Yerel Haberler
Çorum
06 Aralık 2025 Cumartesi - 09:59 Gastronomide gözde olacak: Baklavası tescillendi, sırada dört yeni lezzet var Türkiye’nin önemli gastronomi şehirleri arasında yer alan Çorum’un yöresel lezzeti baklava, coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükselen Çorum’da 4 lezzet için tescil çalışması sürüyor. Zengin mutfak kültürüyle Türkiye’nin önde gelen gastronomi duraklarından biri olan Çorum’daki yöresel lezzetler tescillenerek koruma altına alınıyor. Çorum Belediyesi tarafından 23 Şubat 2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurunun neticelenmesiyle şehrin geleneksel lezzetlerinden "Çorum Baklavası", Coğrafi İşaretli ürünler arasına girdi. Alınan tescille Çorum’un tescilli ürün sayısı da 28’e ulaştı. Kentin yöresel lezzetleri için çalışmalarına devam eden Çorum Belediyesi, Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin tescil işlemlerini kısa sürede tamamlamayı amaçlıyor. "Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum baklavasının tescil süreci ile ilgili bilgi veren Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eray Çetinkaya, "Türkiye’nin en önemli baklava çeşitlerinden biri olan Çorum baklavasının tescil süreci, coğrafi işaret başvurusunun yapılmasının ardından yaklaşık bir yıl içinde tamamlandı. Şubat 2024’te başlattığımız Çorum baklavası coğrafi işaret başvurusunu, kapsamlı bir çalışma sonucunda neticelendirdik. Bu süreçte il genelinde çok sayıda kişiyle görüştük, gerçek ve doğru tariflere ulaşabilmek için kapsamlı kayıtlar tuttuk ve incelemeler gerçekleştirdik. Köylerdeki ve merkezdeki ustalarla yaptığımız görüşmelerle en doğru tarifi belirleyerek patent sürecini yürüttük. Böylece Çorum baklavası, ilimizin 28. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. Çorum baklavası, has baklava, gül burma ve sıkma baklava şeklinde çeşitlendirilebilmektedir" dedi. "Bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum mutfağına ait 4 lezzet için coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çetinkaya, "Çorum Belediyesi olarak coğrafi işaret çalışmalarımız devam ediyor. Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin coğrafi işaret başvuruları ise şu anda askıda bulunuyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu ürünlerin de tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Gastronomi alanının önemli temsilcileri tarafından Türkiye’nin en iyi mutfaklarından biri olarak gösterilen Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" diye konuştu. "Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" Çorum Belediyesi Veli Paşa Hanı’nda baklava yapım ustası olarak görev yapan Fatma Kılıç ise baklavanın yapım sürecini anlatarak, "Tescilli baklavalarımızın hamurunda süt, yoğurt, sıvı yağ, sirke, yumurta, un ve kabartma tozu bulunuyor. Üretim aşamasına geçmeden önce mutlaka nişastamızı bir gün önceden çıkarıp eleyerek dinlendirmemiz gerekiyor. Hamurumuzu özenle yoğuruyoruz, yoğurma aşamasının iyi yapılması hamurun pürüzsüz olması açısından büyük önem taşıyor. Yoğurma işleminin ardından bezeleme aşamasına geçiyoruz. Bu aşamada hamurun en az yarım saat bezelenmiş halde dinlenmesi gerekiyor. Hamur ne kadar iyi dinlenirse açma sırasında o kadar rahat çalışılır ve yırtılma gibi sorunlarla karşılaşılmaz. İnce tabaka halinde açtığımız hamurları tepsinin boyutuna göre kesiyoruz. Tepsiye döşeme aşamasında katların arasına mutlaka tuzsuz yağ ekliyoruz. Her beş katta bir yağlama ve cevizleme işlemi uyguluyoruz. Ardından kesme aşamasına geçiliyor. Biz, tereyağının tüm katlara eşit şekilde yayılmasını sağlamak için önce dilimleme ardından yağlama işlemi yapıyoruz. Bu yöntem, baklavanın daha iyi kabarmasını ve kıtır bir doku kazanmasını sağlıyor.Has baklavamızın en önemli özelliği ise diğer baklavalardan farklı olarak hamurunda sirke kullanmamız. Sirke, hamura özel bir kıtırlık ve çıtırlık kazandırıyor. Tesisimizde has baklava, gül baklava ve sıkma baklava olmak üzere üç çeşit baklava üretiyoruz. Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" şeklinde konuştu.
06 Aralık 2025 Cumartesi - 09:52 Gastronomide gözde olacak: Baklavası tescillendi, sırada dört yeni lezzet var Türkiye’nin önemli gastronomi şehirleri arasında yer alan Çorum’un yöresel lezzeti baklava, coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükselen Çorum’da 4 lezzet için tescil çalışması sürüyor. Zengin mutfak kültürüyle Türkiye’nin önde gelen gastronomi duraklarından biri olan Çorum’daki yöresel lezzetler tescillenerek koruma altına alınıyor. Çorum Belediyesi tarafından 23 Şubat 2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurunun neticelenmesiyle şehrin geleneksel lezzetlerinden "Çorum Baklavası", Coğrafi İşaretli ürünler arasına girdi. Alınan tescille Çorum’un tescilli ürün sayısı da 28’e ulaştı. Kentin yöresel lezzetleri için çalışmalarına devam eden Çorum Belediyesi, Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin tescil işlemlerini kısa sürede tamamlamayı amaçlıyor. "Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum baklavasının tescil süreci ile ilgili bilgi veren Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eray Çetinkaya, "Türkiye’nin en önemli baklava çeşitlerinden biri olan Çorum baklavasının tescil süreci, coğrafi işaret başvurusunun yapılmasının ardından yaklaşık bir yıl içinde tamamlandı. Şubat 2024’te başlattığımız Çorum baklavası coğrafi işaret başvurusunu, kapsamlı bir çalışma sonucunda neticelendirdik. Bu süreçte il genelinde çok sayıda kişiyle görüştük, gerçek ve doğru tariflere ulaşabilmek için kapsamlı kayıtlar tuttuk ve incelemeler gerçekleştirdik. Köylerdeki ve merkezdeki ustalarla yaptığımız görüşmelerle en doğru tarifi belirleyerek patent sürecini yürüttük. Böylece Çorum baklavası, ilimizin 28. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. Çorum baklavası, has baklava, gül burma ve sıkma baklava şeklinde çeşitlendirilebilmektedir" dedi. "Bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum mutfağına ait 4 lezzet için coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çetinkaya, "Çorum Belediyesi olarak coğrafi işaret çalışmalarımız devam ediyor. Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin coğrafi işaret başvuruları ise şu anda askıda bulunuyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu ürünlerin de tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Gastronomi alanının önemli temsilcileri tarafından Türkiye’nin en iyi mutfaklarından biri olarak gösterilen Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" diye konuştu. "Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" Çorum Belediyesi Veli Paşa Hanı’nda baklava yapım ustası olarak görev yapan Fatma Kılıç ise baklavanın yapım sürecini anlatarak, "Tescilli baklavalarımızın hamurunda süt, yoğurt, sıvı yağ, sirke, yumurta, un ve kabartma tozu bulunuyor. Üretim aşamasına geçmeden önce mutlaka nişastamızı bir gün önceden çıkarıp eleyerek dinlendirmemiz gerekiyor. Hamurumuzu özenle yoğuruyoruz, yoğurma aşamasının iyi yapılması hamurun pürüzsüz olması açısından büyük önem taşıyor. Yoğurma işleminin ardından bezeleme aşamasına geçiyoruz. Bu aşamada hamurun en az yarım saat bezelenmiş halde dinlenmesi gerekiyor. Hamur ne kadar iyi dinlenirse açma sırasında o kadar rahat çalışılır ve yırtılma gibi sorunlarla karşılaşılmaz. İnce tabaka halinde açtığımız hamurları tepsinin boyutuna göre kesiyoruz. Tepsiye döşeme aşamasında katların arasına mutlaka tuzsuz yağ ekliyoruz. Her beş katta bir yağlama ve cevizleme işlemi uyguluyoruz. Ardından kesme aşamasına geçiliyor. Biz, tereyağının tüm katlara eşit şekilde yayılmasını sağlamak için önce dilimleme ardından yağlama işlemi yapıyoruz. Bu yöntem, baklavanın daha iyi kabarmasını ve kıtır bir doku kazanmasını sağlıyor.Has baklavamızın en önemli özelliği ise diğer baklavalardan farklı olarak hamurunda sirke kullanmamız. Sirke, hamura özel bir kıtırlık ve çıtırlık kazandırıyor. Tesisimizde has baklava, gül baklava ve sıkma baklava olmak üzere üç çeşit baklava üretiyoruz. Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" şeklinde konuştu. (MCK-MK-
Çağdaş Çavuş: "İyi bir takıma karşı oynayıp, kazandık"
