Yerel Haberler
Bitlis
31 Ekim 2024 Perşembe - 21:46 Bitlis Valisi Ahmet Karakaya Tatvan’da ziyaretlerde bulundu Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Tatvan ilçesinde bir dizi ziyarette bulundu. İlk olarak Tatvan Kaymakamlığı’nı ziyaret eden Vali Karakaya, burada Kaymakamlık binasında yer alan birimleri gezerek çalışanlara kolaylıklar diledi. Vatandaşlarla da bir araya gelip sohbet eden Vali Karakaya, ilçede yürütülen çalışmalar hakkında Kaymakam Dr. Remzi Demir’den bilgi aldı. Tatvan’daki ziyaretlerine Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Abur, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Mısırcı ve Tatvan 10. Komando Tugay Komutanlığı ile devam eden Vali Karakaya, Tugay Komutan Vekili Albay Haşim Bildiş tarafından karşılandı ve birlik ziyaret defterini imzaladı. Vali Karakaya, ardından Tatvan Kaymakamı Remzi Demir ile birlikte Tatvan Aile Destek Merkezi 1 (ADEM1) ve Tatvan Gençlik Merkezi’ni ziyaret etti. Son olarak 2017 yılında Kars’ın Kağızman ilçesinde şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Tekin Tekin’in Tatvan’da yaşayan ailesine ziyarette bulundu. Şehidin ailesiyle sohbet eden Vali Karakaya, “Milletimizin birlik ve beraberliği için canlarını feda eden tüm kahramanlarımıza rahmet diliyor; şehit ailelerimizin her zaman yanlarında olacağımızı belirtmek isteriz,” dedi. Ziyarette, Tatvan ilçe kaymakamı Remzi Demir, İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Aydoğdu ve ilçe müdürleri de hazır bulundu.
31 Ekim 2024 Perşembe - 15:08 Öğrencilerden Van Gölü sahilinde çöp toplama etkinliği Bitlis’in Ahlat ilçesindeki öğrenciler Van Gölü kıyısında “Van Gölü Temiz Kalsın” sloganıyla çöp toplama etkinliği yaptı. Ahlat Şehit Murat Sarıgül İmam Hatip Ortaokul öğrencileri sosyal sorumluluk projesi kapsamında “Van Gölü Temiz Kalsın” sloganıyla ilçenin Van Gölü sahilinde çöp topladı. Okul idaresi ve öğretmenleri ile birlikte Van Gölü sahilinde ellerinde eldiven ve poşetlerle çöp toplayan öğrenciler Van Gölü’nün ve çevrenin kirletilmemesi ve korunmaması çağrısında bulundu. Öğrencilerle birlikte Van Gölü sahilinde çöp toplama etkinliğine katılan Ahlat Şehit Murat Sarıgül İmam Hatip Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Sedat Koçaklı, sosyal sorumluluk ve çevre bilinci kapsamında bir proje başlattıklarını söyledi. Koçaklı, “Beşinci sınıf öğrencilerimizle sosyal sorumluluk projesi kapsamında ‘Van Gölü Temiz Kalsın’ isimli bir proje başlattık. Amacımız öğrencilerimize çevre bilincini yerleştirmek. Ayrıca doğaya karşı duyarlı bir kamuoyu oluşturmaktır. Yarınlara daha güzel ve daha yaşanabilir bir çevre bırakmak umuduyla böyle bir çalışma yapıyoruz. Bunu yapmaktan mutluyuz. Umarım tüm toplumumuzda bu bilinci edinir ve daha güzel bir Türkiye bırakır” dedi. Çöp toplama etkinliğine katılan öğrenciler de Van Gölü’nün korunması, yerlere çöp atılmaması ve çevrenin kirletilmemesi konusunda mesajlar verdi.
