Yerel Haberler
Çorum
06 Aralık 2025 Cumartesi - 09:59 Gastronomide gözde olacak: Baklavası tescillendi, sırada dört yeni lezzet var Türkiye’nin önemli gastronomi şehirleri arasında yer alan Çorum’un yöresel lezzeti baklava, coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükselen Çorum’da 4 lezzet için tescil çalışması sürüyor. Zengin mutfak kültürüyle Türkiye’nin önde gelen gastronomi duraklarından biri olan Çorum’daki yöresel lezzetler tescillenerek koruma altına alınıyor. Çorum Belediyesi tarafından 23 Şubat 2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurunun neticelenmesiyle şehrin geleneksel lezzetlerinden "Çorum Baklavası", Coğrafi İşaretli ürünler arasına girdi. Alınan tescille Çorum’un tescilli ürün sayısı da 28’e ulaştı. Kentin yöresel lezzetleri için çalışmalarına devam eden Çorum Belediyesi, Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin tescil işlemlerini kısa sürede tamamlamayı amaçlıyor. "Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum baklavasının tescil süreci ile ilgili bilgi veren Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eray Çetinkaya, "Türkiye’nin en önemli baklava çeşitlerinden biri olan Çorum baklavasının tescil süreci, coğrafi işaret başvurusunun yapılmasının ardından yaklaşık bir yıl içinde tamamlandı. Şubat 2024’te başlattığımız Çorum baklavası coğrafi işaret başvurusunu, kapsamlı bir çalışma sonucunda neticelendirdik. Bu süreçte il genelinde çok sayıda kişiyle görüştük, gerçek ve doğru tariflere ulaşabilmek için kapsamlı kayıtlar tuttuk ve incelemeler gerçekleştirdik. Köylerdeki ve merkezdeki ustalarla yaptığımız görüşmelerle en doğru tarifi belirleyerek patent sürecini yürüttük. Böylece Çorum baklavası, ilimizin 28. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. Çorum baklavası, has baklava, gül burma ve sıkma baklava şeklinde çeşitlendirilebilmektedir" dedi. "Bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum mutfağına ait 4 lezzet için coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çetinkaya, "Çorum Belediyesi olarak coğrafi işaret çalışmalarımız devam ediyor. Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin coğrafi işaret başvuruları ise şu anda askıda bulunuyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu ürünlerin de tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Gastronomi alanının önemli temsilcileri tarafından Türkiye’nin en iyi mutfaklarından biri olarak gösterilen Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" diye konuştu. "Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" Çorum Belediyesi Veli Paşa Hanı’nda baklava yapım ustası olarak görev yapan Fatma Kılıç ise baklavanın yapım sürecini anlatarak, "Tescilli baklavalarımızın hamurunda süt, yoğurt, sıvı yağ, sirke, yumurta, un ve kabartma tozu bulunuyor. Üretim aşamasına geçmeden önce mutlaka nişastamızı bir gün önceden çıkarıp eleyerek dinlendirmemiz gerekiyor. Hamurumuzu özenle yoğuruyoruz, yoğurma aşamasının iyi yapılması hamurun pürüzsüz olması açısından büyük önem taşıyor. Yoğurma işleminin ardından bezeleme aşamasına geçiyoruz. Bu aşamada hamurun en az yarım saat bezelenmiş halde dinlenmesi gerekiyor. Hamur ne kadar iyi dinlenirse açma sırasında o kadar rahat çalışılır ve yırtılma gibi sorunlarla karşılaşılmaz. İnce tabaka halinde açtığımız hamurları tepsinin boyutuna göre kesiyoruz. Tepsiye döşeme aşamasında katların arasına mutlaka tuzsuz yağ ekliyoruz. Her beş katta bir yağlama ve cevizleme işlemi uyguluyoruz. Ardından kesme aşamasına geçiliyor. Biz, tereyağının tüm katlara eşit şekilde yayılmasını sağlamak için önce dilimleme ardından yağlama işlemi yapıyoruz. Bu yöntem, baklavanın daha iyi kabarmasını ve kıtır bir doku kazanmasını sağlıyor.Has baklavamızın en önemli özelliği ise diğer baklavalardan farklı olarak hamurunda sirke kullanmamız. Sirke, hamura özel bir kıtırlık ve çıtırlık kazandırıyor. Tesisimizde has baklava, gül baklava ve sıkma baklava olmak üzere üç çeşit baklava üretiyoruz. Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" şeklinde konuştu.
