Yerel Haberler
Bingöl
Polisin en büyük destekçisi dedektör köpekler
31 Aralık 2023 Pazar - 09:24 Polisin en büyük destekçisi dedektör köpekler Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü’nün bünyesindeki hassas burunlu 2 köpek, narkotik ekipleriyle katıldıkları operasyon ve uygulamalarda uyuşturucuya geçit vermiyor. Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi bünyesinde bulunan “Cadı” ve “Bella” isimli hassan burunlu dedektör köpekler, uyuşturucuyla mücadele önemli görevleri üstleniyor. Narkotik ekiplerinin gerek operasyonlarında gerekse uygulamalarında gizli kahraman olan “Cadı” ve “Bella”, düzenli olarak eğitmenleri tarafından eğitim görüyor. Hassas burunları sayesinde en gizli yerlere türlü yöntemler kullanılarak saklanan uyuşturucuları kolayca bulan özel eğitimli köpekler, 2023 yılında kent genelinde katıldıkları operasyon ve uygulamalarda kilolarca uyuşturucunun ele geçirilmesine yardımcı oldu. 2023 yılında dedektör köpeklerin katılımıyla yapılan uygulama ve operasyonlarda yaklaşık 300 kilo uyuşturucu maddenin ele geçirildiği belirtildi. Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi’nde görevli İlhan Akça, “Şuan ilimizde 2 adet uyuşturucuyla mücadelede kullandığımız dedektör köpeğimiz bulunmaktadır. Köpeklerimizin cinsi Belçika kurdu ve Alman kurdudur. Köpeklerimizi 2 aylıktan itibaren yetiştirmeye başlanıp, 1,5 yaşından sonra illere sevk olunup illerde aramalarda kullanılır. İlimizde de çok sayıda operasyon, arama ve uygulamaya katıldılar. 2023 yılı içinde köpeklerimizin de katıldığı gerek operasyon gerekse uygulamalarda 300 kiloya yakın uyuşturucu madde yakalanmamız bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda da güvenlik güçleri olarak uyuşturucuyla mücadelemiz kararlılıkla sürecektir” şeklinde konuştu.
Bingöl’de 2023 yılında 800 kişiye Heimlich manevrası eğitimi verildi
30 Aralık 2023 Cumartesi - 13:12 Bingöl’de 2023 yılında 800 kişiye Heimlich manevrası eğitimi verildi Bingöl’de İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kamu kurumundaki personel ve vatandaşlar olmak üzere toplamda 800 kişiye Heimlich manevrası eğitimi verildi. Bingöl’de İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kamu kurumundaki personel ve vatandaşlara yönelik ilk yardım eğitimleri periyodik olarak devam ediyor. Bu çerçevede eğitim veren İl Sağlık Müdürlüğünde görevli ekip, hayat kurtaran Heimlich manevrası eğitimini hem kurum personellerine hem de isteyen vatandaşlara düzenli olarak veriyor. Boğaza cisim kaçma olayının her an olabileceğini belirten İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli eğitmen Başar Aktulun, amaçlarının Heimlich manevrasını herkese öğretebilmek olduğunu söyledi. Aktulun, ’’Amacımız kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan, sivil vatandaşlara ilk yardım hakkında bilgilendirme eğitimleri vermek. Bunların içinde heimlich manevrası var ve bizim için çok önemli. Bazen sosyal hayatımızda, ev hayatımızda, iş yerimizde yanımızdakinin soluk borusuna cisim kaçabilir. Bu cismi ilk yardım olarak nasıl çıkarabiliriz, hastamıza zarar vermeden nasıl çıkarabiliriz, bunun tekniklerini anlatıyoruz. 2023 yılı içerisinde kamu kurumlarında yaklaşık 600 kişiye bu eğitimi verdik. 200 sağlık çalışanımızı da hizmet içi eğitim programı kapsamında bu uygulamayı anlattık. Bu eğitimi herkesin bilmesi lazım. Çünkü bu olay hepimizin başına gelebilir” dedi. ’’Mantık akciğerin altında biriken havayı yukarı çıkarmak’’ Heimlich manevrasını anlatan Aktulun, “Heimlich manevrası nasıl uygulanır? Eğer birinin boğazına cisim kaçtıysa, zor öksürebiliyorsa, zor konuşabiliyorsa bu başlangıç basamağı kısmi tıkanıklıktır. Bu tür durumlarda ağzına içecek veya sıvı içirmeden, sırtına vurmadan öksürüğe teşvik ediyoruz. Cisim çıkmadıysa, hastanın bilinci kapandıysa ölüm korkusu başlayacak, eller boğaza istemsiz olarak gidecek. Bu tür durumlarda ne yapmamız lazım; önce biz sakin olacağız, çevre güvenliğini alacağız, daha sonra hastamızın sırtına geçeceğiz, hastamızın karın bölgesini kavradıktan sonra öne doğru eğeceğiz, 2 kürek kemiğinin arasına 5 defa süpürür tarzda vuracağız, kontrol edeceğiz cisim çıkmadıysa göbek deliğinin üst kısmına avucumuzun içine parmağımızı alarak içe ve yukarı doğru bası yapmamız lazım. Mantığımız, akciğerin altında biriken havayı yukarı çıkarmak ve o havayla birlikte cismin dışarı çıkmasını sağlamaktır” diye konuştu. İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki eğitime katılan vatandaşlardan Yunus Uçan ise ’’Heimlich manevrası hakkında eğitim verildi. Daha önce Heimlich manevrası hakkında bilgilerimiz vardı ama şimdi uygulamalı olarak eğitime katıldık. Çok güzel bir eğitim aldık ve tamamladık” şeklinde konuştu.
Bingöl’de 2023 yılında 800 kişiye Heimlich manevrası eğitimi verildi
30 Aralık 2023 Cumartesi - 13:07 Bingöl’de 2023 yılında 800 kişiye Heimlich manevrası eğitimi verildi Bingöl’de İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kamu kurumundaki personel ve vatandaşlar olmak üzere toplamda 800 kişiye Heimlich manevrası eğitimi verildi. Bingöl’de İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kamu kurumundaki personel ve vatandaşlara yönelik ilk yardım eğitimleri periyodik olarak devam ediyor. Bu çerçevede eğitim veren İl Sağlık Müdürlüğünde görevli ekip, hayat kurtaran Heimlich manevrası eğitimini hem kurum personellerine hem de isteyen vatandaşlara düzenli olarak veriyor. Boğaza cisim kaçma olayının her an olabileceğini belirten İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli eğitmen Başar Aktulun, amaçlarının Heimlich manevrasını herkese öğretebilmek olduğunu söyledi. Aktulun, ’’Amacımız kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan, sivil vatandaşlara ilk yardım hakkında bilgilendirme eğitimleri vermek. Bunların içinde heimlich manevrası var ve bizim için çok önemli. Bazen sosyal hayatımızda, ev hayatımızda, iş yerimizde yanımızdakinin soluk borusuna cisim kaçabilir. Bu cismi ilk yardım olarak nasıl çıkarabiliriz, hastamıza zarar vermeden nasıl çıkarabiliriz, bunun tekniklerini anlatıyoruz. 2023 yılı içerisinde kamu kurumlarında yaklaşık 600 kişiye bu eğitimi verdik. 200 sağlık çalışanımızı da hizmet içi eğitim programı kapsamında bu uygulamayı anlattık. Bu eğitimi herkesin bilmesi lazım. Çünkü bu olay hepimizin başına gelebilir” dedi. ’’Mantık akciğerin altında biriken havayı yukarı çıkarmak’’ Heimlich manevrasını anlatan Aktulun, “Heimlich manevrası nasıl uygulanır? Eğer birinin boğazına cisim kaçtıysa, zor öksürebiliyorsa, zor konuşabiliyorsa bu başlangıç basamağı kısmi tıkanıklıktır. Bu tür durumlarda ağzına içecek veya sıvı içirmeden, sırtına vurmadan öksürüğe teşvik ediyoruz. Cisim çıkmadıysa, hastanın bilinci kapandıysa ölüm korkusu başlayacak, eller boğaza istemsiz olarak gidecek. Bu tür durumlarda ne yapmamız lazım; önce biz sakin olacağız, çevre güvenliğini alacağız, daha sonra hastamızın sırtına geçeceğiz, hastamızın karın bölgesini kavradıktan sonra öne doğru eğeceğiz, 2 kürek kemiğinin arasına 5 defa süpürür tarzda vuracağız, kontrol edeceğiz cisim çıkmadıysa göbek deliğinin üst kısmına avucumuzun içine parmağımızı alarak içe ve yukarı doğru bası yapmamız lazım. Mantığımız, akciğerin altında biriken havayı yukarı çıkarmak ve o havayla birlikte cismin dışarı çıkmasını sağlamaktır” diye konuştu. İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki eğitime katılan vatandaşlardan Yunus Uçan ise ’’Heimlich manevrası hakkında eğitim verildi. Daha önce Heimlich manevrası hakkında bilgilerimiz vardı ama şimdi uygulamalı olarak eğitime katıldık. Çok güzel bir eğitim aldık ve tamamladık” şeklinde konuştu.
Bingöl’de toplantı ve yürüyüşler 6 gün süreyle yasaklandı
26 Aralık 2023 Salı - 23:23 Bingöl’de toplantı ve yürüyüşler 6 gün süreyle yasaklandı Bingöl Valiliği toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, miting, stant açma, çadır kurma, bildiri, broşür dağıtma, afiş, pankart asma gibi faaliyetlerin 6 gün süreyle yasaklandığını açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizce, PKK/KCK terör örgütünün halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak maksadıyla; Terör Örgütleri tarafından Ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan Irak ve Suriye’nin kuzeyinde bulunan bölgelere düzenlenen sınır ötesi operasyonlar başarıyla icra edilmiştir. İlimiz farklı noktalarında terör örgütüne müzahir şahıs veya şahıslarca PKK/KCK terör örgütünü övücü ve destekleyici mahiyette eylemlerde bulunulabileceği, bahse konu harekat aleyhine toplanma, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinlikler düzenlenip harekatın kamuoyunda itibarsızlaştırılarak Ülkemiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin prestij kaybına uğratılmaya çalışılabileceği, vatandaşların can ve mal güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek fiillerin meydana gelebileceği, karşıt görüşlü grupların bir araya gelerek istenmeyen olaylara sebebiyet verilebileceği değerlendirilmektedir. 31 Aralık 2023 gecesi ülkemiz ve tüm dünyada yeni yıla girilmesi münasebetiyle vatandaşlarımızın yeni yıla huzur içerisinde girebilmelerini sağlamak ve olası muhtemel asayişe müessir olaylar ve daha önceki yıllarda ülkemizde meydana gelen her türlü terör olayları göz önünde bulundurulduğunda; milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyici provokatif eylemlerin önüne geçilebilmesi, millî güvenlik, kamu düzeni ve güvenliğinin tesisi, can ve mal güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin ve kamu esenliğinin sağlanması, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, olası yasadışı eylemlerin önlenerek müessif olayların yaşanmaması amacıyla, Kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hususu göz önüne alındığında can ve mal güvenliğini, kişi dokunulmazlığını, tasarrufa müteallik emniyetin ve kamu esenliğinin sağlanmasının güçleşeceği gerekçesi ile açık alanlarda yukarıda anlatılan konular çerçevesinde yapılabilecek her türlü eylemin (toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, miting, stant açma, çadır kurma, bildiri/broşür dağıtma, afiş/pankart asma vb.) il ve ilçe mülki sınırlarımız içerisinde (Jandarma bölgesi dâhil), 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. Maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/A ve C Maddeleri gereğince 26 Aralık 2023 günü saat 23.59’dan 1 Ocak 2024 günü saat 23.59’a kadar 6 gün süreyle yasaklanmıştır” denildi.
BİŞHAK Başkanı Baysal: ’’Devletimize, vatanımıza, bayrağımıza ihanet edenler idam edilmelidirler’’
25 Aralık 2023 Pazartesi - 11:31 BİŞHAK Başkanı Baysal: ’’Devletimize, vatanımıza, bayrağımıza ihanet edenler idam edilmelidirler’’ Bingöl Şehit Aileleri Gazileri Ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, “Şehit aileleri, gazilerimiz ve aileleri olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine çağrımız, Abdullah Öcalan, Selahattin Demirtaş ve isimlerini ağzımıza alamayacağımız teröristlerin bir an önce idam cezalarına çarptırılmasını istiyoruz” dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından devam eden Irak’ın kuzeyindeki Pençe - Kilit Harekatında şehit olan 12 asker için açıklamalarda bulunan Bingöl Şehit Aileleri Gazileri Ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, “İçimiz, canımız, ciğerimiz yangın yeri. 12 vatan evladı 12 Anadolu evladı şehadete yürüdü. Şehit Aileleri, Gazilerimiz ve aileleri olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine çağrımız, Abdullah Öcalan, Selahattin Demirtaş ve isimlerini ağzımıza alamayacağımız teröristlerin bir an önce idam cezalarına çarptırılmasını istiyoruz. Devletimize, vatanımıza, bayrağımıza ihanet edenler idam edilmelidirler. HDP, DEM, çatısı altında toplanan kravatlı, etekli, teröristlerin biran önce Türkiye Büyük Millet Meclisinden ihraç edilip yüce Türk milletinin kanunları önünde en ağır şekilde yargılanıp cezalandırılmalıdırlar. Vatanımıza dil uzatanların dilleri kesilmeli bayrağımıza el uzatanların elleri kırılmalı. Hangi parti olursa olsun HDP, DEM, PKK/PYD ile iş birliği içinde olursa olsun haindir, alçaktır, şerefsizdir, teröristtir. Irak’ın Kuzeyinde ve Pençe - Kilit Harekatında hain, alçak PKK/ PYD’li teröristlerle girilen çatışmada şehit olan kahraman Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve yüce Türk milletimize baş sağlığı, yaralı kahramanlarımıza Allah’tan acil şifalar diliyoruz” dedi.