Yerel Haberler
Erzurum
15 Nisan 2026 Çarşamba - 10:28 Erzurum’daki dört dev tünel projesinde kritik eşik: Açılış tarihleri belli oldu Erzurum’u Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun güney illerine bağlayacak olan stratejik tünel projelerinde 2026 yılı Nisan ayı itibarıyla kritik bir sürece girildi. Bölge ekonomisine ve ulaşım güvenliğine nefes aldıracak tünellerden Dallıkavak’ın 2026 yılı ortasında, Kırık ve Kop Tüneli’nin 2028 ve Çirişli Tüneli’nin 2029’da açılması hedefleniyor. Erzurum-Rize, Erzurum-Trabzon-Gümüşhane-Bayburt ve Erzurum-Bingöl güzergahları üzerinde yer alan Dallıkavak, Kırık, Kop ve Çirişli tünellerinde çalışmalar hız kesmeden devam ederken, projelerin güncel fiziki gerçekleşme oranları ve hedeflenen açılış tarihleri netleşmeye başladı. Karayolları 12. Bölge Müdürü Fatih Günaydın, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Erzurum’u Karadeniz’e ve Doğu Anadolu’nun güneyine bağlayacak olan dev ulaşım projeleriyle ilgili sunum yaptı. Buna göre; Erzurum-İspir yolu üzerinde yer alan 3 bin 105 metre uzunluğundaki çift tüplü Dallıkavak Tüneli, projeler arasında sona en yakın olanı. Projede kazı-destek çalışmaları yüzde 100, nihai beton kaplama ise yüzde 93 seviyesine ulaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, tünelin 2026 yılının ilk yarısında hizmete açılması planlanıyor. Karayolları 12. Bölge Müdürü Fatih Günaydın’da bunu bir kez daha ifade etti. Kırık ve Kop Tüneli bir başka bahara Erzurum-Rize hattının en önemli geçiş noktası olan 7 bin 100 metrelik Kırık Tüneli’nde çalışmalar yoğun su baskıları ve zorlu zemin şartlarına rağmen sürüyor. Projede kazı-destek çalışmalarında yüzde 90, nihai kaplama betonunda ise yüzde 78 seviyesine gelindi. Projenin 2028 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Tünel bittiğinde yol 33 kilometre kısalacak ve 60 dakikalık bir zaman tasarrufu sağlanacak. Erzurum-Bayburt kara yolundaki 2 bin 409 rakımlı Kop Dağı Geçidi’nde inşa edilen 6 bin 500 metrelik Kop Tüneli, bölge sürücüleri için en kritik projelerden biri. Kop Tüneli projesinde kazı-destek çalışmaları yüzde 80, nihai kaplama betonu imalatı ise yüzde 57 seviyesinde. Tünel henüz açılmadığı için Nisan ayında bile etkili olan kar ve tipi nedeniyle geçitte ulaşım zaman zaman aksamaya devam ediyor. Projenin tamamlanması için 2028 yılı öngörülüyor. Çirişli Tüneli için hedef 2029 Erzurum-Bingöl yolunda, kışın ulaşımın durma noktasına geldiği Çirişli Geçidi’ni devre dışı bırakacak olan Çirişli Tüneli’nde de çalışmalar sürüyor. 4 bin 750 metre uzunluğundaki çift tüplü tünelde fiziki gerçekleşme yüzde 50 seviyesine ulaştı. Bölge halkının heyecanla beklediği tünelin 2029 yılında trafiğe açılması planlanıyor. Erzurum’daki bu dev ulaşım yatırımları tamamlandığında, kentin hem lojistik kapasitesi artacak hem de yüksek rakımlı geçitlerdeki hayati riskler ortadan kalkacak. Erzurum’daki bu "dörtlü ring" tamamlandığında, Doğu Anadolu lojistik bir üs haline gelirken, yüksek rakımlı geçitlerde yaşanan can ve mal kayıplarının önüne geçilecek.