06 Aralık 2025 Cumartesi - 09:52 Gastronomide gözde olacak: Baklavası tescillendi, sırada dört yeni lezzet var Türkiye’nin önemli gastronomi şehirleri arasında yer alan Çorum’un yöresel lezzeti baklava, coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükselen Çorum’da 4 lezzet için tescil çalışması sürüyor. Zengin mutfak kültürüyle Türkiye’nin önde gelen gastronomi duraklarından biri olan Çorum’daki yöresel lezzetler tescillenerek koruma altına alınıyor. Çorum Belediyesi tarafından 23 Şubat 2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurunun neticelenmesiyle şehrin geleneksel lezzetlerinden "Çorum Baklavası", Coğrafi İşaretli ürünler arasına girdi. Alınan tescille Çorum’un tescilli ürün sayısı da 28’e ulaştı. Kentin yöresel lezzetleri için çalışmalarına devam eden Çorum Belediyesi, Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin tescil işlemlerini kısa sürede tamamlamayı amaçlıyor. "Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum baklavasının tescil süreci ile ilgili bilgi veren Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eray Çetinkaya, "Türkiye’nin en önemli baklava çeşitlerinden biri olan Çorum baklavasının tescil süreci, coğrafi işaret başvurusunun yapılmasının ardından yaklaşık bir yıl içinde tamamlandı. Şubat 2024’te başlattığımız Çorum baklavası coğrafi işaret başvurusunu, kapsamlı bir çalışma sonucunda neticelendirdik. Bu süreçte il genelinde çok sayıda kişiyle görüştük, gerçek ve doğru tariflere ulaşabilmek için kapsamlı kayıtlar tuttuk ve incelemeler gerçekleştirdik. Köylerdeki ve merkezdeki ustalarla yaptığımız görüşmelerle en doğru tarifi belirleyerek patent sürecini yürüttük. Böylece Çorum baklavası, ilimizin 28. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. Çorum baklavası, has baklava, gül burma ve sıkma baklava şeklinde çeşitlendirilebilmektedir" dedi. "Bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum mutfağına ait 4 lezzet için coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çetinkaya, "Çorum Belediyesi olarak coğrafi işaret çalışmalarımız devam ediyor. Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin coğrafi işaret başvuruları ise şu anda askıda bulunuyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu ürünlerin de tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Gastronomi alanının önemli temsilcileri tarafından Türkiye’nin en iyi mutfaklarından biri olarak gösterilen Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" diye konuştu. "Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" Çorum Belediyesi Veli Paşa Hanı’nda baklava yapım ustası olarak görev yapan Fatma Kılıç ise baklavanın yapım sürecini anlatarak, "Tescilli baklavalarımızın hamurunda süt, yoğurt, sıvı yağ, sirke, yumurta, un ve kabartma tozu bulunuyor. Üretim aşamasına geçmeden önce mutlaka nişastamızı bir gün önceden çıkarıp eleyerek dinlendirmemiz gerekiyor. Hamurumuzu özenle yoğuruyoruz, yoğurma aşamasının iyi yapılması hamurun pürüzsüz olması açısından büyük önem taşıyor. Yoğurma işleminin ardından bezeleme aşamasına geçiyoruz. Bu aşamada hamurun en az yarım saat bezelenmiş halde dinlenmesi gerekiyor. Hamur ne kadar iyi dinlenirse açma sırasında o kadar rahat çalışılır ve yırtılma gibi sorunlarla karşılaşılmaz. İnce tabaka halinde açtığımız hamurları tepsinin boyutuna göre kesiyoruz. Tepsiye döşeme aşamasında katların arasına mutlaka tuzsuz yağ ekliyoruz. Her beş katta bir yağlama ve cevizleme işlemi uyguluyoruz. Ardından kesme aşamasına geçiliyor. Biz, tereyağının tüm katlara eşit şekilde yayılmasını sağlamak için önce dilimleme ardından yağlama işlemi yapıyoruz. Bu yöntem, baklavanın daha iyi kabarmasını ve kıtır bir doku kazanmasını sağlıyor.Has baklavamızın en önemli özelliği ise diğer baklavalardan farklı olarak hamurunda sirke kullanmamız. Sirke, hamura özel bir kıtırlık ve çıtırlık kazandırıyor. Tesisimizde has baklava, gül baklava ve sıkma baklava olmak üzere üç çeşit baklava üretiyoruz. Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" şeklinde konuştu. (MCK-MK-
Çorum FK, Süper Lig ekibi Alanyaspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarını tamamladı
03 Aralık 2025 Çarşamba - 15:14 Çorum FK, Süper Lig ekibi Alanyaspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarını tamamladı Ziraat Türkiye Kupası 4. Tur’unda Trendyol Süper Lig ekiplerinden Alanyaspor ile karşılaşacak olan Çorum FK, hazırlıklarını taktiksel antrenmanla tamamladı. Çorum FK, Ziraat Türkiye Kupası 4. Tur’unda yarın saat 20.30’da Alanyaspor’u konuk edecek. Çorum FK, karşılaşmanın hazırlıklarını tesislerinde yaptığı antrenmanla tamamladı. Teknik Direktör Hüseyin Eroğlu yönetiminde antrenman yapan kırmızı-siyahlılar, taktik çalışmaları yaptı. "Kupada bir hedefimiz yok ama ligde büyük hedeflerimiz var" Maçla ilgili değerlendirmelerde bulunan Teknik Direktör Hüseyin Eroğlu, "Son gittiğimiz Bodrum FK maçında da kadro anlamında biraz eksikliğimiz vardı. 18 kişiydik, kırmızı kart, sakatlıklar var. Bu maça genç oyuncuları görme anlamında genç ağırlıklı kadroyla çıkacağız. Aramızdan oyuncular da oynatacağız. Ama tabii ki Kupada bu maçı oynadıktan sonra belki oradan ilave edeceğimiz oyuncular olacak. Orada da yetenekli oyuncular vardır ki son dört maçta da her oyuncuya ihtiyacımız var. Tabii bizim için önemli olan da Pazartesi günü oynayacağımız maç. Ona en iyi şekilde hazırlanacağız. Kupada bir hedefimiz yok ama ligde büyük hedeflerimiz var. Çalışmalarımız bu yönde devam edecek. Lig uzun bir maraton, birçok maç var. Daha önce de yaşadığım, çalıştığım kulüplerde de çok gerilerden gelip sonunda hedefe ulaşmıştık. Çorum FK sezon sonunda Süper Lig’de olacaktır. Bizim işimiz bu. Bunun için buradayız" dedi. "Mayıs ayında kupayı kaldıran bir şehir olacağız" Çorum FK takım kaptanı Yusuf Erdoğan da, "Maçları lehimize çevirme konusunda sıkıntı yaşadığımız bir süreçteyiz. Ama sahanın içine baktığımızda daha fazla oyunu ikinci rakip sahada kabul eden bir Çorum FK izlettiğimizi düşünüyorum. Sadece birazcık bitecilik konusunda sıkıntılar yaşadığımızı düşünüyorum. Bu bir süreç. Şampiyonluk yolunda böyle dalgalanmalar her takım için oluyor. Bunu önceki dönemde oynadığım, şampiyon olduğum takımlarda da birçok kez yaşamış bir futbolcu olarak söyleyebilirim; mayıs ayında kupayı kaldıran bir şehir olacağız. Böyle dalgalanmalar şu an yaşıyoruz. Bunu da en dipte önce futbolcuların hissettiğini söyleyebilirim. Bir üzüntü var ama bunu da biz yukarı çıkaracak biz futbolcularız. İnşallah dediğim gibi mayıs ayında şampiyonluğu birinci sırada bitiren takım biz olacağız. Hem taraftarlarımızdan şunun sözünü veriyorum. Onlardan da şöyle bir söz almak istiyorum. Oynayacağımız Pendik maçında stadı doldursunlar. Tek bir yürek olmak zorundayız. Sadece bu oynayan futbolcu ya da hocaların yapacağı bir şey değil. Bütün şehrin kenetlenmesi gerekir. En büyük itici gücümüz taraftar. İnşallah devam edip yani haklı oldukları şeyleri hep birlikte göğüsleyip bambaşka bir hikaye çizmek zorundayız hep birlikte" diye konuştu.