09 Kasım 2025 Pazar - 22:22 Çağdaş Çavuş: "İyi bir takıma karşı oynayıp, kazandık" Çorum FK Teknik Direktörü Çağdaş Çavuş, oyuncularına güvendiğini söyleyerek, "Bazen değişkenlikler, dalgalanmalar olabiliyor. Lig çok dengeli gidiyor. Onların bu işi alnının akıyla yaparak sezon sonunda güzel bir noktaya getireceğini düşünüyorum. Şu an iyi bir takıma karşı oynayıp, kazandık" dedi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Çorum FK, evinde karşılaştığı Iğdır FK’yı 3-1 mağlup etti. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Çorum FK Teknik Direktörü Çağdaş Çavuş, Iğdır FK karşılaşmasına farklı bir oyun taktiğiyle başladıklarını ifade ederek, "Başladığımız günden bu zamana kadar zaman zaman oyunun içerisinde, zaman zaman sonuca bakıldığında bir dalgalanmanın olduğu ve bu dalgalanmanın benimle birlikte biraz normal olabileceğini düşünüyorum. Farklı bir başlangıç yaptık. Baskı çeşidimizi değiştirdik. Çok daha kompakt kalıp, rakibin Mendes ve Fofana ile çok hızlı hücuma çıkacağını çok iyi biliyorduk. İster istemez biraz daha kompakt kalıp bunu da sonuçlandırmak istedik. Genel anlamda maça fena başlamadık. Eren ve Cemali’yle ikili oyunlar, saha içine girmemizi sağladı. Ters oyunlarda Oğulcan’ı, Üzeyir’i kullanacağımızı maç öncesinde iyi konuşmuştuk. Oyunun yönünü çok çabuk çevirdiğimiz zaman bulduğumuz boşluklarla oyun içerisinde golü bulduk. Onların o geçişlerinin olabileceğini söylemiştik ve üçüncü bölgede kaybettiğimiz bir top oldu ve ilk golü yedik. İkinci devreye de fena başlamadık. İçerideki değişiklik ve oyuncuların da oyuna çok iyi katılmasıyla baskı çeşidimizi tekrar değiştirdik. Bu sefer de tamamen öne çıktığımız bir maç oynadık ve hata yapmaya zorlayacaktık. İkinci devre çok daha iyi yaptık. Bunlarla beraber goller de gelince oyun çok daha keyifli hale geldi. Bundan sonra da bu takımla beraber devam edeceğiz" diye konuştu. Oyuncularına güvendiğini vurgulayan Çavuş, "Takıma geldiğim andan itibaren söylüyorum, onlara inancım ve güvenim çok fazla. Bazen değişkenlikler, dalgalanmalar olabiliyor. Lig çok dengeli gidiyor. Onların bu işi alnının akıyla yaparak sezon sonunda güzel bir noktaya getireceğini düşünüyorum. Şu an iyi bir takıma karşı oynayıp, kazandık. Şimdi bunu kapatacağız. Milli araya giriyoruz, deplasmanda oynayacağımız Bandırma maçına güzel bir şekilde hazırlanacağız" şeklinde konuştu.
İbrahim Üzülmez: "Biraz camia ve takım olarak kırılganlık yaşıyoruz"
09 Kasım 2025 Pazar - 22:03 İbrahim Üzülmez: "Biraz camia ve takım olarak kırılganlık yaşıyoruz" Iğdır FK Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez, Çorum FK maçının ardından, "Nasıl, 3’te 3 yaparak başladıysak bu süreç içerisinde biraz camia ve takım olarak kırılganlık yaşıyoruz. Ama bu bir maraton. Maratonun sonunu her zaman iyi getirmek lazım" dedi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Çorum FK, evinde Iğdır FK’yi 3-1 mağlup etti. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Iğdır FK Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez, ilk 45 dakika iyi işler yapan bir takım olduklarını, ancak goller sonrasında yaşadıkları kırılganlıklarla mağlup olduklarını ifade etti. Tekrar galibiyetle buluşmak istediklerini belirten Üzülmez, yaşadıkları bu süreci en kısa sürede atlatacaklarını söyledi. Aldıkları mağlubiyet için üzgün olduklarını dile getiren Üzülmez, "İyi bir takıma karşı oynadık, geçiş oyununu iyi oynayan, ofansif anlamda üretken bir takıma karşı oynadık. Bugün ilk 45 dakikalık oyuna baktığınız zaman da saha içerisinde doğru işler yapan bir takım vardır. Rakibi bir tane pozisyona soktuk, o da gol oldu. Bizim yakaladığımız net pozisyonlar vardı ama üretme ve sonuçlandırma konusunda sıkıntı yaşayan bir takım olduk son haftalarda. Geçen hafta da öyleydik, ondan önceki Boluspor maçında da aynı şekildeydi. Üzüntülüyüz" diye konuştu. "Erzurum maçıyla beraber inşallah bir çıkışa geçeriz" Hedeflerinden uzaklaştıran mağlubiyetlerin kendilerini üzdüğünü vurgulayan Üzülmez, "Nasıl, 3’te 3 yaparak başladıysak bu süreç içerisinde biraz camia ve takım olarak kırılganlık yaşıyoruz. Ama bu bir maraton. Maratonun sonunu her zaman iyi getirmek lazım. İyi başladık, bir kriz dönemindeyiz. Bu krizi milli arada oyuncularımızla birlikte atlatıp önümüzdeki Erzurum maçıyla beraber inşallah bir çıkışa geçeriz. Hedeflerimiz var, hedeflerimiz doğrultusunda böylesine takımlara karşı kaybettiğimizde üzülüyoruz ama futbolun bu tarafı da var. Futbolun bu tarafı acımasız ama bu taraftan da dersler çıkartmamız lazım ki önümüzdeki süreçte daha doğru işler, daha doğru planlama, daha çok saha içerisinde mücadele eden bir takım çıkartmak istiyoruz. Ama kendi içimizde yaşadığımız sıkıntılar var, onların da bilinmesini iterim" diye konuştu.