Yerel Haberler
Erzurum
16 Mayıs 2024 Perşembe - 12:31 Orman müdürlüklerine arazöz desteği Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü orman yangınlarıyla mücadele araç parkına genel müdürlükçe teslim edilen 3 yeni arazöz daha katıldı. Erzurum, Ardahan ve Şenkaya Orman İşletme Müdürlüklerine teslim edilen 3 yeni arazözlerle birlikte orman yangınlarıyla mücadele araç parkına17 adet arazöz ve 4 adet tam donanımlı ilk müdahale aracı ile daha güçlü hale geldi. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanı olan Erzurum, Erzincan, Ardahan, Kars, Ağrı ve Iğdır illerinin tamamında en az birer adet olmak üzere bütün Orman İşletme Müdürlüklerinde arazöz gücüne daha güçlü ve etkin hale geldi. Teslim törenine Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay, Bölge Müdür Yardımcıları Sultan Demir ve Ömer Faruk Bulut, OYM Şube Müdürü Murat Doğanay, Erzurum Orman İşletme Müdürü Abdullah Şahin Kaya, Diğer Şube Müdürleri ve personelleri ile Yangın Müdahale Ekipleri katıldı. Bölge Müdürü Sayın Oktay Ayatay Yeşil Vatanın korunması için, yeni neslin geleceği olan ormanları korumak, geliştirmek ve savunmak için alınan yeni araçların, Ülke ve Bölge Müdürlüğüne hayırlı olması dileklerinde bulundu. Bölge Müdürü Ayatay, ” Yeni arazözlerimizin orman yangınlarıyla mücadelede gücümüz arttı. Olası yangınlara karşı daha etkin ve güçlü mücadele edebileceğiz söyledi. Araçlarımız teşkilatımıza hayırlı olsun.” dedi.
DAP ve uygulayıcı kuruluşlarla çevrimiçi toplantı
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 15:40 DAP ve uygulayıcı kuruluşlarla çevrimiçi toplantı Bölgesel kalkınma için 2025 Yılı Proje Teklif Çağrısı’na çıkan DAP Bölge Kalkınma İdaresi, uygulayıcı kuruşlarla yönelik çevrimiçi bilgilendirme toplantısı yaptı. 328 katılımcının katıldığı toplantıya Başkanlık eden DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, proje döneminin hayırlı olmasını diledi. Uygulayıcı kuruluşlara yönelik, “Bugünkü bilgilendirme toplantısında, sorularınızı bizimle paylaşarak, açıklanmayan hususlar varsa onlara çözüm bulmak için toplanmış bulunuyoruz” açıklamasını yaptı. Başkan Yardımcıları Mehmet Özdoğan ve Melih Kirişci’nin de katıldığı toplantıda, uygulayıcı kuruluşlara, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulan ELİS proje kabulü ve izlenmesine ilişkin sistemle ilgili DAP İzleme ve Değerlendirme Koordinatörü Ömer Faruk Karyağdı tarafından sunum yapıldı. Çağrı süreçleri hakkında bilgi veren Karyağdı, ELİS, 2025 Yılı Proje Başlıkları, projelerin değerlendirilmesi ve proje kabul, onay ve uygulama konularında katılımcıları bilgilendirdi. Proje müracaatlarının kesinlikle ELİS sistemi üzerinden yapılması vurgulanan sunumda, sistem uygulamalı olarak anlatıldı. Proje başvurularının ise 3 Haziran tarihinde mesai saati bitiminde sona ereceği hatırlatıldı. Projelerin değerlendirme süreciyle ilgili bilgi verilen sunumda ayrıca, evrak kontrolünün yapılması, teknik değerlendirme, Bakanlık değerlendirmesi, Bakan olurunun alınması ve Yatırım Programına Programların ve projelerin teklif edilmesi süreçlerine yer verildi.
Psikiyatri hastalarından el sanatı sergisi
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 14:41 Psikiyatri hastalarından el sanatı sergisi Erzurum Şehir Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde (TRSM) tedavi gören psikiyatri hastalarının el sanatları sergisi ziyarete açıldı. Erzurum’da Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ne kayıtlı 908 hasta tarafından ortaya çıkarılan ve Erzurum Şehir Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirilen serginin açılışına; Vali Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Başhekim Doç. Dr. İbrahim Hakkı Tör, Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, hastane yönetimi, hastane çalışanları, hasta yakınları ve davetliler katıldı. “Erzurum için önemli bir rakam” Vali Mustafa Çiftçi, Kanuni Sultan Süleyman’ın "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sözlerini ifade ederek, "TRSM’de 908 hastamız tedavi görüyor. Bu ilimiz için ciddi rakam. Bütün hastalara şifa diliyorum. Gerçekten her meslek hakkıyla yapıldığında kutsaldır. Ama iki meslek bu anlamda çok daha önemli. Bunlardan biri şifaya vesile olan doktorlar, diğeri bize bilmediklerimizi öğreten öğretmenlerdir" dedi. “Bu kardeşlerimize sahip çıkacağız” Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin verdiği hizmetin değerli olduğunu anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Toplumumuzda çeşitli engelli vatandaşlarımız var bunlardan bir bölümü de akıl ve ruh sağlığı sıkıntısı çeken kardeşlerimiz. Bu insanlar toplumumuzda tüm engelli bireyleri baz aldığımızda yüzde 8 ile 12 arasındaki dilimde yer alıyorlar. Bu kardeşlerimizi göz ardı etmek, yok saymak doğru değil. Gelişmiş toplumlar bu bireyleri topluma kazandırmak için farklı çalışmalar yapmaktadır” diye konuştu. “Yoğun bir çaba ve özgüvenle çalışılıyor” Bin 700 yatak kapasiteli, yaklaşık 5 bin 500 çalışanıyla kentin yanı sıra bölgeye hizmet sunulan şehir hastanesinde günlük ortalama 12 bin poliklinik hizmeti verildiklerini vurgulayan Erzurum Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Hakkı Tör, “Merkezimizde 1 psikiyatrist, 3 hemşiremiz, 1 psikoloğumuz ve 1 sosyal çalışmacı arkadaşımız hizmet vermektedir ve kayıtlı 908 hastamız bulunmaktadır. Bu misafirlerimiz kaybettikleri yetileri merkezimizde aldıkları tedavi ile geri kazanmaktadırlar. Yoğun bir çaba ve özgüvenle çalışan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören hastalarda yaptıkları konuşmalarda elde ettikleri kazanımları dile getirdiler ve verilen hizmetlerin kalitesinden bahsettiler. Konuşmaların ardından sergiyi gezen davetliler, TRSM’de tedavi gören hastaların eserlerini gezdiler. Açılışı yapılan sergi 17 Mayıs Cuma 2024 gününe kadar ziyarete açık olacak.
Erzurum’da ‘Aile haftası’ etkinlikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 13:40 Erzurum’da ‘Aile haftası’ etkinlikleri Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, Aile Haftası kapsamında kurumun yaptığı çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Aykut, Türkiye Yüzyılında Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde Aile Haftası etkinliklerinin başladığını ifade etti. 15-21 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Aile Haftası konusunda açıklamalarda bulunan Aykut ‘’Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında aldığı kararla her yıl büyük bir coşkuyla kutlanan Aile Haftası etkinlikleri Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde başladı. Bu önemli hafta, aile yapısının korunması ve güçlendirilmesi amacını taşımakta olup, bu yıl "Türkiye Yüzyılında Ailemiz, İstikbalimiz" teması altında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Aile Haftası kutlamaları, Türkiye’nin 81 ilinde çeşitli etkinliklerle devam ederken, Erzurum’da da aile değerlerinin korunması ve toplumsal dayanışmanın pekiştirilmesi hedeflenmektedir. İl Müdürlüğümüz öncülüğünde düzenlenen etkinliklerde, ailelerimizin güçlendirilmesi ve toplumumuzda ailenin öneminin vurgulanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzün tarafından hazırlanan programda Atatürk Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Sosyal Politika Uzmanı Doç. Dr. Adnan Küçükali tarafından "Aile Yapımıza Yönelik Güncel Değerlendirmeler" semineri düzenledi. Seminerde aile yapımızın güçlenmesi, korunması ve güncel sorunlarına dair çözüm yollarına ışık tutuldu. "Türkiye Yüzyılında Ailemiz, İstikbalimiz" teması kapsamında etkinliklerimiz devam edecek. Öte yandan aile haftası boyunca, hizmet alan ailelerimiz psiko-sosyal destek ekibimiz ve idarecilerimiz tarafından ziyaret edildi ve hediyeler takdim edildi. Ayrıca, TRT Erzurum radyosunda aile yapımız üzerine söyleşisi gerçekleştirildi. Bakanlığımız, tüm vatandaşlarımızı ve mesai arkadaşlarımızı aile haftası etkinliklerine katılmaya ve bu önemli haftayı anlamla doldurmaya davet ediyor. Etkinliklerimiz, aile birliğinin güçlenmesine ve toplumsal dayanışmanın artırılmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Aile Haftasının Ailenin korunması ve güçlendirilmesine vesile olması temennisiyle herkesin aile haftasını kutluyorum’’ dedi.
40 hatayi eseri sergilenmeye başladı
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 09:47 40 hatayi eseri sergilenmeye başladı Ragıp Polat’ın 40 eserden oluşan Hatâyî motifinden oluşan sergisi Atatürk Üniversitesi Sergi Salonu’nda açıldı. Hatâyînin sanat ıstılahında bezeme sanatlarının desen tasarımında kullanılan ve bitkisel motifler sınıfından olan bir motife verilen isim olduğunu ifade eden Ragıp Polat, “Sanat tarihi araştırmacıları, Hatâyî motifinin, köken olarak yüzyıllar öncesinde Çin’in Hıtay bölgesinde yetişen bir çiçeğin belli açılardan görüntüsünün çizilmesi ile ortaya çıktığını belirtmektedir. Bezeme sanatlarında kullanılan Hatâyî motifinin bir çiçek türü olduğu ve Hatâyî’nin bu çiçeğin dikine bir kesiti olduğu bezeme sanatları ile ilgili kaynakların hemen hepsinde geçmektedir. Yani Hatâyî motifi başlangıçta bir çiçek olarak tabiatta vardı ve bu çiçek doğadan taklit yolu ile üsluplaştırılarak yüzyıllar boyunca bezeme sanatlarında kullanıldı” dedi. Bir çiçek görüntüsünün doğadaki aslından kurtarılarak böylesine estetik bir düzenlemeye sokulması ve şekilselliğin bir motif özelliğine dönüşmesi, bu çiçeği üsluplaştıran sanatçı veya sanatçıların tasarım oluşturmadaki yeteneklerini göstermesi bakımından önemli olduğunu anlatan Ragıp Polat, “Bezeme sanatlarında kullanılan motifler doğanın taklit edilmesiyle tasarlanmış biçimleridir. Bu taklit aynı ile değildir. Doğadan esinlenilerek elde edilen bir objenin mekân üzerinde görsel olarak hissedilmesi aynı olsa da anlam etkisi yönünden obje, zihinsel olarak farklı algılanır. Çünkü o objeyi meydana getiren sanatçının ruh dinamikleri nesneyi etkileyerek yüzey üzerinde ona yeni bir biçim aldırır” şeklinde konuştu. Ragıp Polat kimdir 1980 yılında Erzurum’da doğdu. İlk ve Orta Öğrenimini aynı şehirde tamamladı. 2001 yılında girdiği Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları bölümü Tezhip Anasanat dalından 2005 yılında mezun oldu. 2011 yılında Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Geleneksel Türk El Sanatları Anabilim dalında Yüksek Lisans Eğitimini, "El Yazması Eserlerde Sayfa Tasarımı" adlı tez çalışması ile tamamladı. Yurtiçi ve yurt dışında sergilere katıldı. Özel koleksiyonlarda birçok eseri bulunan sanatçı; halen, Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat ve Tasarım Meslek Yüksekokulu El Sanatları bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.