Yerel Haberler
Erzincan
500 Yataklı Devlet Hastanesi değerlendirme toplantısı yapıldı
10 Kasım 2023 Cuma - 07:24 500 Yataklı Devlet Hastanesi değerlendirme toplantısı yapıldı Erzincan’da bu yıl içerisinde hizmete girmesi beklenen 500 Yataklı Devlet Hastanesi değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığınca Erzincan 500 yataklı Şehir Hastanesi ihalesi 24 Ocak 2019 tarihinde yapılmıştı. Yatırımın sözleşme bedeli 356.561.055,98 TL olan hastane Karaağaç Mahallesi 1250 ada 13 parsel üzerinde 43.000 m arsa alanı üzerine toplamda 140.000 m2 kapalı alana sahip olarak inşa edildi. Bina 3B+Zemin+4 Kat olup deprem riskine karşılık bina temelinde 369 adet deprem izolatörü kullanıldı. Hastane binasında, kapalı otopark sayısı 574 araçlık, açık otopark sayısı ise 163 araçlık, hastane yatak kapasitesi de 228 çift yataklı, 12 tek yatak kapasiteli, yoğun bakım yatak sayısı 46, ameliyathane sayısı 13 adet, poliklinik oda sayısı 80’dir. Ayrıca proje tamamlandığında rehabilitasyon ve fizik tedavi salonu, endoskopi, kolonıskopi, kemik dansitometri, nükleer tıp bölümü (PET CT odası), gama kamera odaları, alerji test, onkoloji merkezi, kemoterapi salonu, hiberbarik oksijen tedavi odası mikrobiyoloji, patoloji, biyokimya laboratuvarları, mahkum hasta yatak odası, USG, röntgen, MR Tomıgrafi EKG, diyaliz, acil poliklinik, KVC yoğun bakım, anjiyografi, toplantı odaları, hobi odaları, kütüphane, seminer, toplantı salonu ve ibadethane gibi birimler faaliyete geçerek Erzincan’ın hizmetine sunulacak. Konu ile ilgili, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin başkanlığında, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Gülşah Taş, Destek Hizmetleri Başkanı Dr. Taner Kösetürk, Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız ve ilgili birim sorumlularının katılımıyla; Erzincan’da açılacak olan 500 Yataklı Devlet Hastanesi değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Dış ticaret haddi 86,3’e yükseldi
10 Kasım 2023 Cuma - 07:24 Dış ticaret haddi 86,3’e yükseldi Dış ticaret haddi 2023 yılı Eylül ayında 14 puan artarak 86,3 oldu. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2022 yılı Eylül ayında 72,3 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 14,0 puan artarak, 2023 yılı Eylül ayında 86,3 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Eylül ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,7 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 12,4 azaldı, yakıtlarda yüzde 11,2 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,3 arttı. İhracat miktar endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 14,1 arttı, yakıtlarda yüzde 13,5 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,2 azaldı. İthalat birim değer endeksi yüzde 17,1 azaldı İthalat birim değer endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,4 azaldı, yakıtlarda yüzde 43,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 18,0 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 5,6 azaldı. İthalat miktar endeksi yüzde 3,1 arttı İthalat miktar endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 11,2 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 15,4 azaldı, yakıtlarda yüzde 12,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 7,7 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi yüzde 3,1 arttı Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi; 2023 Ağustos ayında 154,4 iken 2023 Eylül ayında yüzde 3,1 oranında artarak 159,2 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi; 2022 yılı Eylül ayında 156,5 iken 2023 yılı Eylül ayında yüzde 4,8 oranında artarak 164,0 oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat miktar endeksi yüzde 2,9 azaldı Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ithalat miktar endeksi; 2023 Ağustos ayında 129,6 iken 2023 Eylül ayında yüzde 2,9 oranında azalarak 125,8 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ithalat miktar endeksi; 2022 yılı Eylül ayında 114,8 iken 2023 yılı Eylül ayında yüzde 6,6 oranında artarak 122,3 oldu.
KAP ön ziyaret toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirildi
10 Kasım 2023 Cuma - 07:24 KAP ön ziyaret toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirildi Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) kapsamında 4-7 Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan saha ziyareti öncesinde Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Değerlendirme Takım Üyeleri ile çevrim içi toplantı düzenlendi. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Rektörlük Yönetim Kurulu Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantının ilk oturumunda EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. A. Ercan Ekinci, Pof. Dr. Adem Başıbüyük, Prof. Dr. Çağrı Çırak, Genel Sekreter Doç. Dr. M. Cihat Özgenel ve Değerlendirme Takımı Üyeleriyle tanışma gerçekleştirildi. Toplantıda EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent tarafından Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’ni tanıtıcı genel bilgilendirme sunumu yapıldı. Toplantının ikinci oturumu EBYÜ Kalite Komisyonu ve Değerlendirme Takımı Üyeleriyle gerçekleştirildi. Toplantıda EBYÜ kalite güvence sistemi hakkında Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. A. Ercan Ekinci ve Kalite Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi M. Kürşat Öksüz tarafından sunum yapıldı. Sonrasında ise soru cevap şeklinde devam eden toplantı, Rektör Prof. Dr. Akın Levent ve Değerlendirme Takım Başkanı Prof. Dr. Hakan Atılgan arasında yapılan oturum ile sona erdi. Verimli bir toplantı gerçekleştirildiğini ifade eden değerlendirme takım başkanı Prof. Dr. Hakan Atılgan sürecin her iki taraf için güzel geçmesi temennisinde bulundu. Rektör Levent ise değerlendirme takım üyelerine üniversiteye sunacakları katkıdan dolayı teşekkürlerini belirterek sürecin başarılı bir şekilde sonuçlanması dileğini iletti.
80 ilden gelen toprakla kardeşliğin şehri Erzincan’da fidanlar dikildi
09 Kasım 2023 Perşembe - 12:30 80 ilden gelen toprakla kardeşliğin şehri Erzincan’da fidanlar dikildi Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında bugün Erzincan’da 80 ilden gelen toprakla fidan dikimi etkinliği gerçekleştirildi. Erzincan - Sivas kara yolu üzerinde bulunan Atatürk Kent Ormanında fidanlar toprakla buluştu. Programa Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Bekir Aksun, 3’ncü Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Cem Kamil Sağcan, Emniyet Müdürü Kenan Kurt, kurum müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende bir konuşma yapan Vali Aydoğdu, “Üsküp, Kosova, Mardin, Şam, Medine, Kerkük, Edirne, Bitlis, Konya, Aksaray, Erzurum, Erzincan. Her birinin başucunda memleketleri yazar Edirne’den Kars’a kadar. Her birinin altında isimsiz bir yiğit yatar, Anadolu’da, vatan topraklarında. Gözünüzde Çanakkale canlandı değil mi? Evet! Çanakkale. Onun için; Ne bir zaferdir, Ne de bir şehir, Bir vatandır Çanakkale. İşte bugün aynı inanç ve ruhla, vatanımızın tüm şehirlerinden getirdiğimiz fidanlar ile yeşil bir vatan kuruyoruz. Hem de Can Erzincan’ın tam yüreğine. 81 ilden fidanlar ile Erzincan’da çok güzel bir etkinlik yapıyoruz. 11 Kasım da Cumhuriyetimizin 100 yılında Erzincan’da ağaç dikme faaliyetimiz devam edecek. Yine geleceğimizi inşa edeceğiz. Yine nefes olacak ağaçlar, y1ine bu topraklara kök salacaklar Türk’ün yurdu diye haykıracaklar yeşil yapraklarıyla mavi gökyüzüne. Onun için bu etkinliğimiz sıradan bir ağaç dikim etkinliği değildir. Burada derin bir anlam ve mana var. Birlik ve beraberliğimizin aslında vücut bulmuş hali var. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye Yüzyılına açılan bir kapıdır burası. Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, ülkemizin 2023 noktasında fidan dikimi gerçekleştirilecek 11 Kasım günü, biz iki gün önce 80 ilimizden gelen 80 ilimizin toprakları ile buluşan bu fidanları Türkiye’nin merkezinde kardeşliğin şehrinde Erzincan’da toprakla buluşturacağız. Bu duygu ve düşünceler ile Atatürk Kent Ormanımızı oluşturuyoruz. Ana Vatan, Mavi Vatan, Yeşil Vatan. Biz vatanın her türlüsüne, her rengine sevdalıyız. Yeter ki üzerinde ay yıldızlı al bayrağımız dalgalansın. Bu vesileyle, Türkiye’nin her ilinden bize fidan göndererek destek olanlara, Orman Bölge Müdürlüğümüze, Orman Şube Müdürlüğümüze, bize katkı sağlayan Erzincan Belediyesine ve Belediye Başkanı Bekir Aksun beye ve emeği geçen bütün arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Türkiye’nin kalbinin Erzincan’da atmasına katkı sunanlara şükranlarımızı sunuyoruz. İyi ki varlar, Varlıkları daim olsun.” dedi. Programda daha sonra Türkiye’nin 80 ilinden gelen topraklarla fidanlar dikilerek, şehit isimlerinin levhaları bağlanarak can suları verildi. Program öğrencilerin açtığı Türk bayrağı önünde toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Vali Aydoğdu: “Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 85. yılında rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz”
09 Kasım 2023 Perşembe - 12:04 Vali Aydoğdu: “Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 85. yılında rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz” Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 85. yılında rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz.” dedi. Vali Aydoğdu, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Vatanımızın bağımsızlığı uğruna verdiği mücadele ile milletimizin gönlünde ebedi bir yer edinen Kurtuluş Savaşımızın lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 85. yılında rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bağımsızlık mücadelesinde milli birlik ve beraberliği tesis ederek, cephede kahramanca mücadele eden büyük bir komutan, aziz milletimizin yeniden ayağa kalkmasını sağlayan ve Türk Milletinin tüm insanlığın karşısında saygın bir millet olduğunu ispatlayan büyük bir liderdir. Kurtuluş Savaşı boyunca Türk milletinin gücüne inanan ve bu büyük zaferin milletin eseri olduğunu her fırsatta vurgulayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ulusumuzun ve dünya halklarının özgürlük ve bağımsızlık meşalesi olmuştur. İleri görüşlülüğü ve barış yanlısı duruşu onu dünyanın en saygın devlet adamlarından biri yapmıştır. Büyük fedakarlıklarla kurulan ve bizlere emanet edilen Türkiye Cumhuriyet’ini geleceğe taşıma sorumluluğu hepimizin omuzlarındadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Hiç dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla ve asla yorulmazlar.” sözünün ışığında, hiç durmadan çalışmak ve Türkiye Cumhuriyeti’ni daha da güçlü bir ülke olarak gelecek kuşaklara aktarmak, en büyük görevimizdir. Hiç şüphe yok ki milletçe birlik ve beraberlik içinde elde ettiğimiz başarılar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize gösterdiği hedeflere kararlılıkla yürüdüğümüzün en belirgin ispatıdır. Şunu da gururla ifade etmek isterim ki uluslararası alanda, gücü günden güne artan, bütün dünya tarafından ilgiyle izlenen ve kararlılıkla ilerlemesini sürdüren bir Türkiye var ve ülkemiz önemli bir bölgesel güç olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda ilerlemesini sürdürmeye devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasını saygı ile yâd ediyor, O’na, kahraman silah arkadaşlarına ve aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun.”
Gaziler ziyaret edildi
09 Kasım 2023 Perşembe - 11:58 Gaziler ziyaret edildi Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, vali yardımcıları ve il müdürleri yanlarında lise öğrencileriyle birlikte Erzincan merkezde ikamet eden gazileri eş zamanlı ziyaret ettiler. İl merkezinde ikamet eden 23 gazinin evlerine gidilerek yapılan ziyaretler kapsamında; Piyade Üsteğmen Kadir Erden’i 4 lise öğrencisi ile birlikte ziyaret eden Vali Hamza Aydoğdu, gazi Kadir Erden ve ailesi ile bir süre hasbihalde bulundular. Vali Hamza Aydoğdu ile birlikte vali yardımcıları ve kurum müdürleri de beraberlerindeki öğrencilerle birlikte kent merkezinde yaşayan gazilere eş zamanlı olarak ziyarette bulundular. Vali Aydoğdu ziyarette yaptığı konuşmada, “Bugün geleceğimizin teminatı gençlerimizle birlikte vatanımızın kahraman evlatları, kahraman gazilerimizi ziyaret ediyoruz. Bu toprakları bizlere vatan kılan siz kahramanlarımızın hikâyeleri, gençlerimize millet ve vatan sevgisinin en güçlü dersini verdi." dedi. Aziz şehitlere Allah’tan rahmet, kahraman gazilere hayırlı ömür dileyen Vali Hamza Aydoğdu, konuşmasının devamında, "Bugün bu cennet vatanımız üzerinde birlik ve beraberlik içerisinde huzurlu bir şekilde yaşıyorsak, aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin sayesindedir. Şehitlerimizin emanetleri ailelerine ve gazilerimize ne yapsak haklarını ödeyemeyiz. Allah sizlerden razı olsun." ifadelerine yer verdi. Yapılan ziyaretin ardından öğrencileri Valilik Konutu’nda misafir eden Vali Hamza Aydoğdu, öğrencilerle akşam yemeği yiyip, hasbihâl ederek başarılar diledi.
Kış ayları öncesinde saç dökülmesine dikkat
09 Kasım 2023 Perşembe - 10:17 Kış ayları öncesinde saç dökülmesine dikkat Soğuk kış aylarında takılan bere ve şapkalar ile saçlar daha fazla yıpranırken, uzmanlar saç dökülmelerine karşı saç kökünü havalandırmanın ve bakımın önemine dikkat çekiyor. Doğu Anadolu’da gece ve sabah saatlerinde soğuk hava etkisini gösterirken uzmanlar az bir süre kalan kış ayları öncesinde saç bakımına dikkat çekti. Özellikle şapka ve bere gibi aksesuarlar soğuktan korumak için önem taşırken, kafada uzun süre bulundurulması durumunda saç köklerine ve saçlara zarar verebiliyor. Bu nedenlerle saç dökülmeleri kış aylarında ciddi oranlara ulaşırken, uzmanlar soğuk havalarda saç bakımının önemine dikkat çekiyor. “Mevsim geçişlerinde daha çok artıyor” Saçların kuruyup nemsiz kaldığını ifade eden uzmanlar şu bilgilere yer verdi: “Saç dökülmesi genetik olan, hormon bozukluğundan ve vitamin eksikliğinden olan bir şey. Tabi ki mevsim geçişlerinde bunlar daha çok artıyor. Bunun sebeplerin arasında; bere takılması, saçların kuruması, yıpranması ve insanların saçlarına bakım yaptırmaması yer alıyor. Normalde bir insanın saçı yüzde 50 dökülecekse, mevsim geçişlerinde bu oran yüzde 80’e ulaşabiliyor. Bu da özellikle saçların kuru ve nemsiz olmasından kaynaklanıyor. Saçın bir ‘ph’ oranı var. Bu saçın asitlik oranı. Burada ph cetveline göre rakamın 4,5 ila 5,5 arası olması lazım. Bu oran 7,5 ila 8,5 oranlarına çıktığında saçlar, yıpranmalara ve kopmalara maruz kalıyor. Bu oranın bu kadar yükselmemesi için saçlara keratin bakımı, keratin botoks bakımı, nem bakımı uygulanabilir ve bu sorunlar engellenebilir. Vatandaşlar, mevsim geçişlerinde bere kullandıkları için de saçlarının yıpranmasına ve kopmasına sebep olabiliyorlar. İnsanlarımız saç kestirmeyi, saçı yıkatmayı saç bakımı sanıyorlar. Aslında böyle bir şey yok. Gün içinde 3 öğün nasıl karnımız acıkıyorsa saçımızın da karnı acıkıyor. Bunun protein bakımı, nem bakımı, yıkaması gibi birçok kısmı var. Genellikle vatandaşlar evlerinde sülfatlı, silikonlu, parabenli şampuanlar kullandıkları için bu konuda sorun yaşayabiliyorlar. Genellikle her şampuanın içinde sülfat ve paraben var. Bu da saçın kurumasına sebep oluyor. Vatandaşlarımız sülfatsız ve parabensiz şampuanlar kullandıklarında saçlarının daha az kurumasını sağlarlar dökülmesini azaltabilirler.”