15 Nisan 2026 Çarşamba - 10:14 Erzurum’da çevre denetimlerinde 12 milyon ceza kesildi Erzurum Valisi Aydın Baruş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünü ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında brifing aldı. Erzurum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Laloğlu tarafından Erzurum’da çevre ve şehircilik alanındaki mevcut durumu ile yürütülen faaliyetlere ilişkin kapsamlı bilgi verildi. Brifingde; 2 Aralık 2024 tarihi itibarıyla İl Müdürlüğünün yeni hizmet binasında hizmet vermeye başladığı belirtildi. İl Müdürlüğünce, Milli Eğitim Müdürlüğü yatırım programı kapsamında proje ve yapım ihaleleri tamamlanan 11 adet okul ve 2 adet öğretmenevinin yapım çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Ayrıca, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü yatırım programında yer alan Palandöken Kayak Merkezi Jandarma Bölgesi Çığ Kontrol Projesi FAZ-I kapsamında 28 milyon 461 bin TL bedelle sözleşme imzalandığı ve yapım işinin sürdüğü kaydedildi. 2026 yılı İskân Hizmetleri yatırım programı kapsamında 9 ilçede, 19 mahallede toplam 88 konutun yapımının devam ettiği; Hınıs ilçesi Ortaköy Mahallesi ile Uzundere ilçesi Balıklı Mahallesi’nde yürütülen konut projelerinde fiziki gerçekleşmenin yüzde 85 seviyesine ulaştığı belirtildi. İlde Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş 21 adet yapı denetim kuruluşu ve 3 adet yapı malzemeleri laboratuvarının faaliyet gösterdiği ifade edildi. Çevre yatırımları kapsamında 2025 yılında 10 adet "ÇED Olumlu", 30 adet "ÇED Gerekli Değildir" ve 117 adet ÇED muafiyeti kararı verildiği; ayrıca 14 adet Geçici Faaliyet Belgesi, 19 adet çevre izni, 6 adet çevre lisansı ve 28 adet muafiyet düzenlendiği bildirildi. 2025 yılı içerisinde çevre mevzuatı kapsamında İl Müdürlüğüne ulaşan şikâyetlerin değerlendirildiği, ani, planlı ve birleşik denetimlerin gerçekleştirildiği; bu kapsamda toplam 328 denetim yapıldığı ifade edildi. Yapılan denetimler sonucunda 2025 yılında tüzel kişilere 11 milyon 580 bin 809 TL, gerçek kişilere ise 1 milyon 381 bin 138 TL olmak üzere toplam 12 milyon 108 bin 865 TL idari para cezası uygulandığı belirtildi. Vali Aydın Baruş, çevre ve şehircilik alanında yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekerek, emeği geçen tüm kurum personeline teşekkür etti.
15 Nisan 2026 Çarşamba - 09:42 Erzurum Diplomasi Araştırmaları Merkezi’nden gençlere küresel farkındalık ve stratejik hazırlık Erzurum Diplomasi Araştırmaları Merkezi (EDAM)Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Engin, Erzurum Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle başlatılan, lise, üniversite ve lisansüstü öğrencilerine yönelik eğitim ve kariyer programında faaliyet gösteren Erzurum Diplomasi Akademisi’nin, artık "Erzurum Diplomasi Araştırmaları Merkezi" adıyla faaliyetlerine devam edeceğini vurguladı. 11 yıl önce Erzurum Diplomasi Akademisi ismiyle faaliyetlerine başlayan EDAM, 2026 yılı itibariyle yeni isim ve kurumsal kimliğiyle diplomasi ve uluslararası ilişkiler alanında geliştirdiği çok yönlü eğitim ve araştırma modeliyle çalışmalarını sürdürüyor. Erzurum Diplomasi Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Engin, merkezin düzenli olarak gerçekleştirdiği yüz yüze etkinlikler ve çevrim içi analiz programlarıyla katılımcıların küresel gelişmeleri çok boyutlu değerlendirme becerilerini geliştirmeyi amaçladığını ifade etti. "Birikim ve İstikamet Buluşmaları" Program kapsamında her ay düzenlenen panel ve sunumların yanı sıra, günlük olarak ulusal ve uluslararası gelişmelere dair analizler okunmakta ve raporlandığını vurgulayan Engin, " Haftalık akış içerisinde bir gün katılımcı sunumlarına, bir gün ise uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen atölye ve müzakere oturumlarına ayrılmaktadır. Merkez bünyesinde; Türk Dünyası, Teopolitik, Teknopolitik, Jeopolitik, Ekopolitik, Kültür-sanat ve Diplomasi tarihi başlıklarında 7 tematik atölye aktif olarak yürütülmektedir. Bununla birlikte ayda bir düzenlenen "Birikim ve İstikamet Buluşmaları" ile seçilmiş katılımcılar, alanında uzman isimlerle bir araya gelerek derinlemesine analiz ve değerlendirme imkânı bulmaktadır" dedi. "Yerelden küresele uzanan bir vizyon" Engin, sözlerine daha sonra şöyle devam etti, "Merkez çalışmaları kapsamında ise 6 farklı lisede yürütülen 10 haftalık "Temel Diplomasi Atölyeleri" ile öğrencilere; Türkiye’nin komşuları, Balkanlar, Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Türk Dünyası, İslam Atlası, Amerika, Asya-Pasifik ve finansal okuryazarlık gibi geniş bir içerik sunulmaktadır. Programlar, saha çalışmaları ve kurum ziyaretleriyle desteklenerek teorik bilginin uygulamayla pekiştirilmesi sağlanmaktadır. Erzurum Diplomasi Araştırmaları Merkezi, bu bütüncül yaklaşımıyla yalnızca bilgi aktaran değil; analiz eden, yorumlayan ve çözüm üreten bireyler yetiştirmeyi hedeflemekte, yerelden küresele uzanan bir vizyon ortaya koymaktadır."
Yetenek taraması devam ediyor
26 Mart 2025 Çarşamba - 15:03 Yetenek taraması devam ediyor Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği ‘Yetenek Taraması’ devam ediyor. Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar 12 bin dolayında ilkokul 3. Sınıf öğrencisine yetenek taraması yapmayı hedeflediklerini söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı(GSB) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından imzalanan protokol gereği, Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü antrenörleri ile Milli Eğitim Müdürlüğü’nden görevli Beden Eğitimi Öğretmenleri okullarda sporcu yetenek taraması yapıyor. Aziziye ve Palandöken ilçelerinde yetenek taramasını tamamlayan 22 antrenör ve 2 beden eğitimi öğretmeni, bugünlerde ise Yakutiye ilçesinde ilkokul 3. Sınıf öğrencilerine yönelik yetenek taraması yapıyor. Genel koordinatörlük görevini Hakan Ülgü ile Ahmet Delice’nin üstlendiği Yetenek Taraması Projesinde Ramazan Bayramı sonrası Yakutiye ilçesindeki taramalar tamamlanacak ve şehir dışındaki ilçelerde taramalara başlanacak. Aziziye ve Palandöken bitti sıra Yakutiye’de Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından imzalanan protokol gereği, Aziziye ve Palandöken ilçelerinde ilkokul 3. Sınıf öğrencilerine yönelik yetenek taramaları tamamlandı. Yakutiye Spor Salonu’nda bugünlerde yetenek taramalarına 22 antrenör ve 2 beden eğitimi öğretmeni devam ederken, Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, Spor Hizmetleri Müdürü Erdoğan Dönmez ile Spor Faaliyetleri Şube Müdürü Ömer Karslı da, yetenek taramalarını yakından takip ediyor. Yetenek taramasını Çakmur da izledi Öğrencilerin ailelerinin ve beden eğitimi öğretmenlerinin de izlediği spor yetenek taramasını yakından takip eden Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı sonuna kadar ‘Yetenek Taraması’ projesini 20 ilçede yaparak tamamlayacaklarını söyledi. Projeyi yakından takip ettiğini belirten Çakmur, "Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan önemli projenin meyvelerini vereceğine inanıyorum. Son yıllarda ülkemiz adına çok önemli sporcular bu yetenek taramaları sayesinde çıktı. SEM ve TOHM’larımız sayesinde Avrupa, Dünya ve Olimpiyatlarda dereceler geldi" diye konuştu. Yetenekler keşfedilecek Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında İmzalanan Protokol gereğince, Türkiye Sportif Yetenek Taramasının Yapılması ve Yetenekli Çocukların Spor Branşlarına Yönlendirilmesi Hususunda ölçümler yapıldığını belirten Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, "20 ilçemizde 3. Sınıfta okuyan 12 bin dolayında öğrencinin ölçümlerini yapacağız. 6 aylık eğitimden sonra çocukların branşları belli olacak ve yetenekli oldukları spor branşlarına yönlendirilecek" dedi.
Aydemir: "Basın emekçisini hedef göstermek vicdansızlıktır"
26 Mart 2025 Çarşamba - 13:49 Aydemir: "Basın emekçisini hedef göstermek vicdansızlıktır" CHP Genel Başkanı’nın boykot çağrısı altında televizyon kanalları, haber ajansları ve gazeteleri hedef almasına sert tepki geldi. Türk Parlamenter Gazeteci ve Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Aydemir, bu tavrın demokrasiye, basın özgürlüğüne ve emek mücadelesine aykırı olduğunu belirtti. Aydemir: Atatürk’ün sözünü hatırlayın CHP Genel Başkanı’nın sorumlu davranmaya davet edildiğini vurgulayan Aydemir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Basın, bir milletin müşterek sesidir" sözünü hatırlatarak, bu ilkeden uzaklaşan her söylemin hem tarihi birikime hem de emekçilere haksızlık anlamına geleceğini kaydetti. Aydemir, "Bu kurumlarda çalışan yüzlerce emekçi, ailesini bu işten kazandığı ekmekle geçindiriyor. Siyaset, bu emekçilere işlerini kaybettirme ihtimalini doğuracak şekilde davranamaz. Bu, sadece siyasi değil, aynı zamanda vicdani bir meseledir" dedi. "Basının suçlanması gayrıciddiliktir" CHP Genel Başkanı’nın, politika üretmek yerine basın kuruluşlarını hedef almasının büyük bir sorumsuzluk olduğunu belirten Aydemir, "Siyasetçinin görevi, haber değeri taşıyan işlerle milletin önüne çıkmaktır. Eğer gerçekten topluma fayda sağlayacak bir çalışma ortaya koyarsanız, bunu hiçbir basın kuruluşu göz ardı edemez. CHP, yıllardır kendi başarısızlıklarını, basın mensuplarını suçlayarak örtmeye çalışıyor. Bu en hafif tabirle ayıptır" değerlendirmesini yaptı. "Emeğe saygı duyun, vicdanla hareket edin" Aydemir, yapılan boykot çağrılarının ne basın özgürlüğüyle ne de halkın haber alma hakkıyla bağdaşmadığını ifade ederek, "CHP yönetimini, aldığı bu yanlı ve sorumsuz kararı yeniden gözden geçirmeye; bu kurumlarda çalışan gazetecilerin emeklerine saygı duymaya davet ediyorum. O insanlar işlerini kaybederse, vicdan azabını boykot çağrısı yapanlar çekecek" diye konuştu.
Erzurum’da koruyucu ailelere özel anlamlı iftar
26 Mart 2025 Çarşamba - 12:55 Erzurum’da koruyucu ailelere özel anlamlı iftar 2025 Aile Yılı etkinlikleri kapsamında, Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde ve Yakutiye Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde, koruyucu aileler ve devlet koruması altındaki çocuklar için anlamlı bir iftar programı düzenlendi. Erzurum’un manevi ve kültürel değerlerine uygun olarak hazırlanan programa, 54 koruyucu aile, koruma altındaki 66 çocuk ve davetlilerle birlikte toplamda 140 kişi katıldı. Ramazan ayının paylaşma, dayanışma ve rahmet ikliminde gerçekleştirilen bu özel buluşma, hem koruyucu aileler hem de çocuklar için unutulmaz anlara sahne oldu. Aynı sofrada buluşan aileler, sadece yemek değil; sevgilerini, umutlarını ve gönül bağlarını da paylaştı. Etkinlik boyunca, koruyucu aileliğin çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimi üzerindeki olumlu etkileri vurgulanırken, aile kurumunun toplumun temel taşı olduğuna dikkat çekildi. Programa Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar ve Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut da katılarak koruyucu ailelerle yakından ilgilendi, talep ve önerilerini dinledi. Uçar ve Aykut, masaları tek tek gezerek ailelerle sohbet etti ve samimi diyaloglar kurdu. "Koruyucu aileler manevi bir görev üstleniyor" Programda konuşan Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, koruyucu ailelerin üstlendiği görevin manevi değerine vurgu yaparak şunları ifade etti: "Koruyucu ailelerimiz, sevgi ve şefkat dolu yürekleriyle geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için çok kıymetli bir görevi üstleniyorlar. Sizler, sadece bir çocuğun değil, aynı zamanda toplumun vicdanına da umut oluyorsunuz. Böylesine naif ve fedakar insanlarımızın varlığı bizler için gurur kaynağıdır. Tüm koruyucu ailelerimize yürekten teşekkür ediyorum." İl Müdürü Hasan Aykut da koruyucu aileliğin yalnızca bir hizmet modeli değil, aynı zamanda derin bir vicdan, merhamet ve sorumluluk örneği olduğunu ifade ederek bu kutsal görevi üstlenen ailelere minnettar olduklarını dile getirdi. Program sonunda çocuklara hediye verildi Programın sonunda, çocuklara hediyeler Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar ve Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut tarafından takdim edilerek yüzleri güldürüldü. Bu anlamlı iftar programı, 2025 Aile Yılı vizyonu doğrultusunda Erzurum’da hayata geçirilen önemli sosyal farkındalık projelerinden biri olarak öne çıktı. Etkinlik, hem mevcut koruyucu aileleri onurlandırdı hem de toplumda aile bilincinin güçlendirilmesi ve koruyucu ailelik sistemine yeni gönüllülerin kazandırılması adına güçlü bir mesaj verdi. Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, koruyucu ailelik hizmet modelini yaygınlaştırmaya ve her çocuğun sevgi dolu bir yuvada büyümesi için çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.
Fidanlar çocukların elinde toprakla buluştu
26 Mart 2025 Çarşamba - 11:52 Fidanlar çocukların elinde toprakla buluştu Erzurum’un Oltu ilçesi Gökçedere Mahallesi’nde köy okulunun bahçesinde çocukların da katılımı ile fidanlar toprakla buluştu. Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, Oltu Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Gökçedere Mahallesi’nde Orman Haftası etkinlikleri çerçevesinde ağaç dikme programı düzenlendi. Gökçedere Mahallesi’ndeki okul bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe, Oltu Kaymakamı Mustafa Çelik, Oltu Jandarma Komutanı Üsteğmen Erdal Hastürk, Oltu Milli Eğitim Müdür Vekili Ahmet Kalkan, Oltu Orman İşletme Müdürü Atakan Akalın, Okul Müdürü Binali Çakır, Mahalle Muhtarı Yücel Musaoğlu ve öğrenciler katıldı. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından fidan dikimiyle devam etti. Öğrencilerin katılımıyla yapılan bu anlamlı etkinlikte, Oltu Kaymakamı Mustafa Çelik, programa katılan öğrencilere çeşitli hediyeler verirken, Oltu Orman İşletme Müdürü Atakan Akalın ise günün anlam ve önemine bina yen öğrencilere evlerinin bahçelerine dikmeleri için birer sarı çam fidanı hediye etti. Oltu Orman İşletmesi Müdürü Atakan Akalın "Bugün Oltumuzun güzide mahallelerinden birisi olan Gökçedere mahallesi okul bahçesinde, Orman Haftası kapsamında ağaç dikimi yaptık. Okulumuzda 40 öğrencimiz var. Aynı zamanda bu mahallemiz orman mahallesi. Okulumuzun bahçesinde 100 adet sarıçam fidanını çocuklarla birlikte toprakla buluşturduk. Öğrencilerimize bugünün anlamına binaen birer sarı çam hediye ettik. Güzel etkinlik okulumuza, ilçemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi.