Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Yerel Haberler
İstanbul
Ankara
İzmir
Bursa
Antalya
Trabzon
Tüm Şehirler
Adana
Adıyaman
Afyon
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Diyarbakır
OSB Başkanı Fidan adaylığını açıkladı
08 Nisan 2026 Çarşamba - 10:41:24
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yönetiminde seçim heyecanı başladı. Mevcut başkan Mustafa Fidan yaptığı açıklamada ’Mavi Liste’ adayı olduğunu duyurdu. Diyarbakır OSB’de 4 yıl aradan sonra yeniden yönetim seçimi hazırlıkları başladı. 4 yılda bir yenilenen seçimde sanayiciler sandık başına giderek yeni yönetim kurulunu oylamaya hazırlanıyor. 9 Mayıs 2026’da yapılması planlanan seçim için çalışmalar başlarken, mevcut başkan Mustafa Fidan ’Mavi Liste’ adayı olduğunu açıkladı. Fidan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Değerli sanayicilerimiz, geride bıraktığımız 4 yıllık OSB yönetimi süresinde müteşebbis heyetimiz ve yönetim kurulu üyelerimizle birlikte sizlere en iyi şekilde hizmet sunmanın gayreti içinde olduk. Bugün müteşebbis heyetimiz ile alınan seçim kararı doğrultusunda yeni dönem OSB yönetimi için ’Mavi Liste’ olarak yeniden aday olduğumuzu siz kıymetli sanayicilerimize ve kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadelerine yer verdi.
08 Nisan 2026 Çarşamba - 10:40
Bir mahalle sis denizinde kayboldu
Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesi Elyos Mahallesi’nde oluşan sis, ortaya seyrine doyumsuz manzara çıkardı. Çüngüş ilçesinde sağanak yağmurlardan sonra oluşan sis, Elyos Mahallesi’ni tamamen kapladı. O anlar mahalle sakini Bayram Güldalı tarafından, cep telefonu kamerası ile kaydedildi. Sis denizinde kaybolan mahalleyi görüntüleyen Bayram Güldalı, ’’Köyümüzün yükseltisi fazla olduğu için sık sık doğa olayları yaşanıyor. Bende o anı görünce kayıt altına aldım’’ dedi.
08 Nisan 2026 Çarşamba - 10:14
Diyarbakır’da oto tamircideki yangın kask kamerasına yansıdı
Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesinde oto tamir dükkanında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin kask kamerasına yansıdı. Edinilen bilgilere göre, Yenişehir ilçesi Sanayi Mahallesi’ndeki 2. Sanayi Sitesi’ndeki bir oto tamir dükkanında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiyenin müdahalesiyle söndürülen yangın oto tamir dükkanında büyük hasara yol açarken, bitişikteki iki dükkan da hafif etkilendi. Müdahale anı itfaiye ekiplerinin kask kamerasına yansıyan yangının çıkış nedeni araştırılıyor.
08 Nisan 2026 Çarşamba - 10:12
Diyarbakır’da sis görüş mesafesini 20 metreye kadar düşürdü
Diyarbakır’da yoğun sis, görüş mesafesini 20 metreye kadar düşürdü. Sürücüler trafikte ilerlemekte güçlük çekti. Bağlar ilçesine bağlı Oğlaklı Mahallesi’nde sabahın ilk ışıklarıyla birlikte etkisini gösteren yoğun sis, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Görüş mesafesinin yer yer 20 metreye kadar düştüğü mahallede, sürücüler trafikte ilerlemekte güçlük çekti.
28 Ekim 2024 Pazartesi - 13:54
Diyarbakır’da sokak köpeğinin çocuğu kovaladığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde sokak köpeğinin çocuğu kovaladığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
28 Ekim 2024 Pazartesi - 11:24
Diyarbakır’da takla atan otomobil hurdaya döndü: 1 ölü, 2 yaralı
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde kontrolden çıkan otomobilin takla attığı kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, kırsal Höyükdibi Mahallesi yakınlarında 21 ES 560 plakalı otomobil, sürücüsünün kontrolünden çıkarak taş yığınına çarpıp takla attı. Otomobil hurdaya dönerken, ihbar üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekibi sevk edildi. Sağlık ekipleri, yaptıkları kontrollerde Abdurrahman Dağdelen’in hayatını kaybettiğini, N.A. ve E.A’nın yaralandığını belirledi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye sevk edildi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.
28 Ekim 2024 Pazartesi - 10:42
Diyarbakır’a gelen konargöçer aile, 6 ay Kral Yolu’nda hayvanlarına bakacak
Doğu Anadolu’da soğuk havanın etkili olmasıyla Muş’tan Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine hayvancılıkla uğraşmak için gelen konargöçer aile, 6 ay boyunca Kral Yolu’nda zorlu şartlarda besicilik yapacak. Muş’un Varto ilçesinden gelen konargöçer aile, 6 ay boyunca, Yenişehir ilçesinden geçen MÖ. 7. yüzyılda Lidya Kralı Gyges tarafından inşa edilen Kral Yolu’nda kalacak. Cumartesi günü kiraladıkları meraya gelen Bingöl ailesi, bu alanda ailece kalacakları çadırın kurulumuna başladı. Atadan kalan besiciliği sürdüren Bingöl ailesi, bir yandan yaklaşık bir ay sürecek kurulma aşamasını devam ederken, bir yandan da hayvanları merada otlatıyor. Besici Mehmetşah Bingöl, Muş Varto’dan geldiklerini, hayvanlarını 6 ay burada besledikten sonra tekrar memleketlerine gideceklerini söyledi. Şu anda çadırı yeni kurduklarını belirten Bingöl, “Çadırlarda kalıyoruz. Ben, eşim, gelinim ve çocuklarımla kalıyoruz. Hayvancılık zor, ekmek davası ve çalışmak zorundayız. Çadırımızı kurduk, geceleri soğuk oluyor” dedi. Dedesinin ve babasının yaptığı işi çocukluktan beri yaptıklarını ifade eden Bingöl, “Göçerler, genellikle böyle yaşarlar. Burayı 6 ay kiraladık, sonra gideceğiz. Dün geldik, çadırı kurduk ama hayvanların çadırı kaldı. Saman ve arpa getireceğiz. Onlar da geride kalan iş, bunları toparlamak bir ay sürer” şeklinde konuştu.
27 Ekim 2024 Pazar - 15:32
Şehit, gazi ve terör mağdurları derneğinden Bahçeli’ye destek: “Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa, Türk değildir”
15 Temmuz Demokrasi Şehitleri, Gazileri ve Terör Mağdurları Derneği Genel Başkanı Abbas Gündüz, “Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa, Türk değildir. Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa, Kürt değildir” dedi. 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri, Gazileri ve Terör Mağdurları Derneği Genel Başkanı Abbas Gündüz, Türkiye için doğruları korkusuzca savunan, milli duruşu her şeyin üstünde tutan Devlet Bahçeli’nin her konuşması her açıklaması, yılların birikimi, vatan sevgisi ve Türk milletine olan derin bağlılığının yansıması, köklü bir davanın liderinin ifadeleri olduğunu söyledi. “Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa, Türk değildir. Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa, Kürt değildir” diyen Gündüz, “Coğrafya, birçokları için çok önemli bir faktör olabilir. Ama konu Türk milleti olduğunda, coğrafya bir destana dönüşür. Türk milleti ne olursa olsun, bölünmez, yıkılmaz. Birlik ve beraberliğimizle her zorluğun üstesinden geliriz. Devlet Bahçeli, Türkiye’nin terörle mücadelesini her zaman hem en önde, hem en net kararlı duruşunu sergileyen en önemli liderlerden biri oldu. Devlet aklına güvenimiz tamdır. Çizgisi her zaman milletin menfaatlerini koruma yönünde olan Devlet Bahçeli’nin de söylediği gibi; MHP’yi anlamak zor olabilir, ancak milli duruşu ve devletin bekası için atılan adımlar, uzun vadede Türkiye’nin çıkarlarını gözeten hamlelerdir. Makam ve mevki için vicdanını satanları adam yerine bile koymayız” dedi.
27 Ekim 2024 Pazar - 15:22
10 bin yıldır yaşamın aralıksız devam ettiği Sur ilçesinde turizm yoğunluğu
Dünyada, 10 bin yıldır yaşamın aralıksız devam ettiği Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, sonbaharda turizm bereketi yaşanıyor. Tur gruplarıyla kentte ilk defa gelen turistler, asırlık ilçeye hayran kaldı. 11 bin yıllık tarihi ile dünyanın en eski yerleşim yeri olarak ilk sırada yer alan Filistin’in Eriha kentinden sonra ikinci sırada yer alan Diyarbakır’ın sur ilçesi, eski adlarıyla Amedi, Amidi, Amida, Diyarbekir ve son adı Diyarbakır’da turizm bereketi yaşanıyor. Tur gruplarıyla kentte gelen yerli turistler, asırlık tarihi yapıların video ve fotoğrafını çekiyor. Çanakkale’den gelen Sabriye Karaca, turla geziye çıktıklarını, Çanakkale’den çıkıp Adana, Tarsus ve Gaziantep’te kaldıklarını söyledi. Daha sonra Mardin’e geldiklerini, iki gece kaldıklarını belirten Karaca, “Burayı da (Diyarbakır) çok merak ediyorduk. Şu ortama bayıldım. Ulu Cami’yi çok sevdik, On Gözlü Köprüyü gördük. Geze geze geldik. Çok hoşumuza gitti. Dört Ayaklı Minareyi çok merak ediyordum. Fotoğraflarımızı çektik, alışverişimizi yaptık. Bakırlarınızı, eşarplarınızı aldık, çok hoşumuza gitti” dedi. “Terör de bittikten sonra hakikaten gelip görmeye değer” Karaca, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlar sıcakkanlı, turlar çok. Turumuz 55 kişi, alışveriş için buralara dağıldık. Diyarbakır’ı, Mardin’i böyle beklemiyordum. Terör de bittikten sonra hakikaten gelip görmeye değer. Bir batılı olarak çok hoşumuza gitti. Hepimiz vatan insanıyız, Çanakkale’ye gelip görmeniz lazım. Çanakkale’de şehitlik yerimiz de biriz. Her yerden şehit var.” Turistlerden Ayten Bayram, “Çanakkale’den Diyarbakır’a geldik. Kentte bayıldık, esnafa daha da bayıldık. Her şey çok güzel. Televizyonda izliyordum, görmek için hayal ediyordum. Hakikaten gezilip görülecek yer“ diye konuştu. Hülya Ilıkoba da, “Adana’dan geldik, şehri çok beğendik. Surları gezdik, köprüyü gezdik. (On Gözlü Köprü) kahve aldık, çok beğendik ve şimdi gidiyoruz. “şehri çok beğendim, temiz ve güzel. İnsanları güzel” şeklinde konuştu. Deniz Tuna Gök ise, anneannesiyle geldiğini çok beğendiğini ifade etti.
27 Ekim 2024 Pazar - 15:22
Diyarbakır’da çocuklar için trafik ve itfaiye güvenliği eğitimi düzenlendi
Diyarbakır Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, 9-14 yaş arası çocuklar için itfaiye ve trafik güvenliği konularında eğitimler düzenledi. İki gün süren etkinlikler, Kayapınar ilçesindeki İtfaiye Amirliği’nde gerçekleştirildi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, çocuklara yangın söndürme araçları tanıtıldı ve yangınların önlenmesi ile yangına sebep olabilecek durumlar hakkında bilgi verildi. Uzman eğitmenler eşliğinde teorik ve uygulamalı eğitimler yapıldı. Çocuklar, yolcu ve yaya olarak dikkat edilmesi gereken kurallar ve emniyet kemerinin önemi üzerine pratik uygulamalar gerçekleştirdi. Minyatür trafik ışıkları ve üst geçitler kullanılarak eğlenceli bir öğrenme ortamı sağlandı. Eğitimlerin sonunda, katılımcılara katılım belgeleri verildi. Ayrıca, çocuklara kek ve meyve suyu ikram edilirken, şapka ve düdük hediye edildi.
