Yerel Haberler
Erzincan
13 Mart 2026 Cuma - 08:56 Erzincan: Depremin izleri Türkiye’nin "deprem kenti" olarak bilinen Erzincan, tarih boyunca büyük depremlerle sarsıldı. Kent, özellikle 1939 ve 1992 depremlerinde ağır kayıplar yaşadı. 1939 yılında meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki deprem, Erzincan’ı adeta yerle bir etti. Sadece Erzincan değil çevre illerde de büyük hasara yol açan depremde 116 bin 720 bina yıkıldı, 32 bin 968 kişi hayatını kaybetti. Deprem sırasında ayakta kalan az sayıdaki yapılardan biri olan Erzincan Tren Garı, o dönemde hastane olarak da kullanıldı. 34 yıl sonra, 13 Mart 1992’de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde ise 8 bin 57 bina yıkıldı ve 653 kişi yaşamını yitirdi, 3 bin 850 kişi yaralandı. Depremin aniden gerçekleştiğini ve yaşadıkları korkuyu anlatan depremzede Şakir Yiğit, "Bina çöktü, bir üst taraf kaldı. Bir saat, bir buçuk saat sonra anca çıkabildik. Ayakkabı yok, bir şey yok, herkes evine koşmaya başladı" dedi. O dönemde devletin imkanları seferber edilerek enkaz altındakiler kurtarılmaya çalışıldı, çadırlar kuruldu. Yiğit, arkadaşlarıyla evlerine yakın bir yerde kurdukları çadırda 60 gün kaldıklarını aktardı. Erzincanlılar kayıplarını unutmamak için Terzi Baba Mezarlığı’nda deprem şehitleri anısına anıt yaptırdı. Kent, geçmişte yaşadığı bu büyük felaketlerden ders çıkararak, deprem bilincini şehir kültürünün bir parçası haline getirmeye çalışıyor.
Doğu’da kurbanlık sevkiyatına sıkı denetim
23 Mayıs 2025 Cuma - 07:01 Doğu’da kurbanlık sevkiyatına sıkı denetim Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin önemli merkezi Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki kurbanlıklar batı illerine gönderilmek üzere yola çıkmaya başladı. Erzincan’dan Kurban Bayramı öncesinde batıdaki illere gönderilen kurbanlıklar, gerekli sağlık ve taşıma koşulları konusunda sıkı denetimden geçiriliyor. Çeşitli kentlere gönderilen kurbanlıklar, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince sıkı şekilde denetleniyor. Erzurum-Erzincan kara yolundaki polis uygulama noktasında canlı hayvan sevk kontrol noktası oluşturan ekipler, canlı hayvan taşıyan tır ve kamyonları durdurup, hayvanların pasaportlarını, sağlık raporlarını ve sevk bilgilerini kontrol ediyor. Kurbanlıkların usulüne uygun taşınması gerektiğine belirten İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, "Özellikle yurdun doğusundan taşınan kurbanlıklar, Erzincan üzerinden batıya sevk ediliyor. Özellikle Erzurum, Kars, Iğdır ve Ağrı’dan gelen kurbanlıkların kontrolü için veteriner hekimlerle yol kontrolü yapıyoruz. Yol kontrollerinde özellikle hayvan sağlık raporu ile veteriner sağlık raporunun olmasına dikkat ediyoruz ve kesinlikle olmasını istiyoruz. Bir de hayvan pasaportlarının özellikle her hayvan için hazırlanmış kimlik kartlarının yanında bulundurmalarını kontrol ediyoruz. Arkadaşlarımız, hayvanların refahına uygun şekilde kamyona bindirilmesi, bindirildiği aracın transit araç olduğunu ve kamyonlarında canlı hayvan nakil taşıma belgelerinin olup olmadığını da kontrol ediyor." ifadelerine yer verdiler.
Sağlık Hizmetleri MYO’da KBRN ve yangın tatbikatı gerçekleştirildi
23 Mayıs 2025 Cuma - 06:20 Sağlık Hizmetleri MYO’da KBRN ve yangın tatbikatı gerçekleştirildi EBYÜ Sağlık Hizmetleri MYO ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından öğrencilerin ve tüm paydaşların afet ve acil durumlara karşı bilinç ve farkındalığını artırmaya yönelik KBRN ve yangın tatbikatı gerçekleştirildi. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda, kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer (KBRN) olaylara hazırlık ve yangın tatbikatı başarıyla yapıldı. Tatbikat kapsamında, senaryo gereği yüksekokulda bulunan laboratuvarda kimyasal madde sızıntısı olduğu ve etrafa keskin bir koku yayıldığı yönünde 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulunuldu. Kısa sürede bölgeye ulaşan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Erzincan Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, 112 Acil Sağlık, Emniyet Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nden oluşan 47 personel hızlıca çalışmalara başladı. Yol, çevre ve saha güvenlik önlemleri alındıktan sonra, koruyucu kıyafetli kurtarma ekipleri sızıntıdan etkilenen 2 kişiye müdahale etti. Arındırma işlemlerinin ardından yaralılar hastaneye sevk edildi. Tatbikat devam ederken, binanın en üst katında gaz birikmesine bağlı patlama meydana geldi ve yangın çıktı. İtfaiye ekipleri yangını söndürerek binada mahsur kalan 2 kişiyi başarıyla kurtardı. Sızıntı bölgesi ise özel solüsyon ve su kullanılarak temizlendi. Gerçeği aratmayan tatbikatta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Acil Durum ve Afet Yönetimi ile İlk ve Acil Yardım programlarında öğrenim gören öğrencilerimiz için teorik bilgilerini saha uygulama fırsatı buldu. AFAD İl Müdürü Enver Özcan, tatbikat sonunda yaptığı değerlendirmede, "Kentimizde olabilecek bir KBRN vakasına hazırlık amacıyla iş birliği içerisinde potansiyelimizi artırmayı ve öğrencilerimize katkı sunmayı hedefledik. Tatbikatımız oldukça olumlu geçti. Bir durumda kurumlarımızın ne yapacağını iyi bildiğini ve müdahalede gecikmeyeceğimizi düşünüyoruz. İnşallah bu çalışmalar sadece tatbikatlarla sınırlı kalır." dedi.
EBYÜ’de Bahar Şenlikleri coşkusu sürüyor
23 Mayıs 2025 Cuma - 06:11 EBYÜ’de Bahar Şenlikleri coşkusu sürüyor Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde (EBYÜ) düzenlenen Bahar Şenlikleri, renkli etkinliklerle devam ediyor. Şenlikler kapsamında EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. A. Ercan Ekinci, Prof. Dr. Adem Başıbüyük ve Prof. Dr. Çağrı Çırak ile birlikte üniversite yerleşkesinde gerçekleştirilen çeşitli etkinlikleri ziyaret etti. Şenlikler kapsamında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tazelenme Üniversitesi bünyesinde 60 yaş ve üzeri öğrencilere yönelik verilen eğitimlerin bir ürünü olan "Tazelenme Üniversitesi Rölyef Sergisi" de açıldı. Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü Öğr. Gör. Neslihan İlter’in katkılarıyla hazırlanan serginin açılışı, Rektör Levent tarafından yapıldı. Kampüs içerisinde büyük ilgi gören sergide, Tazelenme Üniversitesi öğrencilerinin yıl boyunca yürüttüğü çalışmaların somut çıktıları yer aldı. Sergiyi gezerek eserleri tek tek inceleyen Rektör Levent, öğrencileri tebrik ederek serginin hazırlanmasında emeği geçen Öğr. Gör. Neslihan İlter’e teşekkür etti. Sergi ziyaretinin ardından kampüs genelindeki etkinlik alanlarını gezen Rektör Levent, öğrencilerle sohbet ederek şenlik coşkusuna ortak oldu. Günün sonunda Rektörlük Tören Alanında düzenlenen uçurtma etkinliğine katılan Rektör Levent, öğrencilerle birlikte uçurtma uçurdu. Rektör Levent, bu tür etkinliklerin üniversite kültürüne önemli katkılar sunduğunu vurguladı. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde Bahar Şenlikleri, çeşitli kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle devam edecek.