Yerel Haberler
Erzincan
Erzincan’da hava soğudu, yüksek kesimlere kar yağdı 12 Nisan 2026 Pazar - 05:06:34 Erzincan’da hava sıcaklıklarının düşmesiyle kent merkezinde yağmur, Refahiye ilçesinde ise kar yağışı etkili oldu. Kent merkezinde aralıklı yağmur görülürken, yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışı etkisini sürdürdü. Nisan ayında bahar havasının beklendiği kentte, Refahiye’ye bağlı köyler kar yağışıyla beyaza büründü. Kar yağışı ve yer yer etkili olan sis nedeniyle bazı köy yollarında ulaşımda aksamalar yaşandı. Refahiye’nin Orçul bölgesine bağlı Kamberağa köyünde yaşayan Baki Kaya, sabah saatlerinde kar sürpriziyle karşılaştıklarını belirterek, "Hayvanlarımızı otlatmaya çıkaracaktık ancak kar yağışı nedeniyle çıkaramadık." dedi. Vatandaşlar, bahar havası beklerken güne kar yağışıyla uyandıklarını ifade etti. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölge genelinde havanın çok bulutlu, Erzurum ve Ardahan çevrelerinde aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçmesi bekleniyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi öngörülürken, rüzgarın güneyli yönlerden hafif ve orta kuvvette, akşam saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor. Yetkililer, gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayına karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirirken, yüksek kesimlerde çığ tehlikesi bulunduğu uyarısında bulundu. Ayrıca bölgede zirai don riskinin sürdüğü belirtilerek, üreticilerin tedbirli olması istendi. Öte yandan, akşam saatlerinden itibaren Erzurum ve Ardahan çevrelerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar yağışının etkili olmasının beklendiği, yüksek kesimlerde yer yer yoğun kar görülebileceği kaydedildi.
12 Nisan 2026 Pazar - 04:06 Erzincan’da çiftçiler don nöbetinde Erzincan’da hava sıcaklıklarının gece saatlerinde eksi derecelere kadar düşmesi, çiçeklenme dönemindeki meyve ağaçlarını tehdit ediyor. Don riskine karşı önlem alan çiftçiler, bahçelerinde ateş yakarak ürünlerini korumaya çalışıyor. Baharın gelişiyle birlikte kayısı başta olmak üzere elma, kiraz ve diğer meyve ağaçlarının çiçek açtığı kentte, ani sıcaklık düşüşleri üreticileri endişelendiriyor. Gece boyunca bahçelerinde nöbet tutan çiftçiler, farklı noktalarda kontrollü ateşler yakarak oluşan ısı ve duman sayesinde ağaçların zarar görmesini önlemeye çalışıyor. Merkeze bağlı Akyazı Mahallesi’nde üretim yapan Ramazan Beydili, geniş arazilerde farklı meyve türleri yetiştirdiklerini söyledi. İklim değişikliklerinin üretimi zorlaştırdığını belirten Beydili, ağaçların erken çiçek açmasının don riskini artırdığını ifade etti. Geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle istedikleri verimi alamadıklarını dile getiren Beydili, "Bu yıl daha iyi bir hasat bekliyoruz. Dona karşı bahçemizde tütsü şeklinde ateşler yakarak önlem almaya çalışıyoruz." dedi. İlkokul öğrencisi Yusuf Kerem Demirol da babasına destek olmak için bahçeye geldiğini anlatarak, geçen yıl yaşanan don nedeniyle kayısı alamadıklarını söyledi. Bu yıl aynı durumu yaşamamak için gece ateş yakarak ağaçları korumaya çalıştıklarını belirten Demirol, iyi bir hasat umut ettiklerini kaydetti.
Atış pozuyla gündem olan Yusuf Dikeç sınav sorusu oldu
23 Ağustos 2024 Cuma - 11:09 Atış pozuyla gündem olan Yusuf Dikeç sınav sorusu oldu Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavında, atış pozisyonuyla tüm dünyaya adını duyuran Yusuf Dikeç sınav sorusu oldu. Adaylardan, 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları’nda atıcılık alanında ekipman kullanmadan ve eli cebinde atış yapan milli sporcu Yusuf Dikeç’in mekanik olarak çiziminin yapılması istendi. Sınavın ilk oturumunda masaya konulan objeleri çizen öğrenci adayları sınavın ikinci oturumunda ise Yusuf Dikeç’in portresinin yarısını mekanik olarak çizdi. EBYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, sınava ilişkin açıklamalarda bulanarak, “Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavımız başladı. Sınava 250’ye yakın başvuru yapıldı. Başvuru yapanların büyük bir kısmı sınava girdi. Sınavda öğrencilerimizin hem yeteneklerini hem de günlük olayları nasıl takip edebildiklerini, çevrelerini ne kadar algılayıp algılamadıklarını değerlendiren sorularımız var” dedi. Yusuf Dikeç’e ayrı bir parantez açan Mehmet Kavukcu, “Sınavda Yusuf Dikeç’in yüzünün bir tarafının mekanik yani robot mantığıyla çizimini yapacaklar. Yusuf Dikeç tüm dünyada popüler olmuş bir isim. Türkiye’yi de en doğru şekilde temsil ettiğini düşünüyoruz” ifadelerini yer verdi. EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ise sınav alanına gelerek sınava giren öğrencilere başarılar diledi.
Erzincan’da 428 polis adayı mezun oldu
23 Ağustos 2024 Cuma - 08:33 Erzincan’da 428 polis adayı mezun oldu Erzincan Polis Meslek Eğitim Merkezinde (POMEM) eğitimlerini tamamlayan 428 polis adayı, düzenlenen mezuniyet töreniyle mesleğe ilk adımlarını attı. POMEM spor salonunda gerçekleştirilen 30. Dönem Mezuniyet Töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende, dönem birincisi tarafından yaş kütüğüne plaket çakıldı, dereceye giren öğrencilere başarı belgesi ve hediye takdim edildi. Vali Vekili Yusuf İzci, törende yaptığı konuşmada, bugünden itibaren, Anadolu’nun dört bir köşesinde milletin huzur ve güveni için gece gündüz demeden mücadele edeceklerini söyledi. Vali Vekili İzci, “Yorulacaksınız, üşüyeceksiniz, uykusuz kalacaksınız. Hatta kendi çocuklarınızın büyüdüğünü bile fark edemeyeceksiniz. Ancak bu meslek sizlere, onurlu bir gelecek ve şerefli bir hazine verecektir. Bu vesileyle, sizleri yetiştiren bugünlere getiren değerli anne ve babalarınıza, ailelerinize şükranlarımızı sunuyorum. Ayrıca sizlere verdikleri eğitim ve disiplinle bugüne hazırlayan, karşımıza çakı gibi kahramanlar olarak çıkaran, değerli emniyet mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Bu sevinçli günlerinde polislik mesleğine ilk adımını atan tüm kardeşlerimizi tebrik ediyor, aileleriyle birlikte sağlıklı ve huzurlu bir yaşam ve kendilerine başarılı bir meslek hayatı diliyorum.” diye konuştu. Erzincan POMEM Müdür Vekili Yafez Urgancı da eğitimlerini başarıyla bitiren 428 polis adayını tebrik etti. Mezun olan polislerin bugünden itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin yılmaz, yorulmaz ve sadakatli birer koruyucusu olduğunu vurgulayan Urgancı, “Erzincan Polis Meslek Eğitim Merkezi, eğitim faaliyetlerine en iyi şekilde yerine getirmek suretiyle özgüven sahibi aynı zamanda kendisine güvenilen, olaylara objektif olarak yaklaşabilen, milli ve manevi değerler uğruna canını feda edebilecek, topluma örnek olacak genç polisler yetiştirerek teşkilatımıza kazandırmaya devam etmektedir. Sizler, milletimizin güvenliği ve huzuru için adım atan cesur ve fedakar bireyler olarak hayatınıza yeni bir yön vermek üzere mezuniyet kapısından geçiyorsunuz. Bugünden itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin yılmaz, yorulmaz ve sadakatli birer koruyucusu, binlerce yıllık mazisi olan bu soylu ve necip milletimizin hizmetkarı olacaksınız. Terör örgütlerine ortam hazırlayan nifak çeteleri varlığı karşısında izlere düşen görev hiç durmadan yorulmadan fedakarca çalışmak ve bu kararlılıkla mücadeleyi sürdürmektir. Ancak bu şekilde Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyeti, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü ve demokratik yapısını koruyabiliriz.” dedi. Daha sonra yemin ederek kep atan 428 polis adayı, arkadaşları ve aileleriyle kucaklaşarak mezuniyet sevinçlerini paylaştı.
Erzincan’ın ilk aronya bahçeleri meyvelerini verdi
23 Ağustos 2024 Cuma - 08:24 Erzincan’ın ilk aronya bahçeleri meyvelerini verdi Erzincan’da 3 yıl önce dikilen aronyalar büyüdü, hasat edilmeye başladı. Dünya genelinde süper meyve olarak meyve reyonlarının aranan meyvesi haline gelen özellikle kanser hastalarının yoğun olarak tükettiği meyve Erzincan’da hasat edilmeye başladı. Dünyada aronya meyvesi süper meyve olarak da biliniyor. Aronya insan sağlığı açısından birçok fayda sağlıyor. Aronya, C Vitamini ve antioksidan kaynağı olarak gösteriliyor. Aynı zamanda mineral, lif bakımından ve antioksidan içeriği bakımından zengin kültür meyvelerinden biri olarak gösteriliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahip olan aronya, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı direnci artırıyor. Dünya genelinde süper meyve olan aronya özellikle kanser hastaları tarafından tercih ediliyor. Erzincan’da merkeze bağlı Bahçeliköy’de aronya yetiştiriciliği yapan Güven Bilyay, hasada başlamanın mutluluğunu yaşıyor. Aronya meyvesinin tanıtımını sağlamak için emek veren Güven Bilyay, aronyanın Erzincan’da yetiştiricilik açısından son derece uygun bir tür olduğunu kaydetti. 4 dekarlık alanda kurduğu aronya bahçesinde hasada başlayan Bilyay, tüm dünyanın tükettiği aronyanın Türkiye’de de tüketiminin giderek arttığını söyledi. Aronyanın sağladığı faydaların saymakla bitmeyeceğini belirten üretici Bilyay, bu yıl hasat sezonunun başladığını ve elde ettikleri rekoltenin sevindirici olduğunu belirtti. Hasat ettikleri ilk ürünlerle Erzincan’daki talepleri karşıladıklarını ifade eden Bilyay, perakende satışta aronyanın kilogram fiyatının 200 TL olduğunu aktardı. Üretilen ürünlerin şu anda Erzincan’da yoğun talep gördüğünü ve hasat edilen ürünlerin tamamının iç piyasada tüketildiğini belirten Bilyay, "Şimdilik kent içinden gelen talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Üretim fazlamız ortaya çıkarsa başka kentlere de göndereceğiz” diye konuştu.
Erzincan’ın tescilli Cimin üzümü, dünyaca meşhur İtalya’nın üzümüne rakip oldu
22 Ağustos 2024 Perşembe - 08:44 Erzincan’ın tescilli Cimin üzümü, dünyaca meşhur İtalya’nın üzümüne rakip oldu Demir eksikliğini bitiren şifa deposu Erzincan’ın coğrafi işaretli Cimin üzümü, dünyaca meşhur İtalya’nın Toskana bölgesinde yetişen üzüme rakip oldu. Erzincan ekonomisine katlı sağlayan Üzümlü ilçesinde yetiştirilen tescilli Cimin üzümü kilosu 100 TL’den tezgahtaki yerini almaya başladı. Üzümlü ilçesi bölgesinde yetiştirilen Cimin üzümü, kendine has eşsiz tadıyla sofralık olarak talep görüyor. Cimin üzümü vücuda faydalarıyla da dikkat çekiyor. Türkiye’de sayılı patentli üzümler arasında olan Cimin üzümünün hasat dönemi başladı. Erzincan’ın Üzümlü bölgesinde yetişen Cimin üzümü başta Karadeniz bölgesi olmak üzere Türkiye’nin birçok iline ulaştırılıyor. Üzümlü ilçesindeki yaklaşık 10 bin dekar alanda yetiştirilen ve yıllık 6 bin tonun üzerinde üzüm üretimi gerçekleştirilen ilçede hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle Cimin üzümünde bu yıl hasat erken başladı. “İlk ürünler Erzincan’da tüketiciye sunuldu” Cimin üzümünün kilosu Erzincan’da 100 TL’den tezgâhlardaki yerini aldı. Siyah rengi ve puslu yapısıyla tanınan eski adı ’Cimin’ olan Üzümlü ilçesinin güney kısımlarındaki bağlarda olgunlaşan siyah üzümün ilk ürünleri Erzincan’daki tüketiciye sunuluyor. 