Meyveciliği hobiden ticarete dönüştürdü
25 Ekim 2024 Cuma - 08:41 Meyveciliği hobiden ticarete dönüştürdü Bitlis’te ilk zamanlarda hobi olarak meyveciliğe başlayan Mahmut Çoban, verimin artmasından dolayı elma ticareti yapmaya başladı. Bitlis merkeze bağlı Ekinli köyünde 4 dönüm arazi üzerine 2005 yılında 250 adet elma fidanı diken Mahmut Çoban, her yıl bakımını yaptığı ağaçlardan bu yıl 7 ton verim aldı. Babasından kalan arsaya hobi olarak elma fidanı diken ve yaz aylarında fidanlarla ilgilenerek bakımını yapan Mahmut Çoban (65), daha sonra verim almaya başladı. Önceleri eş-dost ve akrabalarına elmaları dağıttığını belirten Çoban, fazla ürün almaya başlayınca da satışa sundu. Ancak düzenli bir pazar olmadığı için çoğu zaman düşük fiyata manavlara ve çevre illere satan Çoban, iyi bir pazar olması durumunda çiftçilerin son hasat yeri olan Bitlis’te ürünlerini değerlendirebileceğini belirtti. Çoban, bu yıl iyi verim aldığını belirterek, “Ekinli köyünde bulunan babadan kalma bir arsama hobi olarak elma fidanları diktim. Allah’a şükürler olsun bu yıl verim çok iyi. Burada artık eşe dosta dağıtımından ziyade pazarlama sistemi oluşuyor. Burada en büyük sıkıntımız pazar ortamının olmamasıdır. Bunun için değerlendiremiyoruz. Umarım sağlıklı bir pazar ortamı oluşturulur. Bizler hobi amaçlı yapıyoruz ama bizlerden ziyade ticaretini yapan, bu işlerle iştigal edenler, bununla hayatını idame eden kişiler çok daha rahat, daha sağlıklı ürünler elde edecekler. 4 dönümdeki arsamda ağırlıklı elma çeşitleri yetiştiriyorum. Golden, Arap kızı, starking ve Arjantin türlerini yetiştiriyorum. Bu yıl rekoltemiz yüksek. Yaklaşık 7-8 ton civarında ürün elde ettik. Bunları da iç piyasada satışa sunuyoruz” dedi.
‘Ahlat’ın Yetiştirdiği Değerler’ kompozisyon yarışması
24 Ekim 2024 Perşembe - 10:57 ‘Ahlat’ın Yetiştirdiği Değerler’ kompozisyon yarışması Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Ali Ayber Anadolu Lisesinde ‘Ahlat’ın Yetiştirdiği Değerler’ adlı kompozisyon yarışması programı hayata geçirildi. ‘Ahlat’ın Yetiştirdiği Değerler’ adlı bir program, Ahlat’ta uzun yıllar eğitimcilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü yapmış Mahmut Çiçekçioğlu anısına düzenlendi. Okul tarafından yapılan duyuru kapsamında Mahmut Çiçekçioğlu’nun hayatını konu alan kompozisyon yarışması düzenlendi. Düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri okulun konferans salonunda düzenlenen programda verildi. Düzenlenen programa Ahlat’ta uzun yıllar görev yapmış emekli öğretmenler de katıldı. Programın açılışında konuşan Ali Ayber Anadolu Lisesi Müdürü Hakan Alpaslan, okul idaresi olarak aldıkları karar doğrultusunda Ahlat’ın yetiştirdiği değerleri konu alan kompozisyon yarışmaları düzenleyeceklerini söyledi. İlk kompozisyon yarışmasını Ahlat’ın yetiştirdiği değerlerden olan rahmetli Mahmut Çiçekçioğlu anısına düzenlediklerini söyleyen Alpaslan, bu yarışmanın öncülüğünü ve sponsorluğunu da üstlenen Mahmut Çiçekçioğlu’nun oğlu Musa Çiçekçioğlu’na ve katılımcılara teşekkür etti. Yarışmanın ödüllerinin sponsoru olan Musa Çiçekçioğlu ise babası anısına böyle anlamlı bir kompozisyon yarışması düzenleyen okul idaresine ve katılım gösteren öğrencilere teşekkür etti. Program daha sonra dereceye giren öğrencilere ödüllerinin programa katılan emekli öğretmenler tarafından verilmesiyle son buldu.