Çorum baklavasına coğrafi işaret tescili
02 Aralık 2025 Salı - 15:56 Çorum baklavasına coğrafi işaret tescili Çorum Belediyesi’nin girişimleriyle yöresel lezzet Çorum baklavası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Çorum Belediyesi tarafından 23 Şubat 2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuru sonuçlandı. Şehrin geleneksel lezzetlerinden biri olan "Çorum Baklavası", yapılan değerlendirmelerin ardından Coğrafi İşaretli ürünler arasına girdi. Alınan tescille Çorum’un tescilli ürün sayısı da 28’e ulaştı. Coğrafi işaret tescil belgesinde yer alan bilgilere göre Çorum baklavası, özel amaçlı un, yumurta, yoğurt, zeytinyağı, ceviz ve tereyağı kullanılarak geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Çorum Baklavası’nı diğerlerinden ayıran en önemli özellikler arasında yufkaların inceliği, hamurun açılma tekniği ve katmanların beyazlığını koruyarak pişirilmesi yer alıyor. "Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz" Konuyla ilgili açıklama yapan Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrin gastronomi alanında hak ettiği yere gelmesi için çalıştıklarını belirterek, "Çorum Baklavası’nı tescillemek amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığımız başvuru sonuçlandı ve baklavamız resmen coğrafi işaretli ürünler arasına girdi. Çorum baklavası ustalık ve sabır gerektiren özel bir lezzettir. Bu anlamda da Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz. Şehrimizi gastronomi alanında tanıtmaya, geleneksel lezzetlerimizi tüm dünyaya duyurmaya devam edeceğiz. Çorum, ünlü gurmelerin de belirttiği üzere Türkiye’nin en iyi mutfaklarından birine sahiptir. Çorum Belediyesi olarak yerel lezzetlerin tescillenmesi ve coğrafi işaretle korunması konusunda kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Çorum Baklavası’nın tescili de bu çalışmaların son halkasıdır" dedi.
Çorum’da ‘koruyucu aile’ farkındalığı için seferberlik
01 Aralık 2025 Pazartesi - 14:50 Çorum’da ‘koruyucu aile’ farkındalığı için seferberlik Çorum’da koruyucu aile hizmetinin yaygınlaştırılması konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla toplu taşıma araçları ve duraklara bilgilendirici afişler asıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu arasında yapılan iş birliği protokolü çerçevesinde, Çorum’da ’koruyucu aile’ hizmetiyle ilgili farkındalık oluşturma amacıyla çalışma başlatıldı. Bu kapsamda, Çorum Taksiciler, Minibüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanlığı iş birliğiyle kentteki 100 taksi, 150 servis aracı ve 50 taksi durağına ’koruyucu aile’ konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla afişler asıldı. Çorum Belediyesi de kentte özel bir "Koruyucu Aile Durağı" oluşturdu. Belediyeye ait 70 halk otobüsü ve 30 otobüs durağına da bilgilendirici afişler asıldı. "Koruyucu ailelerimiz, devletimizin şefkat elini o çocuklarımıza sunan özel gönüllü bireylerimizdir" Proje kapsamında düzenlenen programda konuşan Vali Yardımcısı Yeliz Mercan, "Toplumumuzun en önemli sorumluluk projelerinden birisi olan koruyucu aile sistemi hakkında farkındalığı artırmak amacıyla toplandık. Koruyucu ailelerimiz, devletimizin şefkat elini o çocuklarımıza sunan özel gönüllü bireylerimizdir. Biliyoruz ki çocuklar bir anne, baba yanında sevgi ortamında yaşarlarsa kişiliklerini ve kimliklerini geliştirme noktasında çok daha başarılı olurlar. Cumhurbaşkanımız’ın prensipleriyle bu sene Aile Yılı ilan edişmişti. Bu kapsamda koruyucu aile faliyetlerinin topluma ulaştırması noktasında tüm imkanlarımızla sahada bulunduğumuzu belirtmek istiyorum. Ülkemizde yaklaşık 11 bin çocuğumuz, 9 bin aile yanında koruyucu aile hizmetinden faydalanmakta. İlimizde ise 95 çocuğumuzu 81 aile yanında koruyucu aile hizmeti sunuyoruz" dedi. "Her çocuk bir aileyi ve aile sıcaklığını ediyor" Daha sonrasında konuşmasını gerçekleştiren Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat da, "Her çocuk o kadar şanslı olmayabiliyor. Türlü sebeplerden dolayı ailesinden mahrum kalmış çocuklar var. Bu çocuklarımızın da aile sıcaklığı içerisinde yetişmeleri, toplumumuzun gelişimine ve devletimizin sürekliliğine katkıda bulunması amacıyla koruyucu aile müessesesi var. Bu müessesenin farkındalığın artırılması amacıyla bakanlığımızın şoförler federasyonu ile birlikte düzenlemiş olduğu bir etlinlik. Bu durak içerisinde koruyucu aile müessesenin ne anlama geldiği, sağlayacağı katkılarla ilgili bilgilendirmeler var. Her çocuk bir aileyi ve aile sıcaklığını ediyor" diye konuştu.