10 bin dekarlık alanda üretimi yapılan Cimin üzümü Erzincan ekonomisine ve tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. Erzincan’ın tescilli ürünlerinden olan Cimin üzümünde yılda yaklaşık 6 bin tonun üzerinde üretim gerçekleşiyor. Türkiye’nin kendine özgü tat ve aromasıyla en iyi sofralık üzüm çeşitlerinden birisi olan Cimin üzümünde dekara yaklaşık 660 kilogram verim alınıyor. Türkiye’nin önemli sofralık üzüm çeşitlerinden biri olan Karaerik üzümü, 13.06.2001 tarih ve 37 tescil numarası ile Cimin üzümü olarak “Tescilli Coğrafi İşaretler” listesinde bulunuyor. “Faydaları saymakla bitmiyor” Kurusunu da yaşını da bol bol tüketilmesini öneren uzmanlar siyah üzümün içerdiği demir sayesinde hastalıklara şifa olduğunu belirtti. Çekirdeğinden, kabuğuna, yaprağına, kurusuna kadar şifa deposu olan siyah üzümün faydalarının saymakla bitmediğini ifade eden uzmanlar şu bilgilere yer verdi: “Migrenden, hazımsızlığa, demir eksikliğinden, kabızlığa kadar iyi gelen siyah üzümün yumurtalıklardaki kist oluşumunu önler. Yapılan araştırmalar sonucunda siyah üzümün kadınlarda adet düzensizliği, kısırlık, düşük yapma gibi birçok soruna neden olan, yumurtalıklarda oluşan kistleri tedavi edici etkisi bulunduğu sonucuna ulaşıldı. Siyah üzüm 3 çeşit olan üzümün diğer bir çeşididir. Genel hatlarıyla sağlık açısından faydaları aynıdır fakat bazı özellikleri siyah üzümü diğerlerinden ayrı kılmaktadır. Ayrıca siyah üzümün tadı diğerlerinden biraz daha farklıdır, ekşi değildir. Özellikle cilt ve saç sağlığına ciddi anlamda katkı sağlar. Siyah üzüm kolesterol seviyesini dengeler, içerdiği mineral ve bileşenler yardımıyla insülin duyarlılığını arttırır. Siyah üzümün düzenli tüketimi konsantrasyon, hafıza ve ayrıca sözleri ve mekanları hatırlama yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur. Siyah üzümün içerdiği vitamin ve diğer besinler kalp ve damar sağlığını korur. Düzenli olarak siyah üzüm tüketimi, başta cilt kanseri olmak üzere, kolon, prostat, mide ve bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır. Siyah üzüm ayrıca sindirim sistemi için faydalı olduğu için kilo vermek isteyenlerin tercih edebilecekleri besin maddelerinin başında gelir. Mantar hastalıklarına karşı etkili olan siyah üzüm, güçlü bir antioksidan olarak, enfeksiyon ve bakterilerin yol açtığı iltihapları giderebilir. Siyah üzüm kabızlık ve hazımsızlığı giderir, midede bulunun asit seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlar. Siyah üzüm diğer üzüm çeşitlerinde olduğu gibi göz sağlığını korumak için gerekli olan besinler içerir, görme yeteneğini geliştirir. Saç ve cilt sağlığını korur, saçların sağlıklı kalmasını sağlar. Cildi özellikle güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korur.” “Erzincan’ın tescilli Cimin üzümü, dünyaca meşhur İtalya’nın üzümüne rakip oldu” Öte yandan demir eksikliğini bitiren şifa deposu Erzincan’ın coğrafi işaretli Cimin üzümü, dünyaca meşhur İtalya’nın Toskana bölgesinde yetişen üzüme rakip oldu. Erzincan Valiliğinin sosyal medya hesaplarında Cimin üzümünün ününe değinilerek ‘Her masada varız, dedik. İşte kanıtı.’ notuyla paylaşılan videoda Cimin üzümü dünyaca meşhur İtalya’da yetişen üzüme rakip gösterildi. Kısa sürede oldukça beğeni gören video da senaryo gereği Erzincan - İtalya hattı üzüm kurgusu üzerinden işlendi. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’da kendi sosyal medya hesabından Cimin üzümünü, “Çocukların ellerinde salkım salkım umut var, Anadolu’nun bereketi onların gülüşünde yeşeriyor. Toprağın bağrından kopan bu üzüm taneleri, geleceğe uzanan bir köprü gibi; her bir salkım, emeğin ve sevginin meyvesi. İşte bu mümbit topraklarda çocukların gülüşüyle salkımlaşan her üzüm tanesi, yarına bereket dolu bir müjde oluyor.” notuyla paylaştı.