Yerel Haberler
Erzincan
28 Mart 2026 Cumartesi - 10:22 Bahar geldi, risk arttı: Yabani mantar tüketimine dikkat Erzincan’da baharın gelmesiyle birlikte doğada kendiliğinden yetişen mantarlara ilgi artarken, uzmanlar bilinçsiz tüketimin ciddi zehirlenmelere ve ölüme yol açabileceği uyarısında bulundu. Doğal alanlarda yetişen mantarların kontrolsüz şekilde tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, vatandaşların yalnızca denetimli ve onaylı kültür mantarlarını tercih etmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de doğada yetişen yaklaşık 40 yenilebilir mantar türü bulunduğunu, buna karşılık yaklaşık 100 türün ise zehirli olduğunu ifade eden uzmanlar, bazı türlerin ölümcül etkilere sahip olabildiğine dikkat çekti. Zehirli ve zehirsiz mantarların dış görünüşle ayırt edilemeyeceğini belirten uzmanlar, "Birbirine çok benzeyen mantar çeşitlerinden biri zehirliyken diğeri yenilebilir olabilir. Bu nedenle doğadan toplanan mantarların tüketilmesi ciddi risk taşır." uyarısında bulundu. Mantar zehirlenmelerinin özellikle yağışlı ve nemli dönemlerde arttığını kaydeden uzmanlar, yabani mantarların tüketilmesi halinde başta sindirim sistemi olmak üzere merkezi sinir sistemi, karaciğer ve böbreklerde ciddi hasar oluşabileceğini bildirdi. Zehirlenmelerin önlenmesinin en etkili yolunun doğada yetişen mantarların tüketilmemesi olduğunu vurgulayan uzmanlar, bunun yerine kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Uzmanlar, mantar tüketimi sonrası sersemlik, mide bulantısı, kusma, ishal, terleme, bulanık görme, tansiyon düşüklüğü ve nabız artışı gibi belirtilerin görülmesi halinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti. Zehirlenme belirtilerinin bazı durumlarda mantar tüketiminden saatler sonra ortaya çıkabileceğine işaret eden uzmanlar, ağır vakalarda karaciğer ve böbrek yetmezliği, koma ve ölüm riskinin bulunduğunu kaydetti.
28 Mart 2026 Cumartesi - 10:07 Kış uykusundan uyanan arılar Erzincan’da yeni sezona hazırlanıyor Erzincan’da çetin geçen kışın ardından kış uykusundan uyanan bal arıları, havaların ısınmasıyla birlikte doğayla buluşurken arıcılar da yeni sezon hazırlıklarına başladı. Zengin bitki çeşitliliğiyle öne çıkan kentte yaklaşık 125 bin kovan bulunurken, arıcılar yaz aylarında yapılacak bal hasadı öncesinde kovan bakım çalışmalarını sürdürüyor. Kış mevsiminin uzun ve sert geçtiği Erzincan’da olumsuz hava koşulları arıcılığı da etkiledi. Yeterli besin bulmakta zorlanan arılar için üreticiler takviye besleme yapmaya yöneldi. Kentte arıcılıkla uğraşan Veysel Kalkan, yaklaşık 28 yıldır ailesiyle birlikte bu işi yaptığını belirterek, arıcılığın sürekli takip gerektiren zor ve zahmetli bir meslek olduğunu söyledi. Arıların bakımına yoğun şekilde devam ettiklerini ifade eden Kalkan, "Bu yıl don olayı yaşandı. Besin çok önemli olduğu için arılarımıza takviye yapıyoruz. Kışın uzun sürmesi nedeniyle arılar zayıf çıktı. Buna rağmen elimizden geleni yapıyoruz." dedi. Lise son sınıf öğrencisi Zeynep Gülsüm Kalkan da ailesine destek olmak amacıyla arıcılıkla ilgilendiğini belirterek, "Zor ama keyifli bir iş. Hem vakit geçiriyorum hem de babama yardımcı oluyorum." diye konuştu. Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rahmi Özendi ise Erzincan’ın bitki florası ve bal üretimi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Kentte özellikle geven ve kekik balının öne çıktığını dile getiren Özendi, Erzincan’daki kovan sayısına ek olarak dışarıdan gelen gezgin arıcılarla birlikte yaklaşık 200 bin kovanın bölgede faaliyet gösterdiğini belirtti. Özendi, birlik olarak arıcılara eğitim ve destek sağladıklarını ifade ederek, üretimin artırılması ve bal kalitesinin yükseltilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
"En İyi Narkotik Polisi Anne" programı ile annelerde farkındalık oluşturuldu
24 Aralık 2024 Salı - 09:11 "En İyi Narkotik Polisi Anne" programı ile annelerde farkındalık oluşturuldu Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde (EBYÜ) "En İyi Narkotik Polisi Anne" programı düzenlendi. Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü personellerince düzenlenen programda madde bağımlılığı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, narkotik suçlarla daha etkin mücadele etmek ve vatandaşlardan tam destek almak amaçlandı. Programa Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Bekir Aksun, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, İl Emniyet Müdürü Zafer Baybaba ve il protokolü katıldı. Programda konuşma yapan Vali Aydoğdu, toplumdaki olumsuzluklarla mücadelede annelerin vereceği desteğin çok önemli olduğunu ifade ederek "Annelerimiz bizim yanımızda olmazsa, bize destek vermezse, anneler sevgilerini bu işin içine katmazsa bizim toplumdaki olumsuzluklarla mücadelemiz eksik kalır" dedi. Uyuşturucunun ve toplumdaki olumsuzlukların yayılmasının pek çok sebebinin olduğunu ancak en önemli sebeplerinden birinin insanın kalbindeki ve ruhundaki boşluğu doldurma arayışı olduğunu belirten Vali Aydoğdu, "Peki biz bunu nasıl aşabiliriz? Bizim Türk toplumu olarak en korunaklı alanımız ailemizdir. Onun için bizim aileyi çok ciddi muhafaza altına almamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Ardından program, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü personellerince annelere madde bağımlılığı ve zararları konusunda yapılan sunum ile devam etti.