27 Ekim 2024 Pazar - 15:13
10 bin yıldır yaşamın aralıksız devam ettiği Sur ilçesinde turizm yoğunluğu
Dünyada, 10 bin yıldır yaşamın aralıksız devam ettiği Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, sonbaharda turizm bereketi yaşanıyor. Tur gruplarıyla kentte ilk defa gelen turistler, asırlık ilçeye hayran kaldı. 11 bin yıllık tarihi ile dünyanın en eski yerleşim yeri olarak ilk sırada yer alan Filistin’in Eriha kentinden sonra ikinci sırada yer alan Diyarbakır’ın sur ilçesi, eski adlarıyla Amedi, Amidi, Amida, Diyarbekir ve son adı Diyarbakır’da turizm bereketi yaşanıyor. Tur gruplarıyla kentte gelen yerli turistler, asırlık tarihi yapıların video ve fotoğrafını çekiyor. Çanakkale’den gelen Sabriye Karaca, turla geziye çıktıklarını, Çanakkale’den çıkıp Adana, Tarsus ve Gaziantep’te kaldıklarını söyledi. Daha sonra Mardin’e geldiklerini, iki gece kaldıklarını belirten Karaca, “Burayı da (Diyarbakır) çok merak ediyorduk. Şu ortama bayıldım. Ulu Cami’yi çok sevdik, On Gözlü Köprüyü gördük. Geze geze geldik. Çok hoşumuza gitti. Dört Ayaklı Minareyi çok merak ediyordum. Fotoğraflarımızı çektik, alışverişimizi yaptık. Bakırlarınızı, eşarplarınızı aldık, çok hoşumuza gitti” dedi. “Terör de bittikten sonra hakikaten gelip görmeye değer” Karaca, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlar sıcakkanlı, turlar çok. Turumuz 55 kişi, alışveriş için buralara dağıldık. Diyarbakır’ı, Mardin’i böyle beklemiyordum. Terör de bittikten sonra hakikaten gelip görmeye değer. Bir batılı olarak çok hoşumuza gitti. Hepimiz vatan insanıyız, Çanakkale’ye gelip görmeniz lazım. Çanakkale’de şehitlik yerimiz de biriz. Her yerden şehit var.” Turistlerden Ayten Bayram, “Çanakkale’den Diyarbakır’a geldik. Kentte bayıldık, esnafa daha da bayıldık. Her şey çok güzel. Televizyonda izliyordum, görmek için hayal ediyordum. Hakikaten gezilip görülecek yer“ diye konuştu. Hülya Ilıkoba da, “Adana’dan geldik, şehri çok beğendik. Surları gezdik, köprüyü gezdik. (On Gözlü Köprü) kahve aldık, çok beğendik ve şimdi gidiyoruz. “şehri çok beğendim, temiz ve güzel. İnsanları güzel” şeklinde konuştu. Deniz Tuna Gök ise, anneannesiyle geldiğini çok beğendiğini ifade etti.
27 Ekim 2024 Pazar - 09:08
Diyarbakır’da kasaptan karkas et çalarak arkadaşlarıyla mangal yaptı, soluğu cezaevinde aldı
Diyarbakır’da kasaptan karkas et çalıp arkadaşlarıyla mangal yapan, tekerlekli sandalye, gündüz vakti kamyon tekeri çalan zanlılar, güvenlik kameralarına yansıdı. Aralarında 45 ve 30 yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan zanlıların olduğu 10 kişi, “Çakmak Operasyonu” ile yakalandı.
26 Ekim 2024 Cumartesi - 19:47
Diyarbakır’da 641 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen 11 ilde yapımı tamamlanan 29 bin 311 konut, hak sahiplerine teslim edildi.
26 Ekim 2024 Cumartesi - 13:26
Şilbe Spor Tesisleri 2 Nolu çim saha yenilendi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Şilbe Spor Tesislerinde bulunan 2 Nolu çim sahasını ulusal müsabakalara uygun hale getirmek için bakıma aldı. Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Şilbe Spor Tesislerinde bulunan ve Büyükşehir Belediyesi kullanımında olan ancak uzun süre atıl durumda bırakılan 2 Nolu çim sahada bakım onarım çalışması başlattı. Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda Park ve Bahçeler ile Fen İşleri daire başkanlıkları ekiplerinin yürüttüğü bakım onarım işleri kapsamında 500 kilogram dörtlü karışım çim tohumu ve 3 kamyon yıkanmış kum serildi. Tribün ve soyunma odalarının da elden geçirildiği çalışmada, zeminin kullanıma uygun hale gelmesi için Büyükşehir Belediyespor futbol takımı, antrenmanlarını durdurdu. Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, çalışmaların tamamlanmasıyla hazır hale gelen çim sahayı kentte profesyonel liglerde mücadele eden takımların hizmetine de sunacak.
26 Ekim 2024 Cumartesi - 11:50
Diyarbakır Surları ve On Gözlü Köprü’nün yapılışı yapay zeka ile canlandırıldı
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır Surları ve On Gözlü Köprü’nün yapılışı, yapay zeka ile canlandırıldı. 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, bünyesinde barındırdığı asırlık tarihi dokular ile günümüze ışık tutuyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır Surları ve On Gözlü Köprü ise bu tarihi dokuların başında geliyor. Bu iki asırlık yapı, yapay zeka ile canlandırıldı. Çalışmada yapıların tarihi dokuları anlatılırken, yapım aşamasındaki zorluklar çalışmada yer aldı. Adem Ulusoy, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, yaklaşık 2-3 yıldır yapay zeka konusuyla ilgilendiğini, elinden geldiği kadar Diyarbakır’ın tarihini, kültürünü ve dokusunu yapay zeka ortamında tanıtmaya çalıştığını söyledi. Yapay zekanın ilk çıktığı zaman başta görsel ürettiğini, yaklaşık bir senedir artık video da üretmeye başladığına değinen Ulusoy, “Şu anda neredeyse gerçeğinden ayırt edemiyoruz. Yakında filmler ya da videolar için de olmasını bekliyorum. Yaptığım çalışmalarda fotoğrafı hareketlendirme yerine metin tabanlı bir çalışma yaptım. Talimatları yazarak o şekilde kurguladım. Yapay öyle bir noktaya gelecek ki herkes oturduğu yerde kendi filmini çekebilecek, şarkısını yazabilecek. Kendi romanını yazabilecek hale bile gelecek” dedi. Tarihi kaynaklara uygun olarak MÖ. 2 bin yıllarda Huriler tarafından Diyarbakır Surları inşa edilmeye başlandığını ifade eden Ulusoy, “Yapay zekanın güzel yanlarından biri de tarihe aşina olmaya çalışıyorsunuz. Hurilerden beri Diyarbakır Surları, yükselmeye başlamış. Hurilerden sonra Persler, Romalılar, Bizans, Müslümanlar, Artuklular, Selçuklular, Osmanlı derken günümüze gelmiş oluyor. Yapay zeka ile iki film çekmeye çalıştım. Biri surların yapılışı. Surların yapılışındaki o zorluklardan bahsettik. Surlar, bazalt taşlarından yapılmış. Bu bazalt taşları da Karacadağ lavlarının püskürtmüş olduğu lavların soğuması sonucu oluşmuştur. Filmde buna değinerek bu şekilde başladık. Macera halinde zorlukları göstererek bir film yapmaya çalıştım” diye konuştu. Surları tamamladıktan sonra Diyarbakır için önemli olan yerlerden bir tanesi de On Gözlü Köprü için önce araştırma yaptığını aktaran Ulusoy, köprünün yazılı kaynaklara göre, 1065 yılında zamanın Mervanileri tarafından yapıldığını kaydetti. Nasıl yapıldığını araştırdıktan sonra birazda kendi yorumumu katarak bir film çekmeye çalıştığını söyleyen Ulusoy, “Dicle Nehri’nin o zaman ki taşkınlarından bahsederek, önceden beri ticaret yolu olduğu için buraya bir köprü yapılma ihtiyacı duyulmuş. O zaman ki Mervani hükümdarı mimarbaşına talimat vererek köprünün yapılmasını emrediyor. O yıla ait olduğu da köprünün üzerinde bulunan kitabelerde de yazmaktadır. Tarihimizi korumak zorundayız. Atalarımız nasıl bu dokuya sahip çıktıysa bizimde sahip çıkmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
25 Ekim 2024 Cuma - 18:51
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Türkiye, son 20 yılda yüzde 80 dışa bağlı bir yapıdan yüzde 80 kendi içinde milli, yerli üretim yapan bir yapıya ulaştı"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır’da, “Diyarbakır İş Dünyası Buluşması” programına katıldı. Yılmaz, "Siyasi bir kararlılık olmazsa Türkiye bugün bu noktaya gelmez. Son 20 yılda yüzde 80 dışa bağlı bir yapıdan yüzde 80 kendi içinde milli, yerli üretim yapan bir yapıya ulaştı. Kim rahatsız oluyorsa olsun biz bu gücümüzü, sistemlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” dedi. Bir otelde düzenlenen “Diyarbakır İş Dünyası Buluşması” programına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, TUSAŞ saldırısında şehit olan vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyerek, ailelerine ve millete başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi. Bu terör eyleminin 85 milyona, 81 ile kast edilen bir eylem olduğunu belirten Yılmaz, nasıl ki DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütleri dini, kimlikleri kullanarak insanlı dışı işler yapıyorsa, PKK terör örgütünün de Kürt kimliğini istismar ederek, bu kimliği bir maske olarak insanlık dışı eylemler yaptığını dile getirdi. "Nasıl ki DEAŞ ve FETÖ Müslümanları temsil etmiyorsa, PKK terör örgütü de Kürtleri, Kürt vatandaşları temsil etmiyor" diyen Yılmaz, “Diyarbakır ve Güneydoğu, terör eylemlerinden çok çekti. Buradaki terör eylemleri buradaki potansiyelin hayata geçirilmesine, sosyal hayatı da, ekonomik hayatı da arzu edilen düzeylere ulaşmasında en büyük engel oldu. Bugün Diyarbakır’daki huzur ortamının pekişmesi çok farklı bir ortam oluşturuyor” dedi. “Tarımdan sanayiye, turizme her alanda hızlı bir gelişim, toparlama içerisindeyiz" ifadelerini kullanan Yılmaz, "Bu bölge üzerinde hesapları olan uluslararası güç odakları var. Kendilerinde bir bölge üzerinde tasarım oluşturup onu hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bugün Orta Doğu’ya baktığımız zaman Gazze’de şu an soykırım suçu ile yargılanan ülke hariç olmak üzere hiçbir güçlü devlet istemiyorlar. Bu bölgede bütün devletleri zayıflatarak, bütün toplumları zayıflatmak istiyorlar. Bunu görmemiz lazım. Amam bunu başaramayacaklar. Türkiye Cumhuriyeti; birlik, beraberlik içerisinde güçlü bir şekilde yoluna devam edecektir. Bu bölge emperyalist hedefleri olan değil, bu bölgenin asıl sahipleri kazanacaktır" diye konuştu. "Geçen sene savunma sanayimizin ihracatı 5,5 milyar doları buldu. Bu sene, 6,5 milyar doları aşacak, 7 milyar dolar gibi bir hedef var” Türkiye’nin savunma sanayisinde büyük atılımlar yaptığına değinen Yılmaz, "Geçmişte bir takım ülkeler bize paramızla bazı sistemleri satmazken, şimdi biz, bize satmadıkları bu ürünleri kendimiz üretiyoruz, ürettiğimiz gibi ihraç ediyoruz. Geçen sene savunma sanayimizin ihracatı 5,5 milyar doları buldu. Bu sene, 6,5 milyar doları aşacak, 7 milyar dolar gibi bir hedef var. İnşallah o da yakalanır. Siyasi bir kararlılık olmazsa Türkiye bugün bu noktaya gelmez. Son 20 yılda yüzde 80 dışa bağlı bir yapıdan yüzde 80 kendi içinde milli, yerli üretim yapan bir yapıya ulaştı. Kim rahatsız oluyorsa olsun biz bu gücümüzü, sistemlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Bu terör eyleminde yaralanan bir kardeşimiz gece hastanede tedavi olmuştu ertesi gün sabah TUSAŞ’I ziyaret ettiğimizde gelip mesaiye başladığını ve çalıştığını gördük. Bu, hepimize çok büyük moral verdi” diye konuştu. “Diyarbakır iş dünyasının fikir, taleplerini almak için buradayız” diyen Yılmaz, “Türkiye ekonomisi olarak zor bir dönemden geçtiğimizi ifade edebilirim. Dünyanın, bölgemizin zor bir dönemindeyiz. Bir taraftan pandemi sonrası hala tarihi seviyelere gelmemiş bir küresel ekonomik ortamdayız. 20 yıllık ortalamalara baktığımızda yüzde 3.6 civarında dünyada ortalama bir büyüme varken, son yıllarda bu 2,50 civarında, 2.6’lar civarına düşmüş durumda. Bir toparlanma süreci var ama hala eski ortam oluşmuş değil. Dünyada bir taraftan da enflasyonla mücadele var. Bir taraftan da bölgemizde jeopolitik olumsuzluklar var. Kuzeyimizde Ukrayna-Rusya savaşı, güneyimizde hepimizin içini yakan ve uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçuyla yargılanan eylemler var Gazze’de, Filistin’de. Bir taraftan da geçen yıl tarihimizin en büyük deprem afetini yaşadık. Diyarbakır’da belli oranda payını aldı. Bütün bunlara rağmen ekonomimiz büyümeye, istihdam üretmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu. “Merkez Bankamızdaki brüt rezerv 160 milyar dolara yaklaştı” Bütçe açığının geçen yıl öngördüklerinin çok daha altında bir seviyede olduğuna işaret eden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu sene 4.9 gibi bir rakama inecek. Gelecek seneye inşallah milli gelire oranla bütçe açığımız yüzde 3’lere düşüreceğiz. Cari açığımız geçen yıl yüzde 6’lar civarına çıkmıştı. Bugün geldiğimiz nokta yüzde 1’ler seviyesine gelmiş durumda. İhracatımız bu zorlu şartlara rağmen artıyor, ithalatımız azalıyor. Bu da dövize olan ihtiyacımızı azaltıyor. Döviz rezervlerimiz tarihi yüksek seviyelere çıktı son bir yıl içinde. Merkez Bankamızdaki brüt rezerv 160 milyar dolara yaklaştı. Net rezervler oldukça yüksek seviyelere çıktı.” “2026 hedefimiz ise ülkemizi tekrar tek haneli rakamlara kavuşturmak” Ülkedeki bütün bu göstergelerdeki iyileşmelerin ülke risk birimini düşürmüş durumda olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bu da dış borçlanmada kamunun ve özel sektörün finansa erişimin ve finansın maliyetini aşağıya çekiyor. Her üç kredi derecelendirme kuruluşları notlarımızı artırdı. Bunun olduğu tek ülke Türkiye. Makro ekonomik politikalarda doğru istikamette olduğumuzu ifade etmek isterim. Bütün bu politikalarımızın özünde enflasyonu düşürmek var. Son 4 ayda enflasyon oranında yüzde 26’tının üzerinde bir düşüş gerçekleşti. Önümüzdeki yıl hedefimiz bu rakamı yüzde 20’nin altına düşürmek. 