EĞİTİM - 26 Aralık 2020 Cumartesi 12:40

BUÜ’de vegan ürün tesisi görüşmeleri başladı

A
A
A
BUÜ’de vegan ürün tesisi görüşmeleri başladı

Modern laboratuvar imkânları ve deneyimli akademik kadronun çalışmalarından daha fazla yararlanmak isteyen Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) yönetimi, farklı bir projeyi daha hayata geçirmeye çalışıyor.

Modern laboratuvar imkânları ve deneyimli akademik kadronun çalışmalarından daha fazla yararlanmak isteyen Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) yönetimi, farklı bir projeyi daha hayata geçirmeye çalışıyor.


Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz öncülüğünde üretim imkânlarının geliştirilmesi ve yeni yatırımlar ile üniversitenin topluma açılması konusunda önemli projelere imza atan BUÜ’de yeni bir proje gündeme getirildi. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut ile Bilim, Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTUAM) Müdürü Prof. Dr. Utku Çopur’un ön çalışmalarını yürüttüğü ‘Vegan Üretim Merkezi’ konusunda görüşmelere başlandı.


Üniversite ve Türkiye kazanacak


Ön görüşmelerin ardından düzenlenen ikinci toplantıya katılan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; güçlü fakültelere, deneyimli akademisyenlere ve donanımlı laboratuvarlara sahip olduklarının altını çizdi. Üniversitenin bu imkânlar ile daha fazla projeye imza atabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Vegan Ürün Tesisi projesi de bizim bu anlayışımız ile birebir örtüşen, bizleri memnun edecek bir girişim örneğidir. Burada önemli olan hukuki alt yapının ve tesis imkânlarının iyi araştırılması ve mevzuata uygun adımlar atılmasıdır. Eğer bu projeyi doğru bir şekilde hayata geçirilebilirsek, buradan hem üniversitemiz hem de ülkemiz kazançlı çıkacaktır” diye konuştu.


Toplantıda hazır bulunan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün ise tesis projesinin bir Ar-Ge merkezi anlayışıyla çalıştırılmasını planladıklarını aktardı. Prof. Dr. Adem Doğangün, sektörde hizmet veren deneyimli bir firma ile işbirliğine giderek oluşturulacak vegan üretim tesisinin hem üniversiteye hem de akademik çalışmalara önemli bir zemin oluşturacağına inandığını kaydetti.


Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut da projenin Ar-Ge ve inovasyon anlamında fakültenin gelişimine katkı koyacağını, bunun yanı sıra da eğitim öğretim olanaklarına da fayda sağlayacağını vurguladı.Gerçekleştirilen ön çalışmalar hakkında bilgi veren BİTUAM Müdürü Prof. Dr. Utku Çopur davegan ürünlerine dünya genelinde her geçen gün daha fazla ilgi duyulmaya başlandığına işaret etti.


Çopur, talep edilen ve kaliteli vegan ürünlerinin üretilmesi konusunda tüm donanımlara sahip olduklarını belirterek, hazırladıkları numune ürünleri katılımcıların beğenisine sundu. Ceviz suyundan yapılan süt, yoğurt ve diğer ürünler test edenlerden tam not aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da ilginç görüntü: Hindiler çarşıda gezdirilerek satılıyor Adana’nın Kozan ilçesinde hindilerin çarşıda gezdirilerek satılması ilginç görüntüler oluşturdu. 35 yıllık hindi üreticisi ve satıcısı Ahmet Bilgili, alışılmışın dışındaki satış yöntemiyle dikkat çekiyor. Bilgili, hindileri ilçe merkezindeki caddelerde gezdirerek görücüye çıkarıyor. Araçların arasından geçen, çarşı merkezinde gezdirilen hindiler, hem ilçe sakinlerinin hem de yoldan geçenlerin ilgisini çekiyor. Trafikte de araçlar hindilere yol veriyor. Çarşı merkezinde uzun yıllardır hindi satışı yapan Ahmet Bilgili, hindileri her gün iş hanının bahçesinden çıkararak cadde cadde gezdirdiğini belirtti. Doğal ortamda yaylada yetiştirdiği hindileri bu şekilde tanıttığını anlatan Bilgili, talebin özellikle tavuk etine alternatif arayanlardan geldiğini ifade etti. "Bunlar çiftlik malı değil, doğal yayladan getiriyorum" diyen Bilgili, "35-40 senedir bu işi yapıyorum. ‘Canavar Ahmet’ lakabıyla tanınırım. Fiyatlar 2 bin 500 liradan başlıyor, 3 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Hindi eti, tavuğa göre daha fazla protein içeriyor ve kolesterolünün düşük olması nedeniyle tercih ediliyor. Satış yaparken yazdığım manileri de okuyorum" diye konuştu. Esnaflardan Harun Akdoğan ise , "Tavuktan daha lezzetli, pilav üstü çok güzel oluyor. Protein oranı da yüksek" derken, berber Nazım Kurt ise, "30 yıldır burada berberim. Her berberin önünden hindi geçmez. Burası Canavar Ahmet’in pazarı, herkes alıştı" ifadelerini kullandı.
Mersin Mersin’de Yılbaşı Pazarı ışıl ışıl coşkuyla kapılarını açtı Mersin Büyükşehir Belediyesinin Özgecan Aslan Barış Meydanına kurduğu Yılbaşı Pazarı, rengarenk stantları, konserleri ve lezzetleriyle 7’den 70’e herkesi yeni yıl coşkusunda buluşturuyor. Büyükşehir Belediyesinin Özgecan Aslan Barış Meydanı’na kurduğu Yılbaşı Pazarı ile yeni yıl ruhu ve neşesi tüm kenti sardı. Rengarenk atmosferi, görenleri büyüleyen ışıkları, yılbaşı süsleri ve dolu dolu stantlarıyla vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Yılbaşı Pazarı, 7’den 70’e herkese 2026 heyecanını yaşatıyor. Pazarda stantları gezen vatandaşlar, bir yandan alışveriş yaparken diğer yandan da onlarca lezzetin ve canlı müziğin tadını çıkarıyor. Mersin’in yeni yıl coşkusunu doruklara ulaştıran pazarda; yeni yıl konulu hediyelik süs eşyalarından takılara, seramik ürünlerden oyuncaklara, en leziz tatlardan çeşitli içeceklere varıncaya kadar el emeği birçok ürün de satışa sunuluyor. Rengarenk atmosfer, yeni yıl heyecanı, Mersin’in lezzetleri Yılbaşı Pazarında Yılbaşına uygun süslemeler ve ışıklarla donatılan pazarda stantları gezen vatandaşlar, zengin yiyecek ve içecek stantlarında birçok lezzeti tadarken, 2026’yı selamlayan yılbaşı ağacının önünde bol bol fotoğraf çektiriyor. Çevre illerden ve Mersin’in her köşesinden vatandaşları ağırlayan pazarda her akşam yerel sanatçılar tarafından verilen konserler de gecenin coşkusuna eşlikçi oluyor. Kurulan sahnede danslar, interaktif oyunlar ve mini konserler verilirken, çocuklar ise çeşitli oyuncaklarla günün tadını çıkarıyor. 4 Ocak tarihine kadar her yaştan vatandaşın uğrak noktası olacak olan pazar; bir yandan yeni yıl heyecanını en estetik haliyle yaşatırken bir yandan ekonomik yönüyle esnafları, rengarenk yapısıyla sosyal medya içerik üreticilerini, konserleriyle ise müzikseverleri memnun bırakıyor. Çeşitli lezzetleri deneyimlemeyi sevenler ise tantuniden dönere, hamburgerden sandviçlere, pastalardan çikolatalara kadar birçok ürünün keyfini çıkarıyor. "Yılbaşı Pazarı tüm ışıltısıyla Mersinlileri ağırlıyor" Mersin Büyükşehir Belediyesi Denizkızı Turizm A.Ş Genel Müdürü Buğra Yıldız, açıldığı günden beri Mersinlilerin yoğun ilgisiyle karşılanan Yılbaşı Pazarı hakkında bilgi vererek, "Büyükşehir Belediyemizin düzenlemiş olduğu Yılbaşı Pazarı tüm ışıltısıyla Mersinlileri ağırlıyor. Bu yıl dördüncüsünü düzenlemiş olduğumuz Yılbaşı Pazarımızda 125 stant bulunuyor. 12 Aralık’ta açtığımız Yılbaşı Pazarımız 4 Ocak’a kadar sürecek. Alanımızda hediyelik eşyalar, çiçek, yeme içme stantları, çocuk oyun ve eğlence alanları yer alıyor. Ayrıca alanımızda her gün değişik etkinlikler de planlanıyor. Her gün mutlaka bir konserimiz ve bir DJ etkinliğimiz var. Gün içerisinde bando etkinlikleri oluyor" dedi. Yılbaşı Pazarının tüm Mersinliler tarafından çok beğenildiğini sözlerine ekleyerek, "Alan, yılbaşı ruhunu çok iyi yansıtıyor, her yer ışıl ışıl. Yılbaşı Pazarımıza olan yoğun ilgiden dolayı esnafımız burada çok iyi satışlar yapıyor ve gayet mutlu ayrılıyorlar. Her gün çok yoğun bir kalabalık ağırlıyoruz. 7’den 70’e tüm Mersinliler Yılbaşı Pazarının tadını çıkarıyor" dedi ve yeni yıl ruhunu yaşamak isteyen bütün Mersinlileri Yılbaşı Pazarına davet etti.