Bitlis’te dünyaca ünlü karakovan balının hasadına devam ediliyor
24 Ekim 2024 Perşembe - 09:04 Bitlis’te dünyaca ünlü karakovan balının hasadına devam ediliyor Bitlis’in yüksek rakımlı dağlarında üretilen ve birkaç kez dünya çapında altın bal ödülü alan karakovan balının hasadına devam ediliyor. Bitlis’te karakovan balının hasadına başlanması, yerel üreticiler ve bal severler için önemli bir gelişme olarak değerlendirilen karakovan balı, doğal yöntemlerle üretilmesi ve benzersiz tadıyla da dikkat çekiyor. Söğüt dallarından yapılan, etrafı kil ve gübre ile sıvanan özel kovanlarda üretilen karakovan balında bu yıl beklenti yüksek. Türkiye’de en geç hasat yapılan illerin başından gelen Bitlis’te balın kalitesi bilimsel olarak biraz daha öne çıkıyor. Kilogramı bin 500 ile 2 bin liradan satışa sunulan karakovan balına hem il merkezinden hem de ülke genelinden talep oldukça fazla. Zengin florası bulunan ve yüksek rakımlı yaylalara ilkbahar aylarında bırakılan kovanlarda üretilen organik ballar hasat edilirken, elde edilen bal ise dünya çapında bir kaliteye sahip. Bitlis’in 2 bin 500 rakımlı yaylalarına bırakılan ve arıların binlerce bitki özünden ürettiği organik karakovan balı, birçok kesim tarafından da tercih ediliyor. Uzun ve yorucu uğraşlarla verilen emek, büyük sabırlarla beklenilen karakovan balında, bu yıl rekolte de kalitesi gibi yüksek. Dededen babadan kalma arıcılık mesleğine devam ettiklerini ifade eden Bitlisli balcı Güven Güngördü, “Şu ana havalar soğuduğu için karakovan balının hasadına başladık. 2 bin 300 rakımlı bu yaylada karakovanlarımızı kesiyoruz. Karakovan balları ekim ve kasım aylarında hasat edilir. Çünkü bu balların soğuk alması lazım. Bitlis balı endemik bitkilerin çokluğundan dolayı çok kaliteli bir bal. Bitlis genelinin yüzde 72’si kıraç araziden oluşur. Bu nedenle bu araziler arıcılığa çok uygundur. Balımızın kaliteli olmasının sebeplerinden bir tanesi de prolin değerlerinin çok yüksek olmasıdır. Bitlis’te hangi balcı ulusal ve uluslararası yarışmalara katıldıysa hep ödül almıştır. Bu da Bitlis balının reklamı için bizlere iyi şekilde yansıyor. Bu sene rekoltemiz güzel. Kovan başı ortalama 7-8 kilo bal alıyoruz. Önceki yıllarda 3 ile 5 kilo ile sınırlıydı. Bitlis bölgesinde bu sene karakovan balında güzel bir hasat alacağımıza inanıyorum” dedi.
Bitlis Eren Üniversitesi’nde ‘Tarımın geleceği çalıştayı’ düzenlendi
23 Ekim 2024 Çarşamba - 17:21 Bitlis Eren Üniversitesi’nde ‘Tarımın geleceği çalıştayı’ düzenlendi Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından düzenlenen ‘‘Tarımın geleceği çalıştayı’ düzenlendi Bitlis Eren Üniversitesi Hizan Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen ‘Tarım geleceği çalıştayı’, üniversitenin merkezi konferans salonunda gerçekleştirildi. İki gün süren etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Çolak, çalıştayın açılışında Bitlis’te üretilen tarım ürünleri ve hayvancılıkla ilgili detaylı bir sunum yaptı. Çolak, bölgenin tarımsal kapasitesini artırmak için yapılabilecekleri anlatarak öneriler sundu. “Tarım, sürdürülebilir gelecek için kritik” Açılış konuşmasını yapan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, tarımın ekonomik gelişimin yanı sıra sürdürülebilir bir gelecek için de vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Prof. Elmastaş, küresel sorunlar karşısında yenilikçi tarım yöntemlerinin ve verimli üretim süreçlerinin önemine dikkat çekti. Üniversitenin çevreye duyarlı projelerle bölgesel kalkınmayı desteklemeyi hedeflediğini belirten Elmastaş, tarım sektöründeki akademik çalışmaların topluma büyük fayda sağlayacağını ifade etti. “Uzmanlardan kapsamlı sunumlar” Çalıştayın moderatörlüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Yılmaz üstlendi. Oturumlarda, Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Naif Geboloğlu, Bitlis’in tarımsal yapısını değerlendirirken, Prof. Dr. Yılmaz da bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin durumunu ele aldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Cengiz Erkan, iklim değişikliğinin arıcılık üzerindeki etkilerini anlatırken, Dr. Öğretim Üyesi Adnan Yaviç ise Bitlis’in ceviz üretim potansiyeline dair önemli bilgiler sundu. Program sonunda, çalıştaya katkı sağlayan katılımcılara plaket takdim edildi. Çekilen toplu fotoğrafla ilk gün tamamlanan etkinlik, ikinci gün de çeşitli akademik oturumlarla devam edecek. Çalıştaya, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, rektör yardımcıları, akademisyenler, öğrenciler ve tarım sektörü temsilcileri yoğun katılım sağladı.