle zararın büyük olduğunu belirten üreticilerinden Ahmet Taşdemir, bahçede bulunan çileklerin büyük oranının toplanamaz hale geldiğini söyledi. Dün akşam saatlerinde ilçede etkili olan yoğun yağışlar ve etkili olan dolu yağışı nedeniyle çileklerin yüzde 70’inin heba olduğunu ifade eden Taşdemir, "Bu yıl çok yağış gördük. Bu çilekler ekmek kapımızdır. Bu bahçelerde çalışan işçilerimiz de vardı. Yağışlar yarım saat sürdü. Ürünlerimiz koparma döneminde olduğu için hasarımız çok oldu. İlçede yaklaşık 800 dekarlık alan etkilendi. Yetkililerden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu. Yaşanan kısa süreli dolu yağışının beklenenin çok üzerinde ve şiddetli olduğu için büyük zarara yol açtığını aktaran Hasan Erdem ise "Çileklerimizin ilk verimini çok etkiledi. Yara alan çileklerin güneş ile birlikte tamamen çürümesi bekleniyor. Şu an da çilek bahçelerinde yüzde 90’a varan bir hasar var. Hasar alan, olgunlaşan çileğin tümünü dökmek zorunda kaldık" diye konuştu. Yaklaşık 5 dekarlık alanda dolu nedeniyle 3 ton çileğin heba olduğunu söyleyen Mahsun Erdem, "Sezon başı olması münasebetiyle çilek bahçelerinin verim dönemi olduğu için zararımız çok oldu. Henüz sezon başındayız. Çilek toplamaya yeni başladık. Verimimizin tam olduğu bir dönem olması nedeniyle çilek bahçelerimizde zarar çok oldu. Yetkililerden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Klasik müzik dinleterek yumurta verimini 4’e katladı
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 23:06 Klasik müzik dinleterek yumurta verimini 4’e katladı Batman’da emekli olduktan sonra bahçesinde gezen tavuk beslemeye başlayan 70 yaşındaki Aziz Teymur, bir türlü yumurta verimi alamadığı tavuklarına klasik müzik dinleterek verimi 4’e katladı. Batman’da çalıştığı kurumdan emekli olduktan sonra Kuyubaşı Mahallesi’ndeki bahçeli evinde yaşamını sürdüren ve mahallenin “Aziz dedesi" olarak tanınan Aziz Teymur, toprakla meşgul olup tavuk yetiştiriciliği yaparak emekliliğini yaşamaya karar verdi. Satın aldığı 30 köy tavuğundan uzun bir süre yumurta verimi alamayan Teymur, çözüm arayışına girdi. Veteriner hekimlere danışan, farklı hayvan ilaçları kullanan ve farklı yem çeşitlerine rağmen yumurta alamayan Teymur, bu kez internet sitelerine girerek çözüm aramaya başladı. Bir internet sitesinde ineklerine klasik müzik dinleterek süt verimini artıran çiftçinin haberine denk gelen Teymur, tavuklarına da klasik müzik dinletmeye karar verdi. Bir süre sonra tavuklarında değişim fark eden Teymur, yumurta sayısında da artış olduğunu gözlemledi. 10 günde üç olan yumurta sayısının 12’ye çıktığını gören Teymur, tavuklara dinlettiği klasik müzik repertuvarını genişletmeye başladı. Teymur, şimdi tavuklarına Beethoven, Mozart dinleterek verimi daha da artırmayı hedefliyor. İHA muhabirine açıklamada bulunan Teymur, artık emekliliğin keyfini çıkartmaya başladığını söyledi. Klasik müzikle verimi artırdığını belirten Teymur, "Daha önce tavukların yumurtlamasından verim alamıyordum. İnterneti araştırırken klasik müzik dinleterek daha çok verim aldıkları bir habere rast geldim. Hem süt veren hayvanlarda hem de diğer hayvanlarda olduğunu görünce denemeye karar verdim. 10 gündür bu müziği dinletiyorum. Bu müzikle beraber tavuklarda hem bir rahatlama oldu hem de yumurta verimini artırdı” dedi. 3 yumurtadan 12’ye çıktı Teymur, artık her sabah keyifle kümese gittiğini söyledi. Daha önce 30 tavuktan günde 2-3 tane yumurta alırken, bunun 12-13’e kadar çıktığını belirten Teymur, “30 tavuğum vardı, günde 2-3 tane yumurta alıyordum ama şimdi 12-13 adet yumurta almaya başladım. Klasik müzik, Mozart, Beethoven gibi müzikler dinletiyorum artık” diye konuştu.
Batmanlı iş adamı Ekremoğlu, Anneler Günü’nü kutladı
12 Mayıs 2024 Pazar - 13:38 Batmanlı iş adamı Ekremoğlu, Anneler Günü’nü kutladı Batmanlı iş adamı Esat Ekremoğlu, yayımladığı mesajla Anneler Günü’nü kutladı. Dünyanın neresinde olursa olsun hayatın en ağır yükünü omuzlarında taşıyan annelerin evlatlarına en iyi yaşamı sağlayabilmek için büyü çaba sarf ettiğine dikkat çeken iş adamı Esat Ekremoğlu, son nefeslerine kadar çocuklarının her türlü sorumluluğunu üstlenen, iyi ve kötü günlerinde yanlarında olan, çocuklarını canından bir parça olarak gören annelerin haklarını asla ödeyemeyeceklerini söyledi. "Anneler sadece evlatlarını dünyaya getirmekle kalmazlar, aynı zamanda bir toplumu oluştururlar" diyen Ekremoğlu, şöyle konuştu: "Milletleri millet yapan, bizleri birbirimize kenetleyen değerlerin yaşatılmasında, kültürümüzün, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılmasında en büyük pay annelerimize aittir. Dünyanın neresinde olursa olsun, hangi sosyal statüde yaşarsa yaşasın tüm anneler yüreklerinde taşıdıkları merhamet, iyilik, güzellik, sabır, adalet ve eşitlik gibi erdemlerle hayatlarımıza ışık tutmaktadır. Sevginin en büyük kaynağı, sınırsız hoşgörü karşılıksız emek ve inanılmaz özveriyle bizleri dünyaya getiren ve en iyi biçimde yetiştirilmemizi sağlayan hakları hiçbir zaman ödenemeyen annelerimizdir. Ben bu vesile ile başta şehitlerimizin anneleri olmak üzere tüm annelerimizin Anneler Günü’nü kutluyorum.”