2026 hedefimiz ise ülkemizi tekrar tek haneli rakamlara kavuşturmak. Aylık bazı dalgalanmalar he zaman olabilir. Kontrol edemediğiniz bir takım gelişmeler olur. Ama bir programınız varsa, istikametiniz doğru ise eninde sonunda hedeflerinize ulaşırsınız” dedi. Diyarbakır’ın çok özel bir yer olduğunu söyleyen Yılmaz, “Kamu olarak ciddi yatırımlar yaptık, yapma devam ediyoruz. Ulaştırmada Erzurum-Bingöl-Diyarbakır Projesi için 2024’te verdiğimiz ödenek 1 milyar 248 milyon Türk Lirası. Diyarbakır-Silvan ayrımı Hani yolu için 440 milyon, Diyarbakır-Mardin Projesine 295 milyon, Diyarbakır-Siverek-Şanlıurfa Akziyaret Havalimanı Hilvan ayrımı projesi için 280 milyon, Diyarbakır-Mardin ayrımı Bismil-Batman Projesi için 182 milyon diye yıllık ödenekler bunlar. Demiryolunda elektrifikasyon sinyalizasyon için tahsisatlarımız söz konusu. Diyarbakır’da tarım sektörü çok önemli. Geçen yıl 2.4 milyar lira tarımsal destek vermişiz. Bu yılda devam ediyor. Sulama projelerimiz çok önemli ve öncelikli” diye konuştu. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün sulama sektöründe bulunan yaklaşık 70 milyar liralık proje tutarı olan Silvan 1’nci Merhale Projesi’nin tamamlanması için gayret ettiklerini dile getiren Yılmaz, “Silvan Projesi, bu bölgenin en önemli projesi. Bütün bunlar hayata geçirildiğinde 2.4 milyon dönüm araziyi sulu hale getireceğiz. Bu projeye terör örgütünün geçmişte çok ciddi saldırıları oldu. Bunun dışında 42 milyar lira tutarı olan Kralkızı 1’inci Merhale, Kralkızı Dicle 2’nci Merhale, Kollu Dere Barajı ve sulaması, Çermik Kale Müstakil Projeleri gibi birçok projemiz var. Buralardan da 125 bin hektar alan sulamaya açılacak. Depremden dolayı onarımlarda devam ediyor. 1,5 milyar liralık bir projemiz var, yürütüyoruz. 2.2 milyar liralık içme suyu projemiz var. Bunlar, DSİ kapsamında yürüttüğümüz çalışmalar” ifadelerini kullandı. “İhracat rakamları Diyarbakır’a yakışmıyor. 331 milyon, bunun mutlaka milyar dolarla ifade edilen seviyelere ulaşması gerekiyor” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla birlikte yürütülen çalışmalar olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bismil Atıksu Tesisi Projemizi yürütüyoruz. Deprem sonrası iyileştirme ve yeniden imar kapsamında içme suyu ve atık alt yapı tesisleri yapım işler için 3.3 milyar liralık bir kaynağı Diyarbakır’a tahsis etmiş durumdayız. OSB’ler ile ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. İhracat rakamları Diyarbakır’a yakışmıyor. 331 milyon, bunun mutlaka milyar dolarla ifade edilen seviyelere ulaşması gerekiyor” dedi. Yılmaz, “Diyarbakır’da sağlık sektöründe önemli projeler yürüyor. 1000 yataklı Diyarbakır Şehir Hastanesi 1000 yataklı Yenişehir Devlet Hastanesi, dahil olmak üzere 2195 yatak kapasiteli yatırım süreci devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın önemli projeleri var. Diyarbakır Surları restorasyonu devam ediyor. Sadece burası için 300 milyon liralık projemiz söz konusu. Diyarbakır Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi projemiz devam ediyor. Buraya 281 milyon liralık ödenek ayırmış durumdayız. Depremde yine hasar gören kültür varlıklarımızın onarımını gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı. Diyarbakır Valisi Murat Zorloğlu ise kentteki ekonomik yatırımlar ve gelinen durum hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından, program basına kapalı gerçekleştirildi. Programa, iş adamları yanı sıra siyasi parti il başkanları ve AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Suna Kepolu Ataman, Galip Ensarioğlu ile Mehmet Sait Yaz katıldı.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder