Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Yerel Haberler
İstanbul
Ankara
İzmir
Bursa
Antalya
Trabzon
Tüm Şehirler
Adana
Adıyaman
Afyon
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Çankırı
ATM’de unutulan 5 bin TL sahibine teslim edildi
23 Aralık 2025 Salı - 13:40:25
Çankırı’da bir vatandaş, ATM’de bulduğu 5 bin lirayı sahibine teslim etti. Çankırı’da yaşayan Afganistan uyruklu Mojteba Siret, Aksu Mahallesi’ndeki bir ATM’den para çekmek için işlem yaptı. Ancak işlem sonunda kartını alan Siret parasını almadan ATM’den ayrıldı. Daha sonra ATM’ye gelen Sefanur Genç isimli vatandaş cihazda 5 bin lira bulunduğunu fark etti. Genç, ATM’deki parayı alarak zabıta ekiplerine teslim etti. Yapılan incelemede paranın Mojteba Siret’e ait olduğu belirlendi. İnşaat işçisi olduğu öğrenilen Siret’in, parayı eşi ve çocuğunun ilaç masrafları için çektiği tespit edildi. Para, tutanak tutulmasının ardından zabıta tarafından sahibine teslim edildi. Çektiği para ile çocuğuna ilaç alacağını söyleyen Siret, "Pazar günü çocuğuma ilaç almak için ATM’den para çekmeye gittim. ATM kartımı verdi ama paramı vermedi, para karttan çekilmiş gözüküyordu. Daha sonra paranı unutmuşsun diyerek beni aradılar ve paramı verdiler. Allah razı olsun, yaşasın Türkiye" dedi.
23 Aralık 2025 Salı - 13:37
ATM’de unutulan 5 bin TL sahibine teslim edildi
Çankırı’da bir vatandaş, ATM’de bulduğu 5 bin lirayı sahibine teslim etti. Çankırı’da yaşayan Afganistan uyruklu Mojteba Siret, Aksu Mahallesi’ndeki bir ATM’den para çekmek için işlem yaptı. Ancak işlem tamamlandıktan sonra kartını alıp parasını almadan ATM’den ayrıldı. Daha sonra ATM’ye gelen Sefanur Genç isimli vatandaş cihazda 5 bin lira bulunduğunu fark etti. Genç, ATM’deki parayı alarak zabıta ekiplerine teslim etti. Zabıta tarafından yapılan incelemede paranın Mojteba Siret’e ait olduğu belirlendi. İnşaat işçisi olduğu öğrenilen Siret’in, parayı eşi ve çocuğunun ilaç masrafları için çektiği tespit edildi. Para, tutanak tutulmasının ardından zabıta tarafından sahibine teslim edildi. Çektiği para ile çocuğuna ilaç alacağını söyleyen Siret, "Pazar günü çocuğuma ilaç almak için ATM’den para çekmeye gittim. Fakat ATM kartımı verdi ama paramı vermedi, para karttan çekilmiş gözüküyordu. Daha sonra paranı unutmuşsun diyerek beni aradılar ve paramı verdiler. Allah razı olsun, yaşasın Türkiye" dedi. (BG-MK-
23 Aralık 2025 Salı - 13:36
Çankırı’da aranan 176 şahıs yakalandı
Çankırı’da jandarma ve polis ekiplerince yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 176 şahıs yakalandı. Gözaltına alınan şahıslardan 21’i tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Çankırı İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 25 Kasım-21 Aralık tarihlerinde aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, haklarında yakalama kararı bulunan 175 şahıs ve 41 düzensiz göçmen yakalandı. Gözaltına alınan şahıslardan 21’i tutuklandı. Ayrıca, 20 narkotik, 13 kaçakçılık, 1 terör operasyonunda 58 şahıs hakkında işlem tesis edilmiş, yapılan operasyon ve denetimlerde, 7,04 gram metamfetamin maddesi, 1,997 gram bonzai maddesi, 50,29) gram kannobinoid maddesi, 7,44 gram esrar maddesi, 3,72 gram amfetamin ve 737 adet sentetik ecza hapı ele geçirildi. Trafik denetimlerinde ise 472 araç trafikten men edilirken 4 bin 925 araç sürücüsüne, toplamda 15 milyon 366 bin 403 TL cezai işlem uygulandı.
22 Aralık 2025 Pazartesi - 16:09
Çankırı turist kafilelerin rotası haline geldi
Son dönemde turist kafilelerin rotası haline gelen Çankırı, müzeleri, tarihi ibadethaneleri ve tuz mağarasıyla büyük beğeni topluyor. Çankırı, turizm şirketleri tarafından düzenlenen kafile turlarıyla farklı illerden gelen vatandaşları ağırlamaya devam ediyor. Son olarak Samsun’dan Çankırı’ya gelen 40 kişilik yerli turist kafilesi, kentin tarihi ve doğal güzelliklerine hayran kaldı. Kafile, ilk olarak Çankırı Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Turizm Araştırmacısı Erol Bayır’ın eşliğinde müzeleri gezerek kentin köklü tarihine tanıklık etti. Ardından dünyanın en büyük tuz mağaralarından biri olan Tuz Mağarasını ziyaret eden vatandaşlar, şehrin ibadet yerleri ve termalini gezip yöresel lezzetlerini tattı.
31 Aralık 2024 Salı - 17:07
Rektör Çiftçi’den TÜBİTAK Başkanı Aydın’a ziyaret: Uluslararası iş birlikleri değerlendirildi
Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ı ziyaret etti. Ziyarette, TÜBİTAK teşviklerinden faydalanma imkanları ve uluslararası bilimsel iş birliği imkanları gibi konular değerlendirildi. Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ı ziyaret etti. Ziyarette, üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi, Ar-Ge projelerinin desteklenmesi, TÜBİTAK teşviklerinden faydalanma imkanları ve uluslararası bilimsel iş birliği imkanları gibi konular değerlendirildi. Prof. Dr. Orhan Aydın, TÜBİTAK Başkanı olarak belirledikleri yeni stratejik hedefler ve öncelikler hakkında bilgi vererek, üniversitelerle olan iş birliklerinin artırılmasının, bilimsel çalışmaların hem ulusal hem de uluslararası düzeyde daha ileri taşınması açısından kritik olduğunu vurguladı. Ayrıca, ÇAKÜ ile yapılacak iş birliklerinin bilimsel çalışmaların güçlenmesine ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacağını, bu tür iş birliklerinin ulusal ve uluslararası düzeyde önemli sonuçlar doğuracağını ifade etti.
31 Aralık 2024 Salı - 13:21
İlçe halkına konforlu ve nitelikli sağlık hizmeti sunacak projede sona yaklaşıldı
Çankırı’nın Orta ilçesinde sağlık hizmetlerini üst seviyeye taşıyacak Orta İlçe Entegre Hastanesi’nde sona yaklaşıldı. Çankırı’nın Orta ilçesinde sağlık hizmetlerini üst seviyeye taşıyacak Orta İlçe Entegre Hastanesi’nde, 25 Mayıs 2023’te 2’nci ikmal ihalesi yapılan ve Şubat ayında tamamlanması beklenen 10 yatak kapasiteli, içerisinde aile hekimliği, diyaliz ünitesi ve 112 ASHİ ile acil servisi bulunan Orta İlçe Entegre Hastanesi ilçe halkına konforlu ve nitelikli sağlık hizmeti sunacak. Projeyi yerinde değerlendiren İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, projenin ilçede sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi için büyük önem arz ettiğini ifade ederek projede emeği geçenlere teşekkür etti.
31 Aralık 2024 Salı - 12:53
Çankırı’da yollar üretilen betonlarla yenilenecek
Çankırı’da düzenlenen ‘İl Özel İdaresi Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yüksel Çelik, Kurşunlu ilçesinde yapımı devam eden kilitli parke taşı tesisinde üretilen betonlar ile yolların yapılacağını söyledi. Çankırı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yüksel Çelik başkanlığında ‘İl Özel İdaresi Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı’ gerçekleştirildi. Çankırı İl Özel İdaresi Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda, borçsuz bir şekilde 450 milyona çıkarttıkları bütçelerini 750 milyona çıkartacaklarını belirterek, bütçelerini ileriki dönemlerde daha da arttıracaklarını söyledi. Kurşunlu ilçesinde yapımı devam eden kilitli parke taşı tesisinde betonda üretileceğini vurgulayan Çelik, "Çankırı’da üretilecek betonlarla kendi yollarımızı kendimiz yapacağız" dedi. “Kurşunlu ilçesinde kendi ürettiğimiz betonlar ile kendi çalışanlarımızla işçilik vermeden kendi yollarımızı yapacağız” Kurşunlu ilçesinde yapımı devam eden kilitli parke taşı tesisinde üretilen betonlar ile Çankırı’nın yollarını kendileri yapacaklarını kaydeden Çelik, “Özel İdare’ye giren her malzemenin kayıt altına alınması lazım. Kimin ne kullandığı, ne kadar kullanıldığı gibi istatistiklerin yapılması gerekiyor. Bizler de bu gibi araç takip sistemlerini faaliyete geçirdik. İdari binalara toplantı odaları yaptık. Mekanların düzenlenmesinin ardından atölyelerimizde bir takım değişiklikler yaptık. Geçen sene Çankırı İl Özel İdaresi’nin bütçesi 160 milyon TL’ydi. Biz sadece geçen sene 160 milyonluk makine alımı yaptık. Hem bu makineleri aldık hem asfalt plentini yapıyoruz hem de taş ocağımızı ve kilitli parke taşı tesisimizi faaliyete geçiriyoruz. Geçen sene bütçemizi 160 milyondan 450 milyona çıkarttık. Bu yılda bütçemizi 750 milyona çıkartıyoruz. Allah’a hamdolsun 160 Denk bir bütçe ile borçsuz bir şekilde devam ediyoruz. Allah’ın izni ile önümüzdeki yıl da daha da yüksek rakamlara bütçemizi çıkartacağız inşallah. Borçsuz bir şekilde hizmetlerimizi katlayarak devam etmek istiyoruz. Kurşunlu ilçesine kilitli parke taşı tesisimizi kuracağız. Gerektiğinde kilitli parke taşı üretecek, gerekirse de beton üretecek. Ilgaz ilçemizde yapacağımız olan taş ocağımızın tüm izinlerini aldık, Allah nasip ederse önümüzdeki aylarda ihalelilerini de yapıp faaliyete geçmiş olacak. Uygun olmayan yollarımızı standartlara uygun sağlam alt yapıp genişleteceğiz. Kurşunlu ilçesinde kendi ürettiğimiz betonlar ile de kendi çalışanlarımızla işçilik vermeden kendi yollarımızı yapacağız inşallah” diye konuştu. Toplantıya Çankırı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yüksel Çelik, yöneticiler ve basın mensupları katıldı.
30 Aralık 2024 Pazartesi - 12:55
Alevlere teslim olan hafif ticari araç küle döndü
Çankırı’da alevlere teslim olan hafif ticari araç kullanılamaz hale geldi. Olay, Ünür köyü mevkiinde meydana geldi. edinilen bilgiye göre, Edinilen bilgiye göre, sürücüsü öğrenilemeyen hafif ticari araçta bilinmeyen sebeple yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangını gören vatandaşlar, durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. Olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile yangın söndürüldü. Olayda can kaybı ya da yaralanan olmazken, araçta büyük çapta maddi hasar meydana geldi.
30 Aralık 2024 Pazartesi - 09:50
Çankırı’da kurulması planlanan Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB için ilk adım
Çankırı’nın Eldivan ilçesinde kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi için Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan fizibilite raporu, düzenlenen toplantıda değerlendirildi. Çankırı’nın Eldivan ilçesinde kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi için Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından hazırlanan fizibilite raporu doğrultusunda bir araya gelen paydaşlar, bilgilendirme toplantısında çalışmaları değerlendirdi. Çankırı Valiliği toplantı salonunda Vali Mustafa Fırat Taşolar başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, ildeki ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Çankırı Valiliği öncülüğünde uygulanması planlanan projede, Çankırı İl Özel İdaresi, Eldivan Belediyesi, Çankırı Sanayi ve Ticaret Odası, Çankırı Ticaret Borsası ve Çankırı Ziraat Odası gibi yerel kuruluşların yer alması planlanıyor. Fizibilite çalışması yatırıma dönüşüyor Toplantıda Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan “Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Raporu” çalışmasıyla ilgili olarak, Genel Sekreter Dr. Serkan Genç tarafından yatırıma konu edilen sera organize sanayi bölgesine ilişkin bir bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunumda, Çankırı’nın Eldivan ilçesinde yaklaşık 961 bin dekarlık alan üzerine inşa edilecek sera organize sanayi bölgesinde, modern tarım ve sürdürülebilir gıda üretimine yönelik detaylı bilgiler paylaşıldı. TR82 Bölgesi’nde tarımı desteklemenin yanı sıra Ankara ve çevre illerinin de sebze ve meyve ihtiyacının karşılanacağı OSB’de, her birinin yaklaşık büyüklüğü 10 ila 12,8 dekar arasında değişen 70 adet sera parseli ile üretilen ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması için de 11 adet sanayi parseli yer alıyor. Bölge ekonomisine sağlayacak Sebze ve meyve üretiminin yapılacağı seralarda, doğalgaz ısıtma sistemleri kurulacak, sulama ihtiyacı ise Ekinne Göleti’nden karşılanacak. Seralarda, çevrenin korunması için de sıfır atık ilkesine uygun olarak, çevreye karşı duyarlı üretim modeli uygulanacak. Bölgede bu alanda ilk olma özelliği taşıyacak sera organize sanayi bölgesinde, aynı zamanda yeni teknolojiler kullanılarak 11 ay boyunca üretim yapılacak. Bölgenin büyük oranda sebze ve meyve ihtiyacını karşılayacak seralarda domates, salatalık, biber, patlıcan ve tıbbi aromatik bitki yetiştirilecek. Tarımda cazibe merkezi olabilir KUZKA tarafından hazırlanan fizibilite raporuna göre, ekonomik olarak oldukça karlı olduğu tespit edilen projenin, Eldivan ilçesinde uygulanması halinde, bölge istihdamına, ekonomisine canlılık kazandırması, ilçenin de ileriki dönemlerde tarımsal üretimde bir cazibe merkezi haline gelmesi ön görülüyor.
