Yerel Haberler
Erzurum
Erzurum’da ‘Türk destanları ve kutadgu bilig’ paneli
27 Şubat 2025 Perşembe - 09:14 Erzurum’da ‘Türk destanları ve kutadgu bilig’ paneli Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce, fen ve sosyal bilimler liselerinde okuyan öğrencilerin bilişsel becerilerinin yanı sıra sosyal ve duygusal becerilerinin de geliştirilmesine yönelik olarak hayata geçirilen "Oku-Yorum, Yazı-Yorum" projesi kapsamında "Türk Destanları ve Kutadgu Bilig İl Paneli" düzenlendi. Aziziye Ilıca Borsa İstanbul Yavuz Selim Sosyal Bilimler Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen il paneline, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Aziziye İlçe Millî Eğitim Müdürü Nurullah Yavilioğlu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Yeşilyurt, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı. "Oku-Yorum, Yazı-Yorum" projesi ile öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra sosyal, duygusal-duyuşsal becerilerinin geliştirilmesi ve eleştirel okuma becerisine sahip genç yazarların yetiştirilmesi amaçlanıyor. İl Millî Eğitim Müdürü Yakup Yıldız: "Türk kültür tarihinin temel taşlarından biri olan Türk Destanlarımızı ve Kutadgu Bilig’i öğrencilerimizle buluşturmak bizim için bir mutluluk vesilesi. "Oku-Yorum, Yazı-Yorum" diyerek bu projede yer alan ve bugün akademisyenlere taş çıkartacak kadar kaliteli sunumlar yapan değerli öğrencilerimizi tebrik ediyorum." dedi. Program, panelist öğrencilerimize ve jüri üyelerine plaket ve katılım belgelerinin takdimi ile sona erdi.
Kırsaldaki 100 çocuk kayakla tanıştı
26 Şubat 2025 Çarşamba - 15:11 Kırsaldaki 100 çocuk kayakla tanıştı Erzurum Valiliği, Pasinler Kaymakamlığı, Ejder 3200 ve Türk Kayak Vakfının ortaklaşa düzenlediği etkinlik kapsamında Pasinler ilçe merkezi ve köylerinden gelen 100 çocuk ilk kez kayak deneyimi yaşadı. Palandöken Kayak Merkezinde uzman antrenörler eşliğinde eğitim alan çocuklar, kayak sporunu öğrenirken unutulmaz anlar yaşadı. Eğitim sürecinin ardından Erzurum Kayak Kulübünde düzenlenen programda Erzurum Valisi Sayın Mustafa Çiftçi’nin de katılımıyla çocuklara başarı belgesi, madalya, kitap ve kayak montu hediye edildi. "Kırsaldaki çocuklarımızı kayakla tanıştırıyoruz" rogramda konuşan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, daha önce de benzer bir projenin hayata geçirildiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Daha önce de burada benzer bir etkinlik düzenlemiştik. Yakutiye Kaymakamlığı, Türk Kayak Vakfı ve Erzurum Kayak Kulübünün birlikte düzenlemiş olduğu 550 öğrencimizi kapsayan bir etkinlikti. Bu etkinliklerde özellikle kırsal mahallelerde yaşayan, daha önce kayakla hiç tanışmamış, maddi imkânları yetersiz olan öğrencilerimiz buralara getiriliyor ve burada kayakla tanıştırılıyor. Öğrencilerimizin malzeme ihtiyaçlarını, Yakutiye Kaymakamlığımız; antrenörler yemek ihtiyacını, Türk Kayak Vakfı ile Erzurum Kayak Kulübü karşılıyordu ve 550 öğrencimiz bu şekilde dâhil edildiği projeye devam ediyor. Bu da bunun devamı niteliğinde ikinci proje. Şimdi Pasinler’den 100 tane öğrencimiz Pasinler Kaymakamımız, Türk Kayak Vakfı ve Erzurum Kayak Kulübünün birlikte düzenlemiş olduğu bir etkinlikle kayak öğreniyorlar. İçlerinde inşallah kabiliyetli olan istikbal vadeden öğrencilerimiz devam edecektir. Bunlar daha güzel başarılara imza atacaktır. Bu anlamlı projeye katkı sağlayan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize öğrenim hayatlarında, bunlarla beraber nice başarıları olsun. İnşallah hepiniz devlete, millete hayırlı evlatlar olun. Sağlıcakla kalın." "Karda doğmuş, karda büyümüş çocuklarımızı kayakla buluşturuyoruz" Türk Kayak Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Kayak Kulübü Başkan Yardımcısı Emre Çarıkcıoğlu, 2021 yılından bu yana "Kar Tanesi" projesi ile kırsaldaki çocukları kayak sporu ile tanıştırdıklarını belirtti. Başkan Yardımcısı Çarıkcıoğlu, şöyle konuştu: "Erzurum Valiliğimiz, Pasinler Kaymakamlığımız ve antrenörlerimizin desteğiyle 100 çocuğumuzu kayakla buluşturduk. Çocuklarımızı teleferik ve Palandöken’in imkânlarıyla bir araya getirdik. Aralarından yetenekli olan ve kayak sporuna devam etmek isteyen çocuklarımız olursa kulüp olarak onları desteklemeye ve geliştirmeye hazırız." Programa Vali Mustafa Çiftçi, Pasinler Kaymakamı Yunus Emre Temel, Türk Kayak Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Başkan Yardımcısı Emre Çarıkcıoğlu, Erzurum Kayak Kulüp Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Gözütok, Burakhan Gözgeç,Pasinler İlçe Millî Eğitim Müdürü Hakan Çınar, kulüp hocaları, öğretmenler ve veliler katıldı.
Erzurum’da aile yılı söyleşileri devam ediyor
26 Şubat 2025 Çarşamba - 14:38 Erzurum’da aile yılı söyleşileri devam ediyor Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen "Türkiye Yüzyılı Aile Söyleşileri" devam ediyor. Erzurum’da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen programa, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, kadınlar ve davetliler katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Hasan Aykut, ailenin toplumsal yapıdaki önemine vurgu yaparak, güçlü aile bağlarının huzurlu bir toplum inşa etmekteki rolünü anlattı. Aykut, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Türkiye Yüzyılı Aile Söyleşileri kapsamında düzenlediğimiz programımıza hepiniz hoş geldiniz. 2025 yılı, Bakanlığımız tarafından "Aile Yılı" olarak ilan edilmiştir. Çünkü biz biliyoruz ki; toplumumuzun temel yapı taşı olan aile, bir milletin en büyük zenginliği, geleceğinin teminatıdır. Aile, insanın ilk yuvası, ilkokulu, ilk öğretmenidir. Sevgi, saygı, merhamet, şefkat ve dayanışma gibi bizi biz yapan değerlerin tamamı ilk olarak aile içinde öğrenilir ve kuşaktan kuşağa aktarılır. Unutmayalım ki aile; yalnızca kan bağıyla değil, aynı zamanda kalp bağıyla bağlı olduğumuz, güveni, ahlaki değerleri ve toplumsal dayanışmayı öğrendiğimiz kutsal bir çatıdır. Güçlü aile, güçlü toplumun temelidir. Aile dağılırsa toplum dağılır; aile güçlenirse millet güçlenir. 2025 Aile Yılı, bizim için sadece bir slogan değil; aynı zamanda geleceğe emin adımlarla ilerlemek için başlattığımız önemli bir seferberliktir. Çünkü Türkiye Yüzyılı, aynı zamanda Ailenin Yüzyılı olacaktır. Bugün burada, sağlıklı ve mutlu bir aile yapısının önemini, ailenin birey üzerindeki etkilerini ve güçlü bir toplumun ancak güçlü ailelerle mümkün olduğunu birlikte konuşacağız. Bu değerli söyleşimizde kıymetli görüşlerini bizimle paylaşacak olan Dr. Öğretim Üyesi Sayın Gürsoy Solmaz hocamıza ve Dr. Fatıma Akçay hocamıza teşekkür ediyorum.’’ Konuşmanın ardından, Atatürk Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Gürsoy Solmaz, "Huzurun mutluluğun kaynağı olarak aile söyleşisi" konulu sunumunda, sağlıklı aile ortamının çocuk gelişimi üzerindeki etkilerini ele aldı. Dr. Fatıma Akçay ise "Başarılı Aile Yapılarından İlham Alanlar" başlıklı söyleşisinde, güçlü aile bağlarına sahip bireylerin iş ve sosyal hayatlarındaki başarılarına dair örnekler sundu. Akçay, Engellilerin Hakları ve Aile İçindeki Yeri" başlıklı söyleşide, engelli bireylerin toplumsal hayata katılımı, eğitim ve istihdam hakları hakkında bilgi verdi. Programın sonunda katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edilirken, "Güçlü Aile, Güçlü Toplum" vurgusuyla etkinlik sona erdi. Erzurum’daki aile söyleşileri, katılımcılardan büyük ilgi gördü ve ailenin toplumsal huzur ve mutluluktaki kritik rolü bir kez daha gözler önüne serildi.
Sönmez; "Hayatınızda mutlaka spor olsun"
26 Şubat 2025 Çarşamba - 12:32 Sönmez; "Hayatınızda mutlaka spor olsun" Dünya Gençlik ve Spor Konfederasyonu il Başkanı Gürkan Sönmez, Atatürk Üniversitesi Sivil Havacılık ve Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü Öğrencileriyle bir araya geldi. Öğretim Üyesi Ali Uçar’ın moderatörlüğünde konferans veren Sönmez, öğrencilerin sorularını cevapladı. Dünya Gençlik ve Spor Konfederasyonu (DGSKON) İl Başkanı Gürkan Sönmez, Atatürk Üniversitesi Sivil Havacılık ve Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü Öğrencileriyle bir araya geldi. Öğretim Üyesi Ali Uçar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta gençlerle sohbet eden Sönmez, öğrencilerin sorularını cevapladı. Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen söyleşi de spordaki tecrübelerini aktaran Sönmez, üniversite öğrencilerinden mutlaka spor yapmalarının ve hayatlarında bir spor dalının olması gerektiğinin altını çizdi. DGSKON Erzurum İl Başkanı Gürkan Sönmez, "Atatürk Üniversitesi Sivil Havacılık ve Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü Öğrenci kardeşlerimiz ile beraber olduk. Gençlerimizin spora yönlenmesi ile ilgili çok güzel bir söyleşimiz oldu. Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu Hocamızın güzel hizmetleri her geçen gün artmakta. Geleceği parlak gençlerimize sunduğu katkılardan dolayı Rektörümüze Ayrıca teşekkür ederim. Bu güzel organizasyonda bizleri bir araya getiren değerli kardeşim Öğrt. Üyesi hocamız Sayın Ali Uçar’a teşekkür ediyorum. Gençlik bizler için çok Değerli Çok Kıymetli" dedi. Buz pateni ile tanışacaklar Atatürk Üniversitesi öğrencileri ile spor üzerine çok güzel bir sohbet yaptıklarını ifade eden Dünya Gençlik ve Spor Konfederasyonu Erzurum İl Başkanı Gürkan Sönmez, Cuma günü Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün projeleri kapsamında gençleri buz pateni ile tanıştıracaklarının da müjdesini verdi. Sönmez, "Öğrenci kardeşlerimizi sevdikleri ama yapamayacakları Spor Branşlar için yardımcı olup destek sözü verdik. 28 Şubat 2025 Cuma günü Yakutiye 500’lük Buz Pateni Salonunda tüm öğrencilerimizi paten yapmak için davet ettik. Ayrıca Spor yapmak için istekli olan öğrencilerimiz Gençlik ve Spor il müdürlüğümüz tesislerinde kendilerine uygun branşlarda spora başlayabilecekler. Tüm gençlerimiz ve üniversiteli öğrencilerimiz için bundan sonrada çalışmalarımız devam edecek. Gençlik bizim için çok önemli çok Kıymetli" dedi. Sönmez, bu süreçte kendilerine destek veren Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, Spor Hizmetleri Müdürü Erdoğan Dönmez, Spor Koordinatörü Yaser Taşkesenlioğlu, Ahmet Aksakallı ile Öğretim Üyesi Ali Uçar’a teşekkür etti.
Trabzon yarı maratonunda koştular
26 Şubat 2025 Çarşamba - 12:16 Trabzon yarı maratonunda koştular DSİ Palandöken Masterlar Koşu Grubu bu kez Trabzon Yarı Maratonu’nda koştu. Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 107’nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen 45. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonuna katılan Dadaşlar, Erzurum’un adından övgüyle bahsettirdi. Aralarında bir çok farklı meslekten ve iş dünyasından insanı barındıran DSİ Palandöken Masterlar Koşu Grubu’nun adresi bu kez Trabzon oldu. Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 107’nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen 45. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonuna katılan Dadaşlar, yarı maratonda gösterdikleri başarılı performans ile alkış alırken, Erzurum’un adından bir kez daha övgüyle bahsettirdiler. Gençlik ve Spor Bakanlığı Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Türkiye Atletizm Federasyonu ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen maraton, Yeni Mahalle Devlet Sahil Yolu güzergahında 377 sporcunun katılımıyla gerçekleşti. DSİ Palandöken Masterlar Koşu Grubu üyeleri de yarı maratonda başarıdan başarıya koştu. Her yaştan her meslekten isim var Her yaştan ve meslekten spor severlerden oluşan DSİ Palandöken Masterlar koşu grubu, haftada 3 gün antrenman yaparak güç topluyor. Öncelikleri sağlıklı yaşam olan ekip, sadece koşu ile yetinmiyor. Palandöken Masterlar koşu gurubu üyeleri, dağ yürüyüşlerine katılıyor, basketbol ve voleybol oynuyorlar. Yıllardır spor yapan master koşuculara, 40 veya 50 yaşından sonra spor hayatına başlayan yeni koşucularda kısa sürede uyum sağlıyor. Yaşım geçti artık demeden herkesi spor yapmaya davet ediyorlar. Bu kez Trabzon’da koştular 23 Şubat 2025 Pazar günü, yoğun kar yağışı altında yapılan 45. Trabzon Yarı Maratonundan bir kere daha eli boş dönmeyen Palandöken Masterler Koşu Grubu, bu kez de 25 koşucu ile katılarak, 2 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya ile döndü. Hava şartları itibariyle Erzurum’u çok da aratmayan bir ortamda yapılan koşuda; Yarı maraton 70-74 yaş kategorisinde Celal Arpacık birinci oldu. Çeyrek maraton 65-69 yaş kategorisinde Atilla İnce birinci oldu. Çeyrek maraton 70-74 yaş kategorisinde Yurda Topçuoğlu ikinci, Arslan Yakup Pirimoğlu üçüncü oldu. Arıcıoğlu hemşehrilerini yalnız bırakmadı Erzurumlu olan Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu, Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu’nda hemşehrileri olan Palandöken Masterlar Koşu Grubu’nu yalnız bırakmadı. Erzurumlu sporcuları da ödüllerini takdim eden Arıcıoğlu, spor şehri olarak Trabzon’da güzel bir organizasyona imza attıklarını belirterek, "Çok önemli bir organizasyon, spor şehrine yakışır bir organizasyon. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Trabzon’un kurtuluşu adına yapılan bir yarış. 1980 yılından beri aralıksız devam ediyor. İnşallah nice yüzyıllar bu yarış devam eder" dedi.
Vali Çiftçi, "Hocalı Katliamı’nın acısı yüreklerde hala taze"
26 Şubat 2025 Çarşamba - 10:35 Vali Çiftçi, "Hocalı Katliamı’nın acısı yüreklerde hala taze" Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Hocalı katliamının yıl dönümünü vesilesiyle bir anma mesajı yayınladı. Hocalı Katliamının, milletimizin vicdanında silinmez bir yara olarak yer edindiğini ve bu acı yüreklerde hl tazeliğini koruduğunu vurgulayan Vali Çiftçi, " 26 Şubat 1992’de, Ermenistan silahlı birlikleri tarafından Azerbaycan’ın Hocalı şehrinde gerçekleştirilen bu vahşette; aralarında 106 kadın, 63 çocuk ve 70 yaşlının bulunduğu 613 Azerbaycanlı kardeşimiz, hunharca katledilmiş; 487 kişi ağır yaralanmış, bin 275 kişi esir alınmış ve 150 kişinin akibeti hâlâ bilinmemektedir. Ermenilerin, 33 yıl önce Hocalı’daki insanlık dışı katliamı, tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Aynı zihniyet, yaklaşık bir asır önce şehrimizde ve bölgemizde de benzer vahşetlerle masum vatandaşlarımızı katletmiş, birçok insanımızı yerinden-yurdundan etmiştir. Her iki süreçte de masum siviller hedef alınmış, insanlık suçlarında hiçbir sınır tanınmamıştır" dedi. Türkiye ve Azerbaycan’ın yüreklere kök salmış kardeşliğinin temelinin; ortak kültür ve tarihe dayandığını hatırlatan Vali Mustafa Çiftçi, "Yaşanan tüm acılara rağmen 30 yıldır işgal altında bulunan Karabağ’ın azatlığı, bölgede yeniden Azerbaycan bayrağının dalgalanmaya başlaması bizler için bir tesellidir. Ülkemiz; siyasi ve manevi desteğiyle Azerbaycan’ın yürüttüğü hak davasında en büyük destekçisi olmuştur. Muhterem Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesinde de yer bulduğu üzere "Türkiye dün olduğu gibi bugün de yarın da bütün imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir. Hiçbir güç Türkiye-Azerbaycan birliğini sarsamayacaktır." "İki devlet, tek millet" şiarıyla, 20. yüzyılın en kanlı katliamlarından biri olarak tarih sayfalarında yer alan Hocalı Katliamı’nda katledilen Azeri kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ruhları şad olsun"
ER-VAK’tan "Kardaş kömeği" konferansı
26 Şubat 2025 Çarşamba - 10:31 ER-VAK’tan "Kardaş kömeği" konferansı "EİT 2025 Erzurum Turizm Başkenti" etkinlikleri kapsamında Er-Vak tarafından 28 Şubat Cuma günü saat 14.30’da Atatürk Üniversitesi Rektörlük binasındaki Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu salonunda Prof.Dr. Betül Aslan’ın sunacağı "Kardaş Kömeği" konulu konferans gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Er-Vak Başkanı Erdal Güzel, 1916-1918 yıllarında Erzurum’un Ruslar tarafından işgali sırasında soydaşlarını unutmayan ve kardeşlerine yardıma gelerek yaraları sarmaya çalışan Bakü Müslüman Cemiyeti Hayriyesi’nin göstermiş olduğu fedakârlıkları unutmadıklarını ifade ederek, yapacakları konferansla bu vefayı hatırlamak ve hatırlatmak düşüncesinde olduklarını söyledi. Cemiyet-i Hayriye’nin ilk olarak Sahipsiz Müslüman çocukları ve kadınları toplayarak Bakü ve Tiflis’ teki yetimhanelere gönderdiğini ifade eden Güzel, yardıma gelen Azerbaycan Türkleri içerisindeki 22 yaşındaki milletvekili Genceli Seyidov’un Erzurum’a gelir gelmez Müslüman kardeşlerinin her ihtiyacına koştuğunu ve Ermenilerin tehditlerine karşı göğsünü siper etmekten çekinmediğini belirterek, Cemiyet-i Hayriyenin Erzurum’a 62 bin telis un, arpa, mercimek, buğday, mısır gibi gıda maddeleri ile 13 bin telis giyecek ve çok miktarda tıbbi malzeme getirdiğini, halkın bilincini artırmak düşüncesiyle dergi gazete ve kitaplar dağıttığını hatırlattı. Cemiyet-i Hayriye’nin olağan üstü çalışmalarının Rusları ve özellikle de Ermenileri son derece rahatsız ettiğini belirten Güzel,Seyidov ve arkadaşlarının kısa sürede işgalcilerin hedefi haline geldiğini ve Erzurum’da şehit edildikleri söyleyerek, "Kardaş Kömeği" konulu konferansa konuya ilgi duyan tüm vatandaşları beklediklerini belirtti.