Yerel Haberler
Bilecik
26 Nisan 2026 Pazar - 11:26 AK Parti’li belediyeden CHP’li vekillere mehterli gönderme Gaziantep’te CHP’li vekillerin mehter marşı sırasında sırtlarını dönmelerinin ardından, Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde mehter gösterisi düzenlendi. Gaziantep’te CHP’lilerin mehter marşı gösterisi sırasında çocuklara sırtını dönerek gerçekleştirdiği protesto kamuoyunda tartışma oluştururken, Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde mehter gösterisi yapıldı. Düzenlenen etkinlikte caddeler, sokaklar ve ilçe meydanı mehter marşlarıyla yankılandı. AK Parti’li Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin’in öncülüğünde gerçekleştirilen programda, Bozüyük Osmanlı Mehter Takımı sahne aldı. İlçe meydanında yapılan gösteriye vatandaşlar katıldı. Mehter takımının performansı vatandaşlar tarafından ilgiyle izlenirken, bazı vatandaşlar cep telefonlarıyla gösteriyi kayıt altına aldı. Etkinlikte yer alan çocuk mehteranlar da izleyicilerden ilgi gördü. Öte yandan, mehter geleneğinin geçmişteki örnekleri arasında, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışında Bozüyük Mehter Takımı’nın Ankara’da törenlere katıldığı bilgisi yer alıyor. "Sırtını ecdadına dönenlere inat biz yüzümüzü tarihimize, gönlümüzü bu şanlı mirasımıza çeviriyoruz" Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, "Tarihini inkar edenlerin geleceğini inşa etmesi mümkün değildir. Sırtını ecdadına dönenlere inat biz yüzümüzü tarihimize, gönlümüzü bu şanlı mirasımıza çeviriyoruz. 700 yıl dünyaya hükmetmiş Osmanlı Devleti’nin kurucusu Ertuğrul Gazi’den bu yana gelen, şanlı ecdadımıza, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, tüm şehitlerimize, gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Milletlin değerleri ile kavga edenlere bu meydanlardan en güçlü cevabı vakarla, gururla Bozüyük mehteran ekibimizle veriyoruz. Bozüyük mehteran ekibimiz 1920 yılında gazi meclisimizin açılışında ilk defa Bozüyük’te kurularak orada mehteran gösterisi yapmışlardır. Bugün ise gazi meclisimizde mehteran gösterisi yapan Bozüyük mehter ekibimizle 23 Nisan egemenlik bayramında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği çocuk bayramında mehter gösterisi yapan çocuklarımızın o günkü duygularında, o günkü coşkularında sırtını dönenlere inat çocuk mehteranlarımızla birlikte geleceğimize mirasımıza sahip çıkmak için birlikte cevap vermek için buradayız" dedi.
26 Nisan 2026 Pazar - 10:25 Bilecik Şehirlerarası Otobüs Terminali hem vatandaşları hem de esnafı canından bezdirdi Bilecik’te 2022 yılında alçı tavanı çöken Şehirlerarası Otobüs Terminali’ni her yağan yağmurun ardından suların basması hem vatandaşları hem de esnafı canından bezdirdi. Medine Tren Garı’ndan esinlenerek dönemin Belediye Başkanı Selim Yağcı tarafından 2017 yılında Bilecik kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta 12 milyon lira harcanarak yapılan Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde tavanın akmasına yıllardır çözüm bulunamadı. Geçtiğimiz günlerde yağan sağanak yağmur sonrası tavanı yediden akarken, terminal esnafı suların aktığı yerlere kovalar koyarak önlem aldılar. Her yağan yağmurun ardından suların basması hem vatandaşları hem de esnafı canından bezdirdi. "Burası bir kenttin simge yapılarından bir tanesi" Yolcu bekleme alanlarında soğuktan üşüyen yolcular bu duruma tepki gösterirken, "Böyle bir otogar daha hayatımızda görmedik. Tavanı çökmüş, yağmur yağıyor sular içeri giriyor. Merdivenler su almaktan artık yeşillenmiş, duvarlar kabarmış. Buraya yıllardır bir bakım dahi yapılmamış. Burası bir kenttin simge yapılarından bir tanesi. Medine Tren Garı’ndan esinlenerek yapılmış bir yer. Yazık günah bir bina adeta çürüyor. Burayı bari kiraya versinler bir işe yarasın" dediler. Öte yandan Bilecik Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde yaşanan bu olumsuzluklar sonrası terminale otobüslerin girmek istemediği, yolcuların da molada inmedikleri gözlendi.
30 yıldır ramazan topu atıyor
13 Mart 2025 Perşembe - 11:08 30 yıldır ramazan topu atıyor Bilecik’te Osmanlı döneminden kalma 203 yıllık gelenek hala yaşatılırken her iftarda top sesiyle oruçlar açılıyor. Bilecik Belediyesi’nden emekli Mehmet Gezer, 30 yıldır hiçbir ücret almadan Bilecik’te ramazan topu geleneğini gönüllü olarak yaşatıyor. Bilecik Belediyesinin yaşattığı Ramazan topu geleneği, bu yıl da belediyeden emekli Mehmet Gezer tarafından ses bombasıyla yaşatılmaya devam ediyor. 1821 yılında Anadolu Hisarı’ndaki bir topun ateşlenmesiyle başlayan iftar topu geleneği yaşatılmaya çalıştığı anlatan Gezen, "Bu işi severek ve zevk alarak yapıyorum’’ yaptığı söyledi. 1995 yılından bu yana hiçbir ücret almadan ramazan topunu ezanla birlikte patlattığını söyleyen Gezer, sözlerine şöyle devam etti; "Ben burada işte top atarken çocuklar etrafıma toplanıyor. Amca ne zaman patlatacaksın, nasıl oluyor gibi sorular soruyor. Ben işte 3 dakika 5 dakika falan var diyorum. Onlar saymaya başlıyorlar. Bu da insana bir sevinç ve gurur veriyor. Yani bu işi herkes yapmaz. Ben bu işi severek yapıyorum" "Eskiden tekerlekli ramazan topuyla patlatıyorduk’’ Eski yıllarda tekerlekli ramazan topunun kullanıldığını hatırlatan Gezer, "Eskiden tekerlekli ramazan topu vardı. Onun meşakkati vardı. Yani yapması zordu. Çaput dolduruyorsun, iki metrelik tokmağı vardı. Doldurduğun çaputun içine iki kilogram barut dolduruyorsun. Yarım metreye yakın fitil takıyorsun. Bunun için çok meşakkati vardı. Onu bıraktık. Şimdi o dediğim ramazan topu belediyenin müzesinde sergileniyor. Ondan öncesi bir amca vardı. Semerci Mustafa amca vardı. O bıraktıktan sonra görev bana kaldı. Şimdiki ramazan topu daha kolay ve hafif. Atışı ve taşıması da kolay ve basit" dedi. ‘’30 yıl önce beni izlemeye gelenler şimdi çocukları ve torunlarıyla geliyorlar’’ ‘Akşam ezanına az kala geliyorum’’ ifadesini kullanan Gezer "Yani 1995 yılında beni izleyen çocuklar şimdi çoluk çocuğa karıştı. Şimdi onlar kendileri çocuklarını getiriyor. Hatta torunlarını getirenler var. Bu da bana ayrı bir mutluluk veriyor’’ şeklinde konuştu.