30 Aralık 2024 Pazartesi - 09:38
Nesli tehlike altındaydı: Ormanda grup halinde gezen vaşaklar kamerada
Çankırı ve Ankara’daki yaban hayatı fotokapanlara yansıdı. Nesli tehlike altında olan vaşakların ise grup halinde gezmesi dikkat çekti. Çankırı ve Ankara’daki ormanlarda yaşayan vaşaklar fotokapan kameraları tarafından görüntülendi. Kaydedilen görüntülerde, vaşakların ormanlık alanlarda yiyecek aradığı görüldü. Nesli tehlike altında olan vaşakların grup halinde gezmesi ise dikkat çekti.
30 Aralık 2024 Pazartesi - 09:36
Nesli tehlike altındaki vaşaklar ormanda grup halinde gezerken böyle görüntülendi
Çankırı ve Ankara’daki yaban hayatı fotokapanlara yansıdı. Nesli tehlike altında olan vaşakların ise grup halinde gezmesi dikkat çekti. Çankırı ve Ankara’daki ormanlarda yaşayan vaşaklar fotokapan kameraları tarafından görüntülendi. Kaydedilen görüntülerde, vaşakların ormanlık alanlarda yiyecek aradığı görüldü. Nesli tehlike altında olan vaşakların grup halinde gezmesi ise dikkat çekti. (BG-MK-
30 Aralık 2024 Pazartesi - 09:26
Kamyonla çarpışan otomobil hurdaya döndü: 1 ölü, 2 yaralı
Çankırı’da kamyon ile otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Kaza, Çankırı-Yapraklı yolu Uluyazı kavşağında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, sürücüleri ve plakaları öğrenilemeyen kamyon ile otomobil kavşakta çarpıştı. Kazada araçlarda bulunan R.K., M.K. ve Ö.F.E. yaralandı. İhbar üzerine olay yerine ekipler sevk edildi. Hurdaya dönen otomobilden itfaiye ekiplerince çıkartılan yaralılardan M.K. ayakta tedavi edilirken, R.K. ve Ö.F.E. Çankırı Devlet Hastanesine kaldırıldı. Tedavi altına alınan Ö.F.E. tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını kaybetti. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.
29 Aralık 2024 Pazar - 20:22
Çankırı’da yılbaşı öncesi onlarca litre kaçak alkol ele geçirildi
Çankırı’da jandarma ekipleri tarafından yapılan operasyonda onlara litre kaçak alkol ele geçirildi. Olayla ilgili 2 şahıs hakkında adli işlem başlatıldı. Edinilen bilgiye göre, Çankırı İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yılbaşı öncesinde kaçak alkol ticareti yapan şahıslara yönelik yürütülen çalışmalar çerçevesinde tespiti yapılan 2 kişiye yönelik operasyon düzenlendi. Operasyondauapılan aramalarda, 45 litre etil alkol, el yapımı 55 litre şarap, 15 litre rakı, 5 litre viski, 2 şişe bandrolsüz votka, 6 arpa aroması, 1 adet yaş üzüm aroması, 5 gıda aroması, 2 anason yağı, 2,4 kilogram bira mayası, 1 kilogram kokteyl, 13 adet içki yapımında kullanılan cam şişe ve 10 adet alkol oran belirleme kiti ele geçirildi. Olayla ilgili 2 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.
29 Aralık 2024 Pazar - 10:11
Uzmanı uyardı: Yeterli pişirilmeyen etler ölüme bile yol açabilir
Et ve et ürünlerinin tüketimi ile ilgili yapılan yanlışlarla ilgili bilgi veren Gıda Mühendisi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, yeteri kadar pişirilmeyen etlerin ciddi sağlık problemleri ve ölüme yol açabileceğini söyledi. Gıda ile ilgili çalışmalar yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, et ve et ürünlerinin tüketimi hakkında önemli bilgiler verdi. Ercoşkun, etlerin bakteri ve parazit içerebileceğini belirterek, yanlış tüketim sonrasında insanlara yaklaşık 40 hastalık ve parazitin bulaşabileceğini ifade etti. Ayrıca, etlerin yeterince pişirilmemesi durumunda canlı kalan mikroorganizmaların zamanla etin tamamına yayılarak besleyici özelliklerini gölgede bırakacak bir zehire dönüşebileceğini ve bu tür risklerin ölümle sonuçlanabileceğini vurguladı. Sağlıklı bir et tüketimi için et termometresi kullanmanın önemine değinen Ercoşkun, kırmızı etlerin en az 63 santigrat derece, beyaz etlerin ise en az 74 santigrat derece sıcaklıkta pişirilmesi gerektiğini belirtti. "Etlerin iyi pişirilmesi bu risklerin önlenmesi açısından önemlidir" Etlerin, barındırdığı protein sebebiyle mikroorganizmaların saldırısına açık olduğunu belirten Ercoşkun, “Et, bizler için olduğu kadar mikroorganizmalar için de tüm besin unsurlarını sağlayabilecek yüksek bir besin değerine sahip besin maddesidir. Bu açıdan etler, mikroorganizmalar tarafından istila edilmeye müsaittir. Sağlıklı bir hayvan uygun şartlarda kesildiği zaman o et sterildir. Ancak, uygun kesim hijyeni olmayan, uygun şekilde taşınmayan ve hazırlanmayan et ve et ürünleri, hastalık kaynağı olabilir. Et ve et ürünleri bakımından en büyük risk mikrobiyal risklerdir. Mikroorganizmalardan, salmonella ve koliform grubu bakteriler ette bulunabilir. Pişirme işlemi ile birlikte, bu mikroorganizmalar ve parazitler yok olabilmektedir. Etin içerdiği mikroorganizmaların bir kısmını öldürüp bir kısmını canlı bırakırsak, yani eti yeterince pişirmezsek canlı kalan mikroorganizmalar zaman içerisinde etin tamamına hakim olup daha sonra etin besleyici özelliklerini gölgede bırakacak bir zehire dönüşebilir. Hayvansal gıdaların tüketilmesi ile birlikte insanlara bulaşabilen hastalık ve parazit sayısı 40’a yakındır. Bu açıdan etlerin iyi pişirilmesi bu risklerin önlenmesi açısından önemlidir" dedi. "Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar, bu hususta en hassas gruplardır" Kanatlı hayvan ve su canlılarının etlerinin daha riskli olduğunu belirten Ercoşkun, "Pişirme süresi büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz, orta iklim sıcaklığına sahip bir özellik taşımaktadır. Bu açıdan, mikroorganizmaların gelişmesi için ideal şartlarda ideal şartları sağlamaktadır. Et ve et ürünlerinde mikroorganizmaların gelişimini sınırlayan bir diğer faktör ise etin pH’sıdır. Kırmızı etler, düşük pH’ları sebebiyle birçok patojen mikroorganizmanın gelişimine engel olabilmektedir. Bunun ile birlikte kanatlı ve su ürünleri etleri bu bakımdan da çok risklidir. Bu nedenle et termometresi kullanmak ve etin merkez noktası sıcaklığının kırmızı etler için en az 63 santigrat derece, beyaz etler için de 74 dereceyi geçmesi gerekmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar, bu hususta en hassas gruplardır. Bu tür riskler ölümlere yol açabilir” diye konuştu.
29 Aralık 2024 Pazar - 09:54
Uzmanı uyardı: Yeterli pişirilmeyen etler ölüme bile yol açabilir
Et ve et ürünlerinin tüketimi ile ilgili yapılan yanlışlarla ilgili konuşan Gıda Mühendisi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, yeteri kadar pişirilmeyen etlerin ciddi sağlık problemleri ve ölüme yol açabileceğini söyledi. Gıda ile ilgili çalışmalar yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, et ve et ürünlerinin tüketimi hakkında önemli bilgiler verdi. Ercoşkun, etlerin bakteri ve parazit içerebileceğini belirterek, yanlış tüketim sonrasında insanlara yaklaşık 40 hastalık ve parazitin bulaşabileceğini ifade etti. Ayrıca, etlerin yeterince pişirilmemesi durumunda canlı kalan mikroorganizmaların zamanla etin tamamına yayılarak besleyici özelliklerini gölgede bırakacak bir zehre dönüşebileceğini ve bu tür risklerin ölümle sonuçlanabileceğini vurguladı. Sağlıklı bir et tüketimi için et termometresi kullanmanın önemine değinen Ercoşkun, kırmızı etlerin en az 63 santigrat derece, beyaz etlerin ise en az 74 santigrat derece sıcaklıkta pişirilmesi gerektiğini belirtti. "Etlerin iyi pişirilmesi bu risklerin önlenmesi açısından önemlidir" Etlerin, barındırdığı protein sebebiyle mikroorganizmaların saldırısına açık olduğunu belirten Ercoşkun, “Et, bizler için olduğu kadar mikroorganizmalar için de tüm besin unsurlarını sağlayabilecek yüksek bir besin değerine sahip besin maddesidir. Bu açıdan etler, mikroorganizmalar tarafından istila edilmeye müsaittir. Sağlıklı bir hayvan uygun şartlarda kesildiği zaman o et sterildir. Ancak, uygun kesim hijyeni olmayan, uygun şekilde taşınmayan ve hazırlanmayan et ve et ürünleri, hastalık kaynağı olabilir. Et ve et ürünleri bakımından en büyük risk mikrobiyal risklerdir. Mikroorganizmalardan, salmonella ve koliform grubu bakteriler ette bulunabilir. Pişirme işlemi ile birlikte, bu mikroorganizmalar ve parazitler yok olabilmektedir. Etin içerdiği mikroorganizmaların bir kısmını öldürüp bir kısmını canlı bırakırsak, yani eti yeterince pişirmezsek canlı kalan mikroorganizmalar zaman içerisinde etin tamamına hakim olup daha sonra etin besleyici özelliklerini gölgede bırakacak bir zehre dönüşebilir. Hayvansal gıdaların tüketilmesi ile birlikte insanlara bulaşabilen hastalık ve parazit sayısı 40’a yakındır. Bu açıdan etlerin iyi pişirilmesi bu risklerin önlenmesi açısından önemlidir" dedi. "Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar, bu hususta en hassas gruplardır" Kanatlı hayvan ve su canlılarının etlerinin daha riskli olduğunu belirten Ercoşkun, "Pişirme süresi büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz, orta iklim sıcaklığına sahip bir özellik taşımaktadır. Bu açıdan, mikroorganizmaların gelişmesi için ideal şartlarda ideal şartları sağlamaktadır. Et ve et ürünlerinde mikroorganizmaların gelişimini sınırlayan bir diğer faktör ise etin pH’sıdır. Kırmızı etler, düşük pH’ları sebebiyle birçok patojen mikroorganizmanın gelişimine engel olabilmektedir. Bunun ile birlikte kanatlı ve su ürünleri etleri bu bakımdan da çok risklidir. Bu nedenle et termometresi kullanmak ve etin merkez noktası sıcaklığının kırmızı etler için en az 63 santigrat derece, beyaz etler için de 74 dereceyi geçmesi gerekmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar, bu hususta en hassas gruplardır. Bu tür riskler ölümlere yol açabilir” diye konuştu. En çok kaburga kıymasının tercih edildiğini ifade eden Kasap Ömer Kara ise, “Kırmızı et grubunda en çok kaburga kıyması tercih ediliyor, vatandaşlar, yağlı ve lezzetli olduğundan daha çok tercih ediyor” şeklinde konuştu.
28 Aralık 2024 Cumartesi - 17:08
Çankırı’da 15 litre kaçak alkol ele geçirildi
Çankırı’da polis ekiplerince bir oyun salonunda yapılan aramada 15,1 litre kaçak alkol ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre, Çankırı İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince bir oyun salonunda arama yapıldı. Ekipler, yaptığı aramalarda, 15,1 litre kaçak alkol ele geçirdi. Olayla ilgili işletme sahibi B.M. hakkında işlem başlatıldı.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder